Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur %50 raporuma karşın erken emeklilik talebimi reddetti. Ne yapabilirim?

Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar
27-12-1964 doğumlu olup, 23 sene bağkurluyum, aynı zamanda çocuk felcinden dolayı özürlüyüm.
Yeni yasanın 28.maddesine göre 28-01-2009 tarinde Çorum Devlet Hastahanesinden dışarıdan öğrenmiş olduğum kadarı ile %50 lik heyet raporu almış bulunmaktayım. Bu raporu resmi olarak almam nasıl mümkün? Çorum Bağkur İl Müdürlüğünden red kararı verildi. Kanunen mahkemede kazanmam mümkün mü?
Gazete ve tv köşelerinde ahkam kesen Ali Tezel ve Resul Kurt gibi danışmanlar 250 tl danışma ücreti almadan bilgi vermiyorlar. Konuyla ilgisi bilgisi olan kader arkadaşlarımız var ise bilgi almam mümkün mü?

Tüm arkadaşlara saygılar sunarım.

(Konuyla ilgisi bilgisi olan arkadaşlarım olursa msn osman_yelec@hotmail.com Tel 0 364 311 82 84 Cep 0542 804 59 92

Hangisi oldu?:
1- Bağkur başvurunuzu malulen emeklilik için değerlendirdi ve işgücü kaybınızın maluliyet derecesinde olmadığı gerekçesiyle başvurunuzu reddetti
2- Hastane işgücü kaybı cetveline göre %50 rapor verdi, Bağkur bu oranı %40'ın altına çekti ve başvurunuzu reddetti?

Not: Bizde hizmet beleş! :)

Evet Çavuş ağa bekliyoruz.
Yukardaki soruyu açıklığa kavuştur,sonra tüm hizmetten beleşe faydalanmaya başla. :)
Üstüne üstlük hizmet için sıraya girdik ağzından çıkacak sözü bekliyorum ağa :)

Paralı olsa, "neden hala cevap yok" diye hakkını arardı Osman abimiz, ama beleş olunca unuttu gitti burayı :)

Not: Şaka tabii. Başlık güncel olsun ve sistem sorusuna cevap verildiğini Osman abimize e-mail ile haber versin diye yazdım :)

Bağ-kur gazilerinden miremur'da bedava bilgilendirmeye hazır.Bilginize,

Aynen her 2 side oldu arkadaşlar.2 senedir kafayı yemek üzereyim.

2008 tarihinde Çorum Devlet Hastanesinden %50 verildi.9 ay sonra Çorum Bağkurdan vücut fonksiyon kaybımın %20 olduğu için RED kararı verilmiştir dendi.Yazının başlığı maluliyet talebiniz diye başlıyor,oysa ben malul değilim.
Bundan sonra Çorum İl Sağlık Md lüğüne itiraz edip Ankara Numune Hastanesinden %60 oranında(yalnız şunu söyleyeyim nörolojiji akıl verdi çift değnekle kurula girdim ,Allah günah yazmasın) Fakat bu raporu Çorum Bağkur kabul etmiyor, sebebide 2 rapor arasında 8 ay geçmesi gerekiyormuş.
Avukatlar kesin kazanırım diyemiyor. Bu yüzden avukatsız mahkeme yolunu düşünüyorum.

Üstelik elimde işe yararsa 1983 senesinde askerliğe elverişli değildir raporum mevcut.
Numuneden aldığım rapor gümemi gitti şimdi. Şikayet etmediğim yer kalmadı. Bimer.Çalışma Bakanlığı vs vs. karar gecikince yine şikayet ettim Birgün bağkurdan biri telefon ediyor Kardeşim senin işin gücün yokmu şikayet ediyorsun diye Benim yerimde olsan sen ne yaparsın dedim Devlet memurusun maaşını alıp oturuyorsun dedim

Geceleri pek girmiyorum arkadaşlar.Özür dilerim

Şu anda sakatlık oranı cetveli'Ne göre %40 ve üzerinde rapor alabiliyor musunuz? Evet ise cevap, yüzde yüz emekli olabilirsiniz. Hiç tereddütünüz olmasın.

