ortopedik engelliyim %40 ortopedik raporum ve tertibatlı araç kullanabilir raporum var. buna rağmen istediğim aracı alamıyorum.
Neden alamıyorsunuz açıklayabilir misiniz ?
Konu başlığına gelince tamamen alakasız argümanlarla açılmış görünüyor.
İlk önce şunun bilincinde olalım; devlet bu hakkı verdiklerine engelli oldukları için değil, hayata katılım sağlamada, toplu ulaşım imkanlarından faydalanmada dezavantajlı oldukları için bu mağduriyetlerini bertaraf amaçlı vermektedir. Ehliyetlerindeki kısıtlamalardan dolayı her aracı kullanamamakta, çeşitli özel tertibatlara ihtiyaç duymaktadırlar. O tertibatlar da çeşidine göre imalı, çizimi, onayı derken bir mali külfet oluşturmaktadır.
Ortopedik dışındaki engel gruplarında bu gibi dezavantajlar mevcut değil. Hiç bir tertibata ihtiyaç duymaksızın her türlü aracı rahatlıkla kullanabilen ve ehliyetinde de bu yönde hiç bir kısıt bulunmayan birinin, diğer gruptakine sağlanmış pozitif ayrımcılığa göz dikmesi, hele hele ben alamıyorsam o da almasın gibi bir mantık yürütmesi kabul edilemez bir durum.
Ulaşım yönünden sağlıklı bir insandan hiç farkı olmayan, toplu ulaşımdan rahatlıkla faydalanan, herkes gibi normal bir aracı rahatlıkla kullanabilen birinin, ihtiyaç sahibi diğer grubu öne sürerek bu hakkı talep etmesi anlamsız bence.
Ha gönül isterdi ki devletimiz çok zengin olsun, her engelliye ÖTV siz araç imkanı sunsun. Hatta bir tık ileri götürelim; ÖTV tamamen kalksın, tüm vatandaşlarımızın ucuz araç sahibi olması sağlansın.
Elbette isteriz, istenmez mi?
Ama ihtiyacı olan birini öne sürüp, ona veriyorsun, bana niye vermiyorsun, ben de istiyorum gibi diğer tarafın haklı avantajını eleştiren, argümanlar çok yanlış bence.
Ha bu arada şunu da belirteyim de yanlış anlaşılma olmasın.
Ben işitme kaybı olan bir engelliyim. ÖTV muafiyeti hakkım yok.
"Sen nasıl olsa alıyorsun, gerisi önemli değil" kafasında olduğum düşünülmesin yani.
Ben almıyorum, ama hak eden kardeşlerimin hakkını sonuna kadar destekliyorum.