Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'dan engelli emekliliği: 25. madde ve 28. madde açmazı..?

@dogan3200
Bunu size aylarca anlatmaya çalıştım: http://www.engelliler.biz/forum/eme...i-emekliligi-25-madde-ve-28-madde-acmazi.html

%60 oranı ancak birden çok hastalıkla geçebildiğinizden, tek hastalıktan %60 oranına ulaşamadığınızdan malulen emekli olamazsınız dedim defalarca.
28. madde için ise gününüz yetersiz dedim ama malesef bir resmiyetimiz olmadığından dikkate alınmadı.
Yapabileceğiniz bir şey yok, 28. madde için istedikleri günü tamamlamaya çalışacaksınız.

Ufukalp şimdi 28 maddeden % 68 raporum 3960 mı yoksa 4320 günmü tamamlamam gerekecek internetden baktığıma göre 50 59 arası 4320 gösteriyor benim % 68 olduğuna göre hangine tabiyim 3960 mı 4320 günmüüü ben bağkurluyum aynı zamanda

hiç bir şey olmaz memurun hatasını sana paşa paşa peşin yada taksitle ödetirler hata yaptıkalrında hatanın bedelini kendileri karşılamıyorlar önceden fazla verdik şimdi faizi geri alacaklar burası türkiye artık insanlardan bana kına geldi akılları bir karış havada bu forumdada var karı kılığı ile profil açıp erkek çıkan çok işine sadık olmayan memurun hatasını sen çekeceksin

,,,,,,

ya arkadaşlar 1 haftadır bir cevab yazdım cevabın sorusunu alamadım ben bağkur luyum 5510,28 maddeden %68 raporum var benim pirimim eksik 3510 gün pirimim var bağkur personeli dediki sen 4320 tabisin dedi ama benim 50 ile 59 deyilki raporum %68 nasıl oluyor 4320 tabiyim internetde 50 59 arası 4320 tabi yazıyor neden benim oran yüksek ama 50 59 arasındakile tabi tutuluyor dedim 3920 olanlar sgk lılar gecerli dedi vallahi usandım sgk git gel git gel sizden ricam %68 raporlu olan 3920 günmü yeterli yoksa 4320 günmü yeter buna tam cevab istiyorum eyer 3920 gün ise sgk personelin gözüne sokacam kanunlu olanı kanunsuz iş yapıyorsunuz siz sevkmi alıyorsunuz diyecem

sgk personeli bana pirimim doldur yaşlılık maaşı bağlayacakmış

Son düzenleme:
[FONT=arial]Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıldan beri çalışan sigortalılar için ikinci fıkrada belirtilen yaş şartı 55 olarak uygulanır.55 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığından yararlanırlar. [/FONT]

[FONT=arial] Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.[/FONT]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Madde: 25[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır. [/FONT][/SIZE]

[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.[/FONT][/SIZE]

@dogan3200
sizin dediğiniz malulük kısmına giriyor siz ilk sigortalı olduğunuzda bu rahatsızlıkalrınız yok ise sonradan oluşmuş ise sizin dediğiniz geçerli

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Karmaşıklığı önlemek adına yazıma ek olarak 11.04.2012 tarihinde kaleme alınmıştır.[/SIZE][/FONT]

