Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bir çok odyometrist işitme cihazı ayarı yapmasını bilmiyor!?

Arkadaşlar sanıyorum burada bir kavram karışması da var. Odyometristlerin 2 yıllık eğitim sürecinde daha ağırlıklı olarak odyolojik ölçüm üzerinde durulur. Cihaz ayarlama olayını genellikle mezun olduktan sonra çalıştıkları firmalarda öğreniyorlar.

Odyologlar ise 4 yıllık psikoloji, fizik ted. ve rehabilitasyon, fizik, biyoloji bölümlerinden mezun olup üzerine 2 ya da 3 yıl master eğitimi görmüş kişilerdir. Bu kişiler tüm odyolojik ölçümler üzerinde bilgi ve deneyim sahibi oldukları gibi işitme cihazı konusunda da ayrıntılı uygulama ve teorik eğitim almaktadırlar. Ayrıca odyologların tanı koyma yetkisi bulunmaktadır.

staj zorunlulugu
5 yil bi isitme merkezinde hademe cayci temizlikci olarak calisan ilkokul ortaokul lise mezunlari bir haftalik kurs gorup odyometrist belgesi aliyolarmis yaaa:(

ekrem haklısın valla odyometrisler ayar filan bilmiyo burda da öleleri var bilmiyen çok :)

iyiki bunlara uzmanlık belgesi verip ameliyatlara almıyorlar :)

Kübracım evet öğrenim döneminde yoğun bir staj da görüyor odyometrist arkadaşlar. Mezun olduklarında da öyle çaycılık filan yaptıklarına şahit olmadım. Genelde kaliteli ve saygın işlerde çalışıyorlar. Unutmayalım ki her meslekte mesleğini kötüye kullanan, mesleğine hakkını vermeyen ve kendini geliştirmeksizin işe atılan kişiler var. Tam tersine işine iyi hakim olup iyi yapanlar da var. İşitme problemi olan insanlarla çok iyi empati kuran, cihazlar konusuna hakim olmuş tanıdığım odyometristler de var. Yorum sizin...

Sevgili Pırıl'a katılıyorum. Her meslekte iyiler de vardır, kötüler de, bu nedenle böyle genellemeler yapmak yanlış. Benim de tanıdığım son derece bilgili, konusuna hakim ve de hastalarına yardımcı olmaya çalışan çok sayıda odyometrist var.
Çaycılık konusu da şurdan çıkmış sanıyorum; geçmişte yeterli odyometrist bulunamıyor diye işitme cihazı satıcıları derneği bir sertifika kursu düzenlemeiş, o kursa meslek yüksek okulu odyometri bölümü mezunu olmayanlar katılarak bir odyometri sertifikası edinmişler. ve firmalar bu sertifikaya sahip olanları da odyometrist statüsünde çalıştırmışlar. işte geçmişte yapılan bu uygulamaya kimileri, çalıştırdıkları çaycılara bile sertifika verip odyometrist yaptılar iddiasında bulunmaktalar. varsa dahi bunların sayısı çok fazla değildir. ayrıca kaliteli firmalar zaten böylelerini çalıştıracak kadar aptal değildir...

isi:)tder diye isitme cihazi satiscilari derneginin istedigi dogrultusundan meclis saglik komisyonunca kabul edilen odyoloji derneklerini cok uzen bi uygulamadir bu sevgili hunsalcigim
yani eski bi si diil yeni uygulama

Sevgili Kübracım,
Odyoloji yüksek lisansında 2. yılımdayım şu an. Bittiğinde uzman odyolog ünvanı veriliyor.

kutlarim seni piril cok cok sevindim insallah ustun basariyle uzman odyolog unvanini eline alir tezelden biz sqagirlarin yarasina merhem olursunz
acaba mahzuru yoksa tez konunuz hakkindada bi parca citlatirmisiniz
nede olsa sagirlar isitme cihazlari koklear implant hakkinda olur bitirme tezinizde:)
ayrica psikoloji lisansi aldiginizdan daha bir bilgilice empati kurar mesleginiz icinde sagirlar icinde faydali olur

