Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Artık Evde bakım aylıkları da 2022 gelir hesabına dahil edilecek! [ÖNEMLİ!]

sukut;
bende kaç aydır onu anlatıyorum ama anlayan yok adam sagına bakmış x partısı soluna bakmış y partısı ıkısnden de ne hayrı gormuş bu vatandaş (engellı )gıdıyım gene akpye verıyım demış ulan akpden ne gordunuzkı koşa koşa akpye verıyosunuz.
500,000kışının maaşı ble kesılse toplam oy 50,000,000 /500,000:YÜZDE 1 adamında cok umrandaydı yuzde 1 kaybetmek onu onceden duşunucektınız gecmış olsun herkese ...

mustafa-toprak;
boşuna ugraşma hocam buraya adam ekpss 10.000 kışimi alınacak 100.000 kişimı alıcanacak acaba dıye gırıyo memur olduktan sonra o odamları bıdaha burda goremezın bu arkadaşlar engellıkten cıkıp sınıf atlamış oluyolar kendılerınce vay gerıde kalanların halıne.:mad:

Mustafa kardeşim, tv kanalların çoğuna konuyu yazdım, ama dönüp bakmamışlar bile, Fatih Portakala yazdım, o ilgilenir diye ama maalesef oda önemsememiş. Nedense konu engelliler olunca habercilerin bile dikkatini çekmiyor...
yapılacak tek şey bakanlığa, başbakanlığa ve cumhurbaşkanlığa yoğun şekilde dilekçeler yazmak, yada birleşip meclisin önünde eylem yapmak..

yazın gidin ankarada eylem yapın ne haliniz varsa görün. türk milleti hakkını aramayı ne bilsin

mrb melek hanım biz evde 3kişiyiz ev kira başkada bi geirim yok tek gelirimiz 770 tl bakım maaşı alıyoruz 770 tlyi üçe bölünce 256 tl oluyor aylık kişi başı gelir 270 tlnin altında "kalıyor çünkü maaşım kesilirmi ?...

Son düzenleme:
ablacım 2022 aylıkları muhtaçlık sınırı da evde bakım aylık miktarları da 1 Ocak 2015 itibariyle yeniden belirlenecek.
bu sene çok ilginç bir tablo oluştu:) evde bakım aylıkları ve 2022 aylıkları 2014 yılı için bir yıl boyunca sabit kaldı. ama evde bakım aylığı için aranan gelir sınırı da, 2022 aylığı için aranan muhtaçlık sınırı da asgari ücrete göre düzenlendiğinden ilk altı ve ikinci altı ay gelir kriterleri değişti. tabi bu arada maaşlar sabit kaldı.
şöyle örnek vereyim sana:

2014 yılı ilk altı ayında evde bakım ucreti 769,98 TL
2014 yılı ilk altı ay için 2022 muhtaçlık sınırı ise 255,22 idi.
bu durumda evde bakım aylığı alan 3 kişilik bir hanede kişi başıan düşen aylık gelir 256,66 Tl oldugundan sınırı geçiyordu ve 2022 aylıgı baglanmazdı.

şimdi bu güne bakalım:
2014 yılı ikinci altı ayda da evde bakım ucreti aynı: 769,98 TL (yıllık ayarlandı çünkü)
2014 yılı 2. altı ay için 2022 muhtaçlık sınırı ise 270,23 Tl
3 kişilik bir hanede bu halde evde bakım aylığı 3'e bölününce sınırı geçmiyor.

fakat 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 2022 aylığı muhtaçlık sınırı da evde bakım aylık miktarı da değişecek.
o yüzden şimdiden bir şey söylemem mümkün değil.
buyuk ihtimalle ayarlanacak olan muhtaçlık sınırına eşit ya da fazla çıkacak hesabın. yine de tahminle iş yapmak istemem. iş hesaba bindi mi kesin konuşmasını severim prensibimdir.
Ocak ayının ilk haftasında miktarlar netleşir o zaman tekrar hesap yaparım ve kesin konuşurum.

Tamamen zırva, 2022 maaşı alırsan 270 tl bakım alırsan ki sen kendin almıyorsun 540 tl yani bir kişinin standart bir giderimi yok veya ailenin tüik ki türk standartlarını belirler ne diyor bir kişi bir aile için bu yönetmelikler tam bir çöp olayı ama gel anlat, kimi neden katagori gerek engellinin bir standartı var oda belli, giderlerin de aynen, peki dert ne halen anlaşılmıyor bir ton rakamsal sıkıntı yaratarak gerçeği gözden gizliyorlar.

