Selamlar arkadaşlar,
Burası bir forum. Forum kelimesi "tartışma platformu"nu belirtmek için kullanılır. Tartışma eyleminin amacı da insanların kendi düşüncelerini, bilgilerini çeşitli kanıtlarla destekleyip sunarak, paylaşarak gerçeği araması, uygun hareket yolunu seçmesidir.
Tartışma yapmadan, sadece doğru bilgi edinmek amaçlanıyorsa, birçok arkadaşın da söylediği gibi, uygun yer bir forum değil, uzmanların olduğu panel, konferans gibi etkinlikler ya da etik, bilimsel makaleleri içeren siteler veya yayınlardır.
Genele açık bir forumda ise tartışma, karşıt fikirler, hatta saygı çerçevesinde insanların karşı görüşlerin zayıf yönlerini, açıklarını saptayarak alternatif düşünceler ve savlar ileriye sürmesi; verilen kanıtlara karşıt kanıtlar göstermesi ve kendi doğrularını kendi biçemleriyle (örneğin ben tartışmalarda saygı çerçevesi içinde insanlara takılmayı, hatta zaman zaman samimi olduklarına inandıklarımı kızdırmayı severim; diğer türlüsü bana sıkıcı gelir ve zevk almam) ortaya koymaları son derece doğaldır.
Bu yüzden dini bir bölüm açılmasını isteyen arkadaşlar herkesin farklı görüşleri olabileceğini; bir forumda da bunları paylaşmalarının, kendi doğrularını anlatmalarının doğal olduğunu ama en önemlisi de eğer herkesin birbirinin hayat görüşüne saygı duyması gerektiğini düşünüyorlarsa;
OturanBoğa' Alıntı:
Bakın çok basit bir yerden örnek vereyim: Müslümanlar "Hz. Muhammed (SAV)" der, çünkü O'nun peygamberliğine inanır. Peki ya Müslüman olmayanlar? Onlar için O hiç bir şey ifade etmez. Bir Hıristiyan için de Yahudi için de ateist-deist için de bir hiçtir; daha doğrusu tarihi bir şahsiyettir. Şimdi bu kişiler forumda "Muhammed" dediğinde ne olacak? Ne olacağı var mı "inanmıyorsan da saygı göster, hakaret etme" denilecek.
Hz. kelimesi ile başlamayan bir hitabet, bazı arkadaşların hayat felsefelerine ters düştüğü için hakaret kabul edildiğinde, o arkadaşların Hz. kelimesi ile başlayan bir hitabetin de kendi görüşlerinin aksini paylaşan arkadaşların hayat felsefelerine ters düştüğününün, yani bir ifade kendileri için hakaret kabul edildiğinde, aksi ifadenin de karşı kesim için hakaret kabul edilmesi gerekebileceğinin ve;
Bülent bey hep dindarlara şartlar sunuyorsunuz,
tek doğrunun, dindarlığın kendilerinin doğrusu, dindarlığı olmadığını,
%99'u müslüman olan bir ülkede dine bakışlarının kendi görüşlerinden farklı olan insanların da %99'unun müslüman olduğunu ve bu tür -ben dindarım, siz kağıt üzerinde müslümansınız şeklinde yorumlanabilecek- saptamaların diğer müslümanları, hatta bu genel - benim inancım doğru, sizin inancınız yanlış - bakışın toplumdaki islamiyet dışı tek/çok/hiç tanrılı inanç sitemlerine dahil kişileri de rencide edebileceğinin farkında olmaları gerek.
Herkese selamlar saygılar.