Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bilal kaybetti, engelliler kazandı mı? [Tartışma]

Geçmiş yıllarda Popstar yarışmacısı olan Serkül için jürinin sözleri "bu iş görsellikle yürür" olmuştu.. Yani Serkül'ün sesi tamam güzel ama tipten kaybeder denilmek istenmişti..Yani hangi bayan sadece sesi için Serkül'e hayranlık duyardıki? Bi Tarkan gibi olamazdı! Armağan Çağlar'ın sözleriydi bunlar..Zaten zaman içindede silinip gitti Serkül..Balon şöhretlerden biri oluverdi..Yarışmada belli başlı bir derece aldıysada sadece engelli olduğu için diskalifiye edilmedi..Halkın tepkisini almamak adına yapıldı bu..Engelliden Popstar olur muydu? Çokca tartışılmıştı yarışma boyunca izleyenler hatırlayacaktır..

Engelini kullanmadan bir yerlere gelen benim bildiğim tek bir isim var o da Edip Akbayram hatta çok zaman sonra öğrendim ben engelli olduğunu.. Artık günümüzde yarışı kazanmak için ya çok acıklı bir hikayenin olması gerekiyor.. Yada filinta gibi olmalısın veya çok güzel yani görsellik ön planda artık..

Ben yarışmanın final gecesini izlemediğim için Bilal "duygu sömürüsü yaptı,engelini kullanmak istedi" sözlerine yorum yapamıcam..Açıkcası Bilal'i çok da yetenekli bulmuyorum..Farklı bir becerisi var o kadar..

Katılıyorum bilal engelinin arkasına sığınarak o yarışmada 2.liği aldı duygu sömürüsü yaptı ve seyircinin ilgisini çekti....

Ortaya konulan eserler ne kadar güzel ve beğenilir olursa o kadar başarılı olursunuz.Yalnız başarı kriterinizin ne olduğu da önemli.Tarkan olmak mı...?

Yeteneğin yanısıra mütevazi bir kişilik kesinlikle daha samimi ve sevimli geliyor.Yeteneğinin yanısıra Kaan Baybağ çok efendi ve tatlı bir çocuktu.Bila&Uğur ikiliside öyleydi kendine güven duymakla ukala olmak birbirine karıştırılabiliyor bazen ne yazık ki Bilal Göregen dereyi görmeden paçaları erken sıvadı ama olmadı işte.

Bilal Göregen yarışmaya ilk çıktığında hepimiz sevmiş,desteklemiştik ama yarışma süresince çok aşama kaydetti tabiki aleyhinde ve kendini hayali birinciliğinin zaferine çok erken inandırdı,rakiplerini ezdi,halkın vicdanlarına oynadı eğer ki bu şartlarda birinci olsaydı asıl haksızlık o zaman olacaktı.

real yaşamdaduygusallıga yer yok bılal dogru kanalı kullandı ama sonucun başarısız omasına sevındım nedenı ben başkalarının bana veya bizlere çekik gözlerle acırcasına bakması beni özürümü ortaya çıkayıyor oysa ben dunyamda özürlü deyilim çogu normal insandan zekiyim çalışkanım dogru bılal kaybettı üzülmedim bu tarz prg ızlemem nedenı bır zamanlar bayhan vardı muzık seçımlerınde halkı kullanıp bırıncı oldu sonra kaset çıkardı sonra eroın ve sılah çatışmaya gırdı v.s vs örnek atatürk tür sanatcı olmak ezik olmak deyil
sanatcı ögretici olmak kendi dişinda başka gönüllerde çiçek açmaktır

saygılarımla

Yarışmanın amacı en iyi olup birinci olabilmekti. Bilal Göregen de çevresinden gördüğü ilgi,reklamlar ve poh pohlar sayesinde birinci olacağı izlenimine kapıldı. Aslında Bilalin orada birinci olması önemli değildi.Oraya çıkıp engellilerin dünyasını bir şekilde izleyenlere lanse etmekti.En azından görme engelli birinin hayatının nasıl olabileceğini, ne gibi zorluklarla karşılaşabileceğini bazı çevrelere bir şekilde anlatma fırsatı buldu.