Hep beraber sıkı bir boykot arkadaşlar Melek hanım mevcut durmlara göre cevap yazsada bu mevcut durumu hak etmiyoruz, ben engelliyim ve bir takım haklarım olmalı devlet ailelerin üzeerine beni atarak kurtulamaz buna izin vermem, gelişen ülkemde dünyaya yardım birinci sırada yardım ederkene bizim ailelerimizden toplanan vergilerden bizim hiçmi hakkımız yok bunları dile getirin, bu yönetmeliği çıkaran ve onaylayan bir kaç kişininmi esiriyiz, biz yeterki isteyelim ve gayret edelim.

Melek hanım defalarca yazdı çizdi ama milletimiz son noktaya gelmeden anlamamakta ısrarcı arkadaşlar çalışamayan engellilerin devletçe tek gelir kaynağı olan 2022 maaşı da kesildi kesilecek ve sadece 2022 kesilmesiyle kalmıyor sağlık güvencenizde gidecek ve bundan sonra gelen hükümetler bu rahatlığı yaşayacak ve kılını bile kıpırdatmayacak bakınız son 1 ay içersinde ne yaptık yaptık sonrası bilinen , meçhul,

Ben engellide olsam insanım bu ülkenin bir reşit ferdiyim ve haklarım olmalı ne demek başkaları bana baksın ben vergi verecek konumdaysam almasını biliyorsunda çalışacak durumda değilsem ve iş veremiyorsan benim suçum ne ailemin suçu ne bir çok denilecek şey var, bunları siteler değil millet vekillerine ve bakanlara başbakana yazın yazın defalarca yazın başka çözümü yok bu işin.

mechül yoldaş, ben açıklama yaparken dediğin gibi mevcut mevzuata göre açıklama ve bilgilendirme yapıyorum. ama bu durum yapılan haksızlıkları onayladığım anlamına gelmiyor. tavrımı da zaten biliyorsun.

bakanlık şunu yapmaya çalışıyor. madem evde bakım aylıgı ödüyorum o halde başka yardım yapmam. bu mantıkla hareket edecek. onlara göre engelliler sayısal degerlerden ibaret. 3 kişilik hanede evde bakım onlara fazla, 5 kişilik hane için eh neyse diye düşünüyorlar. yani resmen aileye göre konumlandırıyorlar engellileri. engellinin adı yok. reşit mi düşleri var mı bagımsız yaşam talebi ne durumda vs ilgilenen yok.
işte devlet yardım yapıyor vs hepsi bu.

o yüzden benim bilgilendirme mesajlarıma bakıp kimse bu olanları tasvip ettiğim anlamını çıkarmasın.
evde bakım aylıkları yönetmelikte 2022 aylığı gelir hesabına dahil ediliyor. bir kere bu kesinlikle değişmeli. evde bakım aylığı hiçbir şekilde hiçbir yardımın gelir hesabına eklenmemeli. GSS gelir testinin bile.
öncelikle bunu değiştirmeli sonra da şu bir sürü muhtaçlık sınırıymış vs zırvalarla ugraşılmalı.
bana kalsa devlet engelliye borçlu çıkar. engellinin sorunu 3 kuruş ödemekle bitmiyor. erişimden tut bir sürü sorun bekliyor halen. yok belediyelere kurumlara erişime uygun ayarlama yapmaları vs için mühlet vermesini biliyor ama engelliye gelince her şey hesap kitap. yahu kardeşim sen onları o kurumları bekliorsun da engelli beklemek zorunda mı? engelli adına niye mühlet veriyorsun onlara? engelliye uygun olmayan bina, toplu taşıma araçları vs için cezayı kessene o kurum ve sorumlulara! ama yok o kurumlar buyuk ve kıymetli. e engelli de beklesin!
kimin hakkı var buna, bu eziyeti çektirmeye ve engelli adına karar vermeye? devlet erkanı mı eziyeti çekiyor ki mühlet veriyor kurumlara?
ama engelliyi takan yok işte.
bunlara engelliler ses etmediği sürece de kimseler engelliler için bir şey yapamaz.