[SIZE=3][FONT=verdana][FONT=Times New Roman]5510 Sayılı Kanunun gerek 25 inci maddesinde gerekse 34. maddesinde yer alan “ çalışma gücünün % 60 oranında kayıp edilmesi” şartı; birçok kişi tarafından karıştırılmaktadır. [/FONT][/FONT][/SIZE]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]İlgili sağlık kurullarından alınan ve tüm vücut yüzdesini belirten özürlü raporu başka bir şey, çalışma gücü kayıp oranını belirten sağlık raporu başka bir şeydir.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Tüm vücut özür oranını belirten rapora sahip kişinin 5510 Sayılı Kanundaki 25 ve 34 üncü maddelerindeki koşullardan faydalana bilmesi, Yüksek Sağlık Kurulunca söz konusu raporlara bir takım kriterler uygulanarak çalışma gücü kaybının oranının bulunması veya ilgili kişinin sağlık kurumuna tekrar başvurarak çalışma gücünü kayıp oranını içeren raporu alması ile mümkündür. [/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Her halükarda çalışma gücünün kayıp oran yüzdesi tüm vücut yüzdesi özür oranından aynı orana ( hastalığın türüne göre çok zor bir durum ) veya daha düşük orana sahiptir. Diğer bir anlatımla, genellikle çalışma gücünü kayıp oranını içeren rapor tüm vücut özür oranını içeren rapor oranından daha düşüktür.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Aynı rapor türüne bağlı değişiklik göstermeyen birden çok sağlık raporundaki hatalar saklı kalmak şartı ile birçok kişinin iki farklı durumu içeren oranların bulunduğu raporlar hakkında, oranın yüksek iken düşürüldü yaklaşımı, yukarıdaki sözünü ettiğim ayrımdan kaynaklanmaktadır.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Bu yaklaşımla,durumu daha belirgin hale getirmek için söz konusu tespit kaleme alınmıştır.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Herkese sağlık ve mutlu bir yaşam dilerim.

[/SIZE]
[/FONT]

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=68336
burdada daha ayrıntılı yazıyor

ya arkadaşlar siz hep alıntı bulup gönderiyorsunuz ben 9 yıl 9 ay bağkurluyum benim hastalık yeni başladı önçeden değil 1 yıl önçe meydana çıktı hastalık 3920 denmi 4320 denmii net cevab veriniz %68 raporlu olan 5510,28 maddeden olan

Kardeşim sana yazdım evet alıntı türk kukuk sitesinden ne diyor orda vücut tüm sağlık oranı ile çalışma gücü kayıt oranını raporları farklıdır diyor bende sana yazımın arasında kendim yazdım sende tam okumadan itiraz etmişsin şimdi bana yine arkadaşlar kızacak adamı fırçalamışsın diye ne dedim o memurdan iş gücü kayıp oranını gösteren yazı yada raporunu iste dedim ve yine yazımın arasımnda iki farklı olgunun karıştırıldığındanda avukaın yazısını ekledim senin dediğin şekilde memur seni yaşlılık erken yaşlanmadan emekliliğe tabi gösteriyor ama maluliyette senin dediğin gibi bunun için dediğim şekilde o meurdan bu yazıyı alman gerekir 3920 denmi 4320 denmi dediğin soru o aldığın yazı ile ortaya çıkacak senin elinde sgk dan gelen %68 oranda iş gücü kaybını gösterir yazı var ise 3920 den elinde bu yazı yok ise ve iş gücü kayıp oranını sgk sağlık kurulu 60 altında karar verdi ise 4320 den ben size açık ve net yazabildimmi buraya kadar siz 9 yıl 9 ay bağkurluyum demişsiniz bu durumdada yaşlılıktan sizi emekli etmezki 15 yıl şartınız dolmamış eğerki bağkurdan önce ssk nız var ise onu bilemem

@Ufukalp
ufuk bey ben bu kişiye yazarken hiç başkalarından verilen cevap yoktu şimdi ise 3 sayfalık görüyorum hemv konu başlığını ......... biçiminde açmıştı taşınmış sanırım tek bir konuda birleştirilmiş

şimdi anladım ufuk bey valla çok haklısınız

hilal72
Bu arkadaşın konusu yeni değil.
Aylar önce de defalarca anlatmaya çalıştım, başka bir çok sayfa altında da yazdı cevapladım.
Arkadaş belirttiği raporu tek hastalıktan değil, birden çok hastalıktan alıyor ve tek rahatsızlıktan ya da birbirinin komplikasyonu olarak oluşup tek hastalık olarak görülen hastalklardan %60 oranını sağlayamıyor. 28. madde ye istinaden erken emeklilik için de hizmeti yetersiz.
Olmaz dedim, yapma dedim, şartlarınız uygun değil dedim, birçok konu altında bu durumu ısrarla dile getirdi ve bıkmadan cevapladım. Ama sonucu hep birlikte görüyoruz.
Bu yüzden bu konuya artık yorum yapmak istemiyorum. Arkadaşın söyleneni dinlemesi için resmi kimliğimiz olması gerekiyor sanırım.

