Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araba için alacağım raporda oran düşerse diğer haklarımı olumsuz etkiler mi?

SC4g5q.jpeg
[/IMG]

Aynı gün kurula girdiğimiz arkadaş raporu teslim almış rapor bu şekilde

O da engelli bi arkadaş normal raporumu etkiler mi diye sormuş bağımsız bi rapor oldugu için etkilemez demişler

Kotan
Emin olmak açısından raporun tamamı görünecek şekilde biraz daha uzaktan resmini atabilir misiniz ?

4jruBL.jpeg
[/IMG]

şuan benim raporla tek işim var o da engelli kpss ye girmek onu engellemicekse çok önemli değil aslında vergi indirim başvurum zaten kabul edilmişti geçen sene.
gerekirse daha sonra yeniden kurula girip eski oranımı almaya çalışcam

Herkese Merhaba, uzun uza yaptığım araştırmalar sonucu sizlere olayı anlatmak istedim. Engelli kartı veya istihdam için çıkardığınız sağlık kurulu raporu engelli raporudur bunun oranı %40'ın altında olmamalıdır. ÖTV'den muaf olarak araç almak isteyen %90 altı engelli kardeşlerimizin öncelikle B Hasta ehliyeti olması gerekmektedir. normal b sınıfı ehliyette istenilen sağlık raporu gibi engelli raporundan ayrı bir sağlık raporu çıkarmanız gerekmektedir. Bu raporu çıkartırken sadece ehliyet için çıkartacağınızı bildirmeniz şarttır. sizin araç için değil ehliyet için çabalamanız gerekmektedir. Özel tertibat kodları bu ehliyette yazmaktadır. Ehliyet için çıkartılan raporun oranı hiç önemli değildir. ÖTV'den muaf bir şekilde araba almak için %90 engelli raporu olmayan bireyin mutlaka B Hasta Ehliyeti olması zorunludur. bu raporu lütfen engelli raporu ile karıştırmayınız. saygılarımla

umetinn merhaba cevap için teşekkürler raporu onaylarlarsa ondan sonra ehliyet için koşturmak istedim elimdeki b sınıfı ehliyet gitmesin diye. rapora başvururken engelli raporu olarak değil tertibatlı araç için başvuru yaptığımı belirttim ve başvuru için verilen formda bu seçeneği işaretledim sadece. şöyle de bi dip not vereyim eğer engelli raporun varsa ücret almıyoruz tertibatlı araç başvurusu için dediler aslında o zaman anlamıştım ayrı raporlar olduğunu ama kafamda şüphe oluştu onun için burda konuyu açtım.
birde şöyle bişey oldu bana önce raporu çıkarıp sonra aile hekimine gidip sevk gibi bişey isteyip il sağlığa falan gitceğimi söyledir o süreç hakkında bilgisi olan var mı ?
tekrar teşekkürler cevap için

Rica ederim ne demek inşallah herşey gönlünüzce olur

Ufuk bey ve Bülentbeyden bu konu hakkında net bilgi alırsak öyle bir durumda olan belkıde 100lerce arkadaslar var kimse net bilgi bilmiyor
Ünal arkadas sagolsun arastırdım dedi ama ufuk arkadas hala ısrar ediyor %40altına düştüğünde bütün hakları iptal diyor asıl bu konuya net bir acıklama ve genelge veya kanun da belirtilmiş bi yazı varsa paylasırsanız sevinirim

yep şöyle ki gittiğim bütün kurumlara sordum hatta ösym yi bile aradım raporu ne için aldığın önemli dediler benim düşüncem sadece vergi dairesi sıkıntı çıkarabilir orayla da bi işim kalmadı zaten şuan raporu kullanacağım tek yer ekpss o da ösym sıkıntı olmaz dedi

Aslında ne için alınırsa alınsın engelli sağlık kurulu raporu formatında her yeni rapor eskisini hükümsüz kılar.
Ancak burada ben de tereddüte düştüm. Rapor kararında top il sağlık müdürlüğü komisyonuna atılıyor. İl sağlık müdürlüğü komisyonu doktor ve mühendislerden oluşmakta, kişiyi sadece sürücülük ve tertibat yönünden değerlendirmekte. Normal sağlık kurulu ile hiç bir ilgisi yoktur. O yüzden bu rapor sadece sürücülük değerlendirmesi olarak işlem görür mü bilemedim. Komisyon olsun, son rapor yönetmeliği olsun yeni uygulamalar. Malum ülkemizde yeni uygulamaların bir standarda oturması zaman alıyor.