Övgüleriniz için teşekkür ediyorum arkadaşlar. Mesleğimi layığı ile yapmaya, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Tüm yazılanları ilgi ile okudum.. Şimdiye kadar okuduğum romanlardan bile daha sürükleyici idi inanın. Meğer biz odyometristler neymişizde haberimiz yokmuş. Boşu boşuna okul okumuş kendi adıma söylüyorum 14 yıl boşuna çalışmış onca insanın duasını boşuna almış onca hayata küsmüş insanı hayata boş boşuna geri çevirmişiz. Halbuki biz olmasak her bilgisayarı olan eline hi pro da olunca kendi kendinin ilacı oluyormuş. Hatta bizim okul bile saçma imiş yahu. Hastalar kendileri sessiz kabine girsinler iki düğmeye bassınlar kendi duyduklarında düğmeye bassınlar ve işitme testlerinide kendileri yapsınlar işler bu kadar kolay iken onca para da vermeyip bir elektronikçiden bir hoparlör bir mikrofon bir potans gerekmez ama birde çip alsınlar cihazıda elleri değmişken yapsalar ne güzel olurdu. Bizde boşu boşuna okumaz cihaz ayarlamak için seminerlere katılmaz eğitimden geçmez gerekirse bu ufak tefek parçaları satar yolumuzu bulurduk..

Arkadaşlar gerçekten bir dertten canı yanan insanlar olarak burada toplanmışken nasıl bu şekilde konuşabiliyorsunuz anlamadım. Belki tecrübesiz belki okulu layığıyla bitirmemiş belki o gün rahatsız çok derdi olan birisine ayar yaptırmışsınız ve tüm odyometristler ayar bilmez oldu. Bu sitede hiç mi memnun olan kimse yok cihazından yada odyometrisinden. Gerçekten çok üzücü. Ekrem arkadaşımız cihazını almış ve kendi sesinden rahatsız olmuş... İşitme cihazları için kullanılan programlarda dünya çapında kabul görmüş bazı sayısal değerlerle örtüşen standartlar vardır ve programlar sadece odyogram bilgisini bile girseniz sizin için bu standartlara göre cihazı ayarlar. Hadi oda olmadı siz standart dışı birisiniz rahat edemediniz. Cihazınızın garanti belgesini alırsınız elinize ana firmaya ulaşırsınız sorununuzu anlatır çözüm için tavsiye istersiniz. Belki başka bir firma tavsiye edilir ama kimse size al kardeşim kendin yap demez. Zateb hayatınızın geneline bakarsanız olay hep bu şekilde değil mi ? Bir mal almak için ki bu bazen 50 tl lik bir şey olur 10 tane dükkan dolaşır kafanıza yatan yerden alırsınız. Kimi zaman satıcıya güvenirsiniz kimi zaman fiyat cazip gelir. 50 tl bir mal için on dükkan dolaşıyorken sizin hayatınızda eksik olan bir şeyi tamamlamak için neden bu kadar sabırsız oluyor ve bütün meslektekileri suçluyorsunuz. Sanırım bu türk olmak ile alakalı ne zaman tv bozulsa içini açarız bakarız üfler püfler iki tane vurur kapatıp tamirciyi ararız yada merakımıza yenik düşüp iki kabloyu oynatır bir şeylerin yerini değiştirir sonra 10 paralık şeyi yine tamircide bu sefer 100 liraya yaptırırız. Ama bakın arkadaşlar bu sağlık yerine koyabileceğiniz bir şey değil. Size göre kendi sesinizi kıstınız ve rahatladınız ama ya beraberinde kıstığınız sesler yüzünden arkanızdan gelen bir hışırtıyı duymadınız !!! Üzgünüm bende bir odyometrisim işimi iyi yaptığımı düşünüyorum ve bütün hastalarıma söylediğim şey şudur. Aldığınız şey kul yapısıdır gerçeğiniz yerini hiçbir zaman tutmaz. En pahalısıda en ucuzuda...