@Ufukalp kardeş defalarca anlatın ama siz cevabını tam veremiyorsunuz bizde cevabını tam alamadığımızdan bizde yorum üstüne yorum yazıyoruz anlayana kadar tekrar yorumum şu ben bağkur esnafıyım 5510,28 maddenin % 50 ile 59 arası 4320 gün istiyor benimde raporum % 68 onaylandı 28 maddeye göre ben kaç gün pirimden emekli olacam 3960 mii 4320

dogan3200

[-]%60 üzeri oran alırsanız 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün primler 28. maddeden erken Yaşlılık emeklisi olabileceksiniz.[/-]

bagkur.PNG

Hatalı uygulamadan kaynaklı ödenen aylıkları geri ödemeniz şart. İsterseniz bu konuda dava açabilirsiniz. Belki hakim cezayı ödememenize (ödediğiniz müktarı geri almanıza) hükmedebilir.

teşekür ederim @OturanBoğa bilgi için şimdi oldu ssk personeli yine beni yanıttı hatalı şekilde beni dediki senin pirimin 3510 gün sen askerlik borçlanacaksın sonradan 276 gün bağkurlu olup 4320 gününü tamamla gel dedi bende dedim ki benim oran cok yüksek yani .% 68 neden 3960 değilde 4320 gün tamamla gel diyorsun dedim 3960 gün olanla ssk lılar için bağkurlulara geçerli değil dedi.... eyer senin dediğin gibiyse beni yanlış emekliği bağladılar oda yetmedi pirim fazla ödedecek ne piçim devletinin mermuru anlamış değilim hata yapsın diyemi oturturuyorlar yozlaşmış mermurlar

oturan boğa bir şey daha soracam 3960 bağkurlular istenen süre ilk sigorta olmadan önçe yani doğuştan sakatlık diye başlıyor ilk sigorda sonrasıdandamı geçerli [FONT=sans-serif]%60 üzeri oran alırsanız 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün primler 28. maddeden erken Yaşlılık emeklisi olabileceksiniz.[/FONT]

bağkur 5510,28 madde çıkmazı

slm ben 20 yıl bağkurlu ve 9 yıl 9 ay ödenmiş pirimim var toplam gün sayımım 3512 gün 5510,28 maddeden % 68 raporum var ve hastalığımda gecen sene çıktı birden fazla hastalıkdan : sgk personeli 4320 tamamla gel sen emeklisin dedi bende 3960 gün nedir dedim oda skk lılar gecerli dedi bağkurlulara değil dedi benim oran yüzde 68 ben 3960 tabi değilmiyim dedim hayır dedi 4320 gün dedi başka çıkar yolu yok dedi : @oturanBoğa kardeşimiz : %60 üzeri oran alırsanız 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün primler 28. maddeden erken Yaşlılık emeklisi olabileceksiniz. demişti bende onu dikkati alarak bende başbakanlık bimer yazı yazdım bana gelen yazıda şu şekilde... Başvurunuza ilgili birimimizin cevabı: 4320 günden olmanız gerekmektedir. Askerlik borçlanması ve 11 ay daha Bağkur ödemeniz gerekmektedir. Şahsınıza Emeklilik servisinde gerekli bilgi verilmiştir. Bilgilerinizi rica ederiz gelen cevab buu ben şimdi ne yapmam lazım % 60 üstü rapor alanlar 3960 dan emekli edilmiyormu ne biçim yasa anlamış değilim.............

@dogan3200
sana bende ufukalpte defalarca bilgi verdik senin için ayrıntılı olarakta yazdık sen daha ne soruyorsun defalarca oku verilen cevapları anlayacaksın ozaman

Aslında sorun Sgk nın mevzuatı hiçe sayan uygulamaları.%60 ve üzeri rahatsızlıklar tabloda 15 yıl hizmet süresi ve 3960 gün prim şartına bağlı olarak gözüksede,Kurum illede 4320 gün prim isterim diye diretmekte.