Bakınız ben kendi başımdan geçeni yazayım size 2011 yılında %40 engelli raporu aldım 2016 yılında ÖTV'den muaf araç almak için tekrar bilmeden direk hastaneye gittim ve ÖTV indirimi için istediğimi beyan ettim. Fakat yanlış yaptığımı kurul başkanını hastane dışında yakaladığımda anladım. durumumu izah ettim bana verdiği bilgi aynen şöyle oldu. Sizin bize başvurduğunuz ÖTV genel bir indirimdir. ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ alınan herşeyden muaf tutar dedi siz ehliyet için sağlık raporunun kontrolünde bunu dile getirin dedi. insan yanlış yaparak öğrenir ya benimkide öyle oldu nitekim tekrar ehliyetin üzerine düşmedim yenilemedim ama yakın zamanda yapacağım tecrübelerimi size burda yazarım. ama dediğim gibi ENGELLİ sağlık raporu ve Ehliyet için aldığınız Sağlık raporu aynı değildir yok oran düştü eyvah benim haklarım gitti fln yok. zaten bunu almak zorundasınız siz %40 ın altındaysanız EHLİYETSİZ ARABA ALAMAZSINIZ bu ehliyettede tertibat kodları yazar bu kodlarıda il sağlık müdürlüğü kurulu verir makina mühendisi ile birlikte yani sizin Engelli Raporunuz Olsa bile Ehliyet için istesenizde istemesenizde bu raporu almanız gerekiyor

@umetinn
Bence sende biraz karıştırmışsın gibi geldi bana ,çünkü burada bahsedilen rapor, sağlık kurulundan aldığımız ,içinde tertibat kodları yazan sürücü raporu değil.
Bahsettiğimiz rapor Nakil vasıtalardaki maliyenin istediği sağlık raporu ,fakat bu sağlık raporuda vergi indirimi için başvurduğumuz sağlık raporundan görünüm olarak farkı yok ama amaç olarak farkı olan bir rapor ,ve bu rapor sadece araç alımı için istendiğinde daha önceden vergi indirimi için yada emeklilik içn kullandığımız sağlık raporundan düşük çıkabiliyor bu durumdada aklımıza şu geliyor, acaba bu rapor emeklilik yada vergi indirimi için aldığımız raporu etkilermi etkilemezmi ? burada çelişkiye düşüyoruz işte. malum son alınan rapor geçerli olduğundan acaba son aldığımız araç için %40 ın altına inen rapor etkilermi etkilemezmi?
Benim şahsi fikrim araç alımında kullandığımız sağlık raporu ssk vergi dairesini etkilemez çünkü zaten raporda vergi dairelerini etkileyen kısımlara değerlendirilmedi ibaresi konuyor ,mantıken etkilememesi gerekiyor daha önceden yazdığım yazıda da konuştuğum memur etkilemediğini söyleyip neden etkilemediğini açıkladı bende onu aklımda kaldığınca yazdım.
olay budur ,umarım açıklayabilmişimdir. :)
Eğer sizde benim anlatmak istediğim rapordan bahsediyorsanız ozaman ben sizi yanlış anladım :) kusura bakmayın.

