Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Doğuştan hastalığım var ama işe bu statüde girmedim. Şimdi nasıl emekli olabilirim?

Sayın @Ufukalp
sayın @OturanBoğa

son 1 yıldır inanın sormadığım sigorta müşaviri kalmadı. sormadığım mecra kalmadı. kamu kurumları, ankara. kendi şehrim. kendi kurumum. İnanır mısınız?

sizin bu verdiğiniz bilgileri koca koltuk sahipleri ya bilmiyor ya da bizi kaale almadığı için hayır emekli olamazsın diye kestirip atıyor. ikisinden birisi. Bu çok vahim bir şey aslında.

Bütün yazılı, resmi, görsel veya yüzyüze görüşme kanallarını kullanmış biri olarak, konu ile alakalı sormadığı kurum kalmamış biri olarak bu kadar net bir soruya cevap bulamadıysam VAH MEMLEKETİMİN HALİNE! diyorum.

memleketimin bürokrasisi, yaşar ne yaşar ne yaşamaz noktasına dönüp dönüp duruyor. onlarca yıldır Mesajıma lütfedip cevap veren Sayın @Ufukalp ve değerli editörüm @OturanBoğa bilgileriniz için teşekkür ederim.

Ama ah bir de kurum amirleri ya da bu alanda uzman olduğunu idda eden kişilere bunları söyleyebilsek. ben bir kamu görevlisiyim. bir kamu görevlisi olarak meslektaşlarımdan bilgi almayı beceremeyiyorsam, meslektaşlarım ve idari amirlerimce net bilgilendirilmiyorsam benim köydeki gariban dedem emmim ne yapsın?..

teşekkür ederim.

@Jozefim,

Kardeşim sakin ol sen emekli olursun böyle kafaya takmana gerek yok. Zamanı geldiğinde 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi ile misler gibi emekli olacaksın.

Rahatlayacaksan;

Emekli sandığı na dilekçe yaz görüş iste işe giriş tarihini gerekli bilgileri yaz dilekçe ne 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi ile emekli olabilirmiyim diye bir görüş iste bakalım.

Ufukalp

Aynen üstad. bu SGK ve ÇSGB beni hasta ediyor üstadım..
sizden sonra her şeyi baştan araştırdım.
haklısınız.

2008 öncesi memur olanlar için işe girişlerinden önce rapor isteniyor... 2008 sonrasi yani benim gibi 2009 2010 gibi işe girenler için öyle bir şart yok..

tek şart engelli kadrosunda olmadığım için 5400 günle değil de 5400+360 yani 5760 günle emekli olunuyor.
Teşekkür ederim.

bu SGK ve ÇSGB beni hasta ediyor üstadım.. Israrla bildiğini okuyorlar. ben de tamam tamam diyerek çekip evime gidiyorum işte.

Şimdi diyeceksiniz yahuu Erhan senin daha yılların var bu emeklilik peşine niye düştün?

40 farklı görüş alınca, insanın kafası atınca bırakın 7 8 yılı... 30 yıl bile kalsa inat yapıyo.. bi de madem böyle bir bilgi yoksunluğu var her şey ortaya çıksın diye uğraştım..

çünkü gerek bu sitede gerek diğer bir kaç sitede çok mesaj aldım.
onlara da öyle demişler. hatta birisine işe girişinden önce raporu olsa bile engelli kadrosunda olmadığın için 657 sayılı yasanın 53. maddesi gereği atanmadığın için engelli emekli işlemlerinden yararlanamazsın demişler..

oysa ki kanun Sn. @Ufukalp üstadın dediği gibi gayet açık.

Acaba çalışılan kurum, SGK veya ÇSGB konuya vakıf olduğu halde insanları emeklilikten bilerek soğutmak için mi kasıtlı olarak öyle diyor?.

yani nüfus piramidinde gititkçe yaşlanan bir toplumuz. üreme sayısı yaşlanma sayısına hala ulaşmadı. Hükümetin tüm çabalarına rağmen.

Uzun vadede Avusturya Danimarka gibi emekliler ülkesi olacağımız mı öngörülüyor da

böyle herkse abuk subuk cevaplar veriyorlar?.

bir de tek sorun benim yüzde 60 rapor almış olmam.. yüzde 59 da kalsam iyiymiş :)

Erken emeklilik, malulen emeklilik hakkında herkesin anlayacağı özet bilgiler

arkadaşlar merhaba.
bu emeklilik konusu yıllar önce de şimdi de forumda güncel tartışmalardan birisi.
bazı arkadaşlarımız bilirler ki ben de çok konu başlığı açtım.