2022 Engelli Aylığında Neler Değişecek
19 Kasım 2014 Çarşamba 14:14
Sakatlık oranı %40 ve üzeri olanlar için devlet sosyal yardım kapsamında yaptığı halk arasında kanun numarası olan 2022 diye diye bilinen ve 3’er aylık dönemlerde verilen engelli aylıklarında 2015 yılı itibariyle radikal değişiklikler bulunmaktadır.
Yönetmelikte yapılan birçok değişiklik bulunmakla birlikte, bu değişikliklerden özellikle iki tanesi engellileri çok rahatsız etmektedir.
Bunlar “sosyal inceleme” ve “alınan evde bakım maaşının 2022 maaşı için kişi başı gelire dahil edileceği maddelerdir. Bu maddeler tam olarak nedir ve engelliler neden rahatsız oluyor?
1- Sosyal inceleme
MADDE 6 – (1) Sosyal inceleme, hane ziyareti ve çevre araştırmasından elde edilen bilgilerden oluşur.
(2) Sosyal inceleme; başvuru formunda beyan edilen bilgiler ile merkezi veritabanlarından yapılan sorgulamalar doğrultusunda elde edilen bilgilerin doğrulanması ve hanenin genel durumunun mahallinde tespit edilmesi amacıyla, Vakıf personeli tarafından başvuruda bulunanın ikametgâhına ve çevresine gidilmek ve hane ziyaret bilgi formu doldurulmak suretiyle gerçekleştirilir.
(3) Aylık almaya hak kazanan kişilerin sosyal incelemeleri her yıl yenilenir. Denilmektedir.
Tamdabu noktada engelli bireyler kurum yetkililerin her yıl yapacağı bu denetimlerin onurlarını zedeleyeceklerini yaşadığı çevredeki insanlara engelli bireyin maddi durumuna ilişkin soruların sorulacak olmasından son derece rahatsızlık duyacaklarını belirtmekteler.
Alınan bakım maaşının kişi başı gelire dahil edileceğine dair maddede şöyle denilmektedir.
2- 12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması, baz alınır.
Bu şu anlama geliyor. Halı hazırda hem 2022 engelli maaşı hem de evde bakım maaşını aynı anda alan yüzbinlerce engellinin 2015 yılı itibariyle maaşları kesilecek. Zira 2022 maaşı için kişi başı gelirin 270 TL’yi geçmesi halinde maaşların kesileceği yönetmelikte açık şekilde belirtilmiş ve evde bakım maaşının kişi başı gelire dahil edilmesiyle bu sınırın geçileceği ayan beyan ortadadır. Yönetmelik çıktıktan sonra engelli vatandaşların konuya ilişkin tepkileri üzerine Engellilerle ilgili websitelerinde yönetmelikteki ilgili maddelerin düzeltilmesi için kampanya başlatılmış, başlatılan bu kampanya neticesinde muhalefet partilerindeki milletvekilleriyle diyaloğa geçilerek destekistenmiş, vekillerin gerekli desteği vermelerine rağmen hükümet kanadı yönetmelikte gerekli düzenlemeyi yapmamıştır.
Tüm bunlarla birlikte engellilerle ilgili derneklerin konuya duyarsız kalmaları ve hükümet nezdinde girişimde bulunmamaları da engelli bireyler tarafından tepkiyle karşılanmaktadır.

Kalem ben sizin tavrınızın farkındayım, ve hatta Allah razı olsun kendinize görev edinmişsiniz, kendi adımada çok teşekkür ederim.

Yanlız sorunlarımız bir değil ki bu gidişle binide aşacak, hükümet neyin derdinde siz anlıyorsunuz, bu engelliye tüm desteği kesip ailelrinin sırtına yükleyecek peki bunun sonucu ne olacak,

Bu sorun olacakalrı saymaya bile dilim varmıyor, ama yapılacaklar henüz bitmiş değil, biz bir kaç kişiden güçsüzmüyüz mesele burda.

Varlığımızı gösterelim o yada bu şekilde bir varlık gösterelim, bu birkaç kişi ile olmuyor, saldırı zamanı, evet bugün için her türlü hakka sahibiz yarın anne babamıza bir takım ihityaçlarımızı gidermek için saldıracağımıza bugün hakkımıza tecavüz edenlere saldırmak daha mantıklı

Bu muhtaçlık sınırı temel konu olmalı, gelir ne olursa olsun benim gelirim değil konu bu olmalı, dahada ilerisi bu gelir sahibi gelirini benle paylaşmak zorunda değil bunu ben belgelersem kıscası vermiyorum kardeşim dediği bir yazılı belgeyi ilgili kuruma götürüsem sydv ne yapabilir mahkeme bu vergisini verem kişi karşısında ne diyebilir, uyanık olmanın tam zamanı siz ben yönlendirelimki, yarınımız aydın olsun.

rica ederim. sorumluluk bilinciyle harekete diyorum sadece. ve sorumluluk bilincim bu haksızlıklara tanıklığı ve sessiz kalmayı kabul etmiyor. bu mücadelenin parçasıyım ben.