Umarım bütün bunları sinirle değil üzüldüğüm için yazdığımı anlamışsınızdır. Ve yine bütün bunları Ekrem arkadaşımızın gerçekten ona uygun düzgün bir işitme cihazını, düzgün bir işitme merkezinden ( medikal değil ) ve kendini bir haftalık kurstan sonra odyometrist diye tanıtan birinden değilde gerçek bir odyometristten aldığını varsayarak yazıyorum. Eğer durum bu şekilde değilse zaten bütün bu konuşmalar boş sanırım..

sevgili murat aslankara

evet mesleginde odyometrist olanlarak isini iyi yapanlar cok ama biz isitme kayiplilar bize isitme cihazini uygulayan satan odyometrist oldugunu nereden bilecegiz
isitme cihazi satilan yerlerin mudurleri bile isitder istedi diye meclis saglik komisyonunca kabul edilen bir haftalik kursla belge alip odyometrist ve mdurluk yapabilecek sertifikayi alabiliyorlar

burda ekreme sitem ediyorsunuz ama bu uygulamayla bizlere bilhassa siz meslegini hakkiyle elde edip basarili uygulamalariniza golge dusuren bu isitderin istegi dogrultusunda olan seye hic deginmiyorsunuz

isitderin uyeleri kim
isitme cihazi ithal edenler ve satanlar
mesun olan odyoloji konusunda uzmanlasan odyometristlerde tohmet altinda kaliyor sizin muhterm mesleginizi karaliyor bu sertifikalilar bence

Shukufe bazı şeylere burada değinmedim ama lafı açılmışken onuda belirteyim. Bahsi geçen dernek ve yaptığı uygulama adına hem kişisel olarak hemde TO-DER yani odyometristler derneği olarak davalarımızı açtık. Halen davalar devam ettiği için bence bu konuda konuşmak yersiz.
Size cihaz satan kişinin odyometrist olup olmadığı sanırım diplomasını sorduğunuzda ortaya çıkar. Ama mesele şu.. Sizler bu konuda yara almış sıkıntı çeken insanlarsınız ama bu meselenin çözümü ne ayar aparatlarını alıp cihazı kendinizin programlaması nede odyometristlere bu işi bilmediklerini söylemek. Türkiyede 150 bin cihaz satılıyor ortalama ve bunların belkide 100 bin tanesi odyometrist tarafından satılıyor. Bu insanların arasında sanki kimse memnun değilmiş izlenimi oluyor bu konuşulanlarla.
Bu arada bahsi geçen dernek haksız ve yersiz bir uygulama yapmaktadır ve kendi sitelerinde bu gruba üye olan firmaları zaten görebilirsiniz. İşini hakkı ile yapan firmaların orada olmadıklarını zaten göreceksinizdir. Saygılar..

murat aslan kara ve ve gokce kardeşim ve konudakıler, benım lafım hakkıyle işini yapana değil tabii ki vardır iyi ayar yapanınız elınden gelenını yapmaya calışanınız ama ben adam akıllı ayar yapana daha rastlamadıım en ıyısı dıye gıttıgım odyometrıs isim vermek istemıyorum ayarımın 80 db olması gerekırken 120 db kadar acmış olması dıyorum kı sesım kendı sesım benı rahatsız edıyor oda bana daha yenı takıyosun bu ayarda seslı olarak kıtap okumalısın dıyor allahım yarabbım oyle bısey kı nefesım bıle beynıme vuruyordu benı o ayarla evıme gonderdı ve kıtap okumak nerede yarım saat bıle takamadım cıhazı üstüne bıde 50 lıra ödeme yaptım ayar ödemesi normalde böyle ücret ödenıyormu bilmiyorum bu konuda yenıyım

daha ne olsun elımdeki cıhaz bana gosterdıgı 144 85 db oranla fayda verıyor gorunuyor fakat rahatsız oluyorum varmı boyle bişey rahatsız edıyosa faydası yok fayda verıyorsa neden ayarı tutturamıyorum hatta formda bıle sıfır aldıgım cıhazı satmak ıstedım taaki benım ayarı yapana kadar...

