bu yakinim askerdeyken diyaliz hastasi oldu
Askerdeyken dediğiniz muvazzaf askerse durum başka, vatani görev ise başka...
Yakınınızın neden diyaliz hastası olduğunu ben bilmiyorum, muhtemelen siz de bilmiyorsunuz. Bunu tespit edecek, karar verecek olan sağlık kurulu. Çatışma kısmını ben örnek olarak verdim. Böbrek yetmezliğine yol açabilecek çok fazla neden vardır. Bunların bir kısmı yapılan işle ilgili olabilir. (Ağır metal zehirlenmesi, boya zehirlenmesi, radyasyon vs gibi) Bazılarının nedeni ise askerlikle falan alakasızdır.
Eğer hastalığın nedeni yapılan görevle ilgiliyse, atıyorum adam radyoaktif madde taşırken hastalandıysa, veya askerlikte kaptığı bir mikroptan etkilendiyse vazife malülü olur. Bir hastalık sadece askerlik yaparken ortaya çıktı diye malül olunmaz.
Neden-sonuç ilişkisi olmalı ve bu gösterilmelidir. Askerdeyken şu oldu, bu yüzden şu hastalık çıktı diye.
Örnek vermek gerekirse, askerlik sırasında tespit edilen bazı hastalıklar vardır. Örneğin kalp kağaı yetmezliği, darlığı, ritm bozuklupu gibi. Askerde böyle bir durum ortaya çıkarsa "genellikle" silahlı kuvvetler tedavisini yaptırır ve sonrasında çürüğe ayırır. Ama malül sınıfına sokmaz. Çünkü bunlar askerlikle ilgili değil, daha öncesinden gelen hastalıklardır.
Bunlar benim kişisel, şahsi fikirlerim değil. Askeri mahkemelerin verdiği kararlardır.