elbette muhtaçlık sınırı temel sorun. fakat bunun için engelli mücadelesi neredeyse yok düzeyde. engelliler mücadele etmesini bilmiyor. engelliler mücadelesini karşılarına çıkan kısa dönemli sorunlara göre yapıyor. mesela aylıkları kesilecek ve mücadele amacı aylıklarının kesilmesini önlemekle sınırlı kalıyor. buyuk çoğunluğa siz muhtaçlık sınırının kaldırılması gerektiğine ikna edebilirsiniz ama yerlerinden kımıldatamazsınız. çünkü aylık alıyorlar bir şekilde ve devletin onlara hissettirdiği minnet duygusuna yenikler.
o yuzden engellilerin değişmesi gerekiyor önce. bunun için de başaracakları bir sorun olmalı önlerinde. evde bakım aylıklarını yönetmelikten çıkartabilirler mesela. bunu yapmaları onlarda mücadele adına bir çok şeyi öğretecek.
bir kere mücadele ettikleri için aylıkları kesilmeyecek. mücadele ettiler diye mimlenmeyecekler. hak aramanın yasal hakları olduklarını ögrenecekler. elde edilen bir başarı onları daha çok sonuç almaya itecek.
...
aile bakanlığı tüm hesaplamalarını hane bazlı gelir hesabı ustunden ayarlıyor. sistemini buna göre kurdu. ilerdesi yok bunun. şimdiden böyle.
mesela sistem ustunden engelli haneleri takip ediliyor. engellinin hanesine ev araç para ne girerse girsin sistem aracılıgıyla takip mümkün artık. aile bakanlıgının temel felsefesi aile ustune kurulu ve engelliyi aile içinde degerlendiriyorlar. hatta yardım alan hanelerden çalışacak durumda olanlara istihdam önceliği tanıyarak yardımdan çıkartmanın hesabı bile yapılıyor.
gördüklerimi yazmak -olanlara sinirlendiğim için artık- benim için baya güç. sakinleştiğim zaman daha derli toplu yazacagım elbette her şeyi.
ama şunu bilin:
devletin engellilerin ne istedğiyle ilgili onların düşleriyle ilgili bir sorunu yok.
engellilerin beklentileriyle ilgilenmiyorlar yani.

Darılmassanız bir kaç itirazım olacak, ( şunuda farkındayım zaten belirtmişsiniz kızgın olduğunuzda kendinizi yeterli ifade edemediğiniz diye)

Asp bakanlığı bu yönetmeliği çıkardığında bakan başkaydı bakan değişti yönetmelik daha ağır şartlarda değişti ??

Başbakan değişti, ama yine kimsenin farkında bile olmadığı yetim maaşı değişti önceden %60 ve üzeri engelli olan anne babasından kalan maaşın bir kısmını alıyordu şimdi ağır özürlü raporu alan alabilecek bu maaşıda

Bakınız artık uyanma zamanı hükümet geldiğinden bu yana tek bir engelliler adına menfi harekette bulunmuş ve özürlü kelimesini engelli yapmıştır, inanmayan geçmiş ile bu günü karşılaştırsın göreceği tek olay sadece kayıptır, ve hergün engellileri dışlamak adına elinden ne geliyorsa yapmaya devam etmektedir.

Sizin lafınız üzerine parça parça englliler kazanım sağlayarak bu kazanımın devamını isteyeceği konusu ise elindekine sahip çıkamayan bir zümreden çok umutlusunuz derim, bence istisnai bir durum var oda size duyulan sevgi saygı, sizi dinleyere hitap ederek oda cesareti kırılmış engelli dostlarımdır önderlik yapın bırakalım bu sohbet ve o olur kısmıda direnelim direnmessek kayıplar budur kısmına geçelim.

Bence en değerli hareketiniz, bu sıkıntılı dönemde sizin yönlendireceğiniz kardeşlerimi kazanım nasıl sağlanırda yatıyor.

siz yine insaflı davranmışsınız hükümet demişsiniz:) ben daha ileriye taşıyayım bunu: devlet ve toplum. hepsi yani.
hukumet de muhalefet de partiler de dernek ve örgütler de devlet erkanı da kanun koyucular da vs hepsi sadece bu toplumun parçası. ezberlerine yenik hepsi. engelliye olan ezberleri her faaliyetlerinde ortaya dökülüyor.
...
tam isabet etmişsiniz evet bu son olaylara sinirli oldugumu belirttim ve ifadelerim yetersiz kalır/kalıyor.