Bu başlığı açan sayın Kuyucağın sorusuna gelince bilal göregen gerçek anlamda kaybetmiş olabilir ama kalpleri yosun tutmuş,engelli bilinci yerleşmemiş olanlara ufakda olsa birşeyleri kazandırdı.

Bilalın duygu sömürüsü yaparak biryerlere geldiğini söyleyenlere katılmıyorum.Bu bir yarışmadır ve yarışmanın kurallarında engelliler katılamaz yazmıyor ayrıca bilal engelliyim bana oy verin diye dilencilik yapmamıştır. Sonuçta bu engelin fiziksel olduğunu düşünenlerin bir hüsnü kuruntusudur. Halk yeteneğini iyi gösterene oy vermiştir.Yani engelli-engelsiz ayırt ememiştir. Bizim amacımızda bu değil midir.Engellisin sen yapamazsın demelerime sinir olmuyormuyuz.Yani bizlerde bu toplumun parçasıyız ve başarabildiklerimiz diğerlerinden az değildir.

Yetenek yarışmasımı tartışılıyor yoksa engellilerin kaybetmesi mi?
Başlık sanki sitem dolu. "ENGELLİLER KAZANDI MI????"
Bilal yeterince iyi olsaydı engelliler kazanacak mıydı?
Yada kaybeden engellilik mi?
Bilal'in ilk beşde olması bile şaşırtıcıydı bana göre. Sadece engelli olduğu için yarışmayı buraya kadar getirmemiş olabilir diyelim hadi. Eğer gerçekten sevildiyse ve yetenekliyse bundan sonrada var olacaktır.
Edip Akbayram neden varsa, Metin Şentürk neden varsa yada dünyaca ünlü bir isim Stevie Wonder neden varsa o da var olacaktır.
Ama "yarışmayı kazanırsam gözlerimi açtıracağım" derseniz ,belki birinci de olursunuz ama yeteneğizden geriye hiç bir şey kalmaz. Konuşulan sadece engeliniz olur.

Erken öten horozun başını keserler.
Bilalin bir hemşehrisi olarak şunu ifade edeyim EN BÜYÜK hatası erken ve ukalaca konuşması oldu,zaten yorumların nerdeyse hepsi aynı yorumu yapmış kendini birinciliğe iyice kaptırmış.
Hülya Avşar'dan ise hiç bir şekilde jüri üyesi olamayacağını gördüm.

katılıyorum Bilal çok ukalaca konuştu ve o yüzden kaybetti. Ayrıca bence doğal davransaydı yani her konuşmasında engelli olduğunu ifade eden ibareler kullanmasaydı başarılı olabilirdi. Ancak kazanan ikili zaten benim favorimdi çokta sevindim kazanmalarına.
Türk halkınında yeteneğe oy verdiğini düşünüyorum çünkü bilal ilk başta neyse finaldede aynıydı üzerine bişeyler katması gerekki başarılı olsun elime her darbuka alıp şarkı söyleyen yetenektir diye bişey yok. Burda engelli sağlam ayrımı yapmayalım bence çünkü gerçekten yetenekli olan kazandı.

oylama içinde oylamamı olurmuş..
10 yaşındaki bir çocuğun org çalması ne kadar yetenekse bilalinki de o kadar yetenektir.

engelliler kazandımı bilmem ama tek kazanan acun ve bu tür programlarla halkı kandıranlar..bilal göregenin hayaliylede oynamıştır jüri rayting uğruna..

Bilaldeki yetenek tabi yetenekse eğer, oradaki birçok yarışmacının yeteneğinden çok çok iyi değildi, birinciliği hakketmiyordu buraya kadar gelmesinin sebebide engelini güzel kullanması (zaman zaman hepimizinde, inkar etsekte yaptığı gibi ) ve reklamını güzel yapmış olması oldu .

Bilale hiç oy atmadım çünkü baştan beri konuşmaları beni açıkçası itti. Hele ki dün akşamki tavırları..
Acun ılıcalı ;
-Bilal yanına Tanem geliyor diyor
Bilal;
-Başkası yanıma gelemez ki diyor.
Arkadaşımız henüz şöhret olamamışken bile şöhretin, tanınmışlığın kendisine ağır geleceğini hissettirdi bize ve tüm Türkiyeye..

