Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli maaşı hesaplaması hakkında..?

iremsu

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
vergi indirimi alarak emeklı olanların maaş hesaplamalrında yaşadığı sıkıntıları gözönüne alarak bu işin pratık yönünü bilen varmı diye soruyum istedim.

bana mesela hep asgariden yattıysa normal emeklı olan 663 tl alır dediler.(7000 gun prime göre)

kendim kendimin kını hesaplıyım dedim beceremedim...

yapan nasıl yapıyor ?yaptı?
bilenler bilmeyenlere anlatabilirmi?
teşekkürler

Emekli aylığı hesaplama formülü

Özürlü emekli aylığının hesaplanması diğerlerinden farklı değil
***sgk’dan özürlü olarak yaşa bağlık olmadan belli prim ödeme günü ve belli sigortalılık süresi ile emekli olanların emekli aylıkları da normal emekli olanlar gibi hesaplanmaktadır…
***Emekli aylığı hesabında 1 Ekim 2008 gününden sonra sonraki dönemin hesaplanmasında, 5400 günden az günü olanların günü 5400 günü varmış gibi hesap edilmektedir…
***Staj sigortası ise emeklilik için başlangıç sayılmaz…

Soru:
19.09.2009 tarihli özürlülerle ilgili yazınızı okuduk. 5510 Sakatlık derecelerine göre kademeli emeklilik hususu anlaşılır şekilde. Ancak mesela özürlü emeklilik şartlarını yerine getirmiş kişinin emekli aylığının hesaplanması, çok bilinmeyenli matematiksel bir denklemin çözülmesi gibi bir şey. Yok mu dur bunun daha pratik bir yolu?

Yeri gelmişken sormak isterim. Mesela ben 1990 yılında ilk sigortalı oldum. Endüstri Meslek Lisesinde yapılmıştı ve 16 yaşındaydım. Sanıyorum 18 yaşından önceki yıllar sigorta başlangıcı olarak kabul edilmiyor. 01.01.1975 doğumluyum. 26.11.1992 yılında şu an çalıştığım kuruma girdim ve prim ödeme gün sayım 6120. Hizmet dökümüm ekte bilgilerinize sunulmuştur. Bu durumda;

1- Ne zaman emekli olabilirim?
2- Yukarıda belirtmiş olduğum bilgiler ışığında tarafıma bağlanacak emekli aylığı ve aylık bağlama oranı ne kadardır?
3- Prim gün sayısının artmasının emekli maaşına artı bir etkisi olur mu?​
Cevap:
Erol bey, eski adıyla SSK yeni adıyla 4/A sigortalılarının emekli aylığının hesaplanmasında özürlü-normal ayrımı yoktur aynı usul ile emekli aylığı hesaplanır.

Emekli aylığının hesaplanması basitçe anlatılmak gerekirse aylık ortalama kazanç ile aylık bağlama oranının çarpımı gibidir ama üç ayrı dönemi vardır.

*İlk dönem 31.12.1999 öncesi dönemi
*İkinci dönem 1.1.2000 ile 30.09.2008 dönemi
*Üçüncü dönem 1.10.2008 sonrasın dönemi

Bu üç dönemin da gerek aylık ortalama kazanç ve aylık bağlama oranlarının hesabı farklıdır.

---31.12.1999 öncesi (A1) dönemin aylık hesaplaması
İşlem 1-1999 yılı dahil olmak üzere geriye doğru 10 yıllık kazançlar toplanır ve 10’a (kişinin 1999 yılından geriye doğru 10 yılı yoksa bu kere kaç yılı varsa o kadar yıl kazancı yıla) bölünür çıkan yıllık kazanç rakamı (SSK tarafından yayınlanmış) gösterge tespit tablolarından bulunarak kişinin göstergesi (derece ve kademesi) tespit edilir. Tespit edilen gösterge ile 31.12.1999 günü geçerli olan memur maaş katsayısı (12000) çarpılır.