şu anki yapılan ayrımdan memnun sayılırım tek sorunum konuşulanları anlamamak, bu işitme kaybını odyomedrıs değil yasayan bilir tabı hiç bir cıhaz rabbımın verdıgı işitme yetısı kadar fayda veremez yıne de en ıyısını yapmaya calışanlardan allah razı olsun

merhaba ben yeni bir işitme cihazı aldım 16 kanallı djital siemens marka ama ayarlarını doğru dürüst yaptıramıyorum istanbulda iyi ayar yapabilen bir yer biliyormusunuz

Gezdiğim onlarca odyomestrit ayar yapamadığı için cihaz kullanmamaktayım.Ya bu cihazların çoğu bir işe yaramaz ya da teknik eleman yetersizliği söz konusu..Muhtemelen iştime testini de yanlış yapıyorlar diye düşünmekteyim.3000-4000 tl para sayacaksın adamın eline son teknoloji en marka cihazı takıyorsun ötüyor, uğulduyor..Ses net gelmiyor.Kafanı sağa sola çevirince kesiliyor.Ses cihaz olan kulağa sonradan geliyor..Olmadı hortumu değiştir büyük tak küçük tak vb..vb..Ayar işi çok meşakkatli bazen saatler sürecek iş gibi görünüyor.Cihaz satan firmalardaki çoğu odyomestrist aynı zamanda satıcı olduğu için bu işe harcayacak zaman bulamamakta dolayısıyla işi çabucak geçiştirmektedir.Benim firmalara tavsiyem en iyi ayarı hastanın kendisi yapar.Kullanım klavuzunu ve yazılımları verin hastanın eline evine gitsin en iyi ayarı kendisi bulsun.İsteyen de yine odyomestrist yardımı alsın.

slm arkadaşlar, cihaz ayarı yapan programlı laptopunu ben de ankarada sormuştum.programsürekli değişiyor takip etmen lazım demişlerdi.bu programları satın alan işitme engelli arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim,ben de almayı düşünüyorum.

sayın murat aslankara, işitme testi yapılmasında,cihaz satılmasında,kalıp yapılmasında odyomestritlere herhangi bir tepkimyok.fakat işitme cihazının ayarı yapımında odyometristlerin çoğu maalesef bizi anlamıyor.ses ayarlarını maalesef tutturamıyorlar.ses ayarı yapımını en iyi işitme engellinin kendisi bilir.siz de işitme engelli olsanız bizi çok net anlardınız.

ezzoo,
iş sadece programı elde etmekle bitmiyor. programı internetten bedavaya indirebilirsiniz. asıl önemli olan hi-pro denen kutu ve kabloları. onların da fiyatı oldukça pahalıdır (1000-2000 dolar arası). varsayalım onları da temin ettiniz, hatalı program yaparak işitmenize kalıcı zararlar da verebilirsiniz. sesleri gereğinden fazla açarak vb. o nedenle işitme cihazı ayarları dünyanın her yerinde sadece yetkili odyometrist veya odyologlarca yapılır. ama yurtdışında bazı az duyulmuş markalar var, program kablosunu vb de gönderiyorlar, ister internet üzerinden onlar yapıyor isterseniz kendiniz de yapabiliyorsunuz ayarlarını...
America Hears - Purchase Hearing Aids

