Merhabalar,
Öncelikle tüm rahatsız arkadaşlara ve yakınlarına acil şifalar dilerim. Ben de AVM hastasıyım, konuyla ilgili tecrübelerimi kısaca yazayım, belki faydası olur.
Yaklaşık 3 sene kadar önce durup dururken görme bozukluğu akabinde yaşadığım en şiddetli ağrıyla hastaneye gittim. Ağrı kesici iğne ardından muhtemelen migren ağrısı ama yine de kontrol amaçlı bir tomografi çekilsin dediler ve tomografi sonucu avm tespit edildi. Akabinde daha kapsamlı bir tetkik olan BT anjiyografi ve en sonunda da anjiyografi geçirdim ve beynimin sol arka tarafında grade 3 yaklaşık 3 cm'lik avm tespit edildi.
Çeşitli doktorlar değişik değişik görüşler bildirdiler. Ancak anladığım o ki tıp avm neden oluşmuştur, kanama yapar mı yapmaz mı, ilerde başka sıkıntıya yol açar mı açmaz mı gibi soruların kesin cevaplarını henüz veremiyor. Bir takım doktorlar bunun embolizasyonla kapatılması eüer tam kapanma olmaz ise gamma knife ile tedavinin devam ettirilmesi yönünde görüş bildirirken, bir takım doktorlar ise bununla 28 senedir yaşadığımı, şimdiye kadar herhangi bir rahatsızlık vermediğini bundan sonra da vermeyebileceğini, eğer ki durumda daha kötüye giden birşey olmaz ise müdahaleye gerek olmadığını çünkü müdahale sonucunda da bir takım komplikasyonların olabileceğini belirtti.
Tüm bunlar ışığında, ben o zaman sadece başım bir kez ağrıdı diye beyin ameliyatı gibi ciddi bir ameliyatın riskine girmeye gerek olmadığı düşüncesiyle ameliyat olmak istemedim ve o zamandan beri hayatıma başımdaki avm ile devam ediyorum.
bu noktada sıkıntılarım herhangi bir şekilde artmamış olsa da o günden beri sekiz kez benzeri görme bozukluğu ve peşinden şiddetli baş ağrısıyla karşılaştım, yalnız hiç biri ilki kadar şiddetli olmadı. Her birinde yaklaşık 20 dakika kadar görme derinliğinde kayıp oluştu, görmenin düzelmesiyle beraber şiddetli baş ağrısı başladı ve ilaç almam ve uyumam halinde 3-4 saat içinde sonlandı. Baş ağrıları genellikle bir periyod halinde yani 5-6 ayda bir tekrarladı ve herhangi bir şeyi yememle,vücut yorgunluğuyla, birşeyden ötürü vs. oluştuğuna dair herhangi bir bulguya ulaşamadım. Ağrıların yalnızca iki tanesinde ağrıyı sağ tarafta vücudu gezen (ağızdan sağ ele kadar) uyuşukluk belirdi ve 10 dakika içinde kayboldu.
Tüm bu periyodik ağrılar sırasında ve sonrasında bir daha herhangi bir kez hastaneye gitmedim. Belki de gitmeliydim, bilemiyorum. Ama sonuç olarak doktorların da ya ameliyatı önereceği yada hiç bir şey yapmamayı önereceği ortadayken ve ameliyat sonucu için de herhangi bir garanti vermiyorlarken hastaneye danışma gereği duymadım. Şimdiye kadar bir şekilde önemsemeden yaşasam da doğrusunu söylemek gerekirse ağrıların düzenli olarak sürmesi tedirginliğimi arttırmakta, ya bir gün kanama olursa, ya bir gün kısmi felçle baş başa kalırsam düşünceleri beynimi rahatsız etmeye başladı.
Embolizasyon sonucunda oluşabilecek görme kaybı, güç kaybı gibi komplikasyonlar da işin öbür sıkıntılı tarafı. Yani kısaca aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık gibi bir durumdayım. Eminim ki bu durumda olan birçok insan vardır aramızda. Ancak yine de fazlaca endişeye yer vermeden hayatımı sürdürmeye çalışıyorum, kendim için en iyisini aramaya ve araştırmaya da devam edeceğim.
Herkesin kişisel tavsiye ve tecrübelerinizden yararlanmayı her zaman arzu ediyor, tüm hasta arkadaşlara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.