İşlem 2- Aylık bağlama oranı (ABO):31.12.1999 yılı öncesi döneme ait aylık bağlama oranı üst gösterge tablosundan aylık alacak olanlar için 5000 güne göre yüzde 50’den başlayıp, yüzde 60’a kadar gider ve ilk 5000 güne göre yüzde kaç olacağı tablosundan bulunur. Gösterge tablosundan aylık bağlama oranı ise yüzde 60’dır. İster üst gösterge ister gösterge tablosundan aylık alıyor olsun, şayet kişinin 5000 günden fazla günü varsa bu kere her 240 gün için yüzde 1 ilave edilir.

İşlem 3- İlk işlem sonucu bulunan rakam ile ikinci işlem ile bulunan ABO çarpılarak ilk (1999 öncesi) dönemin tam aylığı bulunur. Bulunan tam aylık toplam gün sayısı ile 31.12.1999 öncesi gün sayısına oranlanarak ilk dönemin kısmi aylığı bulunur. Bulunan kısmi aylık 1999 yılından sonraki (2000-2001-2002-2003-2004-2005-2006-2007) 8 yılın Tüfe ve büyüme oranları kadar arttırılarak 1.0cak 2008 gününe kadar güncellenir.

---01.01.2000—30.09.2008 (A2) dönemin aylık hesaplaması
İşlem 1- 2000 yılından 2008 yılına kadar tüm yılların kazançları tek tek yazılır ve her yılın kazancı bir sonraki yılların Tüfe ve Gelişme hızı kadar arttırılarak 2008 yılı ocak ayına taşınır. Güncellenmiş yani arttırılmış rakamlar toplanır ve bu dönemi gün sayısına bölünerek 1 günlük ortalama kazanç bulunur, bulunan rakam 30 ile çarpılarak ortalama aylık kazanç bulunur.

İşlem 2- Aylık bağlama oranı (ABO):Bu dönemim emekli aylığının hesabı şu şekildedir.
-İlk 3600 günün her 360 günü için yüzde 3,5
-3600 günden sonraki her 360 gün için yüzde 2,
-9000 günden sonraki her 360 gün için yüzde 1,5.

İşlem 3- Bulunan aylık kazanç ile bulunan ABO çarpılarak bu dönemim tam emekli aylığı bulunur ve toplam gün sayısının bu döneme denk gelen gün sayısına oranlaması yapılarak kısmi aylık bulunur.

---01.10.2008 sonrası (B) dönemin aylık hesaplaması
İşlem 1- 01.10.2008 günü ve sonrasının kazançları toplanır ve bu dönemi gün sayısına bölünerek 1 günlük ortalama kazanç bulunur, bulunan rakam 30 ile çarpılarak ortalama aylık kazanç bulunur.

İşlem 2- Aylık bağlama oranı (ABO):Bu dönemim emekli aylığının hesabı şu şekildedir.
-Her 360 gün için yüzde 2 hesabıyla bulunur. Özürlülerin 5400 günden az günü var bu 5400 günü varmış gibi hesaplanır.

İşlem 3- Bulunan aylık kazanç ile bulunan ABO çarpılarak bu dönemim tam emekli aylığı bulunur ve toplam gün sayısının bu döneme denk gelen gün sayısına oranlaması yapılarak kısmi aylık bulunur.

--Kısmi aylıkların birleştirilmesi
İşlem 1- Bulunan A1 ve A2 dönemlerinin aylıkları 01.01.2008 günü itibariyle olup bu rakam 2008 yılı tüfe oranı ve 2008 yılı büyüme oranının yüzde 30’u ile çarpılarak 2009 yılı ocak ayına taşınır.

İşlem 2- 2009 yılı ocak ayına güncellenen A dönemi aylıkları ile B dönemi aylıkları toplanır ve çıkan rakama yüzde 4 ek ödeme ilave edilir. Alınacak emekli aylığı budur.

