Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dini konuların konuşulabileceği bir forum olamaz mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kur an ve hadis benim için çok önemlidir.Her gün Arapça ve Türkçe Kur an okurum, hadisleri okurum, tv de dini programları izlerim.Bu forumda müzik, fotoğraf, heykel, sinema varken dinin olmaması bence kabul edilemez.Size soruyorum dinin kapsamı dışında olan herhangi bir konu var mı?

Demişler ki burası din sitesi miymiş...kardeşim burası sinema, heykel, fotoğrafçılık...sitesi mi, onlara neden karşı çıkmıyorsun.Din konuşulamazmış yok daha neler.

Bilmeyenler nereden öğrenecek.Öğrenmek isteyenler, paylaşmak isteyenler illaki olacak.Hastalıklarla, sıkıntılarla, bela ve musibetlerle, sabırla ilgili ayet ve hadisler var.Ben de nerede paylaşabilirim diye düşünüyordum.Bu konu çok iyi denk geldi.

Neden polemik olsun, bilgiyi paylaşmak amacımız.Din hakkında yorum yapılamaz zaten.O zaman 5 milyar farklı yorum olur.Sadece din hakkında konusunda uzman(hadis,fıkıh,tefsir...) din alimleri Kur an ve hadislere dayanarak yorum yapabilir.İmamı azam, imam şafii gibi mürşit imamlar yorum yapabilir.Kur an ve hadislerin tamamını bilmeden yapılan yorumlar geçersizdir.Üfürme yorumlara, kendini din alimi zannederek yorum yapanlara gülüp geçerim.

Seviye düşmez, neden düşsün...seviyeyi düşürenin üyeliğini iptal edersiniz olur biter.Dindar insanları baskı altına almaya kimin hakkı var.Yorumları okuyunca neye uğradığımı şaşırdım.Kaçıncı asırdayız, nerdeyiz, sanki baltalarla savaşılacak din başlığı açılırsa.İnternetteki en kapsamlı, en güzel engelli forumu burası.Moderatör arkadaşları tebrik ediyorum.Bizde bu moderatörler varken polemik falan olmaz.İnanmayan inanmaz.Din başlığı açılırsa savaş mı çıkacak, klavyelerle birbirimize mi saldıracağız.Girersin konu hakkında paylaşımın varsa yazarsın, hakaret, edepsizlik olursa moderatör arkadaşlar gereğini yapar.Onu yapan adamın da aramızda ne işi olur ki...Seviyesi düşük insan sinema, heykel, müzik başlığında da saçmalayabilir.Hatta en temel engelli sorunlarına bile reklam amaçlı yazı yazanlar, üfürenler, bir dokunuşla felçlileri yürütebileceğini iddaa eden sahtekarlar var.O zaman seviye düşer, saçmalayanlar olur ihtimaline karşı forumu toptan kapatalım.Bülent bey akıl ve mantığın gereğini yapacağınızdan kuşkum yok.teşekkürler...

Dindar arkadaşlara birkaç sorum var. Çözüm sunarsanız, sorumluluğu üzerinize alırsanız, İnanç dünyasıyla ilgili -kuralları çok net belirlenen- bir forum açabiliriz.

Sorularım:

1- Allah'ın ve dinlerin olmadığına dair görüşler yazıldığında ne yapacaksınız?
2- "İsa'nın yaşadığına dair bile bir kanıt yok. İsa ve Hıristiyanlık kendinden önceki tanrıların bir sentezi olarak sanal olarak yaratıldı." dendiğinde ne yapacaksınız?
3- İslamın peygamberi ve Kur-an ile iligili olarak -mesela- Turan Dursun'un görüşleri yazıldığı zaman ne yapcaksınız?
4- İnananlar neden inandıklarını yazdığında, inanmayanlar da neden inanmadıklarını yazınca ne yapacaksınız?
5- İnananlar inanmayanlara "acırken", inanmayanların inananlara "acıması" karşısında ne yapacaksınız.

vs.vs.vs.vs.

Bunlar nerden çıktı diyeceksiniz. Başta da söylediğim gibi: Bu sitede hakaret içermediği sürece her ama her konu konuşulabilsin isterim. Din konusu da... Ama sadece hadis-ayet paylaşılıp, onlara yapılabilecek eleştirilere izin vermezsem, o zaman ben kendimle çelilşirim. Dinin güzellikleri paylaşılırken, aynı zamanda dinin eleştirisinin de paylaşılabileceği bir forum ister misiniz?
Lütfen iyi düşünün.