Bağkur'a hangi tarihten ne için (malulen emeklilik için mi yoksa erken Yaşlılık emekliliği için mi) başvurdunuz?
Kurum işlemi hangi yönde gerçekleştirdi ve hangi tarihte nasıl bir gerekçe ile başvurunuzu reddetti?
Siz bu red üzerine hangi tarihlerde hangi işlemleri yaptınız?

Selam oturan boğa.

22-12-2008 tarihli dilekçe ile 28.maddeden emeklimi istemek için sevk aldım.
28-01-2009 tarihli Çorum Devlet Hastanesi raporu tüm vücut fonksiyon kaybı %50 dir raporu verildi.
07-09-2009 tarihli Çorum SGK İl Md Lüğünden maluliyet talebiniz diye başlayan 276669 sayılı maluliyet ve sağlık kurulları daire bşk. kararı ie inceleme sonucu tüm vücut fonksiyon kayıp oranınız %20 olduğundan RED kararı verilmiştir yazsı geldi.
05-10-2010 tarihli dilekçe ile Çorum Bağkura özürümüm çocuk felci olduğunu,ortapedik cihazla yürüyebildiğimi, bu kurulun beni incelemeden görmeden nasıl %20 verebildiğini belirttim.
30-10-2010 tarihli dilekçe ile Bimer kanalı ile Çorum İl Sağlık Md lüğüne aynı konuları belirtip itiraz ettim. Neticede İl Sağlık Md lüğü 1 hafta sonra telefonla şu numaralı yazı ile Ankara Numune Hastanesine git dendi.
19-11-2009 tarihinde Ankara Numune Hastanesinden tüm vücut fonksiyon kaybı %60 dır raporu aldım. Raporu Çorum SGK ya götürdüm, fakat bu kez raporu kabul etmedi. Sebep 2 rapor arasında 9 ay geçmesi gerekiyor dendi.

Avukatsız mahkeme yolunu denemek istiyorum.

Oturan Boğa.Sakatlık oran cetveli hastanenin yazdığı oranmı, yoksa Sağlık Kurullarından(Ankaradan) gelen oran mı?

Sıkıntı şurda. İşe başlama tarihim 1986.Oysa benim özürlülüğüm çocuk felci (5 yaşında) Ben malulluk kapsamına sokulduğumu zannediyorum.

Ben yapılması gerekenleri yaptım ama galiba mahkeme yolu kaldı gibime geliyor.3-4 avukata gittim. Garanti vermiyorlar, parayı almayı biliyorlar. Hatta biri Sağlık Kurulunun arka kısmında 11 doktorun nasıl %20 verebildiğine hayret ediyor ama kazanırım diyemiyor.

Selam oturan boğa.Sakıncası yoksa telefon verebilirmisin.Bu sakatlık oran cetvelini çözemedim ben.Örneğin ilk raporum %50.İkinci raporum %60 bunlar hastanenin raporları.Şimdi bunlara göre sakatlık oranım nedir.Sağlık Kurullarının %20 simi sakatlık oranı?????

Benim ilk %50 ve ikinci % 60 lık rapor sakatlık cetvelinde nedir

İl SAğlık Müdürlüğü'ne itiraz hakkınızı kullandıktan sonra sizi hastaneye sevk etmiş bu sebepten herhangi bir süre arayamazlar. Vergi indirim belgeniz yok sanırım size tavsiyem öncelikle bir şirkette sigortalı olarak gösterilip vergi indirim belgesi almanızdır emeklilikte son yedi yıldaki çalışmanız dikkate alındığı için Bağkurdan emekli olmanızda bir sorun çıkmayacaktır. Raporu süre sebebiyle kabul etmediklerine dair de yazılı belge alırsanız Bağkur'dan ordaki memur düşünsün ister mahkemeye verin isterse bir üst kuruma şikayet ettiğiniz takdirde haksızlığınız giderilecektir. ( emeklilik için vergi indirim belgesi şart. )

Selam Mevlüde hanım.Zaten hizmet sürem çok olsa sigortaya geçerdim.Şirket ortağı olduğum için bir sürü prosedür var.25 senenin dolmasına zaten 10 ayım kaldı.O yüzden sigortaya geçme işi boş

Belirleyici olan tek şey sakatlık oranı cetveli'dir. Hastanedeki sağlık kurulları da SGK vey Maliye'deki sağlık kurulları da bu cetvele uymak zorundalar. Siz eğer bu cetvele göre +50 ve üzerinde rapor alabilecek durumda iseniz, yüzde yüz erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.