Olayın kaynağı ise şudur:Malum 5510 sayılı kanunda belirtilen maluliyet hakkı 10 yıl hizmet süresi ve 1800 gün prim şartına istinaden %60 ve üzeri rahatsızlıkları olanları tanımlamaktadır.Ama Sgk ve sağlık bakanlığının çıkarttığı yönetmelik kanuna aykırı düşerek,bu %60 hastalık oranını,kendi belirlediği bir takım kriterlere dayandırmakta ve buna da maluliyet cetveli denen ucube bir liste yaparak,hastaları buna göre değerlendirmektedir.Sorunun kaynağı işte tam bu noktada yapılmış olan bu yönetmeliğin,kanunla çelişmesinden kaynaklanmaktadır.
Esasen DOĞAN Arkadaşımızın kanuna göre aldığı %68 raporla malulen emekli edilmesi gerekmektedir.Ama gelgelelim yönetmelik bunu engellediği için,ortaya karmakarışık içtihadlar uygulamalar,diretmeler çıkmaktadır.Ben daha öncede bu konuda yazmıştım.Malulen emekliliği reddedilip,mahkemelik olan arkadaşlar hep yanlış usul ve yol izlemekteler.Mağdur durumda olan bu arkadaşlarımız hep maluliyetlerinin tesbiti hususunda mahkemelerde uğraşmaktalar.Ama esas olan şey,Mahkeme açılıp uğraşılacaksa,hastalıkların tesbiti değil,tamamen kanuna aykırı olan yönetmeliğin değiştirilmesi şeklinde dava açılmasıdır.Bu iş ise bireylerin tek başına yapacağı bir şey değil maalesef.Bunun için örgütlü çalışma,bir araya gelme ve çeşitli dernek ve organizasyonların desteği şarttır.Mesela Anayasa mahkemesinde bununla alakalı bir dava açılabilir ve Sgk nın maluliyet için çıkardığı yönetmeliğin,Kanun koyucu tarafından Meclisten çıkan ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp,yürürlüğe giren 5510 sayılı kanuna aykırılığı tesbit ettirilip,iptal ettirilmeli yada yeniden düzenlemeye tabi tutturulmalıdır.

@hilal72 @Ufukalp bakın nasıl anlatır şekilde yazmış @Başgedikli arkadaşımız tane tane ben sizi anlatıyorum siz hala çayın içine şeker hariç bal katalımmı diyorsunuz teşekür ederim @Başgedikli arkadaşım 1 yıldır anlatığım ve anlayamadıkları soruya siz 3 kelimede anlattınız ben cevabını net anladım oran % 50 %59 da olsa 4320 oran % 60 ile % 99 da olsa 4320 bunun çıkar yolu yokkkk diyorsunuz devlet yasa çıkarmış içinde barınan yokkk

@dogan3200
ufukalpin yazdığına bak onun yazdığında neden böyle olduğunu anlatıyor sana karıştıran sensin sen takmışsın kafayı yüzdeliklere tek bir hastalığınızdan oranın %60 olması gerekiyor sizde bir kaç rahatsızlığının toplamı ufukalp hocamın yazdıkalrını oku memurunda doğru işlem yaptığını göreceksin

hilal72 Esasen sizinde,ufukalpinde yazdıkları doğrudur.Ama olayın Sgk tarafından yorumunda yanlışlık yapılmaktadır.Mesela bakın sizde yazdınız tek bir hastalıktan oranın %60 olması durumunda malulluk gerekeceğini ama Sgk olayı bu şekilde bile yorumlamamakta maalesef.Onlar için tek kriter kendi hazırlamış oldukları malulen emeklilik cetveli.Mesela basit bir kaç örnek sunalım hemen:

Arıza cetveline göre Nefrotik sendromlarda 6 aylık tedavi neticesi protein kaçağı varsa bunun cetvele göre yüzdesi 60 tır.Ama Sgk kendi maluliyet kriterlerini kullanıp,hastanelerin raporlarına itibar etmediği için ,Aynı zamanda hastada şu belirtilere bakar:

anazarka tarzı ödem ile birlikte tedaviye rağmen en az 3 ay süren ve;
A. Serum albümin düzeyinin 3.0 gram/desilitre (100 ml) veya altında ve 24 saatlik proteinüri miktarının 3.5 gram veya üzerinde olması
veya
B. 24 saatlik proteinüri miktarının 10.0 gram ve üzerinde olması

Yani Hastane 6 ay tedavi edip,bu kişi tedaviye rağmen Proteinüri hastasıdır ve %60 raporu hak ediyor demesine rağmen Sgk bu hastayı %60 la malulen emekli etmeyip,yukarda yazdığım şartlarıda arar.(Zaten idrarında 10 gr protein kaçağı bulunan kişiyi varın siz düşünün.)

