Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'dan engelli emekliliği: 25. madde ve 28. madde açmazı..?

OturanBoğa hayır, yanlış anlaşılma yok. gayet eminim. yanlış yorumlayan sizsiniz. ben de tam olarak kanun'un 28. maddesinden bahsediyorum:)
28.maddenin 3. fıkrası şöyle der:

"[SIZE=2]Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı
gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en
az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak
şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. "
[/SIZE]

Ali tezel'in bu formun sabit başlığındaki yazısında (altını çizdiğim yerde) anlatmak istediği de tam budur:
"Uygulamaya göre, ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (yüzde 60 ve fazlası) olduğu için malullük aylığı bağlanmayanlar, çalışma gücü kaybı yüzde 40 ila yüzde 59 arasında olanlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunmaları durumunda aşağıdaki şartlarda 4/b sigortalılığı kapsamına konulan özürlü emekliliğinden aşağıdaki tablodaki şartlarla yararlanabilecekler. "

sizin alıntıladığınız tabloda bahsedilen "% 60 ve daha fazla olanlar' 28.maddenin 3. fıkrasıyla ilgilidir.
tablodaki % 40 -59 ise 28. maddenin 4. fıkrasıyla ilgilidir.
28.maddenin 4. fıkrası da şöyle der:
[SIZE=2]"Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî
belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın
yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler"
[/SIZE]

5510 sayılı Kanun için bkz:Mevzuat Bilgi Sistemi
"

Son düzenleme:
Kalem

İyi ama o fıkra ile emekli olur demiyorum ki ben. O fıkraya göre işlem yapılmayacak. Devamındaki fıkraya göre emeklilik işleme konulacak. Şöyle ki:

Vatandaş hangi oranda işgücü kaybı olduğunu bilmiyor ve 28. madde kapsamında emekliliğe başvuruyor. Kurum hastaneye sevk ederken -anlamsız şekilde- 25. maddeye göre işlem yapıyor. Hastane-SGK sağlık kurulu "malul değilsin" (yani oranın %60'ın altında olmalı) diyor. Vatandaş "28.'den işleme koyun" diyor ve Yaşlılık emekliliği gerçekleşiyor.

Ama evet, atıf yaptığın fıkrayı koyan kafa ne düşünmüş, kimin derdine çare ya da işine takoz koymak geçmiş o kafadan, bilemiyorum. İstenirse insanların önüne engel olarak çıkartılabilir. Bazen çıkartılıyor da. Ama yukarıda yazdığım minvalde sorun aşılıyor %99 oranla.

ben bu işi çözmeye kararlıyım. aylardır arada anlatmayaçalışıyorum ama anlamaya çalışmıyorsunuz. şuradaki yazdıgınızı okuyun lütfen: http://www.engelliler.biz/forum/eme...5-madde-ve-28-madde-acmazi-3.html#post1665511
tamamen yanlış bir yorum bu.
sizin tabloda alıntıladıgınız % 60 ve üstü olanlardan kasıt 28. maddenin 3. fıkrasıdır. 3. fıkraya uymuyorsa bunda da 4. fıkraya göre engelli raporları ile % 40-59 üzerinden yaşlılık emekliliği olunur.

bu arkadaş malulen emeklilik için başvurmuş mu? başvurmuş. maluliyet tespiti sonucunda malul bulunmamış. bu durumda % 60 ile (maluliyet cerveli'ne göre) malulen emekli olamıyor.
geriye 4. fıkra hukumlerine göre yaşlılık emekliliği şansı kalıyor. bu arkadaşın % 60 ve üstü diye tabloda bahsedilen haktan yararlanması imkansız. nasıl yararlanabilir?
ancak 3. fıkraya uyarsa:
"[SIZE=2]Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı
gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en
az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak
şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. "[/SIZE]

Hayır, madde yukarıdan aşağıya bir silsileyle işliyor değil.

"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalı" isen o fıkraya tabisin. Değilsen, sana hangi madde uyuyorsa, o kapsamda değerlendirilirsin.

Ben oranımı nereden bilebilirim!? Ben engelliyim ve beni 28'den erken Yaşlılık emeklisi edin diyorum. Onlar beni hastaneye sevk ediyor vs.vs.vs.

Senin ısrarla değindiğin madde 25. madde kapsamında malulen emekli olamayan kişiler için yazılmış. 25'e bakıp "ya doğuştan malul olanlar ne olacak" diye soranlara bir cevap olsun diye eklenmiş, benim için değil.
Unutmayalım, oran belirleme hakkı sgk'da. Hastaneler emeklilik söz konusu olduğunda rapora oran yazmıyor. Rapora bakıp sgk "malul değilsin" dediği anda kişi %40-59 arasında sayılıyor...

Sonradan sakatlanıp %61 rapor alan kişi emekli olamıyor, ama %59 rapor alan kişi emekli olabiliyor. Bu adil mi? Değil. Onun için de kötü yazılan bir madde olmasına karşın sgk uygulamayı dediğim şekilde işletiyor. Eğer arada birileri aşırı ipe dolanırsa (bu başlıktaki arkadaşımız gibi), ne yapması gerektiğini bilmeyen bir memurun elinde telef olup gidiyor...

ben yukarıdan aşağıya bir silsileden bahsetmiyorum.
tablodaki % 60 ve üstü olanlar için maluliyet cetveli esas alınıyor (3.fıkra gereği) . ama 4. fıkradaki % 40-59 için engelli raporları esas alınıyor.
engelli raporunda % 60 ve üstü oranda rapor aldı diye tabloda bahsedilen % 60 ve ustu hakkından yararlanamıyor. engelli raporuyla "% 60 ve üstü olanlar" kısmından yararlanabilme diye bir şey yok bagkurda.

bagkura göre ya malulsun ya da maluliyet oranı olarak belirlenen % 60'ın altındasındır. engelli raporuna bakarak bu % 40-59 oranını neye göre belirliyorlar bilemiyorum ama. buyuk ihtimalle tek hastalıgı baz alıyorlardır. tahminim bu. ama bundan emin değilim.

Kalem

Tamam işte, %60 ve üstü olanlar şeklen "malul" sayılacağı için %60 üzeri orana dair bir bent eklenmemiş o fıkraya. Eklense kanun kendi içinde çelişir. Bunu aşmak için sınırı %59'da bırakmış ve "%60'ı geçmiyorsun" dediği herkesi de 28-4'den emekli etmiş...

maluliyet işlemleri tespit yönetmeliğine göre 4. fıkrada bahsedilen % 40-59 için engelli raporları esas alınıyor.
lakin tabloda bahsedilen % 60 ve üstü için yani 3. fıkra için maluliyet cetveli esas alınıyor.

bir de şöyle anlatayım isterseniz.
siz demişsiniz ki:
" %60 üzeri oran alırsanız 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün primler 28. maddeden erken Yaşlılık emeklisi olabileceksiniz."
tamamen yanlış bu bilgi. 4. fıkra hukumlerine göre % 60 yok.
% 60 (maluliyet) 3. fıkrada geçiyor. 3. fıkraya göre de maluliyet cetveli esas alınır.

bu arkadaş maluliyet cetveli'ne göre malul sayılırsa ( % 60 ve ustu) malulen emekli olur zaten . malul sayılmıyorsa tek şansı yasaya göre % 40-59 kalıyor.
engelli raporunda oranı % 68 olabilir. lakin malul değilse SGK, 4. fıkraya göre hukum veriyor. 4. fıkra hukumlerini uygularken de engelli raporlarını esas alıyor.

Kalem

Tamam, şimdi anlaşıyoruz sanırım. " %60 üzeri oran alırsanız 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün primler 28. maddeden erken Yaşlılık emeklisi olabileceksiniz." demişsem, yanlış demişim. Çünkü bu senin de atıf yaptığın "doğuştan malul olmak" şartına bağlı.

Doğrusu, malulen olamıyorsan, yani sgk senin için "%60'ın altında oranın" diyorsa, o zaman şu maddeye tabisin:

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

Kötü yazılmış bir madde! Sonradan sakatlanan ama malul sayılmayan ileri derecede işgücü kaybı olanlara fazladan gün ve prim dayatıyor! Oysa doğuştan olan hallerde çok daha kolay her şey. Ben olsam bu konuyu yargıya taşırdım. Haksız maddenin lehimize dönüştürülmesine karar verileceğinden eminim.

Anlaştık mı?

Not: Bu başlık o kadar rayından çıktı ki, ne ne söylediğimi biliyorum, ne doğrunun ne olduğunu. Soruyu bile unuttum desem yeridir. :)

şimdi oldu. evet anlaştık:)

OturanBoğa Yazmadan olmayacak sanırım. " %60 üzeri oran alırsanız 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün primler 28. maddeden erken Yaşlılık emeklisi olabileceksiniz." Bu bilgi doğrudur.

dogan3200

doğan kardeşim ben malulen emeklilik için başvurdum %60 kaybınız olmadığından emekliliğiniz ret olmuştur dediler ankaradan sonra 28. maddeden emekliliğimi istedim tekrardan rapor cıkardım ankaraya gitti %89 oran verildi ama %49 %59 arası oranla emekli ettiler sordum dedikleri ilk malul raporun ret edildiği için 49 59 arasında işlem yaptık dediler ben sana emeklilikte başımdan gecenlerin linkini vereyim sana yardımcı olursa ne mutlu bana http://www.engelliler.biz/forum/eme...-geldi-28-maddeden-emekli-olabilir-miyim.html yani burda memurun çok buyuk hatası var malulen emekli yapmadı sizi çünki ilk malulen gönderiyorlar ret gelirse 28 maddeyi devreye sokuyorlar burda memurun işgüzarlığı sayesinde malulen ret olmuş gibi görünüyor

muratoto

Kağıt üzerinde bakınca Kalem'in yazdığı doğru. Ama uygulamada bunun tersi olduğu bu sitedeki bir çok örnekte görüldü. Doğuştan sakatlığı olmadığı halde %60 üzeri raporu olup buna rağmen malulen emekli edilmeyenler 15 yıl ve 3960 primle emekli edildi/ediliyor.
Akla iki şey geliyor:
1- Bu "doğuştan-değil" saçmalığı kurum içi bir yazıyla düzeltildi ve uygulanmıyor
2- Maddedeki saçmalığa memurların aklı yatmadığı için uygulamada "doğuştan" şartı genelde pas geçiliyor.

Her koşulda ortada saçmalık olduğu muhakkak.

OturanBoğa demişsiniz ki: "[SIZE=2]Doğuştan sakatlığı olmadığı halde %60 üzeri raporu olup buna rağmen malulen emekli edilmeyenler 15 yıl ve 3960 primle emekli edildi/ediliyor. "[/SIZE]
böyle bir işlem yasaya aykırıdır. hukuki sorumluluğu vardır. Yasanın 28. maddesi'nin 5. fıkrasında % 60 diye bir durum yok.5. fıkra çok nettir (oranlar % 40-59 arasıdır).

gelelim yasanın 28. maddesinin 4. fıkrasına. burada da maluliyet cetveli esas alınır. %60'tan kasıt maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmasıdır.
eger bahsettiğiniz kişi maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmışsa (%60) yasanın 25. maddesinin şartlarına uygunsa malulen emekli edilir. ama bahsettiğiniz kişi "30/03/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre rapor almışsa ve özür oranı % 60 ise (maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmıyorsa) bu durumda 28. maddenin 5. fıkrasına göre işlem görülür (% 40-59 arası olanlar).

eger sizin dediğiniz gibi uygulamada yasa hükümlerine aykırı işlem yapılmışsa hukuki sonuçları sorumlu olan herkesi baglar.
bizi mevzuat baglar. sorunumuz mevzuatladır. uygulamadaki yasaya aykırı işlemler yol haritamızı belirleyemez. kaldı ki uygulamadaki hatalar fark edildiğinde kurum yasaya uygun düzeltme yapmaktan çekinmez.

son olarak sizden şunu rica ediyorum. şunları demişsiniz: "Ama uygulamada bunun tersi olduğu bu sitedeki bir çok örnekte görüldü. Doğuştan sakatlığı olmadığı halde %60 üzeri raporu olup buna rağmen malulen emekli edilmeyenler 15 yıl ve 3960 primle emekli edildi/ediliyor. " bu olayla ilgili sitede örnek varsa link rica edebilir miyim sizden?

NOT: yasanın 28. maddesi fıkralarının numaralandırmasını yaparken yanlışlıkla bir fıkrayı atlamışım. bu atlama yuzunden 28. maddenin 4. fıkrasına 3. fıkra, 5. fıkrasına ise 4. fıkra demişim. o yüzden buraya yanlışlığa yol açmamak adına 28. maddenin 4. ve 5. fıkrasını aynen kopyalıyorum:

28. maddenin 4. fıkrası şu şekildedir:
"[SIZE=2]"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı
şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. "
[/SIZE]

28. madde'nin 5. fıkrası şu şekildedir:
""[SIZE=2]Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî
belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın
yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler"[/SIZE]

sayın oturan boğa ne güzel tabloda bağkurlarda 5510,28 maddeden % 60 ve daha fazla olanlar 15 yıl 3960 deniliyor benimde 5510,28 maddedden % 68 raporum var sgk diyorki sizin emekli olabilmeniz için 4320 günü tamamlamayınca siz emekli olamazsınız diyor ne biçim saçma sapan barınıyor hangi maddeye inanacaz anlam veremiyorum

kalem hanım %50 raporla ekpssde 2014 yılında memur olarak atandım sigorta girişimden önce %50 raporum vardı sigorta girşim oldu rahatsızlıgım ilerledi %60 ve üzeri rapor alırsam engelli hakkıyla emekli olmak istiyorum kaç gün pirimle süre ile emekli olurum o boga 15 yıl 3960 gün diyor sizde bi yorum yaparsanız sevinirim kısa ve öz bi yorum yapın ben 15 yılımı doldurup rapora gittigimde %60 verirlerse emeklilik için hangi kıritere baglıyım

Memleketetin çivisi çıkmış kalem apla 2 sayfa kanunu 25 maddeyi ve 28 maddeyi yorumlayamıyoruz

KALEM APLA ALİ TEZELİN SON YAZISINI OKURMUSUNUZ
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8221

2 çi emeklilik maaşım çok düşük ilk maaş dan sonra artarmı bilgisi olan varmı

Slm arkadaşlar bağkur esnafıyım gecen yıl malülen emekli oldum konturollü konturol zamanı geldi, bu sefer sürez geldi konturolsüz bağkur memuru yanlış maddeden emekli ettik diye malülen değil sen 5510,28 maddeden yaşlılık maaş bağlanması gerekiyor dedi benim maaşımı iptal etti ve yaşlılık bağlayacaz dedi
ama pirimin dolmuyor 8 ayda pirim ödeyeceksin o zaman yaşlılık maaşı bağlayacaz dedi bende pirimimi 13,12,2016 da doldurdum dilekçemi verdim

maaşımı öğrendim 953,07 kuruş ek ödeme 38,12kuruş toplam maaşım 991,19 kuruş bağlanmış
çok düşük olmuş ben 2016 100 tl zam seyyanen 3, küsür enfilasyon farkı 200 kusur zam yaptılar 20016 yılında tv bas bas bağırıyor 2016 da emekli olanlar yaşadı diye bende 2016 da emekli dilekçemi verdim neden böğle oldu acaba bilen varmı acaba
ilk maaşdan sonramı artar yoksa devemlı 991,07 kuruş maaş alacaz anlamış değilim

yanlış malülen emeklilik de 1200 tl maaş aldım bundan 9 ay önçe

Üst Alt