Bence rapor oranınızı düşüren ve başvurunuzu reddeden kuruma dava açın. Konuya dair Danıştay kararı: http://www.engelliler.biz/forum/huk...k-usul-hakkinda-yasal-duzenlemeler-hukuk.html
Adı geçen Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren alınacak olan sağlık kurulu raporlarında, bu Yönetmelik hükümlerinin esas alınacağı açıktır. Anılan Yönetmelik ise özür oranının yüzde olarak belirleme yetkisini Ek listede yer alan hastane sağlık kurullarına tanımış olup, sağlık kurulu raporlarında belirtilen teşhise göre özür oranının yüzde olarak belirleme konusunda Merkez Sağlık Kuruluna bir yetki vermemiştir.

Geçerli rpor

Selam Oturan Boğa.Bu durumda benden yeniden rapor isterlermi.Şu anda tekrar Bimer ve Çorum SGK ya dilekçe verdim.Yanlış (malullukten)yaptıklarının zannediyorum farkına vardılar,henüz dilekçeme cevap veremediler.Şayet size bir yanlışlık yapılmış şeklinde cevap gelirse geriye dönük 1 senelik itirazda bulunsam ne olur?????

Siz 5510 sayılı yasanın 28 maddesinin yaşlılıktan fıkrasını baz alarakmı dilekçe verdiniz?

Dilekçe örneği

Selam Miremur.22-12-008 tarihli başvuru dilekçem aynen şöyle:Özürlü olduğumdan yeni yürürlüğe giren 5510 sayılı yasanın 28,maddesinden yararlanmak istiyorum.Dilekçe bu şekilde.

Tekrar selam Miremur.RED kararından sonra Çorum SGK İl Md.lüğüne 2.kez 05-10-2009 tarihinde şu dilekçeyi verdim:20-01-2009 tarihinde SGK nın 5510/28, yaşlılık aylığı bağlanması maddesinden yararlanmak amacı ile Çorum Devlet Hastanesinden almış olduğum %50 rapora Red kararı verilmiştir şeklinde.Bu dilekçede yaşlılık aylığı diye belirtmiştim.Haklı bulunursam geriye dönük itiraz hakkım olurmu??????

Haklı bulunursam diyorsunda onlar hatalı olduklarını kabul ettilermi?Yahu senin ilk dilekçene nasıl red verirler hayret!Bence onlar eski yasa gereği malulen gönderdiler.Tıpkı bana ve diğer bağ-kur zedelere yaptıkları gibi...haklılığın ne zaman onaylanacak...

Vallahi Miremur kardeş.2 sene olacak.Son dilekçeme ne cevap verecekler merak ediyorum.Ayrıca Bimerede 4 defa yazdım.

Selam Miremur.Senin msn hiç açık olmuyormu????

Zaten danıştığım avukatta hayret diyor.11 tane doktor bunu yaptı,hakkımda karar verdi.

Msn yi açıyorumda hep çevim dışı duruyor. Osman Yeleç'ten msn daveti geliyordu anlam vermemiştim.Şimdi onay veriyorum.
Sana kimden cevap gelecek?Çorum Bağ-kur emekli bölümü şefi ile veya Müdürü ile bizzat görüştünmü?Eğer seni yeni yasadan sevk ettilerse Ankarada onaylayacak senin emekliliğin,yok eski yasa ile gönderdilerse yeniden dilekçe ile yeni 5510 yasanın 28.maddesinin yaşlılık fıkrası gereği tekrar hastaneye sevk etmeleri gerek...
Daha önceki form yazılarında yeni yasadan dilekçe verdim diyorsunda onlar seni eski yasadan malulen göndermiş olmasınlar....Ozaman hakkını git bizzat ara ama bilgili ve kibar davran ben öyle yaptım 10 ay uğraşarak emekli yaptırdım kendimi....hoşkal....