Bir de şu ayrıntının altını çizmek isterim: "Hayır, sitede din forumu olmasını istemiyorum" diyen arkadaşların belki de çoğu dindardır.

Yani, "dindar olmayanların baskısı" diye sıyrılmayın sakın aradan :) "Olmasın" diyen arkadaşların çoğu, doğacak polemiklerin yarardan çok zarar getireceğini düşündüğü için karşılar...

Dini konuları paylaşırken bize yazılan olumsuz eleştirilere sadece fikirler çerçevesinde cevaplar yazabildiğimiz,kişiselleştirmediğimiz hakaret,küfür..vb kırıcı,incitici ifadeler yazmadığımız,aksi görüşümüzü savunan kişinin şahsına münhasır eleştiriler yazmadığımız, akli ve mantıki paylaşımlarda bulunduğumuz,karşılıklı saygı ve hoşgörüyü koruduğumuz sürece maneviyat ufkumuza artıları olacağına inanıyorum.Sitemiz için inşallah en güzeli,en doğrusu,en hayırlısı olur...

Her ne kadar tüm vecibelerimi, bırakın tümünü çoğunluğunu bile yerine getiremiyor olsam da ve zamanında yemediğimiz halt kalmamış olsa da, ben yine de kendimi dini ile barışık muhafazakar bir insan olarak görürüm. Efendimiz bile insanların namazına veya sair ibadetlerine bakarak değil de liyakatlarına göre değerlendirilmesi gerektiğine dair (veya bu minvalde) bir sözü bulunmaktadır. Yani namazı, niyazı, orucu, abdesti, kişi ile yaradan arasındaki bir konudur. İnsanlara dinimizin hükümlerini tebliğ etmek de vazifelerimiz arasında yer almakta ise de bir arkadaşımızın dediği gibi “din konusu açılsa da saldırıya geçsek” diye düşünen itikadı zayıf veya inancı olmayan kardeşlerimiz bir köşede, bunlara laf yetiştirmek için dindar kardeşlerimiz de diğer köşede eminim ki çoktaaaaaan pusuya yatmış hazır durumda bekliyorlardır.

Kıssadan hisse okumuş, mürekkep yalamış, belli mevkilere gelmiş, profesör unvanlı şahıslar bile dini konulardaki tartışmalarda kantarın topuzunu kaçırıp birbirlerini rencide edici mahiyette sözler sarf ettiklerini düşünürsek bu sitedeki dini tartışmaların vah haline. Bülent bey milletin yazdıklarını temizlemekten başka bir şey yapamayacak hale geleceğinden ben adım gibi eminim zira dini konulardaki tartışmalar özellikle sanal alemde maalesef son derece seviyesiz ve kırıcı olmaktadır. Buna eğitim seviyemiz de eklenince kalıbımı basarım dini konulardaki forumlar okunmayacak hale gelecektir. Öte yandan kişiler ister istemez birbirlerine kaşı soğukluk da hissedebileceklerdir.

Bu nedenle dini konuları bence burada hiç tartışmayalım ki kırıcı olmayalım, birbirimizi rencide etmeyelim, birbirimize karşı bir soğukluk beslemeyelim. Geçenlerde mesela bir forumda arkadaşımızın biri bir kereden den fazla neden hacca/umreye gidiliyor diyerek buna karşı önlem alınması gerektiği veya bu paraların yardım olarak değerlendirilmesi gibisinden bir görüş bildirmişti. O forumu hatırlayan olur sanırım aranıza. Ben de dahil bir çok kişi buna tepki göstermiş idi. Haaa ortada bir seviyesizlik olmadı gayet güzel yazışmalar oldu ama istisnalar hiçbir zaman kaideyi bozmuyor.

O nedenle bırakın ağzımızın tadı bozulmasın diye düşünüyorum.

iyi kardesim herkes kendi mezhebinden inancindan istesin ... benim basim kelmi derse bir hristiyan inancina mensup biri yada bir alevi yada ne bileyim baska bir inanci benimsemis biri ne olacak herkese bir ayri baslik acmak lazim degilmi isin icinden cikamayiz boylece... herkes kendi inancini kendi icerisinde yasamali ... Turk,Kurd,zaza,Cerkez,Alevi,sunni,suryani,pomak,gurcu vs ... her yere kendi milliyetlerini dinlerini mezheplerini tasirlarsa ne olur polemik olur karmasa olur vs... buda benim gorusum herkesin gorusu kendisine...