Bende bugün sürücü belgemi değiştirmek için ASM gittim doktorum beni hastaneye sevk etti sadece rahatsızlığımla ilgili alanların muayenesini istedi.Araştırdım biraz 199 aradım nüfus müdürlüğü özel hastaneden de alabilirsiniz dedi özel hastanenin birine gittim orası da böyle bir riski biz alamayız heyete girip öyle almanız gerekir dedi.Ben asadece ehliyet değişikliğ için alıyorum bu yazıyı dedim neticede orada halledemedim tekrar devlet hastanesine gittim orada ilgili bölümlere başvurdum ortapedi ve göğüs hastalıkla bölümü sadece 100 tl dedi.Bu durumda 184 aradım hastanenin para istediğini böyle birşey doğrumu dedim evet doğrudur her hastane alıyor dedi.
Bu işlemi halledeyimde sonra araç alımı için sağlık raporunu almaya gideceğim bu konuyla ilgili özellikle bende araştırma yapcağım bilgi aldığım taktirde sizlerle paylaşıyor olacağım.Lütfen yeni bilgileri burda paylaşım yapaşımki alırken zorluk çekmeyelim.Benim bugün bir günüm gitti ama hiçbirşey halledemedim ertesi güne kaldı.Yani neden herkes farkli birşey söylüyor biri diyor bunları yaptırmanız için randevu almanız gerekiyor biri diyor asm nin sevk raporuyla glirseniz randevuya gerek yok.En sonunda patladım engelliyim ben sevkle gelmişim neden beni bu kadar madur ediyorsunuz dedim.Ayrıca gittiğim Şişli etfal hastenesini şikayet ettim hastanelerde öyle yemek arası bir buçuk saat mi olur ya! bir tane bilgiyi sormak için bir tane Allah ın kulunu bulamadım,sadece bi temizlikçiyi gördüm ona sordum ben burda çalışanım bana ne soruyorsunuz demesin mi?.Sonra akşam vakti sakin olur diye hastaneye tekrar gittim direk ilgili bölümlerle görüştüm tek tek bana şua saatteler arasında gel sevk kağıdnızla beraber işlem yaparız dediler inşAllah bir sıkıntı çıkmadan hallederim.Benim anlamadığım şey neden engellileri bu kadar uğraştırıyorlar normal insanlar gidip asm den hiçbir para ödemeden direk sağlık raporunu alıp nüfüs müd.alıyorlar, onlar neden bizim gibi sağlık raporu aşamasından geçmiyor belki onlarında vardır araç almasına engel durumları ehliyeti H olmadığı için mi?işlerini hemen halletme hakları oluyor; bence sadece engelliler değil araç alırken herkesin bu sağlık taramasından geçmesi gerekiyor madem araç kullanımı bu kadar önemli insan sağlığını etkiliyor herkese aynı prosedür uygulanmalı.Yani demem oki engelliler nereye gitse bir işlem yapsa hep önlerinde bir engel hep engel.K.bakmayın biraz uzun yazdım yaşadığım bugünkü sorunu paylaşmak istedim.

Not:ehliyet değişimi icin özel hastaneden rapor alan var mı?varsa paylaşır mısınız?

sgurkan evet ben özel hastaneden ehliyet başvurusu için rapor aldım sefaköy medipol hastanesi

Mehmetyilmaz

Nasıl bir yol izlediniz özel sağlık sigortasından mi kullandınız ödeme yaptiniz mi? Ehliyet başvurusu değil ama beninki değişim olacak.H olarak aldığım ehliyetimi değiştiriyorum yani.

Özel sağlık sigortası karsılar mı acaba.

Konu ile ilgili foruma yazmıştım.Tereddütlü ibaresi ile tekrar muayeneye çağrılıyorum.E nabızdan kontrol ettiğimde 2 rapor çıkıyor karşıma.Birisi engelli raporum.Diğeri ise sağlam raporu yazıyor.Sağlam raporu yazan ise aslınsa ehliyet için rapor alığım zamana ait.Aslında burada sürücü olabilir şeklinde rapor almıştım.Raporum sol ayak ortapedik yüzde 35 ve koah falan var.Sisteme düştüğü zaman bu şekilde insanların karşısına çıkabilir diye tecrübe olsun diye yazıyorum.Çünkü benim raporum sürekli idi.Şimdi tekrar kontrollere gideceğim ve insanlarda böyle bir durum yaşayabilirler.

Gsusa Ehliyet için aldığınız rapor için sürekli kontrolemi çağırılıyor.

Gsusa Ehliyet için aldığınız rapor için sürekli kontrolemi çağırılıyor.

