Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet yenileme ve yeni müracaatta mağdur olanlar birlik olalım!?

NAZDEMİR

Arkadaşlar, anlaşıldığı üzere hepimiz haksızlığa uğradığımız apaçık ortada, fakat bunu yetkililere anlatıp onlardan birşeyler beklemek çok zor. Engelli vekiller dahi herkez kendi menfaatlerinin peşindeler,

Sözde, taşımalı engelli raporu alarak ötv indirimden haksız yere yararlananları ortaya çıkartıp, haksızlıgın önüne geçmek denilsede,
Asıl sebep, para yani, bizlerden alamadıkları ÖTV vergisini, en aza nasıl indiririz, engelliye indirimli araç vermemek.

Madem engellinin yanındalar, ayırsınlar o zaman, ehliyeti olanları başka değerlendirsinler, taşımalı araç alanları ayrı değerlendirsinler.
Taşımalı araç alanların çoğunda zaten engellinin bir çoğu aldıkları araca yine binemiyorlar, ya ambulansla gidiyorlar, yada taksiyle, Sadece yakınlarına peşgeh çekilmiş gibi birşey oluyor.

Olan, ortopedik, yürürken kalp, solunum vs hastalığı olan, kendi ehliyeti olup, kendi sürücü olan engelliye oluyor.

Engelliler Fedarasyonunun hiç sanmıyorum ki haberi olmasın, herkez kendi koltuklarının derdinde,
Kısacası gemisini kurtaran kaptan misali,

2 hafta önce, daha önce tv proğramları yapan bir doktor şuan vekil seçilmiş, sosyal medya hesaplarından duyuru geçmiş, sağlıkla ilgili her türlü sorunlarınızı bana yazın hepsini bizzat okuyup sizlere döneceğim diye,
Tüm sosyal hesaplarından yazdım, ama hiç birinden tek kelime dahi cevap gelmedi.

Benim artık burda dahi birlik olabileceğimize dair inancım kalmadı, yaklaşık bir yıldır herkez birlik olalım diye yazıp duruyor fakat hiç bir kişi çıkıp hadi gelin şuraya şunu yapalım diyen çıkmadı.
Bizleri bir araya getirebilecek en uygun kişi, bu sitenin kurucu ve yöneticisi, ondan bile bu konu hakkında, bir satırlık yazı görmedim.

En az 4 kuruma Cimerden yazdım hepsi ipe un sermiş, o ona göndermiş, diğeri başka yere derken, hepsinin de cevabı garip garip geldi, hiç biri alakaları olmayan ve aralarında işe yarar bir cevap yok. Hepsi yazımı okumamış bile direk otomatik cevaplar vermişler.

Zaman iyice daralıyor, Allah rızası için bürokside gücü olan varsa yardım etsin bize.
Son çare bizzat Cumhur başkanına iletmek bizzat konuşmak kalıyor. İmkanı olan varsa yapsın Allah rızası için, benim olsa hemen gidecem ama, solunum hastasıyım, konuşamıyorum gidemiyorrrrrr....

[SIZE=3]E-Nabız çözmüyor işte. Ben de ilk önce sizin gibi düşünmüştüm Naz Hanım ama çözüm değil.
Bu gece prof etiketli bir doktor arkadaşım eşi ile birlikte oturmaya geldiler. Haftada bir gün bir özel hastaneye gidiyor, işini asıl kendi muayenehanesinde sürdürüyor. Konuyu ona sordum. Dedi ki: "Kendi muayenehanesinde çalışan doktorların hastanın durumunu, tedavisini e-nabıza kaydetmesi zorunlu değil. Ben mesela hemen hemen hiç bir hastamın durumu ve tedavisini pek kaydetmem ancak muhtemelen özel doktorları da hastalarının kayıtlarını e-nabıza kaydetmeyi zorunlu tutacaklar gibi gözüküyor."
Öte yandan benim de bildiğim kadarı ile (yanılıyor olabilirim) e-nabız kayıtlarını her doktorun görebilmesi kişinin iznine tabi. Kişi izin vermediği takdirde hastanın e-nabızı kayıtlarını her önüne gelen doktor göremiyor diye biliyorum.
Dolayısıyla ehliyet işlemlerine e-nabız dahil edip tüm doktorları dolaşma zahmetinden kurtulabilirdik ama bu yöntem biraz zor gibi gözüküyor.
Selametle.. [/SIZE]