Ben kendimi dindar biri olarak görmem ama yetiştiğim toplumdan aldığım islami değerler yüzünden kendi beynimde ve içimde yaşattığım "iyi insan ve insan aşkı" inancıma islami değerleride katarak kendi yolumu çizdim. Herkesin kendi din açılımı farklıdır ve benim bu değerlerime ters düşen her konuya kendi tepkimi açık ve net şekilde ama saygı ve sevgi kuralları çerçevesinde koyarım. Koyduğum tepki karşı tarafın zoruna gider veya gitmez bu benim derdim değil. Bahsettiğimiz de bu zaten herkesin karşıt bir görüşü hazmedebilmesi. Bunun örneklerini çok yaşadık, hazımsız ve yobaz çok insan gördük. Bunları aşabildiğimiz sürece Dinle alakalı bir forum neden olmasın. Ama çoğu arkadaşımızın bu hazımsızlığı yaşayacağını bildiğimden şimdilik olmamasından yanayım.

Ama diyelim ki bir forum açıldı bu forum isminin "DİN" ile başlayan bir şey olmasa daha iyi olur bence çünkü "Din" dediğin zaman hem yaşadığımız ülkenin çoğunluğu müslüman olduğundan bütün konular islama dayalı söylemlere kayacaktır, hemde "Din" dediğin 4ten öteye gitmez, ama forum başlığı "inanç" ile veya buna benzer daha kapsamlı bir açılımla olursa hem 4 dinin dışında ki inanış sahibi (ateist,deist,budist vs vs) arkadaşlarımızda yararlanabilir.

Yine de söyleyeyim, benim için olsada olur olmasada olur ama hazımsız bir toplumuz ve eminim ki en ufak tartışma büyük olaylara dönüştürülecektir. Bu yüzden bende bu forumun açılmasını istemeyen arkadaşlara katılıyorum.

merhaba arkadaşlar

Bu konudaki yazıları okudum ve baktım ki daha dini konularla ilgili bir sayfa açılmadan nerede ise polemik olmaya başlamış bile :D

Bence açılacak olan sayfada herkes kafadan dolma dini saçmalıklar yerine kaynak göstererek yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'den alıntılar yaparak, Peygamber efendimiz (sav) in salih güvenilir hadislerinden aktararak, ayrıca büyük islam düşünürleri'nden örneğin Mevlana, Mevdudi, Elmalılı Hamdi Yazır gibi bilinen güvenilirliği daha üst seviyede olan alimlerimizden yine kaynak göstererek alıntılar yapılırsa sorunların olabildiğince az seviyede olacağına inanıyorum.

Ateist arkadaşlarımıza gelince onlarda Darwin, Karl Marx gibi inandıkları kişilerin kitaplarından alıntılar yapabilirler.

Önemli olan sevgi saygı çerçevesi içinde hareket etmek olacaktır, daha sayfa açılmadan polemiğe girmeye gerek yok, ayrıca başka bir sözüm daha var ki Allah (c.c) rabbimizin bize emrettiği kurallar (kuran-ı kerim'de belirtilmiş emirler) heryerde geçerlidir, Rabbimiz biz istesekte istemesekte heryerdedir, şurda dini konular olmamalı, burda dini yazılar yazılmamalı diye birşey sözkonusu olamaz. Saygı ve sevgilerimle.

Ayrıca şunuda eklemek istiyorumki burada sinema konusunda, organizasyon konularında, daha birçok konularda tartışmalar çıkmakta ve Mod lar anında müdahale ederek konuları kilitleyebilmektedirler, eğer dini konularda da böle bir sorun çıkarsa yine mod lar devreye girer, yani bu kadar uzun düşünmeye bence gerek yok. Tabii bu benim kişisel görüşüm.

Serkanabi işte sorun da burda insanlar görüşlerini savunuyor diye konuyu kilitleyeceksek (hakaret ve küfür harici) Forumu açmanın ne anlamı var.

