Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alım süresi 10 yıla çıkartıldı ve menşei kısıtlaması getirildi

@BnymnYldz,

Sıfır Araçlarda ÖTV İndirimi​

Engelli raporu olanlar, sıfır araç ÖTV indiriminden ayrıcalıklı olarak yararlanabilir. Sıfır araçlarda indirim için kişinin engel oranı %40-89 arasında ise indirim oranı %26.3’tür.

Bunun yanı sıra %90 üzeri engele sahip kişiler ise ÖTV’den tamamen muaf kabul edilir. Kısacası engelli bireyler, ÖTV indirimli sıfır araçları satın alabilir.

Kaynak:

@Polmiks, Bu tür resmi bir dayanağı gerçekliği olmayan sitelerin haberlerine itibar etmeyiniz inanmayınız. Biraz daha araştırıp ÖTV yönetmeliğini ve uygulanmakta olan mevzuatı okursanız bu haberin gerçek olmadığını görebilirsiniz.

@Polmiks

ataol-behramoglu-benim-degil-dedi-ama-inandiramadi_5f93ec93ab088.jpg

Bizzat Ataol Behramoğlu 'benim böyle bir sözüm yok' deyip inandıramıyorsa,
bizim seni inandırmamız nasıl mümkün olabilir ki.

Resmi gazetede yayınlanan bir habere inanmıyorsanız inanmamakta serbestsiniz araç alırken inanırsınız
Ben şimdi size 34 sene önce ötv yoktu KDV çok cüzi idi 2 senede bir araç değişimi yapıyorduk araç muayene lerine para ödemiyorduk desem belki onada zor inanırsınız
Ne olduysa yüzde 90 üstüne araç alımı olunca süistimaller olup olan gerçek mağdurlara oldu geçmiş olsun

@daimon,
Evet

@Polmiks,
Kardeş ötv muaf 3. Aracımi gecen ay aldım. Ordan burdan duydugunuzla degil resmi gazeteyi okumanizı oneririm. Insanlari yanliş yönlendiriyorsunuz yapmayın. Tekrar ediyorum otv indirimi diye bisey yok ya muafsizdir ya degilsinizdir.

@SU35 3 ay önce böyle aldım şöyle aldım böyle bir şey yok diyorsun bizde bu kanun 2025 için geçerli diyoruz 2025 den sonra alırsın varmı yokmu bizede bilgi verirsin dediğin gibi inşallah olmaz biz yanılalım cumhurbaşkanı imzalamamış olsun resmi gazetede yayınlanmamış olsun amaç haklar elden gitmesin bu bir şok evresidir bir kaç ay sonra unutulur gider herkes kaderine razı olur

yurtdışından araç getirenler için yasada bi değişiklik var mı sizce? onda da %40 yerlilik istenir miki :) ?

Pek dile getirilmeyen bir soru sorayım; :)

Örneğin yasaya göre 3 yıl önce muafiyetten faydalanarak araç almış birisi muafiyetten yararlandığı tarihten itibaren yeniden ÖTV indirimli araç alabilmek için 10 yılın dolmasını mı bekleyecek? yani 7 yıl daha bekleyecek mi? yoksa mevcut aracının 5 yılı dolduğunda yeni bir ötv indirim li araç alabilecek mi?

@bilgeadam,

Ben ne sordugunuzu anlamadim.yazdiklarim arkadasin otv indirimini diye biseyin olmadigini anlatmaya calistim. Daha once zateb 2 kez arac almistim surem doldu raporum ıslak imzaliydi e imzali istediler sil baştan tekrar rapor cikarttim, cikarttigim raporu vergi dairesi tekrar hastaneye yolladi arac alabilir mi diye sordu ( ki bu uygulama yıldirma politikasi zaten) onayim gelince gidip bayiden limit dahilinde istedigim aracı ÒTV DEN MUAF aldim
Uygulama 2025 de boyle evet. Şunun cevabi henuz bende de yok. Bu aracı ruhsat da yazan tarihde satabilecek miyim . 10 yıl sonra mı satabilecegim. Satabilsem bile yenisini ne zaman alabilirim henuz bilmiyorum. Ilerleyen günlerde netlesir. Umarim yardim olmusumdur. Sonuç: ÖTV INDIRIMI diye bisey yok ya muafsınizdir ya degilsinizdir. Yeni cikan yasada yerlilik orani ve sure diyor.