Hayır.Anlatayım.Ben vergi indirimi ile emekli oldum.Ancak daha sonra ehliyet için tekrar rapor aldım.Bu ehliyet için raporda zaten bir oran söz konusu değildi.Otamatik vites araç kullanabilir H sınıfı ehliyet alabilir şeklindeydi.Bu raporun karşısında e-nabızda sağlam raporu yazıyor.Halbuki bu sağlamlık ibaresi yanlış.Çünkü ben bu raporu şoför olur yada olamaz şeklinde olmasını istedim.Tabi vergi indirimi içinde engelli raporu yazıyor.Tahminimce tereddüt konusu da bu.Zaten sol ayağım transmetarsal ampute ve buna bağlı ayakta daha bir çok sıkıntı var çünkü travmatik bir kazaydı ve ayağımı şu andaki haline bile zor topladılar.Dolayısıyla tekrar heyete girmemi istediler.Benim için açıkçası bir sürü zaman kaybı olacak.Buraya yazmamın sebebi ise yarın öbür gün bu şekilde bir durum yaşayabilirsiniz diye bilgilendirme yapmak istedim.Bu arada raporum sürekliydi.

@sgurkan
[FONT=sans-serif]Bende mart ayında H ehliyetimi yenisine çevirmek için başvurdum, ilk önce aile hekimine gittim engelli ehliyetimi yenilemek için sürücü raporu çıkaracam dedim ,zaten bilgisayarında hazır rapor var onu doldurup raporu veriyor oradan hemen yanındaki özel [/FONT][FONT=sans-serif]medipol[/FONT][FONT=sans-serif]sefaköy[/FONT][FONT=sans-serif] hastanesinde göz,ortapedi ve nörolaji bölümlerinde muayene oldum (aile hekimi bu bölümlere sevk etti beni) 3 branş için 150 lira ödedim ,özel sağlık sigortası karşılarmı bilemiyorum sorarsın, gitmeden önce hastaneden randevu alıp tüm doktorların olduğunda emin olun daha sonra verilen rapor ile ,bu arada raporda 4 tane kutucuğun olduğu seçenekler vardı işte sürücü olur,olmaz ,komisyona sevk gibi bu kutucukların hiç birini işaretlemedi ortepedi doktoru. dedim burası boş ,önemli değil komisyondakiler biliyor dedi ( içimden şimdi zeytinburnuna gidicem beni tekrar yollayacaklar diye geçirdim) özel hastaneden aldığım raporla aynı gün zeytinburnunda bulunan il sağlık müdürlüğü ek binasına gittim. raporu gösterip neden geldiğimi söyledim eksiklik olup olmadığını sordum ,emin olmak için beni ilgili bölüme yolladılar oradaki bayana da sordum ısrarla kutucuğun işaretlenmediğini ve benim için bir sorun olup olmayacağını sordum . yok dedi sorun değil burada doktor zaten otomatik vitesle araç kullanması uygundur diye yazmış sorun değil gidebilirsin dedi kayıdımı yaptılar ve beni yolladılar,daha sonra telefona mesaj geldi şu günde şu saatte gelin dediler.[/FONT]

@Gsusa ya hayretler içindeyim ,bariz bir şekilde amputesin ama adamlar iki raporun ne amaçla alındığını anlayamayacak kadar ya cahiller yada bizleri koşturmaktan zevk alıyorlar. Bunlar iki raporuda göremiyormu diycem ama sistemde ikiside gözüküyor yazmışsın o zaman nasıl olurda tekrar seni çağırırlar anlamak mümkün değil. Aslında birazda anlıyorum çünkü bu raporu inceleyenler sürekli değişen yeni memurlardan oluşuyordur büyük ihtimalle adamın önüne senle ilgili yeni bir rapor gelince her şeyi en son aldığın rapora göre düşünüyordur beyin öyle çalışıyordur muhakkak,kimse dememiştir ,bak arkadaşım bu hastalıklar kalıcıdır bunla ilgli rapor alan insanların bir daha hastalığı düzelmez yeniden bacakları yada kolları çıkmaz,polio sekeli olan bir hastanın ayağı yada kolu her neyse düzelme şansı yoktur ,eğer hastayla ilgili elimizde yada sistemde kayıtlı böyle bir rapor varsa buna dikkat et ve bu raporu yeni gelen sürücü raporuyla karıştırma. diye vb. şeklinde eski memurların yenilerine bildirmeleri yada yazılı bilgilerin önlerinde olması gerekir,böyle bilgileri olmadığı için her yeni gelen sağlık raporuna yeni bir sağlık raporuymuş gibi davranıyorlar.
Aslında sadece engellilerin raporlama işlemleri için bölüm olması gerekiyor ve o bölümde de çalışan herkezin çeşitli engel gruplarından çalışan olması gerekiyor müdüründen çaycısına kadar herkezin engelli olması gerekiyorki bizim halimizden ve engelimizden anlayabilsinler.