Karışmayayım bu konulara diyorum ama dayanamadım.Din doğmadır tartışılamaz. Yaşam biçimininde din kurallarını uygulayan biri ile hele hiç tartışılamaz.Dini sorgulayamazsınız bile.Din kitaplarında yazılanlar sorgusuz kabul edilmek zorundadır semavi ( tek tanrılı ) dinleri anlamak isteyenler ise, ilk önce derinlemesine felsefe bilmeliler.Bu forumlar akademik de değiller ,çok büyük ayrışama olur.

mrb bülent bey dindar arkadaşların deist veya ateist görüşlerin dillendirilmesine ve tüm görüşlerin eleştirilmesine razı olmalarını söylüyorsunuz ancak bunun tersinide diğer arkadaşlardanda bunu beklemek hakları olmalı. Ayrıca engelli bir arkadaşın abdest alışındaki kolaylık namazların edası özürlülük ile ilgili tüm dini ve ahlaki konularda bilgilenmek mümkün olmalı diye düşünüyorum saygılarımla

valla bülent hocam bence din konusu hasas bi konu biz engelliler burda din siyaset vs deil bizler kendi meselelerimizi konuşup tartışıp nası bi şeyler yaparız onun uğraşı içerisinde olmalıyız herkes dinini imanını bu konu ile ilgili bi süre siteler ve forumlar var gitsin buralardan öğrensin ve buralarda tartışsın görüşünü ortaya koysun ve öğrensin. eğer ki sen bülent bey böle bişe iizin verir ve böle bi form açarsan kendine ve taşıdığın misyona ihanet etmiş olursun bence. saygı ve sevgilerimle...

Foruma katkıda bulunanlar;
Daha önceki mesajımda bu konuda "şu da olsun bu da olsun" meailinde görüşümü belirtmiştim.
Buradaki ortak paydamız özürümüz/engelimiz/sakatlığımızdır. Başka da bir ortak noktamız yoktur. Daha dini alimlerin, ulemaların, bir bilenlerin ortak görüş bildiremediği, herkesin ve her kesimin farklı yorumladığı bir olayı bizim burada doğru, sorumluluk içinde yorumlamamız düşünülemez. Çünkü biz henüz yasa, mevzuat, tebliğ vs iş yaşamı, çalışma hayatı, sağlık ve bizi yaşamsal olarak ilgilendiren temel yorumlarda bile klik yaratabilmekteyiz.
Özü; yeni bir açılıma (!) gerek yok diye düşünüyorum. Burada insanlar -en azından ben- özürlülük/engellilik/sakatlık üzerine mevzuat yorumları yapmakta, paylaşmakta ve bilgi edinmektedir. Ve bu anlamda da önemli bir boşluğu doldurduğu yadsınamaz.
Ortam sanal olsa da yazdığımız her cümle kimliğimiz, sorumluluğumuzdur. Bu da bizim bilgimizi, birikimimizi, duruşumuzu gösterir. Şimdilik erkendir, yarın içinde erkendir, öbür günde olmamalıdır. Çünkü burası akademik bir site değildir...

Din insanın tanrıyla kul arasında yaşadığı bir durumdur...Dinin neyini tartışacağız,herkes kendi inancına göre inanır ve ibadet eder...Burada herkes kendi dininin üstün olduğunu savunacak...Dini konuda hümanizimden yoksun olduğumuz için karşımızdaki insana yaşam alanı bırakmayacağız...Son dönemlerde modaya dönüştü,bir rüzgar esiyor biz o rüzgarın peşine takılıyoruz...O rüzgarın peşine takılmasak yok olacağız kaygısı mı acaba?Varsın biz o rüzgarın peşine takılmayalım,rüzgarın peşine takılanların sonu ne olacağız belli değildir...Bazen bulunduğumuz yerde,sağlam durmak gerekiyor,hayata ve kendmize dair bir şeyleri koruyabilmek için...Moda her zaman,ileriye götürmez.Geriye götürüp,kazançlarımızı kaybetmemizi de sağlayabilir...
Burası kimsenin babasının evi değil,ama ben kendi evim gibi görürüm...Nedeni de dini yönü ön planda değil ve hayata karşı duruşu...Kendi düşüncemin izdüşümü olarak görürüm burasını..Bir çok engelli sitesi var,bunların içinde dini yönü ön planda olanlar var ve benim engelli sitesi diye üye olduğum ama daha sonra dini yönünün ön planda olduğunu gördüğümde baktım bana uygun değil, girmedim..Kimseye da niye burası böyle demedim..Benim düşünceme uygun olan,hayata karşı bakışaçımı yansıtan bir yer olduğu için burası benim için özel bir yer olduğunu düşünüyorum...

Çözüm önerileri:

1-Herkes illaki aynı konuya yorum yazmak zorunda değil.Tartışmak zorunda da değiliz, tıklayıp okumak zorunda hiç değiliz.İslamiyet, hristiyanlık, yahudilik gibi farklı başlıklar açılır, herkes kendi düşüncesini kendi istediği bölüme yazar.Ben müslümanım yahudi forumuna girip siz neden yahudisiniz yanlış yoldasınız gibi ifadeler yazmam, bir hristiyan da islami foruma girip kendi inancını savunmaya kalkmaz.İnanmayanlar da kendilerine bir başlık açar tüm inanmayanlar orada görüşünü bildirir.Dine merakı olanlar bu forumları okuyup aklına ve mantığına yakın olanı kabul eder.Karşıtlıklara, polemiklere izin verilmez.