Fikretkaradenizin tespitinede aynen katılıyorum
"Bilal &Uğur birinci olunca şok yaşana Bilal üzüldü tabi ama hani kardeşlerdi,çok değerli dostluklar kurmuştu ve kalbinde herkese yer vardı ? Arkasına bile bakmadan,birincileri tebrik etmeden çekti gitti,bu davranışıylada kendi dostluk söylemleri ile fazlasıyla çelişti.
"

Tüm Türkiyenin kalbinde yer bulmuş ve ordaki yanına gelecek arkadaşlarının kalbinde yer bulduğunu iddia eden Bilal'e açıkcası tebrik bile etmeden çıkıp gitmesini yakıştıramadım .. O ki elinde mikrofon varken Acunu bile susturuyordu

hasan abim çok güzel bir konuya değinmişsin.bence bilal kesinlikle engelini bir araç olarak kullandı ve bence hiç de kazanabilecek yetenekte değildi...onu izlerken o kadar eğilip bükülmesinden gerçekten yara aldım...
Bir örnek vermem gerekirse bu sitede çok değerli bir arkadaşım var ve kendi müziğini kendi yapıyor.işte o arkadaş katılsaydı ki(hiç engelini kullanması söz konusu olmayan biri)kesinlikle yeteneğiyle karşımıza çıkmış olurdu...
yazıcaklarım konusunda lütfen beni yanlış anlamayın...2009 yılına kadar hiç bir engelli arkadaşım olmadı ve hiç bir zaman engelimi bir araç olarak kullanmadım,aksine bunu kullanmak isteyenlere ısrarla karşı çıktım...Şuan sağlıklı insanlar nerdeyse ben de ordayım...Demek istediğim ve altını çizmek istediğim konu şu:
engelli arkadaşlar edindim ve bir kısmındaki genel düşünce ve mantık engelli oldukları için herşeyin hoş görülmesi gerektiğini düşünüyorlar...öyle şeylere sahne kaldım ki benim yıllarca mücadelesini vermiş olduğum bu ''acımayın savaşı'nı ''sanki kaybetmiş hissettim. Oysa ki bizler toplumun bir parçasıyız ve imtiyazlarımız, acındırarak işlerimizi kolaylaştırmakla gerçekleşmeyecek.ne kadar yapabileceklerimizi sergiler ve aklımızın ne kadar çalıştığını ortaya koyarsak işte o zaman imtiyaz ve kolaylıklar gelecektir...bu acındırma psikolojisiyle inanın hergün bir adım daha geriye gidiyoruz...

Bilal bencede hak etmedi arkadaşlar tamam akıllı çocuk iyi çocuk ama orada gerçek yetenekler vardı sevdiğim kız banayla yarışma kazanılmaz.Orada Jimlastikçi Hakan vardı ki yazık oldu çocuğa hele o kaya adamlara hakketten çok üzüldüm.Bu kazananlar ise gerçekten hak ettikleri için kazandı tebrik ediyorum

Yarışmayı sürekli izliyodum kazanması gerekenler kazandı bence.Gerçekten emek verip çalışmışlar kazanan çocuklar, farklı bir dans sergilediler ve alışılmışın dışında bir yetenekti sergiledikleri.Eğer Bilal Göregen kazanmış olsaydı yarışma amacına ulaşmıycaktı çünkü herkes onun gibi şarkı söyleyebilir büyük bir yetenek sayılmaz farklı bir yarışmada kendini değerlendirebilirdi, bence hak eden kazandı.

Bilal kazanma ihtimali cok yuksekti, ama bugun inanamadıgım bir olay olmus bugun yetkilimiz söyledi, Başakşehir belediye başkanı Başakşehirlilere Telefondan sms yoluyla destek istemiş, sevsenizde sevmeseniz bile başakşehirin tanıtımı için gönderin diye yazmıs cok komik bi durum ne diyim,

ama su da var ki Bilal kazanmamalıydı o da oldu, Bizim insanımız bizim milletimiz Merhametlidir sanırım merhamet duygusu agır bastıgı için Bilal arkadasımız finale cıktı ama Keske Kaya adamlar veya Hakan akdogan kazanması lazımdı bence

