Re: Cem Yılmaz'ın görüntülü telefon reklamı hakkında ne düşünüyorsunuz? [Haftanın Konusu]
[url=http://www.sabah.com.tr/2008/04/29/gny/haber' Alıntı:
Rahşan Gülşah (gazeteci) [/url]sabah gazetesinde ]'Şaşı bak şaşır Cem' çok tatlı
evet evet, o kadar tatli, o kadar sevimli, o kadar shirin buldum ki "shashi cem"i, mincik mincik minciklayasim geldi... harbii diom!... walla!... cok yakishmish shashilik kendisine... estetik ameliatlara karshi antipatim var biraz ve güzelleshicem diye ameliat masasina yatip bedeni kesip bictirme fikrini ve eylemini desteklemek istemem aslinda ama o kadar tatli olmush ki cem, bu seferlik bi istisna yapmakta sakinca görmüom ve eger tibben mümkünse acilen estetik ameliati olup gözlerini kalici bi shekilde shashi yapmasini shiddetle tavsie ediom kendisine... ne dersinis, bi mail atsam ikna edebilir miyim acaba? :?... hatta kampanya bashlatalim! "arabam benim bacaklarim" gibi; hep birlikte daha kolay ikna ederis kesin
... yuppieh!
... lütfen yardim edin bana arkadashlar, cünkü [size=6]bundan böyle shashi bakmayan bi cem yilmaz görmeye tahammül edemem galiba!
... [/size]
reklam filmine gelince;
pathetique' Alıntı:
şaşılık orda amaç diil verilmek istenen ironi için bi araç olarak kullanılmış. hani şu meşhur yeşilçam filmlerini bi hatırlayın isterseniz? şöyle bi sahne canlanmıyo mu kafanızda?: adam/ kadın herneyse doktordadır gözlerinin açılması için yüzbinlerce türk lirası tutan bi ameliyata girmiştir. en son artık sargılar açılacakken şöyle bişeyler der "ahh yıllardır sadece sesini duydum murat şimdi sonunda seni görebileceğim".
görüntülü telefondan shashi adamin shashi ailesini ve shashi kedisini görünceye kadar sevgili pathetique'den cok farkli düshünmedim... "eski filmlerle hosh bi shekilde dalga gecilmish" dedim ve cem yilmaz'in bademcik ameliati gecirmish, shashi bakan birini oynamasinda pek abeslik göremedim... aksine; pathetique gibi,
görüntülü telefona reklam yaparken eski türk filmlerindeki
körlerle ilgili duygu sömürücü sahneleri dalgaya almak icin hicte fena bi arac olmadigini düshündüm kendimce... itiraf ediym, görüntülü bi telefon satabilmek amaciyla körlerle ilgili bi konuya deginilmesi biras garibime gider gibi olduysa da gülmekten kendimi alamadim... ama shashi adamin shashi ailesini ve shashi kedisini gördügümde neshem kacti!... tipki shu smiley'in yaptigi gibi :roll: gözlerimi tavana cevirip "bu da nelik!!!" dedim...
mizahi cok severim, özellikle de bazi (toplumsal)
yanlishlari, yargilanasi hareket, durum ve tutumlari, insanlari gülümseticek bi shekilde dalgaya alarak
yargilayan mizahi, önemli mesajlar almanin ve vermenin en eglenceli ve etkili bi bicimi olarak buluyorum
(reklam filmlerinde kullanilmasina da karshi olmam shahsen )... abartinin mizah sanatinda önemli bi teknik oldugunun da farkindayim, tamam ama burda bazi sheylerin haddi fazlasiyla ashilmish bence... eger cok gerek duyuluyosa, eski türk filmleriyle dalga gecmek iyi, hosh da... adamin ev hayvanlari da dahil, bütün ailesinin shashi olmasinin alemi ne??? (kafalarindaki bitleri de ihmal etmeseymish bare!)... lütfen!!!... ironi bunun neresinde???... verilmek istenen herhangi bi mesaj bunun neresinde???... yalvaririm, söyler misiniz;
komiklik bunun neresinde???... o insanlarin ve hayvanin shashi olmasi degil mi dogrudan komiklik olarak ortaya konan?... shashilik degil mi dogrudan komiklik olarak sunulan?... eski filmlere yapilmak istenilen parodiyle alakasi kalmamish bunun
[size=2](bashariyla bashlanmish belki ama bi cuval incir berbat edilmish)[/size]... gerek mizahin "teknik sinirlari" gerekse toplum icindeki insan ilishkilerinde belli bi seviyeye kadar korunmasi gereken saygi siniri -ki asil önemsedigim nokta budur zaten- umursanmamish, cignenmish bu reklam filminde...