1- 5510 sayılı yasadan (01.10.2008) önce memur olan doğuştan engelli memurlar, engelli kadrosunda çalışıyor olması veya engelli statüsünde memur olmayıp memuriyete girişlerinden önce ellerinde rapor olması kaydıyla oranlarına göre 15-18 yıl arası çalışma süreleriyle emekli olur.
2- 5510 sayılı yasadan (01.10.2008) sonra memur olan doğuştan engelli memurlar ise, işe girişlerinden önce herhangi bir rapor olup olmadığına veya engelli statüsünde olup olmadığına bakılmaksızın 40-59 oranları arasında 16-18 yıl çalışma süreleriyle erken emekli olurlar.
3- ikinci maddede belirttiğim yüzde 40-59 oranının üzerinde bir rapor oranı olan, yani yüzde 60 70 gibi bir orana sahip doğuştan engelli bir memur, resen önce malulen emeklilik yönünden incelenmeye alınırlar. ancak engellilik nedenleri doğuştan olduğu için bu emeklilik incelenmesi reddedilir. Sonra erken emeklilik yönünden başvuru yaptıklarında büyük ihtimalle 15 yılda emekli olmaya hak kazanırlar. SGK şayet reddederse dava yolu ile emekli olma hakkı yüksek ihtimal bulunmaktadır. Ayrıca rapor oranları emekli olmaya hak kazandığı dönemde yüzde 40-59 arasına düşürülürse tüm bu işlemlere gerek kalmaksızın emekli olurlar.

4- 5510 sayılı yasadan önce memur olanların erken emekli maaşı, 5510 sayılı yasadan sonra memur olanlardan fazla olacaktır. maalesef yeni yasa halihazırda emekli vermediği için unutulmakta. ancak 10 15 sene sonra emeklilik yönünden başvuru yapanlar, durumun vahametini anlayacaklardır.

5- işe girişlerinden sonra kaza, hastalık vs gibi nedenlerle engelli olanlar (yüzde 60 ve üzeri oranda) 10 yıl çalışma koşuluyla malulen emekli olabilirler. malulen emekliliğin, erken emeklilikten farkı, erken emekliler tekrar çalışabilmektedir.

6- memurlarda gerek erken emeklilik gerekse de malulen emeklilik şartları aranırken vergi indirimi alma zorunluluğu yoktur. ancak gerek mali olarak engelliye katkısı (çok az bi miktar da olsa) gerekse de ola ki bir SGK ile mahkeme yoluyla davalaşma sürecinde dava dilekçesine eklenecek belgelerden biri olması hasebiyle bütün memurların vergi indirimi alması önemlidir. lakin emeklilik yönünden bağlayıcılığı yoktur. işçi kardeşlerimiz için vergi indirimi emeklilikte zorunludur.

3 yıl önce kalp krizi gecirdikten 6 ay sonra , cok sevdigim bir abimin "neden rapor almıyorsun " demesiyle başlayan sureç , bugun emekli maaş farkımi almamla sonuçlandı ve 21 de emekli maaşı yatacak.. Zaman bir şekilde geciyor bu platformdan çok şey ögrendim. Darısı tum emekliligi bekleyen dostlarıma gelsin..
hayirli olsun ustad.
kac yilda emekli oldunuz?
dogustan mi engellisiniz yoksa,sonradan mi?

Allah nasip ederse Agustos 2026 da haziran-temmuz memur zammini alip, emekli olacagim. 1700 civari bi maas. 25 bin civari kidem tazminati. yoruldum artik. gerekli psikolojik terapileri gorup, evime kapanip kamp kuracagim.

Kalp krizi gecirdikten sonra engelli raporu aldim 3 yıl once. 19 yıl calisma surem var gecen yil mart ayinda emekliligi haketmiştim aralik ayinda muracaat ettim 1 ayda sonuclandı bugun ilk emekli maaşımı aldım çok şükür. Keşke sağliğımız bozulmasaydı ama neyse..Darısı emekliliği bekleyen tüm kardeşlerime olsun..

Teşekkür ederim. KML33 kardeş. Her ne kadar hayırlı olsun demek abes kaçsa da halihazırda biz engellilere sunulan bir hak bu. o nedenle hayırlı olsun. Allah sağlıklı mutlu emeklilikler nasip etsin. 2008 öncesi işe girdiğiniz için aldığınız maaş az da olsa teselli eder. Ancak ben ve benim gibi 2008 den sonra memur olanlar, çok düşük maaşe mahkumlar. neyse hayırlı emeklilikler

geçici 4. madde 2008 öncesi emekli sandığı yasasına tabi olarak işe girenler için ara geçiş formülü.
ancak 2008 sonrası işe girenler için 5510 sayılı yasanın yeni hükümleri geçerli.
bu da 40-49 oran için 17 18 yıl, 50-59 oran için 16 17 yıl.
yüzde 60 orandan fazla doğuştan engellilerin, erken emekiliğinde öncelikle malulen inceleme altına alınmak kaydıyla ve gerekse mahkeme nezdinde 5510 sayılı yasanın 25 ve 28. maddeleri göreceli olarak cevaz vermekte.

Üst Alt