***Emeklilik zamanınız:
Özürlü emekliliği konusunda soru sormuş ve ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istemişsiniz ama özür durumunuzdan bahsetmemişsiniz. Bu nedenle sadece normal emeklilik zamanınızı ifade edebilirim. Buna göre, lisede yapılan staj sigortası emeklilik için başlangıç sayılmaz ve sonraki 26.11.1992 işe girişiniz ile özürlü değilseniz 54 yaşında 5675 günle emekli olursunuz. Özürlü iseniz ve vergi indirim belgeniz varsa derecenize göre emeklilik süreniz farklı olur.​
http://www.alitezel.com/tezel/index....d=yazi&id=3226

ilkercim görüşmeye gittim ...tam bir hüsran :( la döndüm.

ilkerbeyin çok selamı var.ona bir özür borcunuz olduğunu düşünüyorum dedim...size önerim danışmanınız olarak ona teklif götürmenizdir böylelikle iremsu vakalarının önünü geçer adam gibi konu hakkında bilgisi olandanda kurum olarak danışmanlık hizmeti alırsınız dedim:)
detayı hotmailde veririm.

bu arada iş hukuku hakımı arkadaşım ''seni çok sinirlendirirlerse sakınküfür etme davalık olursun ...ama allah belanızı versin diyebilirsin o hukukta hakarete girmiyor bedduaya giriyor diye bana tiyo verdi....
gerçi ben ikisinide yapmadım bu konuda kendimi tebrik ediyorum ya neyse...

sanıyorum ılker bunlar maasıda yanlış belırlıyecekler...bugun ilk sinyalleri verdiler

Bekleyip görelim onlar ne kadar yanlış hesaplarsa biz dogrusunu buluruz...
Hatta sena yololadıkları hizmet dükümünü ssk dan hesaplatırız ne gerekiyor ise yaptırırız sen rahat ol...

SSK Emekli Maaşı Hesaplama. Ne kadar emekli maaşı alırım | Ücretsiz SSK Emekli Maaşı Hesabı

arkadaşlar bu sitede 3 sat cebelleştikten sonra işi çözdüm.
ama takıldığım konu şu :

)Engelliyseniz İşgücü Kaybınız
diye bir kısım var.Heyet raporum %50 3.derece vergi indirimi alıyorum
bu durumda iş gücü kaybım ne oluyor.

%50 dediğimde ek ödemeyle 1870tl
%40 dediğimde ek ödemeyle 1840tl

çıktı.Böyle emekli maaşı olurmu? bu rakkam bana biraz abartı geldi.Bu sebeble tek hata yaptıysam iş gücü kaybında yaptığımı düşünüyorum
yorumlarınızı alabılırmıyım?

eğer bu rakkam doğruysa vede iş gücü doğru çırsa sitede emeklı maaş hesaplarını ben yaparım artık ama ilkerin dediği doğru yaklaşık olarak ancak

Senin maaş 1400 ila 1500 arası bi rakam çıkar...
Hatta net rakam vereyim 1455,00 tl maaş baglanır sana :):):)

:) ilkercim işte bukonudanda gol attılar...

maaş olsa olsa ıremsu 950 diyorlar... yahu ben bu sandıktan pılımı pırtımı toplayım ssk ya geçsem mi? :)

Kim diyor ya.... 950 diye bana gönderdigin prim tutarlarına göre ben yukardaki fiyat cıkar diyorum...

İlker,
Bende de bir takım parametre var. Boş bir vaktimde hesaplayıp kamuoyu (!) bilgisine sunacağım.
Benim şimdilik tahminim +1300,00 olur diyorum.

ki bu sizin tahminleriniz ssk olsaydı, bide bizim sandığın maaş rakkamları nispeten biraz daha fazla oluyor...

bu da gene benim sandığa kaldırdığım savaş baltalarını çıkarmam demek oluyor anlaşılan...öf be engelli olmak ne zormuş:)keşke vaz geçebilme şansım olsaydı sırf bu yüzden:p

Bırakın banka sandığının fazlalığını falan,normal ssk dan bile 250.000 tl prime esas kazanç ile bağlanacak maaş 1.500 den az olacağına asla ihtimal veremiyorum.
150.000 toplam kazanç ile 2008 de emekli oldum ve şu anda maaşım 1.330 tl.
Ancak işgücü kaybı erken emeklilikte emekli aylığını etkilemez,sadece malulen emeklilikte bakıma muhtaç derecede ağır engelli ise %10 gibi bir fazlalık olur.