Ayrıca cumhurbaskani yasayı imzaladı. @afili22 arkadaşım hicbir zaman okuduğunuza duyduğunuza itibar etmeyiniz. Acaba dogru diye yasa ve yonetmelikleri kendiniz okuyunuz. Hem haklarınızı bilirsiniz. Hemde insanlar ı yanliş yönlendirmezseniz. Iyi günler.

Bunlara oy verenlere hakkımı helal etmiyorum. İnşallah Allah size bunun hesabını sorar. Hiç mi acımıyorsunuz engelliyiz diye arabaya da mı binmeyelim. Bunları savunan engelli kendi Kaderdaşlarının düşmanıdır

@arizona umarim dediginiz gibi 27 aralık dan önce alınan araçları kapsamaz ama ben emin degilim bekleyip görcez.

@karakaya,
Tek umudumuz ilahi adalet.

@feromon,
Aynen,önce bu engelli düşmanı nabız yokluyor kamuoyunu manipüle ediyor yeterince tepkiden sonra yapıyorlar vicdansızlıklarını,son 5 yıla bakarak önümüzdeki 5 yılda yaşanacakları az çok tahmin edebiliriz tabi devran dönmez yada ilahi adalet tecelli etmezse.

Hem ÖTV hariç parasını ödeyeceğiz fakat aynı evde yaşayan eşin veya evladın kullanamayacak, heryere sen koşturacaksın, 10 yıl satamayacaksın, limite de girse istediğin aracı da alamayacaksın ne dayatıyorlarsa o olacak bu hakkı yok etmekten farkı kaldı mı? kullanmaya da gerek kalmadı yazıklar olsun.

@AGANTA7

Nabız yoklama Provakasyon falan yok. Yapmak istiyorlar ve yapıyorlar.
Kedi,Köpek katletme yasasında ateisti Deisti engellemeye günah olduğunu anlatmaya çalıştık dinleyen olmadı aksine müslüman olanlar köpekler öldürülsün diye hadisler bile uydurdular sonuç olarak hiç birimiz engel olamadık.
Yapmak istedikleri bir şey için nabız yoklamaya vs hiç gerek yok. Manipüle vs de etmiyorlar. Yapacak güçleri var ve yaparlar.
Dün gördüm engelliler mercedes alıyormuş çok şaşırdım. 2 milyon tl ye bile sıfır mercedes yok 1 milyon 591 bin tl y e sıfır mercedesi nereden buluyorlar ki ?

Bu aptallar acaba biri ÖTV muaf araç alınca Şehit aileleri ile engellileri mi karıştırıyor ? Mercedesi sadece şehit aileleri alabiliyor onlarda limit yok ama engelliler de limit var.

Bu arada Renault Duster yerlilik oranını kapsamıyor diye haberler var ;

Bakanlığın 2024 yılına ait “Motorlu Araçlar Yerli Katkı Oranı Beyanları” listesine göre;

1. FIAT Egea Sedan’da yüzde 52-62,
  2. FIAT Egea Cross’da yüzde 54-62,
  3. Hyundai i10’da yüzde 60-64,
  4. Hyundai i20’de 57-62,
  5. Hyundai Bayon’da yüzde 57-61,
  6. Renault Megane Sedan’da yüzde 40.6-57,
  7. Renault Clio’da yüzde 40.6-69.5,
  8. Toyota Corolla’da yüzde 45-49,
  9. Toyota C-HR’da yüzde 44-45 yerlilik oranı bulunuyor.
  10. Listede henüz yer almayan Togg T10X’in de yerlilik oranlarının yüzde 51 olduğu biliniyor.
  11. Bursa’daki Oyak Renault fabrikasında üretimi yeni başlayan Renault Duster ise henüz yüzde 40 yerlilik oranına sahip değil ancak yakında yüzde 20’ye ulaşması ve devam eden dönemlerde artması bekleniyor.
kaynak : İşte ÖTV muafiyetli ‘yerli’ otomobiller.