alifatih1958

İş iyice çorba olmuş durumda, birde e nabızı akıllarına getirmeyin, öyle şeyler oluyor ki, sadece bir doktor görüşü almanız gereken bölümler oluyor, örneğin piskiyatri veya nöroloji gibi, e nabız sisteminde hemen şu tarih de piskiyatri vs yerde muayene olmuştur diye şak diye çıkıyor, karşısınada bir açıklama girmiyor doktorlar, genelde bu işi hemşirelere bırakıyor, onlarda boş bırakıyorlar. Sonra ayıkla pirincin taşını,

Piskiyari hastası sanılınyorsunuz, iç işleri bakanlığının genelgesi ve Sağlık bakanlığı ehliyet verme hususlarında pskiyariti hastası ehliyet alamaz diyor, bunun gibi gereksiz şeylerle de uğraş dur.

Asıl sorun, Avrupa Birliği ile hiç alakası olmayan, saçma sapan sebepler konulan Sağlık Bakanlığı ehliyet ala bilme yönetmeliğinin değiştirilmesi.

Bu yönetmelikde ki, ortopedik vs engelleleri zora koyan maddelerin yeniden düzenlenmesini sağlamak. En başta 1.ci madde olan, doktorları bağlayan, usulsuzluk yapan doktorları cumhuriyet savcılığınca cezalandırılacak denilen maddenin değişmesi gerekmektedir, böyle bir madde ile doktor denetimi yapılmaz.

Komisyon doktorları da, kendilerini kurtarmak için, bizleri harcıyorlar. Bunun yerine, ilk madde olarak, ehliyeti olan engelliyi belli km de sürücüğünün izlenilmesi ve denetlenmesi denilmesi, daha akılcı olurdu.

Yanımıza branş doktorları, mühendisler, kimler gerekiyorsa binim bizi trafik da kamera kayıdıyla birlikte test etmeleri en güzeli aslında.

İşin özü, bizim durumumuzu siyasılere iyi bir şekilde anlatılıp işlenmesidir.

Ayrıca Kumu Deneleme Kurumuna müracaat etip, sonuç alan var mı ?

Arkadaşlar ehliyet mağduru olanlar benimle özel mesaj ile iletişime geçebilirler. Bir grup kurduk oraya ekleyebilir ve çözüm arayabiliriz.

Arkadaşlar ehliyet mağduru olanlar benimle özel mesaj ile iletişime geçebilirler. Bir grup kurduk oraya ekleyebilir ve çözüm arayabiliriz.

Harekete geçilmeye başlanılmasına çok sevindim, fakat, herkezin turkcell ve bip kullanmıyorsa nasıl olacak, istegram, facebook olmazmı

NAZDEMİR

Teşekkür ederim, Naz Hn. vermiş olduğunuz bilgi için,

Bir internet sitesinde böyle bir habere denk geldim fakat sonucunu yazmamışlardı, bende şansımı denemek istiyordum, fakat sizin vermiş olduğunuz bilgilere istinaden uğraşmak yersiz olacakmış...

Herhangi bir rahatsızlığı bulunmayanlara ve düşük dereceli gözlük kullanmak dışında gözde büyük bir sıkıntısı olmayanlara aile hekimi sürücü olur raporu veriyor mesela. Hangi hastalığı bulunanların veya hangi tür ilaç kullananların sürücü olamayacağı mevzuatta bellidir. Bu gruba girmeyen ortopedik rahatsızlığı bulunan kimsenin otomatik vitesli bir aracı kullanıp kullanamayacağına aile hekimi rahatlıkla karar verebilir. Kişi için özel tertibatlı araç şart ise elbette aile hekimi bu konuda karar veremez. O kişi heyet+komisyona girecektir elbette. Dolayısıyla çözüm arayışlarınızda basit ortopedik rahatsızlıklarda kişinin komisyon ve heyet işleri ile uğraşmak yerine aile hekiminin yetkili kılınmasını talep etmenizde yarar olabilir.