sanat bu şekilde en ufak ayrıntıya dahi kitlenen ve genel perspektifi göremeyen insanlar tarafından yaftalanıp engellenmeye devam ederse bu ülkede işi çok zor demektir!.
iyi ama sanatin kolay bishi oldugunu kim iddia edebilir ki?... "kaba-sabaliktan" uzaklashan ayrintilar degil mi sanati sanat yapan önemli özelliklerden biri?... en ufak bi ayrintinin bile yerli yerinde kullanilmasi, birbirini tamamlamasi, fazlaliklarin olmamasi vs. degil mi sanat eserlerinin birini digerinden daha degerli kilan ölcütlerin bi kismi?... shashiligin cok komik bisheymish gibi sunulmasi sana veya cem yilmaz'a hic bi shekilde dikkate alinmamasi gereken cok ufak bi ayrinti gibi gelebilir belki ama ille de birilerini eglendirmek gibi bi derdi olmayan, palyaco olabilmek arzusuyla yanip tutushmayan ve toplumda
birey olarak ciddiye alinmak isteyen shashi insanlarin karshisina koca bi kaya parcasi olarak cikabilir bu "ayrinti"... eger dedigin gibi film repliklerini alaya alarak körlügün sürekli dramatize edilmesini eleshtirmekse, körlügün aci(ndir)ma ve duygu sömürü unsuru vs. olmadigini güyya anlatmaksa bu "sanat eserinin" genel perspektifi, shashilik cok komik, gülünmesi gereken bisheymish gibi ele aldindigi zaman ne kiymeti kalir o genel perspektifin?!...
WaLe' Alıntı:
Kırıcı olmaktan veya alay geçmekten çok sempatik gösterilmeye çalışmış ve oldukça başarılı olmuş. İnsanlara çok sempatik geldiğinden bu kadar sevildi zaten
iyi de; soralim bakalim shashi arkadashlara, cok mu ihtiyac duyuyorlar sempatik gösterilmeye? herkes tarafindan sempatik bilinmeye... "shashilar sempatiktir, shirindir, sevimlidir!"... bu mudur acaba toplumun shashi bakan insanlara (veya genel olarak engellilere) olmasi gereken bakishi... sempatik ve shirin gösterilmeye ihtiyacimiz var mi gercekten?... varsa nicin var, bunun cevaplarini bi inceleyelim mi istersen? :? ...
son olarak, cem yilmaz'a yapmak istedigim tavsiyeyle, shu sözleri sarfetmish olan rahshan gülshah'a da yönelmek isterim;
Ama şaşı Cem Yılmaz'ın, şaşı annesi, şaşı babası ve şaşı kedisi ile görüntülü konuştuğu telefondan acilen istiyorum. Reklam bende yeniden, yeniden ve yeniden izleme isteği uyandırıyor.
kedisini, köpegini vs. ayirmadan ailecek estetik ameliat olup gözlerini shashi yapsinlar... her yazisinin yanina da bi aile fotorafi eklemeyi ihmal etmesin... belki o zaman sarfettigi böyle gereksiz cümleleri yeniden, yeniden ve yeniden okuma istegi uyanir icimde... shu an beni yakalamaktan uzak olan yazilarini acilen yeniden, yeniden ve yeniden okuyabilmek icin o gazeteye acilen abone olmak isteyebilirim belki o zaman
...
sefgiler
...