Başka bir örnek verelim;Ağır Koah hastalıklarında rapor oranı %80 iken Sgk bu yüzdeye bakmaz ve kişide kendi kriterleri olmasınıda arar :

A. Ağır fonksiyonel etkilenme; istirahat PO2 değeri 50 mmHg’dan az veya 60 mmHg’nın altında ve beraberinde pulmoner hipertansiyon, kor pulmonale, egzersizle artan ağır hipoksemi bulgularının olması
veya
B. İdame tedaviye rağmen ağır veya çok ağır dispne (Modified medical research council, MMRC 3-4), şiddetli fizik muayene bulguları ve spirometride hastalıkların tanısı dikkate alınarak; FEV1 <%45; FVC <%45; DLCO<%45 veya VO2 maks<15ml/kg-dk olması

Ağır koah hastası olupta,malulen emekli edilmeyip,tedavi sürecinde hayatını kaybetmiş çok kişi var.Hatta bu forumlarda da,bu şekilde emekli olmayı bekleyip olamayan ve vefat etmiş kişiler var.Adam nefesi yetmeyip ölüyor ama Sgk adamı malul saymıyor.

Arkadaşlar örnekler çoğaltılabilir.Benim değinmek istediğim ana husus ,Sgk kurumu maalesef kanun dışı uygulamaların merkezi olmuş bir kurumdur.yaptığı çoğu icraat,kanunla ters düşmektedir.Yargı kararları dahi bu kurumu çoğu zaman bağlamamakta,yüzlerce mahkeme kararına rağmen hatalı olduğu içtihadlarına devam etmektedir.Bu sebeple mağdur edilmiş binlerce insanımız bulunmakta ve imkansızlıkları sebebiyle haklarını arayamamaktadır.İşte bu yüzden tek başına mücadele etmek,mahkemelerde tek başına hak aramak beyhude bir çaba olmaktadır.Toplu hareket etmek ve bir araya gelmek şarttır diye düşünüyorum.

@Başgedikli
ozaman forumda kampanya başlatalım meclis bimer çalışma bakanlığı her yere yazalım ozaman

İşte bende bunu arzu ediyorum hilal72 kardeşim.Bu forum bunun için var değil mi?Toplu hareket edip,gerekirse buraya giren avukat arkadaşlardan da yardım alıp,gereken yerlere,gerekli müracaatları yapalım.Mecliste ulaşılması gereken yetkililere ulaşalım.Kanunen bir mücadeleye girişmemiz gerekirse,bunu bilinçli bir şekilde hep beraber ama tek ağızdan yapalım diyorum.Bu forumun yöneticileri bizlere gerekirse önderlik edip,bir yerlere sesimizi duyuralım.Yanlış olan uygulamaları tesbit edip,düzeltilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi hususunda ne gerekiyorsa yapalım.

bağkur'dan 28.maddeye göre yaşlılık emekliliği için yöneticiler şu sabit başlıktaki bilgiyi referans veriyor hep:http://www.engelliler.biz/forum/eme...-yasa-bagli-olmadan-erken-emekli-olurlar.html

"D-Bağ-Kur’lu özürlüler de artık erken emekli olabiliyor
Bağ-Kur (4/B) sigortalılarından özürlü-engelli olduğu için SSK’lılar gibi erken emekli olamayanlara da artık 5510 sayılı Kanun ile ilk defa erken emeklilik hakkı getirildi. Uygulamaya göre, ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (yüzde 60 ve fazlası) olduğu için malullük aylığı bağlanmayanlar, çalışma gücü kaybı yüzde 40 ila yüzde 59 arasında olanlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunmaları durumunda aşağıdaki şartlarda 4/b sigortalılığı kapsamına konulan özürlü emekliliğinden aşağıdaki tablodaki şartlarla yararlanabilecekler.

bagkur - Engelliler yaşa bağlı olmadan erken emekli olurlar"

koyu renkle belirgin hale getirdiğim ve altını çizdiğim yere göre tabloda belirtilen "% 60 ve daha fazla olanlar" kriteri çalışmaya başlamadan önce malul oldugu tespit edilen ve bu yüzden malul emekliliğinden yararlanamayanlar için geçerlidir.
@dogan3200 adlı arkadaş bu kriterlere uymuyor. @dogan3200 adlı arkadaşın yaşlılık aylığı için sabit linkte verilen tablodaki % 40 - 59 oranlarına göre işlem yapılacaktır. 15 yıl, 3960 gün şartı @dogan3200 için mümkün değil işleme konulamaz.

tekrar ediyorum linkte verilen tablodaki "%60 ve daha fazla olanlar"
hükmü "ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (yüzde 60 ve fazlası) olduğu için malullük aylığı bağlanmayanlar" için geçerlidir sadece.

şurada @OturanBoğa 'nın @dogan3200 arkadaşa verdiği bilgi yanlıştır:http://www.engelliler.biz/forum/eme...5-madde-ve-28-madde-acmazi-3.html#post1665511

%60 ve üzeri olan erken emeklilikte 3960 ve 15 yıl sigortalılık süresiyle emekli olur

memur zaten demiş bagkurda yok demiş ssk da var demiş böyle farklı uygulama olamaz sgk adı altında birleşti kurumlar nasıl oluyorda kalem apla ssk da 3960 la oluyorda emekli bagkurda neden olmuyor memur işi yokuşa sürüyor benimde bi tanıdık vardı esnaf bagkurluydu engelli hakkıyla emekli olması gerekirken sgk daki memur olmaz dedi 3 buçuk yıl ssk yatırması lazım dedi yani ssk ya geçmesi lazım dedi bagkurda erken emeklilik yok dedi bu nasıl oluyor

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8221
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8272

1:) benim anladığım kadarıyla ben bağkurlu olmadan önçe hastalanmam lazım % 60 üstü rapor almam lazım 3960 günden emekli oluyorum
2:) benim burda bağkurlu oldukdan 20 yıl sonra rahatsızlığım % 60 üstü rapor aldığım için 3960 tabi emekli olamıyorum 4320 güne tabi emekli ediliyorum
3:) bağkur olmadan önçe 3960 bağkur oldukdan sonra 4320 % 60 üstü rapor olanlar kısacası bu galiba

4:) devlet diyor kii adamı öldürürken 5 sefer arka arkaya bıçaklarsan ceza az alırsın yani 1 yılda çıkarsın eyer adamı tek seferde bıçaklayıp bir kaç gün sonra ölürse muhebbetden yargılanırsın diyor anladığım kadarıyla bizm ızdırapbımız bu yasa çıkıyor kaşı yokkk lanet olsun bee napalım 4320 günü dolduracaz çaremiz yok

Hah işte tamda böyle dogan3200.Sgk nın,5510 sayılı kanuna aykırı olarak çıkarmış olduğu yönetmelik saçma sapan olduğu için,böyle anlamsız işler ortaya çıkmakta.Çünki kanun %60 ve üzeri rahatsızlığı olan malulen emekli olur demekte.Ama yönetmelik,bunun aksine kararlarla çıkarıldığı için,Sgk kendince bir sürü kriterler,tablolar,günler vs ortaya koyarak,içinden çıkılmaz içtihadlar ortaya koymakta.