:eek:butun ayar aletleri elinizin altinda
ne sesinin hangi sesin frekans ayarina karsi gelen yerlerini bilsek sahane bisiy olurdu kendimiz ayarlasakta:eek: isin ucunda aniden sesleri verip olan isitmedende olmak var:( bunu biliyormuyuz
bizler isitme kaybini biliyoruzda su cok gelismis diye allayip pullayip kuse kagitlardan okudugumuz masallara bilem kaniyoruz uretici firmalarin masallari bize cok hos:eek: ehhh is olmadi cihazin ayari uymadi tabi su iptidai cihazlarin:( zavalli odyocular ugrassalarda bi moka benzemeyen anlatilan masaLLARLA ALAKASI olmayan anlatilan masalllara uymayan cihaz icin suclu ayari yapamayan uc kurus maasli odyocu oluyor bunu uretip pazarlayip paralari cebe indiren cihaz saticilarinin hic gunahi yok cunkum:mad: turlu sitelerle isitme kayipli saf insanlari suslu sozlerle parlak kagitlarla kandirmAK COK KOLAYDA:p
napsakta biz bu frekanslara uyduramayiz genede sag olsun butun her seyi gogusleyen odyocularimiz
bu isitme cihazlarina BIZLER DAHA COOOOK Paralar veririz ureticiler boyle davrandiktan sonra:(

İşini düzgün yapan odyometristleri ve firmaları ayırmak lazım. Mesela ben aktif duyudan aldım cihazlarımı memnun kalmadım daha sonra arya işitmede tekrar ayarlattım. Şimdi memnunum ayarlardan.

Cihazi taktiktan sonra isitme testini yapmak zorundalarsa bu onemli bilgi hic bir yerde yok.

Bu gerekli birbilgi ve herkese duyurulmali.her seyi neden taksit taksit ögreniyoruz

Bende 20 yıldır isitme cihazi kullaniyorum bu ana kadar analog kullandim anlamamaktan yakindim hep dijital alirsam. Cok rahat edicegimi soylediler doktor tarafindan yeni cihaz aldim ama ayarlar berbat yuksek sesler cift ve kisik dusuk sesler normal.olsada tatmun edici degil gercekten pskolojimi bizdu bu durum mutlu olmak yerine yeniden ayar denemesi yapicam nelere dikkat etmek zorundayim dijital kullananlar bana soyleyebirmi tesekkurler simdiden

sessizhayat kullandığınız cihazın markası ne acaba ? yardımcı olabileceğim bir markaysa bizzat ilgilenip ücretsiz bir şekilde ayarını yapmak isterim bu kadar canınızı sıkacağınız bir durum yok ayarını düzgünce yapamamışlardır ayarın 3-4 modülü var bazı meslektaşlarım bunun 1 tanesini ayarlayıp aman duysun ben paramı alıyım yeter zihniyetinde insanlarla ilgilenmeden gönderebiliyorlar malesef..

farukilhan06

evet 4 5 program diye yutturulan cihazlara oyl tek program yukluyorlar, frekans ayarlarida dogru olsa bari:mad:cok ileri isitme kayiplilar bunu kullanamiyor sonra:(bunu ayni cihazda satanida, tekrar ayar yaptirdigim 6 tane odyometristte tek program ayarladilar. biz isitme kayiplilar bos programli cihazlara niye para verecekmisiz.
boyle bi duzen sektorunde yapabilecegimiz volum kontrolu olmayan isitme cihazi almayacagiz.

shukufe
haklısınız işini çoğu insan doğru yapmıyor hemen örnek vereyim kullandığınız oticon chili cihazınızın feedback yönetimi genel algılama konuşmayı algılama kendi sesim akustik parametreler ve uygulama ayarları diye tam 6 bölümlük bir ayarı var normalde cihaz satan bir odyometrist sadece uygulama ayarları kısmına sizin odyogramınızı girip sesi duymanızı sağlayıp gönderiyor geri kalan ayarlar cihaz kullanıcısının ses konforunu yakalaması için gereklidir eğer bu ayarlar hastayla koordineli bir şekilde yapılmazsa sadece ses duyar cihazın geri kalan özelliklerini kullanamaz aradaki fark bu .