2-Forumun düzenini tam olarak bilmiyorum ama din hakkındaki yorumlar kontrol edildikten sonra sunulur.Hakaret, sataşma, terbiyesizlik olursa yayınlanmaz.

3-Bülent bey hep dindarlara şartlar sunuyorsunuz, herkes için geçerli genel kurallar konulabilir.Dediğim gibi benim amacım tartışmak, yorumlar üretmek, polemiğe girmek değil.Benim gibi düşünen arkadaşlara yardımcı olabilmek ve benim gibi düşünenlerle bir şeyler paylaşmak.

4-Konu şahsileştirilmemeli, herkesin farklı amaçları olabilir, konuyu suistimal etmek isteyenler olacaktır.Her konu istendikten sonra suistimal edilebilir.Sorunlardan ziyade çözüm yollarını konuşursak daha faydalı olacağını düşünüyorum.Sorunun değil çözümün bir parçası olalım.Herkese saygılar...

bu kladar başlık war konu var bunlarda hiç mi tartışma olmuyor fikirleri aynı olanda çok uyuşmayanda böyle olunca form kaldırılıyor mu hayır herkes fikrini söylemkte özgürdür ben bu konuyu açalım tartışalım birbirimizi kıralım kurşun yağmuruyna tutalım demiyorum asla öyle bi niyetimde yok zaten benim istediğiğm paylaşım herkes istediğini paylaşsın tabi kaynaklara dayanarak sataşarak değilde saygı çerçewesinde hı form açılıdı gidişatına bakılır eger herşey guzel saygı içerisnde sürüyorsa dewam etsin ama yok pusuya yatanlar bekliyorsa tartışmak için işin içinden çıkılmayacak duruma geldiyse karmaşa yaşasnıyorsa kapatılsın buna diyeceğim yok amenna ama en azındn denesek ne kaybederiz size ve yöneticye soruyorum bi deneyelim ne dersiniz?

şimdi din o kadar hassas bir konu ki dinlerin içine girdiğinizde işin içinden çıkmanız mümkün değil tartışmaya girmek hiç doğru bişi değil hoşgörü olmasını beklemeyin çok zor...ha fedakarlık edip biraz kendimizi törpülememiz lazım bu konunun açılabilmesi için inançlarını çok çok aşırı ve aşkla yaşayan insanlarla dini tartışmak o kadar yanlış bir olay ki....karşısındakine düşüncesini kabul ettirmek için aşırı derecede sabit fikirli olacaklarını düşünüyorum işte buraya çatışma o zaman çıkacaktır....foruma baktığımda yazıların çoğu olmaması yönünde görüş bildirmiş....ama olsun diyenlerde yok değil ve dikkatiniz çekmek istiyorum forum açılmadan bazı tabirler kullanılmış...cami,cemaat,saldırı,bomba ve forumun içeriği otomatikman müslümanlık,ateistlik üzerine kurulmuş inansızların ve inançlıların savaşını izliceğiz yani ayetlerden,hadislerden,köşe yazılarından ibadet ve dinlerden çok....hazmetmek karşıt görüşleri hoşgörü ve saygı ile karşılamak o kadar önemli ki...bence aşırı dindar arkadaşlarımız bu konuda çok sıcak ve hoşgörülü olamayacak gibime geliyor...çok büyük zıtlıklar çok büyük farklılıklar olacak hatta bir uçurum var arada...olsun mu olmasın mı tabiki olabilir olmasında demiyorum ama olduğu takdirde çok büyük zorluklar çıkaracak gibime geliyor yani uğraştıracak allah pişman etmesin diyorum açıldığı halde...denemeden görmemiz mümkün değil tabiki...cafe her türlü konuya açık bir forum biraz görüşlerin burda nabzını tutmak düşüncesindeyim ben.ağırlıklı olarak müslüman bir ülkede yaşıyoruz bu forumda ağırlık islam olacak diğer dinlere mesup arkadaşlarında varyansın etmemeleri için kendi dinleri hakkında fikirlerini beyan etmesi açısından bir denge olması gerek forumda....
ayrıca bende müslümanım bende yeri geldi görüş bildirdim arkadaşlar bilirler bende camide değiliz cümlesi kullandım bende selam almadım yeri geldiğinde..hoş bişimi tabiki değil ama insan sinirleniyor zaman zaman kendine hakim olamıyor olmalıyız işte ama beceremiyoruz...önce iğneyi kendimize batıralım.....:Dkaldıracaksak kaldırabileceksek bazı şeyleri evet onayı vermeliyiz sorgulamalıyız içimizde....herşeyin normal şeklinde yaşanması gerektiğini düşünüyorum gözüne soka soka değilde kendi içinde yaşanmalı din allahla kul arasında kalmalıdır....3.sahısların bilmesine gerek yok kişinin dini bilgisi ve dindarlığının....
iki örnek vermek istiyorum....basit ama....gidişatı belirlermi....konumuzla ilgisi yok....
en basiti geçen bir üyenin nicki hakkında bir arkadaş geldi defterine pat diye yazdı...."o nickinin kelimenin anlamını biliyormusun allaha inançsızlık anlamı taşır o kelime dedi" ama onun inançsızlıkla ilgisi yoktu adıyla ilgisi vardı....
bir nicke bile saygı duyamazken:D
ikincisi sohbet odalarındaki selam polimikleri....sohbet odasına giren arkadaşlarımız bilirler....allahın selamı olduğundan selam alınma o kadar çok önemseniyor ki selam almadan sohbete başlamak mümkün olmuyor selamı havada kalan arkadaş selamını kendim alayım bari diyor......
artık forumda selamlar ve selavat zincirlerini tutabilene helal olsun bu sitede....
işte böleeeeeee.....
17binden fazla üyesi olan bu küçük ülkemizde bir forum için iyi düşünmek gerek....yoksa pirincin taşını ayıklamak oldukça zor zaanat....
ve bülent aşırı dindar arkadaşalarımıza madde madde sorular yöneltmiş neden formu açılmasını isteyen arkadaşlardan birileri çıkıpta bu soruların cevabını veremiyor....