Bağ-Kur emeklilik başvurumda hata yaptı, şimdi işler iyice

Vallahi Miremur kardeş,galiba eskiye göre değerlendirdiler,2 senedir uğraşıyorum.Yatırdığım primleremi yanayım.Bizzat görüşmedim.Çorum SGK yazdım.Ayrıca Bimere aynen şöyle yazdım:Çorum SGK beni malul kapsamına soktu oysa ben malul değilim,özürlülüğüm işe giriş tarihinden evel olup,gerekirse bu beylerin masalarının üstüne askerliğe elverişli değildir raporumu koymaya hazırım dedim.Sırf bu iş için 1984 senesindeki askerlik raporunuda elime geçirdim.

İyi ama Miremur bu onların hatası değilmi.Mahkemeye gitsem kazanabilirmiyim???????

Peki diyelimki başardım yaşlılıktan emekli oldum.Çok büyük bir maaş farkı olurmu normal hizmete göre.Şu an 25 yılın dolmasına 9 ayım var ama 3 sene yaşı bekleyeceğim.

Geriye dönük olarak sorumlu oldukları halde kurum üzerinde bir hak elde edebileceğinizi sanmam. Bu konuda ceberruttur bizim kurumlar. Belki dava açarsanız olur, ama ona dayüzde 10 bile şans tanımam.

Şimdi üstteki mesajda Emrullah abinin dediği gibi, kurum 28. madde kapsamında hastaneye sevk edecek vs.vs.vs.

Vallahi Oturan Boğa kardeş.İlk emsal olmak isterim kolay kolay hakkımı yedirmemeye kararlıyım.1 senedir primleri almayı biliyorlar,anam ağlıyor prim yatırmak için.

Zaten başvurumu 28.madde diyerek yapmışım.

Red kararından sonra üstüne bastıra bastıra işe girmeden evel özürlü olduğumu belirtmişim.

OturanBoğa haklı malesef işi bilmemeleri ve zararı hep bize fatura ediliyor.Şimdi emekli olsan zaten 25 yıl üzerinden değerlendirerek emekli edecekler.Kısaca fark yok...Git bizzat görüş şefle amirle müdürle yasanın çıktısını koy masaya ama zıt gitme yokuşa sürerlerse ellerinden yapamayacaklarına dair belge iste,Şimdi senin yapacağın geçmişi sil şimdilik.Yeniden dilekçe ver.5510 sayılı yasanın 28.maddesinin yaşlılık fıkrası gereği hastaneye sevkimi diye...Emekli olduktan sonra gerekirse mahkemeye gidersin....METİNİSA uğraşıyor bildiğim daha sonuç alamadı....

Yaşlılık aylığı

Selam Oturan Boğa ve Miremur kardeşler.Bugün Sungurlu SGK dan çağırdılar.Önce otur dedi sanki ders vereck havasında gibi.
Sana %20 RED verilmiş dendi. Red kararınızda maluliyet talebiniz diyor dedim. Malulluk nedir diye sordum. İşe giriş tarihinden sonra iş kazası geçirmek midir diye sordum, evet dedi. Ben malul değilim dedim.
Sonra yaşlılık aylığına ait kanun var mıdır ben bu kanuna giriyor muyum girmiyor muyum diye sordum. Aynen dedi ki evet ama altındaki oranı söyledi, senin heyet raporun %20 ile reddedilmiş dedi
.Kaç sene hizmetin var dedi, 23 yıl 3 ay dedim. Peki dedi neden uğraşıyorsun az kalmış dedi. 3 yıl yaşı bekleyeceğim dedim, olur mu dedi kimliğini ver dedi baktı 2013 te doluyor dedi.
Bundan sonra bu sefer lafı değiştirdi, yaşlılık aylığı alsan bile normal maaşından düşük olur haberin var mı dedi olsun dedim, kanun bana bu hakkı tanıyorsa neden faydalanmayım dedim.
En sonunda benim 12 önce yazdığım dilekçeye resmi cevap yazılaca kmı diye sordum evet gelir dedi.

Aynen böyle kardeşler.Artık bu gidişle mahkeme yolu gözüküyor gibi.