NAZDEMİR

Kesin durumun olmaması kötü, Kamu Denetleme Kurumunun sevk ettirdiği hastanede olumsuz verirse, normalde 2 yıl olan bekleme sürecine etki ederse buda iyi olmaz,

Bu konuda kesinlik olmaması, tamamen görevlilerin insafiyetine bırakılması kötü...

Açıkcası ikilemde kaldım, hayırlısı bakalım...

Herşey için teşekkür ederim Naz Hanım....

[SIZE=3]Valla ben araba kullanıyorum.
Trafiğe çıkmak, hele hele İstanbul gibi öküzlerin araba sürdüğü bir şehirde, [/SIZE]Allah muhafaza [SIZE=3]büyük bir risk.
E icabında şehirler arasına de gidiyorum. Ne olur ne olmaz, bilinmez. Bu nedenle ben e-nabızımı her doktor görebilir diye izin verdim. İyi mi yaptım kötü mü yaptım bilmiyorum ama saklayacak bir şeyim yok.
Kazasız belasız günler hepimize.[/SIZE]

NAZDEMİR

Ehliyet değişimi için başvuru ve sürücü olamaz raporunun verilme tarihi nerden baksan 10 ay olmuştur, ama ilk cimer e anında yazdım, Aile ve Sosyal işler bakanlığına ilk iki ay içinde dilekçe ile başvuruda bulundum vs vs, sadece KDK ya başvuruda bulunamadım, çünkü onunla ilgi gerekli bilgilere tam ulaşamamıştım, 10 ay oldu sürücü olamaz raporu çıkalı, şimdi başvuru hakkım varmıdır, bilginiz varsa sevinirim...

Engelliler ve birlik olmak eğer engelliler birlik içinde olsa parti kursa 50 vekil ile meclise girer.

Yıllardır Engelliler Federasyonu diye bir kuruluş var, hala engelliler için ne yaptılar, ne yapıyorlar bilmek güç,
Yılda, 50 60 engelli ailesini ücretsiz 1 haftalık tatil ayarlamak, tekerlekli sandalye vs yardımların dışında ne iş yapar bilmiyorum.

Onca, işçi ve memur sendikaları var, adamların millet vekili çıkarmasına gerek kalmadan, istediklerini söke söke alıyorlar.

Neden, Engelli Federasyonu vs kuruluşlar bizlere sahip çıkıp, hakkımızı savunmuyorlar.
Siyasetse, onlarda yapsın, koltuk kavgası yapacaklarına, engelli haklarını elde etme kavgası yapsınlar.
Federasyona çok ama çok kızgınım bu ehliyet mağdurlarını böyle kimsesiz, kendileriyle baş başa bıraktıkları için....

[SIZE=2]Üç konuda bir şeyler hazırlayıp bugün sonunda şükür PTT'ye teslim ettim. 77 TL kargo parası aldı PTT ve zarfı açıp içinde ne olduğuna bakıp (bakmak zorunda imiş) yazıları okumak ve belgeleri göz atmak istedi. İkisini okumasına ses çıkartmadım ama bir tanesini okutmadım, onun sadece refakat yazısını okumasına müsaade ettim, istiyorsa polis çağırmasını söyledim. Neyse memur meseleyi fazla uzatmadı. Muhatabınız üfürükten tayyare bir yer değil, koskoca makam sahibi bir zat. Hazırlamak uzun zaman aldı. Biri bir konuda detaylı bir bilgi yazısı, sakatlarla alakası yok. Diğeri park kartları ve sonuncusu da üzerinde "sürekli" ibaresi olmasına rağmen sağlık raporunun kurumlarca yenilenmesinin istenmesi ile ilgili. Bakalım sonuç ne çıkacak?
Selametle..[/SIZE]

NAZDEMİR
Öyle bir madde yok çünkü e çekim eki. Kesme işaretiyle ayırmadıkları için anlaşılmamış olabilir. Madde 8/1-c, 8/3 ' e göre demek istemiş olabilir.