Ben başından beri karşıyım engelliliğin bu şekilde kullanılmasından. Bu sadece o kişiye değil, tüm engellilere zarar verebilecek birşey. Bana dilenmek gibi geliyor. Kesinlikle rahatsız oldum başından beri. Tamam yaptığı şeyler eğlenceli olabilir ama sonuçta engelsiz bir insan yapsa beğenilmeyecek şeyler için engelli olduğu için oy aldı.

ne yetenekmiş be gercek yetenegi secmekte nakadar yeteneksizmişiz yaaa

[FONT=Verdana]Epey ilgi toplamış bu yarışma! Ne büyük bir katılım var foruma… Demek ki, büyük bir çoğunluk izlemiş yarışmayı… [/FONT]

[FONT=Verdana]Ben genellikle Pazar günleri televizyon izlemem. Ama o gün evde misafirim olduğu için izlemek zorunda kaldım. [/FONT]

[FONT=Verdana]Bir kere yeteneğin doğuştan geldiği söylemine katılmıyorum. Ayrıca bir yarışma söz konusu edilse bile o yarışmada birbirleriyle aynı olanlar ya da aynı kategorilerde olanlar yarışmaya katılmalıdır. Oysa bu programda her bir yarışmacı ayrı kategorilerde yarıştılar. Bence, her biride kendi alanlarında birinciydiler. [/FONT]

[FONT=Verdana]Kekemelik engelli kategorisine sokuluyor mu bilmem… Ama gerek Kaan’ın gerekse Bilal’in böyle bir show programına çıkıp da yarışmaları takdir edilmesi gereken bir eylemdir. Büyük bir cesaret göstererek bu toplumda biz de varız dediler. Peki, diğer yarışmacılar içinde sözkonusu değil mi bu? Hayır. Çünkü, bu toplumda engelliler hep ezilenler kategorisi içindedirler. Ezilenlerin kendilerini müzik ve dans gibi sanat dallarında geliştirip toplumun önüne çıkmaları bence çoktan bir alkışı hak etmektedir. [/FONT]

[FONT=Verdana]Bilal duygu sömürüsü yapmış mıdır? Yapmıştır. Peki, aldığı oyların çokluğunu göz önüne alırsak, halk yalnızca kör olduğundan dolayı oy vermiş midir? Bence, evet. Ne yazık ki, hala toplumumuz engellilere acıyarak bakmaktadır. Bu açıdan bakıldığında engelliler adına olumsuz bir durum olarak nitelendiriyorum. [/FONT]
[FONT=Verdana][/FONT]
[FONT=Verdana]İkinci oylamayı zaten hiç anlayamadım. Anladım da anlamadım:[/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]J[/FONT][/FONT][FONT=Verdana] Yalnızca ticari kaygılarla yapıldığını düşünüyorum. [/FONT]

[FONT=Verdana]Ayrıca, Bilal’in söylemleriyle eylemleri birbirini tutmamıştır. Artık engellilerin şunu anlaması gerekmektedir. Engelinizi duygu sömürüsü malzemesi yapmaktan vazgeçin. İnsanları kendinize acındırarak başarı kazanamazsınız. Evet, evet bu açıdan bakıldığında, Bilal’e toplumun verdiği yanıt engelliliğini kullanan binlerce engelliye ders olmalıdır. [/FONT]

[FONT=Verdana]Öte yandan, engelli bir kişi, bu tür yarışmalara katılacaksa kendini engelliliğiyle değil, müziğiyle, dansıyla, gösterisiyle ön plana çıkarmalıdır. [/FONT]

[FONT=Verdana]Çünkü, her engellinin yaptığı duygu sömürüsü tüm engellilere zarar vermektedir. Bizler artık toplumun acıdığı,yardıma gereksinmesi olan kişiler olmaktan bıktık usandık. [/FONT]

[FONT=Verdana]Toplumun bakış açısını düzeltmek istiyorsak, önce kendi bakış açımızı düzeltelim diyorum. Kendimizi engelliliğimizle değil, kişiliğimizle ön plana çıkartalım diyorum. [/FONT]

Hala daha şu kendimizi ezik görme psikolojisinden kurtulamıyoruz.
Ezik olma duygusunu yaşamak için bu kadar mücadele verilmesini anlamak mümkün değil

bilal bence aldığı mesajların%80 ni ni mazlumu oynadığı için aldı..kabul edilmeliki buraya kadar sadece acıma duygusuyla verilen oylar sayesinde geldi.1. olsaydı haksızlık olurdu.

