Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

bence bu özelgeyi yazan memur saçmalamış ben adana vergi dairesinden sordum dediki 27 aralık tan önce 5 yıl dolduysa ve 27 aralık 2024 ten önce satanlara izin veriyoruz dediler adana dan alsın aracı olmazsa arkadaş

malesefki bengibi durumda olup yasadan önce süresi dolmuş ama satamayanlar için dava açmaktan başka yol kalmadı bakalım her şey kısmet

@ErdemG, işin komik tarafı ben aracı yasa çıkmadan iki gün önce saatım yani 25.12.2024 te aracın yasal süresi dolduktan 2 ay sonra sattım. 27.12.2024 te yasa çıktı. Gelir idaresi memurlarıda bişey bilmiyor. Söylediğiniz gibi çok karışık bir durum ve hergün karışıyor bence adam gibi yeni bir düzenleme yapmaları gerekiyor. Daha düzgün ve maddeleri net anlaşılır olmalı.

@omrornk, ben bütün işlemlerimi tamamladım ve evraklarımı teslim ettim 13.02.2026 tarihinde araba için bayi ile anlaştım ve onlar da evrakları vergi dairesine gönderdi. Dönüş bekliyoruz. Fakat aldığım bilgiye göre son 2-3 haftadır vergi dairesi hiç bir talebe henüz geri dönüş yapmamış. ne olumlu ne olumsuz. bakalım ne olacak. bu hafta belli olur sanırım. bilgilendirme yaparım.

arkdaşlar bu büyük haksızlığa karşi kanundan önce araç almış kişiler olarak ne yapmalıyızki hükümete sesimizi duyuralım çok garip ugulamalar iki tane engelli aynı tarihte araç alıyor biri satıyor aracı yeniden alma hakkı oluyor diyeri satmadı diye sen alamazsın deniliyor birde olayın diyer boyutu aracını yeni araç teslim tarihinden çok önce satıp araçsız yaşayabilen engelli demicem çünkü ortapedik engelli olup günlük araca ihtiyacı olan zaten diyer aracını teslim almaya çok yakın olmadan diyerini satmaz çünkü araç engellinin artık bir parçası olmuştur aslında öncelikli araca ihtiyacı olan engellininde burada hakları gasp edilmiş oluyor bu duruma hep beraber dur demeliyiz

@Suzii,@diexelans benimde 11/02/2021 almıştım. Bende 21 Ocak 2026 özelge talebinde bulundum halen ses yok. Bakalım ne zaman cevap gelecek merakla bekliyoruz.

KONU: 4760 sayılı ÖTV Kanunu’nun 7/2 maddesi kapsamında kazanılmış hakların korunması ve
7537 sayılı Kanun ile getirilen 10 yıllık sürenin geriye dönük uygulanamayacağı hakkında özelge
talebi.

İLGİ: 27.12.2024 tarih ve 32765 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7537 sayılı Kanun.
AÇIKLAMALAR:
1. Mevcut Durum:

11.02.2021 tarihinde, o tarihte yürürlükte olan mevzuatın (4760 sayılı Kanun 7/2) öngördüğü 5 yıllık yararlanma şartlarına güvenerek engelli istisnalı araç satın aldım. Bu hukuki işleme göre 5 yıllık taahhüt sürem 11.02.2026 tarihinde sona ermektedir.

2. Hukuki Güvenlik ve Belirlilik İlkesi:
Danıştay 7. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararında açıkça vurgulandığı üzere; "Kanunla belirlenmiş bir sürenin, vatandaşlar için öngörülemez bir durum yaratacak şekilde değiştirilmesi hukuki güvenlik ilkesini zedeler." Ben, aracımı alırken devletin bana sunduğu "5 yıl sonra satabilir ve yeni hak alabilirsin" vaadine dayanarak bütçemi ve planlamamı yaptım.

3. Kanunların Geriye Yürümezliği:
7537 sayılı Kanun ile getirilen 10 yıllık süre, kanunun yürürlük tarihi olan 27.12.2024'ten sonra ilk kez araç alacakları kapsamalıdır. Hali hazırda 5 yıllık süresi devam eden bizler için bu sürenin 10 yıla çıkarılması, "kanunların geriye yürümezliği" ilkesinin açık ihlalidir.