@Mehmetyilmaz Benim kafa allak bullak oldu ehliyet değişimi için aldığınız rapor ile araç alabiliyormuyuz indirimli.yazdıklarınızdan onu da anladım.
Ben dün özel kolan hastanesine gittim ordan ortapedi doktoru ile görüştüm biz böyle bir rapor değişimi hiç yapmadık sadece heyete girip o şekilde kurul tarafından veriliyor dedi.

Mehmetyilmaz kardeşim ayağımın yeniden çıkacağını falan düşünüyor ssk sanırım.Çok zor günler geçirdim hala atlatamadım.Psilolojik tedavi de görmeye başladım.Çok ağır ağrı kesiciler kullanıyorum ayrıca.Paramparça olmuş bir ayağı topladılar sonuçta 3 ameliyat 9 ay fizik tedavi ile ayağa kalktım.sgk daki arkadaşlar 1 günü bizimle geçirseler keşke.

[FONT=Georgia]@[/FONT]Gsusa[FONT=Georgia] Bilgi verdiğiniz için saoğolunda bizim ne yapmamız gerekiyor peki bu şekilde alınmalı mı? alınmamalı mı?yoksa çağırmaları normal mi? bu şekilde mi ilerlemesi gerekiyor .Bu konuyla ilgili ben sağlık bakanlığına bir form olusturayım bari en doğrusu olacak net bilgi verirler herhalde.[/FONT]

sgurkan benim bildiğim eski adıyla h sınıfı ehliyet için alınan sağlık raporlarında zaten oran değerlendirilmesi yapılmıyor.Benim raporumda da oran yoktu zaten.Sadece onaylanmış bir rapor ve h sınıfı ehliyet alabilir otamatik vites araç kullanabilir şeklindeydi.

sgurkan hayır yanlış anlamışsın ,aile hekimi - özel hastane- il sağlık müdürlüğü- ehliyet çıkarma işlemi.

bu sıralama sadece eski ehliyetini yenilemek için yani yeni Bsınıfına çevirmek için içinde kodları olan yeni ehliyetine geçmek için yazmış olduğum sıralamadır. bu sıralamadaki raporla sadece ehliyet yenileyebilirsin. bu raporla araba alamazsın,vergi indirimi alamazsın yada engelli kartı çıkaramzsın sadece ehliyet değişiminde kullanacaksın.
il sağlık komisyonuna gittiğinde bu özel hastaneden aldığın raporla birlikte (istersen devlettende alabilirsin) elinde bulunan sağlık raporunuda muhakkak götür çünkü onuda görmek isityorlar. Görmek istedikleri bu sağlık raporu ,senin vergi indirimi otobüs kartı çıkarma vb.. işlemlerinde kullandığın sağlık raporuda olabilir yada sadece araba almak için ötv muafiyetinden yaralanmak iiçin çıkardığın sağlık raporuda olabilir,hatta ötv muafiyetinden yararlanmak için çıkardığın rapor varsa o daha iyi olur.
İki raporu yada üç raporu birbirine karıştırma
1-ehliyet almak için sürücü olur raporu çıkaracaksın (yukarıda yazmış olduğum sıralamadaki rapor) bu raporda engelli oranı yazmaz.
2-eğer araba alacaksan,ötv muafiyetinden yararlanmak için çıkardığın sağlık raporunu kullanacaksın bunda engelli oranı yazar ama eğer engelin ortepedik ise engelli oranın pek önemi yoktur.
3-vergi indirimi ,emekli olmak için yada engelli kartı çıkarmak için ise,komple bunları kapsayan sağlık raporu çıkaracaksın. burada engelli oranı yazar ve çok önemlidir. en kritik ve engelli oranının tam doğru verildiği rapor bu çünkü her şeyiyle değerlendirilmeye alınıyorsun ve mümkünse bu rapor en son alınan olsun ,nedenini yukarıdaki yazışmalarda görüyorsun işte saçma bir şekilde bizi koşturuyorlar.
Şunuda söyliyeyim memurların yada vergi dairesinde çalışanların karıştırdıkları rapor ,yada bizi koşturmak için uğraştırdıkları rapor; 2 ve 3. şıkta yazdığım raporlardır.
Tekrar yazayım kafan karışmasın :) ehliyet değiştirmek için 1. şıktaki raporu kullanacaksın ( bu başka hiç bir işe yaramıyor ama ben her ihtimale karşı noterden tastikli birtane örneğini evde tutuyorum)