@Polmiks,

Vallahi tek duam yaşadıklarımı yaşamaları ne eksik ne fazla. Ne yaşıyorsam rabbim özellikle oh iyi oldu diyenlere yaşatsın. Belki o zaman anlarlar bizi.

@Polmiks,

Engelli vatandaşlar, ÖTV muafiyetli olarak araç satın alabilmektedir. Burada bir karışıklığa açıklık getirelim, ÖTV kanununda engelli vatandaşlar için özel olarak belirtilen bir ÖTV indirimi yoktur, ÖTV muafiyeti vardır yani ÖTV ödemeden araç alınması durumunu ifade eder. Engel oranına göre indirim tanımlanmaz,

%90 üstü ve %90 altı engel durumuna göre kanunda belirtilen özel şartlara göre ÖTV muafiyeti uygulanır.

%90 ve Altı Engelli Raporu ile ÖTV'den Muaf Araç Alım Şartları Nelerdir?​

Engellilik oranı %90’ın altında olan bireyler, belirli koşulları sağladıkları takdirde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti ile araç satın alabilirler. Burada esas olan, engellilik oranı değil, bireyin sağlık raporunda belirtilen özel tertibat gereksinimidir. Sağlık raporunda "hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresi yer alıyorsa, %40, %50, %60 veya %80 gibi oranlar fark etmeksizin bu haktan yararlanılabilir.

%90 ve Altı Engelli Aracı Kimler Satın Alabilir?​

Engelli bireyin kendisi:

Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nda "hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresi bulunmalıdır. Engellilik oranı tek başına belirleyici değildir. Raporun içeriği ve kişinin hareket kabiliyetine göre ihtiyaç duyulan tertibat gereksinimi muafiyet hakkı doğurur.

Zihinsel engelli bireyler:

Araç satın alma işlemleri mahkeme tarafından atanmış yasal vasi aracılığıyla gerçekleştirilir. Yasal vasi, engelli birey adına tüm işlemleri yürüterek gerekli belgeleri hazırlar.

@arizona,

Hayir 10 yil eski ya da yeni tescil aldigin her araci kapsiyor. Bloomberg tv de bir yetkili soyledi. Ocak ilk hafta satisa gitsin biri gorelim

@ikinci bahar,

Ben 2021 de aldım 3 yıl sonra ötvsini ödeyip sattım ocak 2026 da dolacaktı 5 yıl normalde. Şuan elimde tescilli araç yok ne olacak 10 yıl beklenecek mi yeni araç alımı için?

@SiyahPelerinliAdam,

Yeni arac almasi icin her sekilde 10 yil satmasi icin de 10 yil. Yani 10 yil var elimizde kapı gibi. Arabani alali 4 yil olduysa 6 yil sonra satarsin . 8 yil olduysa 2 yil sonra satarsin. Eskiyi de yeniyi de kapsiyor o ibare. 5 yil ibaresi 10 yil ile degistirildi resmi gazetede yayinlandi. Konu kapandi binilecek o araclara 10 yil. Yasayi cikarsnlar da bmw mercedes audi vs binecek. Bildigim bu gordugum de bu. Gecmis olsun . Suistimal edip sahte rapor cikartan raporu satanlar engelliyi gorunce kapidan kovan bayiler de mutludur su an:))

@afili22, arkadaşım verdiğin bilgiler doğru değil.
%92 raporum var, arkadaşım da %60 ortopedik raporu var,her ikimiz de ÖTV ödemeden araçlarımızı aldık.

Otv'den ya muaf olursun ya da muaf olmazsin.Azicik muafiyet olmaz 😊

@ikinci bahar, arkadaşımız bilmeden konuşuyor.Soylediklerini gayle almayin.
Yeni düzenlemeden önce araç alanlar 5 yıl sonra satabilir.
Yeni düzenlemeden sonra araç alanlar 10 yil sonra satabilir.

Peki engelliden 3 ya da 4 yıllık bir aracı alırsak burada bekleme süresi geriye kalan yıl mıdır yoksa 10 - yıl mıdır bilen varmı?

Üst Alt