Sorularım:

1- Allah'ın ve dinlerin olmadığına dair görüşler yazıldığında ne yapacaksınız?
2- "İsa'nın yaşadığına dair bile bir kanıt yok. İsa ve Hıristiyanlık kendinden önceki tanrıların bir sentezi olarak sanal olarak yaratıldı." dendiğinde ne yapacaksınız?
3- İslamın peygamberi ve Kur-an ile iligili olarak -mesela- Turan Dursun'un görüşleri yazıldığı zaman ne yapcaksınız?
4- İnananlar neden inandıklarını yazdığında, inanmayanlar da neden inanmadıklarını yazınca ne yapacaksınız?
5- İnananlar inanmayanlara "acırken", inanmayanların inananlara "acıması" karşısında ne yapacaksınız.

yoksa herkesin derdi açılana kadar hoşgörümü????:D

mrb bülent bey dindar arkadaşların deist veya ateist görüşlerin dillendirilmesine ve tüm görüşlerin eleştirilmesine razı olmalarını söylüyorsunuz ancak bunun tersinide diğer arkadaşlardanda bunu beklemek hakları olmalı. Ayrıca engelli bir arkadaşın abdest alışındaki kolaylık namazların edası özürlülük ile ilgili tüm dini ve ahlaki konularda bilgilenmek mümkün olmalı diye düşünüyorum saygılarımla
Tabii ki. Herkes birbirine saygı göstermeli. Aksi düşünülemez bile.

Ve, din-sakatlık konusunda yazmak zaten mümkün. Sakatlık içeriğine sahip dini konular yıllardır zaten paylaşılıyor. Burada bir kısıtlama sözkonusu olamaz. Aynı şekilde forumda yer alan yüzlerce başlıkta herkes kendi inancının veya politik tavrının gerektirdiği değerlendirmeyi yapıyor zaten...

Şimdi bakıyorum bu başlığa yazılanlara, dindar ya da değil çok büyük çoğunluk doğacak polemiklerin yıkıcı olabileceği konusunda hemfikir gibi. "Olsun, deneyelim" diyen arkadaşlar da bence aşırı derecesinde iyi niyetli :) Yıllardır bu sitede ve internette dolaşan biri olarak, inanın yukarıdaki mesajımda sorduğum sorular (ve şöyle görüşler) forumlarda dillendirildiğinde öyle bir cıngar çıkar ki, bin kişiden 2-3'ü haricinde kimse kaldıramaz o polemiği. Bana inanın.
Bakın çok basit bir yerden örnek vereyim: Müslümanlar "Hz. Muhammed (SAV)" der, çünkü O'nun peygamberliğine inanır. Peki ya Müslüman olmayanlar? Onlar için O hiç bir şey ifade etmez. Bir Hıristiyan için de Yahudi için de ateist-deist için de bir hiçtir; daha doğrusu tarihi bir şahsiyettir. Şimdi bu kişiler forumda "Muhammed" dediğinde ne olacak? Ne olacağı var mı "inanmıyorsan da saygı göster, hakaret etme" denilecek. Sonrası yandı gülüm keten helva... :)