Arkadaşlar bende 2017 yılında ehliyetim,sağ kol engelimden dolayı iptal edildi.Bu şekilde mağdur olanlar olarak watsap grubu kurarak örgütlenelim gerekirse bakanlığa gidelim,nekadar çok kişi olursak o kadar ses getirir,yoksa beklersek bişey değişeceği yok.Ben 6 yıldır bekliyorum kanuni bir değişiklik olurmu diye,malesef hiç kimsenin umrunda değil. Numaram 05469152925

Hala birlik olma konusun da somut bir gelişme yok. Bizler ne kadarda acizmişiz, daha biz kendi aramızda birleşemedikki. başkaşarı neden bize yardım etsin...

salih1985

neden bekliyorsunuz. 6 yıl içerisinde bir çok şey değişti. Yönetmelik başlı başına değişti. Raporlara yazılan açıklamalar değişti. Raporunuzun geçerlilik süresi 2 yıl değil miydi , 2 yıl bitince neden tekrar başvurmadınız. Yapın tekrar başvurunuzu olur belki bu sefer.

Bir Whatsapp grubu kurduk. Özelden mesaj yazanları gruba alabiliriz.

Benim gibi hala eski ehliyetini değiştirmeyen var mı ?acaba?

2006 da almış olduğum ehliyet hala bekliyor.
😁😁

Aracım olmadığı için uğraşmak istemiyorum..

Benim olduğu halde degistirmedim. Biraz uğraşmak gerekiyor herhalde

Eski ehliyeti olanlar bu yıl sonu değiştirmek zorunda kalınca ortalık mağdur dolacak.

Yenilemek için başvurdum 2012 yılında almış olduğum tam otomatik vites kullanır raporumla birlikte ve o yıldan bu zaman devamlı araç sürmeme rağmen sürücü olamaz verdiler itiraz ettim şuan o süreçte ilerlemekteyim.
O kadar olaya ön yargı ile yaklaşıyorlar ki burada sorun sadece doktor değil değerlendirmeyi o an hastanın genel durumuna göre vermeleri, her hastalık herkes için aynı etkide olabilir mi ? Benim rahatsızlığım sereblar palsi ama derecesi veya şiddeti bunu değerlendirirken göz önüne almıyorlar, serebral palsi olunca hareket edemez birçok fonksiyonu kısıtlı düşüncesi oluşuyor hastalığın genel tanısına göre karar veriyorlar, her hastalık her bireyde aynı etkide değil İstanbul trafiğinde araç süren biriyim 12 yıldır palavra mı oluyor bunlar, niye trafik engelli bireylere sürüş testi yapmıyor yenilerken, her covid olan vefat mı etti ? Hastalık veya insanlar kalıp olarak mı düşünülüyor artık ?

@deasn12,

Aracınız yoksa neden ehliyet aldınız ki diye sorasım geldi. :)

@HCZCI,
Maalesef doktorlar bu konuda ön yargılı ve duyarsız, vicdansız davranıyorlar. Ben bunun tecrübesini çok acı yaşayanlardan biriyim. 25 yıllık sürücü olarak İstanbul trafiğinde Elhamdülillah hiç bir kazası olmayan biri olarak, B sınıfı olan ehliyetimi o zaman H sınıfı engelli ehliyeti almak için gittiğim hastanede, verdikleri rapor, sürücü olamaz yazılıydı. Bedensel engelliyim, sol ayağım sakat, kollarımı omuz hizasından yukarı kaldıramıyorum ancak direksiyon havada değil önümde ve 25 yıldır Manuel araç kullanan biriydim. Hayatımı kararttılar. O ay emniyetten çağırdılar ve B sınıfı ehliyetimi iptal ettiler. Üç araçla işe gidip geliyor, üstelik sabah akşamda 2 km yol yürümek zorunda kalıyordum. İş yerim evime ters bir yerdeydi, ve evle iş yeri aradı 7,5 km olmasına rağmen.

Otobüslerde adeta işkence çekiyordum, kollarımı yukarı kaldıramadığım için tutamakları tutamıyordum. Yolcular benimle tartışıyorlardı ilerlesene diye.
Yağmurlu bir gün ayağım kaydı düştüm, sol bileğim parçalı kırıldı, 1,5 ay alçıda kaldı.
Yıl 2015'ti.