5510 sayılı kanun;

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Uzun Vadeli Sigorta Hükümleri
Malûl sayılma
MADDE 25- Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûllük sigortası bakımından malûl sayılır.
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Yukarda kanun bu şekilde,ve kanunun uygulanması için kurum tarafından yönetmelik çıkarılacak demekte.Aynı kanunun devam eden 28.maddesi de şu şekilde;

MADDE 28- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar şunlardır:
a) Yaşlılık aylığı bağlanması.
b) Toptan ödeme yapılması.
İlk defa bu Kanuna göre sigortalı sayılanlara;
a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
b) (a) bendinde belirtilen yaş şartı;
1) 1/1/2036 ilâ 31/12/2037 tarihleri arasında kadın için 59, erkek için 61,
2) 1/1/2038 ilâ 31/12/2039 tarihleri arasında kadın için 60, erkek için 62,
3) 1/1/2040 ilâ 31/12/2041 tarihleri arasında kadın için 61, erkek için 63,
4) 1/1/2042 ilâ 31/12/2043 tarihleri arasında kadın için 62, erkek için 64,
5) 1/1/2044 ilâ 31/12/2045 tarihleri arasında kadın için 63, erkek için 65,
6) 1/1/2046 ilâ 31/12/2047 tarihleri arasında kadın için 64, erkek için 65,
7) 1/1/2048 tarihinden itibaren ise kadın ve erkek için 65,
olarak uygulanır.
Sigortalılar, ikinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan yaş hadlerine üç yıl eklenmek ve adlarına en az 5400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla da yaşlılık aylığından yararlanabilirler.
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Zaten dikkatle okursanız %59 orana kadar yaşlılık aylığı bağlanır yazmakta.Çünki %60 olursa zaten kanuna göre malulen emekli edilmesi gerekir hastanın.İşte yönetmelik burada devreye girmekte ve kanunun dışına çıkarak,ters uygulamalar ile kendine göre,kriterler belirlemekte.

Bir Allahın kulu siyasetci çıkıp,Bu yönetmelik kanunla örtüşmemekte ve düzenleme yapılması gerekmektedir dememekte.İş mahkemelerinde ve yargıtayda,binlerce dava dosyası bununla alakalı olarak uzayıp gitmekte.Mağdur olanlar ise elbette ki bizler olmaktayız.Pek çok kişi bitmek bilmeyen,mahkemelerden,tekrar tekrar istenen sağlık raporlarından,maddi imkansızlıklardan usanıp,yargı yolunu terketmekte.

şimdi benim durumum nasıl olacak 3 adet raporum var sigorta girişinden önce %80 oranlı sonradan mebe atandım sigorta girişim oldu ben 3960 günle 15 yıl sigorta süresiyle emeklilik hayali kuruyorum bunlar nasıl bilecek sigorta girişinden önce malul oldugumu benim durumum nasıl olacak benim emeklilik kıriterim taplom hangisidir kafam karıştı bilgi verirseniz sevinirim

http://www.engelliler.biz/forum/eme...-geldi-28-maddeden-emekli-olabilir-miyim.html
bu konuda senkine benzer bi incele

sayın oturanboğa aynı şartlar altında bende esnaf bağkurluyum 5510,28 maddeden %68 raporum geldi süresiz 3571 gün bağkur günün var askerliğime saydırmadım sgk personeli sizin şartınız 4320 günü kapsıyor diyor ben hala 2 aydır bağkur ödemeye devam ediyorum ..
siz yukarıda paylaşmışınız 15 yıl 3960 +yüzde 60 üstü rapor olanlar diyorsunuz neden bana sgk personeli ısrarca 4320 tamamla gel diyor
benim hastalığımın önçesi veya sonrası fark edermi ilk sigorta önçesi sonrası benim hastalığım ilk sigorta sonrası başladı

Kalem

Bir yanlış anlaşılma var gibi görünüyor. Bağkur ile "doğuştan engelli olduklarını belgeleyenler" ifadesinin bir bağı yok. "doğuştan engelli olduklarını belgeleyenler" ibaresi geçici 4. maddede geçer ve memurları kapsar.

Bağkur'dan emeklilik 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göredir. Onun şartları da aşağıdaki gibidir:

bagkur.PNG

Kişi 28. madde kapsamında sigortaya başvurur. Sigorta anlamsız şekilde önce 25. maddeye göte malulen emeklilik işlemi yapar, sonra "malul değilsin" der, sonra kişi "o zaman 28'den emekli edin" der ve işlem 28'den sürdürülüp emeklilik tamamlanır. Yıllardır bu şekilde olur...

dogan3200
bu başlıkta sayısız yanıt verildi. Benim artık okuyacak kafam kalmadı. :)

Üst Alt