Hasılı, bu minvalde bir tartışma forumu açılmaması daha doğru olur bence de. Yani, hadi bi inanç forumu açalım, inananlar-inanmayanlar lay-lay-lay paylaşalım, olamaz. Yeriz birbirimizi :)

Çözüm?!
dostempati'nin söylediği şey tartışmaya değer. Müslümanlar için ayrı, ateistler için ayrı, isteyen olursa başka dinler/mezhepler için ayrı bir alt-forum açılabilir. Ve herkes kendi forumuna mesaj yazar.
Yalnız, burda da şöye bir komiklik var: Yahu din eleştirisi yapan siteler mahkeme kararıyla yasaklanıyor! :) Böylesi tali bir konuda yasaklanmayı töbe göze alamayız :)

Bence gelin bu işe hiç girmeyelim. Yaşama dindar olarak bakan arkadaşlar zaten konulara o yönden bakıp mesaj yazıyorlar. Sakatlıkla ilgili dini bilgiler varsa onlar zaten dile getirilebiliyor. Dini içerikli kısa yazılar Alıntı forumunda zaten paylaşılabiliyor, olası tarışmlar zaten Cafe forumunda sürdürülebilir... Bunlar varken birbirimizi yemek için yeni bi forum açmaya gerek yok bence.

Not: Sadece dini bilgilerin verildiği bir forum olması benim açımdan etik olmaz. Zira ilk günden beri söylediğim şey benim için çok net: bu sitede her görüş ifade edilebilir, yalnız tam ama tam karşısındaki görüşlerin ifade edilebileceğini kabul etmek şartıyla. Sinema-müzik vb. forumlarda dileyen dilediği eleştiriyi karşı görüşü ifade edebiliyor. O yüzden din forumu ile kıyas götürmeyecek derecede kolay bir içeriktir onlarınki. ama din...Sadece bir görüşün empoze edildiği forum; olmaz.

Forumda din bölümünün açılmamasını isteyenler kadar açılmasını isteyenlerde çok sayıda.Belirli kurallar çerçevesinde olacaksa herkes kurallara uyacaksa uymayanlar neticelerine katlanacaksa açılmalı bunun dışında açılmamalı.

Bu sitede dini konular için bir bir bölüm açılmasını istemiyorum Çünküüüüü;

-Dini konularda hassasım,dengesiz birinin kuyuya atacağı taşı çıkarmak için uğraşmak beni savunma moduna sokar.Oysa benim için islamiyet güneş gibidir balçıkla sıvanmaz.Savunulmaya ihtiyacı yoktur...Ama ellerinde çamur bulunanlara ister istemez gıcık olurum... Dinsizliğe,farklı görüşlere sonuna kadar saygılıyım ama görüşler beyan edilirken, hor görülmeye,alaya alınmaya dayanacak kadar sabırlı değilim...

-Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insanların yazdığı yorumlar burayı ve arama motorlarını bilgi çöplüğüne dönüştürecektir...Yazık değil mi google amcaya :p

-İlla da bu başlık için bir mod bulunacaksa Nihat Hatipoğlu'nu transfer etmeyi öneriyorum...(Şaka şaka) :p

ben fikrimi paylaştım katılanlarda oldu katılmayanlarda soruyu sormam bile şimdiden bu kadar büyük yankı uyandırdıysa açılınca nolur bilemiyorum daha şimdiden pusuya yatmış sanki avlamayı bekliyen o kadar çok avcı varki
sanki kawga için bi hamle bekliyorlar ne kadar yanlış ben bunu ve olabilecekleri istemedim istememde
karar yöneticimizin saygı duyarım yazan herkesede tşk ederim

acılsın acılmasın bile bu kadar konusuluyosa bence acılmasın..

Firuze, dediğin tarzda paylaşımlar zaten özgürce yapılabiliyor forumlarda. Sakatların hac, cami, ibadet vb. konulardaki tecrübe paylaşımları elbette yapılabilir, yapılmalı, yapılıyor. Zira konu direkt sakatlıkla ilgili...