farukilhan06

Oncelikle ilgilendiginiz icin tesekkur ederim sonunda ayarlari yaptirdim ne kadar tatmin. Olmadiysamda ilgilendiler fakat 15 gunumu kabusa cevirdiler ben ayarlar iyi degil parazit yapiyor sesleri secemiyorum dediysemde 1 hafta daha kullan devam ederse gel dediler verilen bu surecin 2 ci gununde sinirlenerek gittim bana ta adam gibi ayar yapin yada cihazi iade alin dedim merkeze gondererek durumu duzelttiler ben unitron almistim 20 yil analog kullandim dijitale gecisin mukemmeliyet olucagini beklerken 15 gun kendi dunyama cekildim resmen duzgun ayar yapilmadigi icin

Rica ederim sizin adınıza sevindim dijital cihazda dediğim gibi cihazın tüm fonksiyonları güzelce ayarlanırsa kullanıcı gayet memnun olur. Fakat ülkemize giren cihazların tüm klavuzları ve cihaz özellikleri yabancı dillerde olduğu olduğu için odyometristler bunları araştırmıyor ve ilgilenmiyor bazılarını tenzih ederim sadece insanların ses duymasını sağlayıp gönderiyor halbuki bir işitme cihazı ufak bir bilgisayardır ayarlamasını bilene..

Aynen bu konuda cok deneyim yasadim diyebilirim her ne kadar her sey dort dortluk olmasada kabullenme yetenegine sahibiz cevremde icinde bulundugum duruma gulenler alay edenler bile oldu ama artik ben guluyorum onlara isitmekle anlamak arasinda verdigim savas omur boyu surucek fakat alistim artik

Bu konuda bende çok sıkıntılıyım. Malesef kulaklarda uğultu ve çınlama olduğu için sağlıklı bir odyo testi yaptıramıyorum. Hatta odyo testi yapan kişiye diyorum, kulağımda çok aşırı uğultu ve çınlama ve çeşitli sesler var, cihaz ayarlaması yapacağım bu konuda bazen yanıltıcı yanıtlar verebilirim, bu konuda biraz sabır gösterirseniz sevinirim.
Ama malesef odyocu baştan savma bir test yapıp bitiriyor. Örneğin odyo testinde size şunu diyorlar, hayal meyalde olsa duyduğun seste bas.
İyi de bazen duyduğumu zannediyorum basıyorum, ya da emin olamadığım için basmıyorum. Haliyle test yanıltıcı oluyor.

Benim sol kulak total işitme kaybı, sağ 80db, işitme cihazı aldığım yer odyo ölçülerini giriyor. Kulaklıkta bir parazit ses var başım dönüyor.
diyorum hani müzik çalmayan ve hiçbir ses vermeyen ama çalışan bir müzik aletinin hoparlörünü sonuna kadar açarsınız hoparlörün kendine ait manyetik bir sesi vardır. Öyle bir ses geliyor. Bunu bir şekilde yok edemiyorlar. Etselerde bu seferde sesler kısılıyor.

Ortamda çok ses var, ama seslerin bir anlamı olmuyor. Hatta ortam sesleri konuşma seslerini bastırıyor. Bu sefer konuşmayı anlayacağım diye sanki otobanda yada inşaatta biriyle konuşursunda onca ses içerisinde konuşan kişiyi anlamaya çalışırsın aynen öyle birşey. Halbuki cihazı ayarladığın ve test ettiğin ortamda sessis.

Nasıl olacak bu bilmiyorum. İki cihaz aldım ikiside aynı. Yok mu bunun bir çaresi.
yada şu uyutarak kulak ölçümü yapıyorlar ya, onunla ölçüm yapılıp o ölçüye göre cihaz ayarlanmıyor mu?

Hani tamam %100 orjinal ses duyamayacağız. Ama cihazdan gelen seste adamın psikolojisini bozuyor. Konuşma sesin haricinde anlamsız bir çok ses var.

Bu arada İzmir'de ve ya İzmir'e yakın bir ilde iyi bir odyo testi ve cihaz ayarı yapan, tavsiye edeceğiniz bir yer var mı?

Odyo testi yaparken, bir kaç kez azar işittiğimi hatırlıyorum.
Sanki bilerek yapıyoruz. Odyologlar afra tafra yapıyorlar, tabi o anda da moral bozukluğuda oluyor.

Üst Alt