@
sneyper
Merhaba,akrabam önlisans mezunuydu.Ancak fark oluşmasının sebebi kendisinin 2010 yılında ,benim 2018 yılında emekli olmam olabilir.Siz yazınca aklıma geldi.
Saygılar.
@
hanifeaydin
Merhaba,özel sektörün bir çok vatandaşımızın pek bilmediği ve birçok kurumda olan maaş ve emekli maaşı haklarını yazayım .
Aşağıda yazacağım haklar sadece finans sektöründe değil tamamen firma bazında her sektörde olan bir durumdur.Birebir bir kısmını yaşadım ve bir kısmını diğer sektör ve firmalarda çalışan arkadaşlarım paylaştı.
Çalışanlar için yılda 16 Maaş( yılda 4 defa çift maaş),göz ve diş muayenesinde özel doktor muayene ücretinin % 80 'nin ödenmesi,özel sigorta hakkı,ulaşım(yol ücreti veya araç tahsisi),ailesini kapsayan özel sağlık sigortası,çalışana yapılan ferdi kaza sigortası-engellilik veya ölüm nedeni ile ödenen tazminat (alt limiti 30.000-50.000 usd) ,başka bir şehire tayin edildiğinde ilk 6 ay kira yardımı,taşınma ücretinin ödenmesi(kamyon ve işçi giderleri).
Bahsettiğim firmaların emekli personellerine verdiği haklar; yılda 16 maaş(yılda 4 defa çift maaş),göz ve diş muayenesinde özel doktor muayene ücretinin %100 ödenmesi,sağlık sigortası veya SGK desteği kapsamında muayene katılımının her türlü sağlık fatura tutarının %5 ila %10 arasında olması (özel, kamu hastanesi fark etmeden veya özel doktor muayenesi),ayrıca birkaç firmadan biliyorum emeklilerine yılda 1 defa özel bir ikramiye ödüyor.(buna kuruluş ikramiyesi deniyor.)
Bunların yanında bazı bankalar ve sigorta kuruluşları emeklilerine 2. bir emekli maaşı ödüyor.(Bu ödemeyi yapan kuruluşlarda banka veya sigorta kuruluşunda munzam sandık deniyor.) gibi.Yani emeklisine aylık 2 adet emekli maaşı ödemesi yapan kuruşlar.(Bu ödemelerin tutarları birbirinden farklı olabiliyor.)
Ülkemizde herkesin aynı şartlarda olmadığının bilince ve farkındayım.İşçi olarak yıllarda çalışan bir anne ve babanın evladıyım.Herkesin yaşadığı zorluklar önemli ve kıymetlidir.Tabiki benimki de bana kıymetli geliyor.Beni bugünlere getirdi.
Ancak bilmesiniz ki Kamu sektörü haklarının iyi olması yanında Kamu çalışanına tanınan haklardan çok daha iyi haklar veren bir çok firma olduğu gibi daha kötü haklar ve şartlar sunan bir çok küçük çaplı firmalarda mevcuttur.
Burada önemli olanın ;hangi olanaklar faydalı ve yaralıdır? Sizin beklentilerinizi hangisi sektör veya kuruluş karşılamaktadır? Gönlünüzde hangi iş veya şirket yatmaktadır? İmkanlar dahilinde hangisini seçmek daha doğrudur? gibi soruların cevabı olduğu düşüncesindeyim.
Kamu sektörüne ve olanaklarına bakarak iyi veya kötü olduğunu söylemek hatalı olacağı gibi özel sektöre ve olanaklarına bakarak iyi yada kötü olduğunu söylemek naçizane görüşüm doğruyu yansıtmamaktadır.
Herkesin doğrusu inanıyorum ki kendi içinde yatmaktadır.
Saygılar.