Bakın Bülent Bey ne güzel cevaplamış konuyu. Hac-Umre veya benzeri vazifelere yönelik intibalar ve yaşananlar mutlaka paylaşılmalı ki bir sakat arkadaş o mübarek yerlere veya filanca camiye gittiğinde nelerle karşılaşacak, nasıl hareket edecek bilgi sahibi olsun. Bunları paylaşmazsa zaten ayıp etmiş olur. Ama konu farklı. Bir diğer arkadaşın ifade buyurduğu gibi ben nasıl ateistin ateistiliğine saygı gösterip onunla dalga geçmiyorsam bir başkası da benim inancım ile dalga geçmemeli. İşte mesele burada ortaya çıkıyor ve emin olun, ister inançlı olsun ister inançsız, birisi mutlaka çıkıp densizce yazacak ve ondan sonra ayıklayabilirseniz ayıklayın pirincin taşını.

Tabi ki olmalı, hatta olmaması büyük bir eksiklik bence.. %95 musluman ve %12'si engelli/sakat olan ülkemizde din neden konuşulmasın ki! engelliler ibadetlerini nasıl yapıyor? engellinin dindeki yeri nedir? engelliler için uygun ibadat yerleri nerelerdir? tabi ki bütün bunların yazarken veya tartışırken bir birimize ve düşüncelerimize olan saygımızı yetirmemeliyiz.

Demokratlığa vurgu yapan arkadaşlar, demokrasi merdiveninin üst basamaklarının, ülkemiz için lüks olduğunu, söyleyenlerden çok da farklı bir şey söylememiş.

Din doğası gereği inanca dayanıp, şüpheye çok ta fazla imkan vermediği için, ilmin ışığının zayıfladığı dönemlerde, müntesipleri kendi geçeklerini, gerçeğin kendisi kabul edip farklı düşünceleri hoş görmekten uzaklaşabilirler.

Ama inanmayanlar ya da inandığı şeye din demiyenler de pek âlâ hoşgörüsüz olabilir. bu ülkede kendi ideolojisine, inançlı bir müslümandan daha fazla iman etmiş insanlar var. hoşgörüsüzlüğü, sanki dindar kesime hasmış gibi göstermek hata olur.

Ayrıca dindar insanlar rejim tarafından uzun bir müddet dışlandıkları için, muhalefet makamında epey piştiler ve demokrasiyi içselleştirdiler.

Sokakta, okulda, mecliste birbirimizi hoş görmek zorunda olduğumuz gibi bu forumda da hoş göreceğiz, eğer iki taraftan da yeterli olgunluğa gelmemiş arkadaşlar varsa onlar da değişecek ya da dışlanacaklar.

Benim derdim dini konular yazılması değil. Yazılsın... Ama karşı görüşlere de aynı ifade özgürlüğünü tanımaya mecburum. O zaman da işte...

Çok net bir soru bakın: Şuradaki görüşler bu sitede dillendirilirse dindar biri olarak ne yaparsınız: - Kuran'ın Eleştirisi
Benim cevabım: Dindar arkadaşlar o türden içeriğin yer almasını hoşgörmez.

Ve, dindar kişilere dinlerini anlatma fırsatı verip, dindar olmayanlara vermemek hakkaniyete sığar mı?
Benim cevabım: Hayır hakkaniyete sığmaz. Bu forumlarda bir fikir dillendirilirse, karşıt fikir de dillendirilebilir.

Onun için sitede inançla ilgili bir forum açılmasını faydalı bulmuyorum.

Not: Cafe forumuna en küçük bir sınır olmadan her konu yazılabilir. Tek şartı var: tam tam tam karşısındaki görüşler de mesajının altına yazılabilir. Hakaret etmeden, karşı görüşün dillendirilebilmesini hazmederek tartışmak isteyen herkes Cafe forumunu kullanabilir.

Sn Oturanboğa,yazdıklarınıza aynen katılıyorum.
Artının olduğu yerde Eksinin de olması fıtrat gereğidir. Bu sebeble müslüman kişi tartışmaya seviyeli yaklaşmalı,cevabını veremiyeceği sorular karşısında cevap için süre isteyerek mutlaka güvenilir yayınlardan bilgi edinmeli ve cevabını kırıcı olmadan vermeli.
Ayrıca yazışmalar sırasında özellikle sinir bozucu, sözden anlamak istemiyenlerle kesinlikle muhatap olunmamalı ki bilgi paylaşımı amacına ulaşsın.saygılarımla:)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt