Değerli arkadaşım,
Dilerim siz haklı çıkarsınız da ben yanılırım.
Ama benim bildiğim askerlik sırasında "göreviniz nedeniyle malul gazi" (vazife malülü) olmadıkça siz emeklilik hakkından yararlanamazsınız. Yani askerlik görevinizle ilgili bir durumdan dolayı hastalanmış olmanız gerekir.
Ben tıp doktoruyum. Yanılıyor da olabilirim ama Tip I Diabetin doğrudan askerliğinizle ilişkilendirileceğini sanmıyorum. Aslına bakarsanız böyle bir nedenle "malul gazi" veya vazife malülü sayılmanızda anlamsız olur. Çünkü bu otoimmün, yani bağışıklık sistemi hastalığıdır. Malul gazi olabilmek için ise askerlik göreviniz nedeniyle bu hastalığa yakalandığınızın ispatlanması gerekir. Bildiğim kadarıyla askerlik diabetin nedenleri arasında yoktur.
Bağlanan bu maaşın amaçı çatışmada sakat kalanlar, kaza kurşunuyla yaralananlar, askeri araç kullanırken kaza geçirenler, kimyasal maddeler nedeniyle zehirlenenler vs. gibi askerlik nedeniyle çalışma imkanını sürekli olarak kaybetmiş kişilerin kaybını karşılamaktır.
Ama sizi 2022 maaşı için yönlendirebilirler ki bu doğrudan askerliğinizle ilgili bir durum değildir.
Veya "Adi malüllük" ile ilgili bir işlem başlatılmış olabilir ki, bu haktan yararlanabilmek için belli sayıda gün çalışmış olmanız gerekir.
Ayrıca düşünürseniz, şeker hastalığı askere gitmeden ortaya çıkanlar veya askerlikten sonra ortaya çıkanlar askeriyeden maaş alamazken, sizin durumunuzda olanların alması size mantıklı geliyor mu?
Neyse, sonuçta ilgili heyetler yasa çerçevesinde bu konuda karar verecektir.
Dilerim siz haklı çıkarsınız. Kolay gelsin.
Belki göz atmak istersiniz.. AYİM'in bu konuda aldığı bazı karar örnekleri:
Askeri Yksek dari Mahkemesi
Özet olarak hepsinde: "rahatsızlığı askerlik nedeniyle ortaya çıkmadıysa vazife malülü sayılamaz" diyor.