3 ay sonra başka hastaneye gittim, orda özel tertibatlı araç kullanabilir raporu verildi. Tekrar sürücü kursuna yazıldım, sadece direksiyon sınavıyla H sınıfı ehliyet aldım ve gittim Ötv indirimli otomatik vites araç aldım. Sonra çipli ehliyet mecburiyeti çıkınca il sağlıkta yeniden tek doktor muayene etti ve sıkıntın ney dedi, kollarımı söyledim, masadaki 2,5 litrelik pet su şişesinş kakdır dedi, kaldırdım, buraya kadar dedim, dediki istersen otomatik vitesli araç ehliyeti verelim deyince sevindim, çok isterim dedim. Sonra diğer görevlilere dönüp dediki, engelliler bizden daha iyi araç kullanıyor, çünkü engelli oldukları için daha dikkatliler dedi.
Böyle doktorlarda var.

Aslında engellilere test için araç kullandırıp öyle değerlendirseler o zaman engelli kıyımı kalkar ortadan ve en sağlıklısıda bu olurdu.

@Sedat Yıldırım,
Çok haklısınız. 17 yıllık ehliyetimi sağlığımda hiç bir değişiklik olmadığı halde sürücü olamaz raporu verip geri aldılar. Komisyona arabayla gittim ne tertibatıma ne de araç kullanabilirliğime baktılar. Tamamen doktor kanaati. Eve nasıl döneceğim dedim, “daha sisteme işlemedik eve kadar gidebilirsin” dediler. Trajikomik durum. Eve gideceğime bile inanırken sorun neydi? Başka şehirde aynı tanıda olup alanlar var. Eşitlik ilkesi yerlerde. Hayatımı mahvettiler.

@gokay,
Bemim başıma gelen sizinde başınıza gelmiş.
Şundan emin olun!
Bunu yapmalarının tek nedeni var. Sizin sağlık durumunuz, kanunlar vesaire umurlarında değil. Doktorların hepsi böyle değil, böyle adaletsizlik yapan, böyle zulüm yapan doktorların böyle yapma sebepleri, aldıkları emir üzerine.
Burda ki oyunu ben 2015'te çözdüm.
Durum şu:
Gittiğiniz hastane devlet hastanesi, size bu adaletsizlik ve zulmü yapan doktorlarda devletin doktorları.
Doğal olarak uğradığınız bu haksızlığın zulmün suçlusu devleti göreceksiniz. Haliyle devleti yönetene kin duyacaksınız. Seçimler olunca oy vermeyeceksiniz.
Bunu siyaset olsun diye değil, Vallahi bu hak gasbının nedenini söylüyorum. Başka akla mantığa uyacak bir sebep yok.

@Sedat Yıldırım,
Çok mağdur var. Hedeflerinden sırf ulaşabilirlik yüzünden vazgeçenler var. İş hayatı biten var. Araba ve ehliyet günümüzde sadece bir araç ya da aparat gibi düşünün. Çok büyük şeyler değil. Sürücüsüz araçlar çıktı. Ona bile ehliyet vermezler. Otomatik sileceğinden farına, yol takip şerit sisteminden otomatik parka kadar araçlarda entegre sistem var. Gelişmiş ülkelerde kişinin engeline uygun tertibat ile araç kullanıp kullanamadığına bakılıyor ve karar veriliyor. Simülasyonları mevcut. İki kolu olmayandan, boynu dönmeyen ankilozan hastalarına kadar. Hepsi için uygun tertibat kameralı görüş sistemleri veya joystick ile kullanabilirsiniz. O ülkeler için önemli olan engelli bireyi hayata katıp sosyalleşmesini ve üreterek tüketmelerini sağlamak. Bunun için destek oluyorlar. Bizde köstek oluyoruz cehaletimiz ve liyakatsızlığımızdan.

Çok basit bir örnek veriyorum. Yakın zamanda ehliyeti elinden alınan bir arkadaşımız kamu denetimi kurumuna itirazı dolayısıyla sevk edildiği Cerrahpaşa tıp fakültesinden profesör hocaların muayenesi sonucu ehliyet alabileceği konusunda detaylı mükemmel bir tavsiye mektubu aldı ve kuruma iletti. Tekrar devlet hastanesine gitti heyete girdi ve en üst merciden tavsiye mektubu olduğu halde yine sürücü olamaz verildi. Şimdi kime ne anlatacağız. Dernekler hak temelli çalışmada uykuda, bizler birlik olamıyoruz sonuç ortada.

Üst Alt