Tamam haklıyım haklısınız,

Yanlız es geçmeyin lütfen sizi taktir eden dinleyen ve saygı duyan arkadaşlarımız var (çokta haklılar)ve acizane sizden ricam bu muhtaçlık sınırının yani kendi gelirimiz dışında sorumlu tutlamayacağımızı anlatan ve muhtaçlık sınırı hikayesinin devletin uydurması olduğunu anlatın tepki olacak her yönteme yol gösterin.

İnanın uykularım kaçıyor bu duyguyu yaşamak istemiyorum,görüyorsunuz sabahlara kadar çare umar durumdayız in ş çare gayretttedir.

Gerçekten minnettar kalırım .. Teşekkür ederim.

Bunun sebebını kocaman kocaman yazıyorum bıdaha yazmıycam artık'' lale devrı'' bıtmıştır. Devlet enflasyonu bıle turlu oyunlarla duşuk cıkarmanın derdıne duşmuş(gercek enflasyon kaç sızce) 0,01 bıle az cıksa adamlar ona gore asg.ucret, emeklı, memur maaşını verecek. 2015 artışı herkes için ınanılmaz ama sadece;%3+3 olacak devlette para bıttı butçeye gıren para azaldı cunku cark donmuyor artık devlet dırek vergı ıle para toplamanın peşine duşmuş otv-kdv ılerıde dahada artıcaktır başka turlu butcesını tutturamıyor.2015 ortasından sonra ne olacagını goreceksınız şartlar hersene agırlaşacak işsızılık geldı 10,2ye. Gayrı menkul-otomotıv sektoru bıtık durumda 12 senedır mılletı yımeye ıcmeye gezmeye hıç uretmeden tuketmeye kredılı yaşamaya alıştırdılar (3krşluk adamların cebınde 2000 lıralık tlfn nasıl aldın be adam bunu (kredı kartıyla) maaşın 900lıra).dını somurduler makarna-komur dagıttılar cahıl kesımın oyuyla bu zamana gelındı.yandaş gazete ve tv kanallarında bunların hıçbırını anlatmazlar ozaman sızınle ılışkınızı bıtırırler ıhale alamassınız paranıza para katamazsınız.bıraz ekonomıden anlayanların bunun bızmle degıl abd ekonomısıyle ılgılı oldugunu bılır .tum dunyada ucuz para bıtmıştır artık işçinin memurun emeklının asg.ucretlının canını çıkartma vaktı gelıp çatmıştır. 2015de bı ekonomık krız cıkarsa bunun sorumlusu kesınlıkle akp olacaktır.yeterınce gelır dagılmını eşıt tutmayıp sadece yandaşlara ve kendılerıne çalışmıştır ..engellılerle ılgılı bışey yazmadıgımı farkettınız! Sız zaten yoktunuz kendınızı varsaydınız oy verdınız ruyadaydınız şimdi uyanıp sonuçlarına katlanacaksınız..

musty, şu sözlerin bana ve mechul yoldaşa mı?:

"Sız zaten yoktunuz kendınızı varsaydınız oy verdınız ruyadaydınız şimdi uyanıp sonuçlarına katlanacaksınız.."

koyun gıbı gudulen her denılene ınanan akpden hıç fayda gormeden sadece suru psıkolıjısıne kapılan engellılere .
özel kişilere gönderme asla yapmam helede sıze ...

Kalem kardeşim
Ben bu yazıyı geç gördüm, şu an kim bilir bu konu hangi aşamadadır.
Yalnız bu bilgileri bize verirken çıkış çözümünü de ekleseniz çok daha güzel olur diye düşünüyorum.
Sizinde bildiğiniz gibi kimimiz nereye başvurulacağını bilmez,kimimiz nasıl yazılacağını bilmez vs. vs.
Sitede hepimizin mail adresleri var, bir metin yazılıp bu metni adreslerimize toplu mesaj gönderilse,bizler de adresini bildirdiğiniz yere aynı metni yollasak.
Bu durumda ben dahil binlerce kardeşimiz ilgili yere sadece aynı maili göndereceğinden acaba ne yazarım, nasıl yazmalıyım diye düşünürken umutsuzluğa kapılıp vazgeçmeyecektir. Fazla bürokrasi olmadığından birkaç dakika içinde aynı maili belirtilen adrese yollayacaktır,bu sayede aynı yere binlerce şikayet gidecek ve biz engellilerinde örgütlenebileceğimizi düşünen ilgili birim/ ler bizleri daha ciddiye alacaklardır. Yani bizimde potansiyel bir güç olduğumuzu görmeleri açısından hepimizin yada çoğumuzun aynı anda aynı yere yazı göndermemiz doğru olur diye düşünüyorum. Herkese mutlu günler

Üst Alt