çorum sgk nın cevabı

OturanBoğa;

Selam Oturan Boğa ve Miremur kardeşler. Çorum SGK İL M D lüğü ayne cevap olarak şu cevabı mailime atmış.

Çorum SGK İL müdürlüğü. Müdürlüğümüz *** Bağkur sicil numaralı *** 5510 sayılı kanunun 28.maddesi gereği 22-12-2008 tarihinde maluliyet talebinde bulunmuş, sigortalı hakkında düzenlenen rapor ve belgelerin Maluliyet Sağlık Kurulları Daire Başkanlığınca incelenmesi sonucunda 04-08-2009 tarih ve 27669 sayılı kararına istinaden tüm vücut fonksiyon kaybının % 20 olduğuna karar verilerek maluliyet talebi RED edilmiştir.
Ancak Osman Yeleç maluliyet ve sağlık kurulları daire başkanlığının ret kararına 05-10-2010 tarihinde itiraz etmiş, itiraz gereği maluliyet dosyası incelenmek üzere 06-10-2010 tarihinde Sosyal Sağlık Kurulu 16-12-2009 tarih ve 96/6506 sayılı kararı ile tüm vücut kayıp oranının % 20 olduğuna karar verilmiştir.
Bilgilerinize arzederim.​

Cevap aynen bu.Kardeşler şimdi ne yapmam gerekiyor????

Oturan Boğa,sakatlık oran cetvelinden anlamıyorum. Sana ben durumumu izah edeyim.

Çocuk felci geçirdim.Ortapedik cihazssız yürüyemiyorum. Ben hatayı başta yaptım. Yeğenim ilk raporu alırken amca gel sandelyede girelim dedi, ya hakkımızımı yiyecekler dedim.
Buna göre Oturan Boğa ben hali hazırda istediğim yerden % 40 özürlü raporunu alırım,f akat bu sakatlık oran cetvelinden gerçekten anlamıyorum.
Yalnız şunu belirteyim.Ankara Numune Hastanesinden rapor alırken fizik tedavi doktoru uyardı.Tek baston ile % 60 alamazsın çift koltuk değneği ile heyete girebilirmisin dedi, girerim dedim vede girdim. % 60 rapor aldım fakat oda boşa gitti.
Net olarak sakatlık oran cetvelini açıklarmısın.

Aynen dediğim gibi mesela ortapedik cihazla girsem herhalde % 60 şın üstünde ,tek değnekle % 40,çift koltuk değneği ile % 60 alacağıma emiinim.Bunların sakatlık oran cetvelindeki değerleri nedir????

28,madde net olarak yaşlılık aylığı maaşı değilmidir????

Cetvele dair değerlendirme yapamam ben de. Bunu ancak doktorlar bilir: sakatlık oranı cetveli

28. madde herkes gibi emekliliktir; Yaşlılık Emekliliği. O maddede %40 ve üzeri işgücü kaybı olanlar için erken emeklilik şartları da düzenlenmiştir...

Selam Oturan Boğa.Sende bu Bağkurun 28.maddenin yaşlılık aylığı için sevk kağıdı örneği varmı??????

Şayet bir örneği var ise yazarmısın.

Oturan Boğa.Şurda bir hata varmı.Çorum SGK dosyayı Ankara Sağlık Kuruluna gönderirken,çalışma gücünü veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün,yani 5510-25 ten işaretleyerek göndermiş.Oysa Sigortalının ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünü kaybeden sigortalının 28,maddenin dördüncü fıkrasına göre değerlendirilmesi kısmını işaretleyerek göndermesi gerekmiyormuydu??????

Pardon 5510 28-5 ten sorgulanması bölümünü işaretleyerek sevk etmiş.

Selam Oturan Boğa.Tam anlamadım.Bağkurtun sevk işleminde x ile işaretlediği kısım aynen şu:Çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucubmeslekte kazanma gücünü kaybedip kaybetmediği yani 28.maddenin 5 .fıkrasından sevk yapmış bu yanlış değilmi.Bir üsteki kısımda Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünü kaybeden sigortalının 28.maddenin 4. fıkrasına göre den sevketmesi gerekmezmiydi.Birde şu husus var.28,maddeye baktım 5 veya 4. fıkrası diye bir sıralama yok

Üst Alt