abi sağlık kurulundaki herifler bana dedi ki tertibatlı araç içinse sadece ortopediye girmen yeterli bende ona göre girdim. hastaneye gidip başvuru yaparken bana doldutturulan formu isteyeceğim sadece özel tertibatlı için başvurduğum yazıyor ordan en azından diğer haklarım gitmesin giderse de elimde bi bilge olsun. onlar yüzünden %11 raporu verdiler.

Kotan

Emekliysen ya da vergi indirim hakkın varsa, bu %11 rapor büyük sorun.

@OturanBoğa

vergi indirimi hakkım var abi. ama bunun bi yolu olmalı sonuçta bu rapor ötv muafiyeti için alınan bi rapor ve rapor için başvurdugunda sana verilen formda listeden sadece öZEL TERTİBATLI ARAÇ kısmını işaretliyosun. büyük ihtimal vergi inidirim hakkımı kaybettim tekrar kurula girsem eski raporum hepten gidicek o yüzden en azından emeklilik günüm gelene kadar bekleyeceğim.

@OturanBoğa

bi konuda bilgi rica edicem.

Araba için aldığım rapor e devlet üzerinden kurumlar tarafından görüntülendiğinde sadece araba için aldığımı görebilecekler mi ? çünkü itihdam için ayrı bi raporum var %44 araba için sadece ortopediye yönlendirdekleri için %11. EKPSS için Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığını aradım istihdam için olan raporla sınava girebilirsiniz dedi. Vergi dairesinde araç için aldığım rapor vergi indirimin etkiler mi dedim hayır dedi. kafa iyice çorba oldu anlayacağın :(

Bilgi karmaşası

Araba için aldığım rapor e devlet üzerinden kurumlar tarafından görüntülendiğinde sadece araba için aldığımı görebilecekler mi ? çünkü iStihdam için ayrı bi sürekli raporum var %44 araba için sadece ortopediye yönlendirdekleri için %11. EKPSS için Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığını aradım istihdam için olan raporla sınava girebilirsiniz dedi. Vergi dairesinde araç için aldığım rapor vergi indirimin etkiler mi dedim hayır dedi. kafa iyice çorba oldu.

sağlık bakanlığı şöyle bi duyuru yapmış :
Bu bağlamda 18 yaş üstü bireyler için eski mevzuat hükümleri ile eski formatta düzenlenmiş “sürekli” ibareli sağlık raporları geçerliliğini korumaktadır. Bu raporların yenilenmesine ihtiyaç bulunmamaktadır. Eski mevzuat hükümleri ile eski formatta düzenlenmiş “süreli” ibareli sağlık raporları ise belirtilen süre sonuna kadar geçerlidir.

Ufukalp

abi selam,

konuyu az çok biliyosun 4 ay önce araba için rapor aldım ama sadece araba seçeneğini iişaretleyip başvurduğum için diğer hastalıklarımı dahil etmeden sadece ortopediye girdim. şimdi yeni yönetmelikle en yeni rapor kabul görüyo demiştin. sorum şu ben şuan engelli kadrosunda çalışıyorum 1 buçuk sene oldu başlyalı %44 raporum var. şimdi bu yeni rapor 44 olanı hükümsüz kılarsasüreç nasıl ilerleyecek. şirkete bilgi gidecek mi ? çünkü raporu agustosta aldım ama hala işkurda eski raporum kayıtlı. vergi indirimimle ilgili herhangi bir bildirimde gelmedi.

Üst Alt