Şahsen ben o tür porgramları izlemedim, izlemiyorum da. Ama levent arkadaşın dediği gibi mazlum rolü - acınma ve seyircilerinde acıma duyguları oluşunca Puanlar alma 1. 2. 3. olma gibi derecelere girmiş gibi olması. Eğer kişide yetenek var ise kendi çabaları ve başarıları ile bir yere gelir.

Gercekten Öyle duygu sömurusu yapıp fınalde kaldı zaten.Yetenek mı bence o'da degıl.Yollun basındayken bılıyordum sahsen...Hayırlısı olsun yollu acık olsun..

[FONT=Verdana]Siz istediğiniz kadar engellilerin ezilmediğini söylerseniz söyleyin, bu söylem, Türkiye’de engellilerin ezildiği gerçeğini değiştirmez. [/FONT]
[FONT=Verdana]Engelliler, toplumsal yaşamın her aşamasında sistematik bir biçimde gerek devlet, gerek toplum, gerek ebeveynlerce adaletsiz uygulamalarla karşılaşmaktadır. [/FONT]
[FONT=Verdana]İşte bu gerçeğin ışıltısında diyorum ki,[/FONT]
[FONT=Verdana]Yaşama eşit koşullar altında başlamayan engellilerden her birinin kendilerini büyük özveri göstererek bir dalda ya da türlü alanlarda geliştirmeleri benim açımdan bir takdiri hak etmektedir. [/FONT]

evet arkadaşlar yarışma başında bende bilale sıcak bakmıştım niye bizden biri birinci olmasın demiştim ama ilerleyen günlerde zekice konuşmaları nı özrünü ön plana çıkartarak zekasını bu yönde kullanarak oy istemesini hiç hoş karşılamadım inanın bu davranışı hiç hoş değildi bu tüm özürlüleri diger insanların gözünde aşagıladı biz kimseden yardım istemiyoruz bir çoğumuz normal insanların bile yapamıyacağı işlerde çalışıyo biz sadece sağlam olan uzvumuzla yapabileceğimiz işler istiyoruz bu gerek yetenek olsun gerek beceri olsun gerekse vasıfsız iş olsun umarım kimseyikırmamışımdır söylediklerimle bu benim düşüncem tüm arkadaşlara iyi mutlu huzurlu bir yaşam diliyorum :)

sevgili mona lisa..

asıl kendini ezik gören bilal in ta kendisi.bunun içindir ki engelini ön plana çıkarmıştır.sırf engelini öne sürmüş ve yeteneğini değil engelini kullanmıştır.engelini oy malzemesi yapmıştır.bilal in o küçük kaan dan alması gereken ders vardır.o çocuk sadece ve sadece yeteneğiyle o yarışmada var olmuş bir kere olsun kekemeliğini kullanıp ajitasyon yapmamıştır.

GECELERİN PRENSİ
Sevgili Bünyamin kardeşim Metin Şentürk'te görme engelli ama bas bas bağırıp Engellilere sahip çıkın bilmem ne diyerek meşhu olmadı çıktı adam gibi şarkısını söyledi engeline ağmen dünyayı yaşamı Tİ ye aldı ve bence bu gün o Engeline rağmen hayata o sımsıkı tutunuşluyla duruşuyla bizlere örnek olacak insan yanılıyormuyum?

evet yanılmıyorsun metin şentürk şimdi engellilerin örnek alabileceği kişilerden ama belki bizimde bilmediğimiz metin şentürkün de bu gibi durmları olmuştur burada yanlışı yapan bilal değildi umuyorumki onu arkadan yönetenlerin fikirleri yapıldığı idda edilen duygu sömürüsünü kim yapmıyor benim anlamadığım toplum o anlı sanlı kişilerin duygu sömürülerini yuttu ama bilal-i- affetmedi demekki bu da sanat işi herkes beceremiyor

Arkadaşlar ben o yarışmayı hiç izlemiyorum (hülya avşar dan dolayı )bir kere denk gelmişti bilal denilen arkadaş şu ağızıyla müzik yapan mı bir de darbuka vardı elinde görme engelli olan ondan mı bahsediyorsunuz

Yorumların hepsini okuyamadım ama,
yarışma bir kere bana göre çok saçma, acunun olduğu hiçbir programı izlemiyorum, facebook tan gödrüğüm kadarıyla zaten şovların çoğusu yurt dışındaki sergilenenlerin birer kopyası. Koyun gibi her popüler programı oturup da izlemem.