4. Özelge ve Yargı Kararı Çelişkisi:
İdarenin bazı görüşlerinde, 5 yıllık süresi 27.12.2024'ten önce dolanların haklarının korunduğu görülmektedir. Ancak Danıştay’ın kararı sadece "süresi dolanları" değil, "mevcut hak sahiplerinin öngörülebilirliğini" korumaktadır. Kanunla belirlenmiş bir sürenin, daha alt bir düzenleme olan tebliğ ile veya daraltıcı yorumlarla değiştirilmesi hukuken mümkün değildir. 10 yıllık şartın tarafıma uygulanması, 2021 yılında yaptığım işlemin şartlarının tek taraflı olarak aleyhime değiştirilmesi anlamına gelir. Bu durum bir futbol maçı oynanırken 90 dk olan musabaka süresinin 180 dk çıkartılması durumuyla aynı uygulamadır.

TALEP:
Yukarıda arz edilen hukuki gerekçeler ve Danıştay 7. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararındaki "hukuki güvenlik" ve "öngörülemezlik" kriterleri ışığında; 11.02.2021 tarihinde satın aldığım aracımı 5 yıllık sürenin dolduğu 11.02.2026 tarihinde sattığımda, 10 yıllık sürenin dolmasını beklemeksizin yeni bir araç alımında ÖTV istisnasından faydalanıp faydalanamayacağım hususunda görüşlerinizi talep ederim.
Saygılarımla

@cemal1453, @vkrgz, arkadaşlar yırtmayın kendinizi hiç bir şeyi,n değişeceği yok. boşa tırmalıyorsunuz. evet ihtiyacımız avr evet haksızlık var ama yapabilcek bişey yok. Devletin asıl amacı zaten buradaki ÖTV kaybını önlemekti onuda bu kanunla azaltmıs oldu. Boşa yormayın kendinizi

Tıpkı Eskide olduğu gibi ortopedikleri ayıracaklardı en büyük aptallığı orda yaptılar olan bize oldu....Her önüne gelene ötv siz araç verirlerse bu böyle olur.... Ya kapı komşum babası kalp hast baba edirnede yaşıyor senede 1-2 kere gelir, oğlu istanbulda araçla hani hak hukuk Kontrol bile edemediler o kadar insana bu hakkı verdiler noldu olan bize oldu.
ötv siz araç gitti 10 yıl bekle ölme eşşeğim ölme
engelli emekliliği tamamen bitti
herşeyi elimizden alıyorlar

ben de yukardaki yorum yapan arkadaşla aynı fikirdeyim ötv kaybını vergi gelirlerini bütce açığını kontrol etmek için bizim haklarımızı elimizden aldılar yazık oldu

Son düzenleme:
Geçtiğimiz ayın 16 sında özelge talep ettim. Hala cevap vermediler. Olumlu birşey çıkacağı da yok. Kriz sebebiyle 40 yıllık köprülerin satıldığı yerde ÖTV den vazgeçip araç alınmasına izin verilmesini beklemek çok gerçekçi gelmiyor maalesef.

Merhaba. Benim işlemlerim sonuçlandı. kanundan çok önce 2019 da sattığım aracıma istinaden yeniden araç alabileceğim onaylandı.
Tekrar Bilgi olsun diye yazıyorum. en son aracımı 2019 senesinde satmıştım. satış esnasında 5 yıl dolmadan ötv'değerini ödeyerek 3. senesinde satmıştım.
Umarım Herkes Hedefine Kavuşabilir.
İyi Günler Dilerim.

@bfb_91, Bursa 13 Şubat Cuma Günü Bayiden Gönderildi Evraklar. Dün yani 16 Şubat Tarihin de Cevaplandı. (Arada Hafta Sonu Var)

kimse bir yerini yırtmıyor rahat olun eğer bu danıştay kararı olmasa idi bugün benim konuştuklarım sadece hayalle sınırlı kalırdı o aracını satıp alamayan arkadaş dava açmasa idi haksızlıkla mücadele etmeseydi bugün kendisi konumundaki bir çok arkadaşi içinde yararı olan bir dava yı kazandı atalar ne demiş ağlamayan çocuğa meme verilmez biz hakkımızı geri almak için mücadelemizi yaparız taktir Allaha aittir hiç bir savaş mücadele etmeden kazanılmaz

Üst Alt