ya ufuk alp ne mutlu ettiniz beni:)

makri:benım sandıktan önce davran olurmu:)

bu arada onların sandığını da tahtakuruları sarsın inşallah:)

merhaba,

bana bugun yoklama mesajı çekmişler?
size kim 1300 un uzerinde olur ddedi diye?
bizdeki rakkamlara göremi hesapladınız demişler...

yokkk!kafama göremi takıldım diyim ya!makri ve ilker size verdiğim rakkamlar..eğer ayrıntı hesaplıyalım dıyen varsa onlarada gönderebilirim...

:(

Sitedin adresini ver yeni emekli olan arkadaşlarımızın prime esas kazanç tablolarını göster bak sitede ne kadar arkadaşlımız var ..
Mesela Ufuk abimi örnek alalım

Ufukalp,
Çalışma gün sayın ne kadardı?

Makri çalışma gün sayısı,ancak %60 aylık bağlanma oranını geçerse etkili olur.
Benim prim gün sayım 6.685 ve aylık bağlanma oranımı %60 ın üzerine çıkarmıyor.
Engelli erken emekliliğinde aylık bağlanma oranı tabanı %60 tır.

vergi indirimi ile ilgili yazı işyerime tebliğ edildi. % 50 üçüncü derece olarak karara bağlanmış. emeklilik işlerimi başlattım. ne kadar maaş alırımı emekli maaşı com da hesaplattım. buranın hesaplaması hakkında ne düşünüyorsunuz? 5750 gün prim ve 260.000TL primle ne kadar maaş alınır? 16 yıl 5 ay sigortalılık süresi.

aytaç hoş geldin..hayırlı olsun
umarım yanıt alırsın...

benim maaştan daha ses soluk yok...ama aynı kurumdan ozamanın tavan pirimini yatırarak 7200 den emeklı olan arkadaşım (engellı falan değil)
1241 alıyorum demiş.ama emeklı olduğu tarıh 2005n sonu bu durumu etkilermi?

İremsu,elbette etkiler.
Eski emekliler halen daha düşük maaş almaktalar.
Bu da emekli aylıklarına yapılan komik zamların güncel rakamların altında kalmasından kaynaklanıyor.
Merak etmeyin,o arkadaşınızdan daha yüksek maaş alacaksınız.
Aytaç,bu durum sizin için de geçerli.
Şimdiden hayırlı olsun ikinize de.

umarım oyle olur ufukalp ilgin için teşekkürederim

iremsu;

Umarım degil kesin öyle olması gerekli....

Öncelikle slm bu ne maaşı oluo %40 malulenmi vergi indirimi.bende 160 ytl yazıo kagıtlarımda.Benimde 13 yıl s,s,k 4000 den fazla işgünüm var.18 sene beklememi yapıcam neticeyi sölerseniz sevinirim dünden beri kimse cvp vermedi yeni üyeyim.%40 malulen vergi indirim aldım dün ankaradan onaylandı.Saygılarla

aynur hayırlı olsun,
yaşın,
sigorta başlangıç senen
ödediğin prim
ve vergi indirimi aldığında enaz 30 gun çalışıyor olman kaydı ile erken emeklılıkten yararlanıyorsun
ssk emeklısandığıda bağkur hangısı olduğunuda belırtırsen arkadaşlar
sana döne
bu sitede engelınle ilgili sorduğun hiç soru yanıtsız kalmaz!

saol ilkercim,beklıyoruz bakalım nezaman yolun buralara düşecek

arkadaşlar siteye buaralar giremiyorum,
kısa bir zamanım var yazmak için,maaş konusu ilk resmi sinyali verdi ama 10 mayısta netleşecek bu arada 1700 civarında bir rakkam telaffuz ediliyor
net mı brütmü tan anlaşılmış değil ama gende bilgiyi paylaşıyım istedim
sevgiler

Ne brütü bee!!!
net, net, neeettt...
Ayna gibi pırıl pırıl nep net hem de.

Üst Alt