Bilal gerçekten başarılı ama tarzı genele hiç hitap etmiyordu. Defalarca programı izlemeye çalıştım ama her defasında sinirlenip kanal değiştirdim. Sadece şehirler arası otobüste mecburiyetten izledim bir bölümünü...

Jürilerin kişilikleri bir kere bozuk, sakallı uzun saçlı adama uyuz oluyorum, hep negatif ve karşısındakini küçümser bir tarzı var, hiç mütevazi değil.

Acun ise, engellinin yanında gözükmesine rağmen hiç saygısı yok engellilere, bunu programına gittiğimde yaşamıştım, Nurhan Abla da yanımdaydı. Hülya Avşar'ı hiç sormayın;
Siz en iyisi Radikal gazetesindeki şu yazıyı okuyun
http://www.radikal.com.tr/Radikal.a...rticleID=986877&Date=23.03.2010&CategoryID=42

[SPOILER=alıntıdır]Yetenek Sizsiniz jürisinin anında homofobi üretmesinin nedeni buralarda gizli. Ya da Almancı gençlerin Türkçeleri konusunda gösterdikleri “hoşgörünün” altında yerel bir kibir saklı. Bizi Avrupa’da temsil ettiğiniz için bir şey demiyoruz ama, ne bu Türkçe? En baştaki soruyu tekrarlamanın ve cevabını vermenin zamanı geldi. Birbirini izleyen kuşaklara mensup, bu üç ünlü jüri üyesinin ortak özelliği nedir? Üçü de üniversite mezunu değil! Alın size, Cumhuriyet modernitesinin “toplumsal yükselme” hedefinin neden ve nasıl iflas ettiğinin ispatı. Televolenin kitlelere sunduğu ve halen cari olan “çözüm” bu işte. İlerlemek için o bildik yöntemlere, üniversite okumaya, yıllarca terfi beklemeye falan ihtiyaç yok, futbol oyna, şarkıcı ol, artist ol ya da ne bileyim, bir televizyoncu veya bir reklamcı! Ekrandaki yeni kanaat önderlerinin size sunduğu tek ve geçerli çözüme kulak ver. Ekrana çık, ekranda ol, ekranda kal. Ekranda ölmen gerekmez[/SPOILER]

Fikret Karadeniz demiş ki:

Hala daha şu kendimizi ezik görme psikolojisinden kurtulamıyoruz.
Ezik olma duygusunu yaşamak için bu kadar mücadele verilmesini anlamak mümkün değil

Monalisa demiş ki:

Siz istediğiniz kadar engellilerin ezilmediğini söylerseniz söyleyin, bu söylem, Türkiye’de engellilerin ezildiği gerçeğini değiştirmez.

Pigmentozu demiş ki:

asıl kendini ezik gören bilal in ta kendisi.bunun içindir ki engelini ön plana çıkarmıştır.sırf engelini öne sürmüş ve yeteneğini değil engelini kullanmıştır.engelini oy malzemesi yapmıştır.

Türkiye'de engelli olup da engelli olmanın dezavantajlarını yaşamayan biri var mıdır, bilmiyorum. Ama benim gözlemlerim büyük bir çoğunluğun yaşadığı yönünde. Böyle bir ortamda, diğer insanlarla yarışarak televizyona çıkmak büyük bir cesarettir. Bence, bu cesareti alkışlamak gerekir. Ancak, engelini kullanarak kendini ajitasyon malzemesi yapmak eleştirilecek bir tutumdur. İster Bilal olsun, isterse başka birisi...

Bu tür tutumlar tüm engellilere zarar vermektedir. Yoksa bireysel olarak kişilerin kendisini ezik görüp görmemesi beni pek de ilgilendirmiyor.

ben bilali seyretmedim fakat oraya cıkmak yarışmak bence cesaret işidir bilali cesaretinden dolayı kutluyorum

Üst Alt