@gulay_06,
Şu ana kadar buraya koyduğum ve daha buraya koymadığım onlarca şeye bakınca bir arpa boyu yol gidemediğimi görüyorum.
Zorlanmaya gelemiyorum...
Atıyorum 3dsmax'ı açınca hep işime gelen şeyleri modellemeye çalışıyorum. Herhangi bir kompleks yapıda nesneyi modellemeye "çalışmaktan" kaçınıyorum. Biliyorum ki bu tarz bir modellemeye kalkışınca bir ton sorunla ile karşılaşağım ve bu sorunları aşmak için uğraşmam gerekecek.
Misal "çakma iphone" modellemem... Açıkçası buna modelleme bile diyemiyorum zira 3dsmax'ta 5 dakikalık bir iş. 2 chamfer box çiz, daha sonra gerekli boyutlarda birer tane sphere ve capsule ile boolean yap, bir de kaplama ile UVW map attın mı alsana "çakma iphone"... Şimdi bu modelleme mi?
Photoshop'ta ya da elle yaptığımda çizimlerde aynı şekilde... Hep aynı şeyler.
Elimin altında insan ve hayvan anatomisi, ışık ve gölge, renk mekaniği ve daha birçok konuda onlarca kaynak ve bunun üstüne internet gibi bir nimet dururken açıp hiçbirine bakmıyorum. Bırakın iskelet ve kas yapısını hiçbir zaman açıp insan gözünü, burnunu yani genel insan anatomisini bile incelemedim ve dolayısıyla bunlar üzerine çizim denemeleri yapmadım. Sonuç olarak hep yerimde sayıyorum.
Hayattaki şunu biliyorum ki, herhangi bir işte zorlanmıyorsak gelişme göstermiyoruz ve hep yerimizde sayıyoruz demektir. Bana göre gelişmenin birinci koşulu "zorlanmaktır". Bu yeri geldiğinde spor salonunda kaslarınızı cayır cayır yanmasıdır ya da bir problemin çözümü için kafa patlatmaktır. Yeri geldiğinde insan ilişkilerinde fedakarlık yapmak, özverili olmaktır vs. Bunlar hep insana zor gelen ama insanı başarıya ve mutluluğa ulaştıran şeyler.
Tabii burada dikkat edilmesi gereken husus "çok çalışma" ile "zorlanma" arasındaki fark. Dünyanın en çalışkan insanı olabilirsiniz (herhangi bir konuda) ama sürekli aynı şeyleri yapıyorsanız gelişme göstermiyorsunuz demektir. Bunu şöyle bir örnekle ile açıklayayım:
Vücut geliştirmeye yeni başlamış ve "hacimsel" olarak gelişme hedefleyen biri, belirli aralıklarla çalıştığı ağırlıkları artırmak zorundadır. Eğer bunu yapmazsa, istediği kadar çalışsın "hacimsel" olarak gelişemez (çalışma tekniği, beslenme, steroid vs. gibi kavramlar ayrı bir konu)
Sonuç olarak bir karar aldım ve "en az" bir sene boyunca buraya yaptığım herhangi birşeyi koymayacağım.
Bu süre zarfında (yukarıda belirttiğim gibi bu süre ne kadar bende bilmiyorum
) başta insan anatomisi, ışık ve gölge vs. gibi konuları inceleyeceğim ve bu konularda deneme çizimleri yapacağım. 3dsmax'ta yine modelleme teknikleri, kaplama, ışık, render vs. konulara bakacağım. Ve tabiiki bu konudaki üstadların çalışmalarını inceleyeceğim.
Son olarak bir "ultra amatör" çizim daha
Photoshop ve Wacom Bamboo ile yaklaşık 45 dakika...
Not : Resimdeki kişi birini andırıyorsa, bilinki o kişiden izin alındı
.