Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olup yasadan sonra kontrol muayenesine çağırılacaklar hangi mevzuata tabiler?

MADDE 15- 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “ve ikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

“Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar hakkında 28 inci maddenin beşinci fıkrası ile 94 üncü madde hükümleri uygulanır.”

Son düzenleme:
OHAAAAAAAA! Bu benim gözümden kaçtı işte! Kontrol için de emekli olunan tarihteki mevzuat değil bugün yürürlükte olan mevzuat geçerli denilmiş oluyor! Yani kontrole çağırılan herkes artık SGK Hastalık Listesi'ne göre tanı alabilmeli ki emekliliği devam etsin!

Ama işte bu madde kesinlikle temel hukuk kurallarına aykırı ve %100 dava ile ya da Anayasa Mahkemesi yolu ile iptal edilir. Kontrol muayenesinde herkes emekli olurken geçerli düzenlemeyle sınırla olmak zorundadır

5510 28. maddeye göre kontrol istenebiliyor:

"malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler."​

Kontrolü düzenleyen madde de şu:

Kontrol muayenesi
MADDE 94- Kurum yürütülen soruşturma kapsamıyla sınırlı olmak üzere;​
a) Sağlık hizmeti alan genel sağlık sigortalısından veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetinin gerçekten alınıp alınmadığını,​
b) Sigortalının, isteğe bağlı sigortalının veya bunların hak sahiplerinin malullük, iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığını,​
tespit amacıyla kontrol muayenesi ve tetkik yaptırılmasını talep edebilir.​
Malûllük, vazife malullüğü aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılar, malullük durumlarında artma veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğunu ileri sürerek aylık ve gelirlerinde değişiklik yapılmasını isteyebilecekleri gibi; Kurum da harp malullüğü, vazife malullüğü, malullük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılar ile aylık veya gelir bağlanan ve çalışma gücünün en az %60’ını yitiren malûl çocukların kontrol muayenesine tâbi tutulmasını talep edebilir.​
Kurumca yaptırılan kontrol muayenesinde veya sigortalının isteği üzerine ya da işe alıştırma sonunda yapılan muayenesinde yeniden tespit edilecek malullük durumuna göre, malullük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri, yeni malullük durumuna esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi başından başlanarak artırılır, azaltılır veya kesilir.,​
Çalışma gücünün en az %60’ını yitiren malûl çocuklara bağlanmış bulunan gelir ve aylıklar, kontrol muayenesi sonunda tespit edilecek malullük durumuna göre, rapor tarihinden sonraki ödeme dönemi başından itibaren kesilir.​
Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başına kadar kabul edilebilir bir özrü olmadığı halde kontrol muayenesini yaptırmayan sigortalının malullük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri ile çalışma gücünün en az % 60’ını yitiren malûl çocukların kendilerine bağlanmış olan gelir veya aylığı, kontrol muayenesi için belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başından itibaren kesilir.​
Ancak, kontrol muayenesini Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten başlayarak üç ay içinde yaptıran ve malullük veya sürekli iş göremezlik halinin devam ettiği tespit edilen sigortalının veya aylık ya da gelir bağlanmış olan malûl çocuğun kesilen aylık veya geliri, kesildiği tarihten başlanarak yeniden bağlanır.​
Kontrol muayenesini Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten üç ay geçtikten sonra yaptıran ve malullük veya sürekli iş göremezlik halinin devam ettiği tespit edilen sigortalının malullük aylığı veya yeni sürekli iş göremezlik derecesine göre hesaplanacak geliri, gelir veya aylık bağlanan çalışamayacak durumda malûl çocukların ise almakta oldukları gelir veya aylık, rapor tarihinden sonraki ay başından başlanarak yeniden bağlanır.​
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.​

Bu karar vergi indirimi ile süreli emekli olanları çok ama çok mağdur edecek ve isyan çıkacak demektir.
Kısaca özetlemek gerekirse. %50 vergi indirimi ile 2 yıl süreli rapor alan bir emekli süresi dolduğu zaman SGK tarafından hastane sevki yapıldıktan sonra almış olduğu hastalık raporu malulen çalışmasına engel değilse emeklilik iptal edilecektir.

Dostlar, burasını dikkate alın, kontrolde orana bakılmayacak demek istiyor, oran değil rahatsızlık dikkate alınacak, (raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığını, tespit amacıyla kontrol muayenesi ve tetkik yaptırılmasını talep edebilir.)

Son düzenleme:
sonradan malulen şartlara göre değerlendirilmesi kesinlikle temel hukuk kurallarına aykırı bir durum.
tamam bu ara hukuk, adalet ayaklar altında şuan belki ama bu kadar da kepazelik olmaz diye düşünüyorum.

AĞIZLARDAN ÇIKAN VE YAZILI OLAN TAMAMEN FARKLI ...RESMEN ALDATMACA KANDIRMACA ÜZERİNE BİR DÜZEN.LÜTFEN VEKİLLERE MAİL ATIN...SES ÇIKARIN

son mevzuata göre süreli raporlarda sorun büyük...

işin özü; (takip ediyoruz rahatsızlığı düzelttip kesiyoruz)diyorlar

@reciss, @Doğacı, @hanifeaydin, @avci0606, @OturanBoğa
Çünkü kimseden ses çıkmıyor ve elimizdeki gücün ne olduğunun farkında değiliz. 4.876.000 kişi engell var, engelli olabiliriz ama bizlerinde sandıkta söz hakkı var. Lütfen Twitter'da (X) hastag yapalım. Sonuç degişmese bile gücümüzü görsünler
#EngellidenOyYok

Ya bu 94 28 madde bizi le ilgili değil yasa açık ne diyor vergi indirimi ile yaşlılık aylığı baglananlarin aylıkları ödenmeye devam eder bukadar

Girin twitere özgür erdursunun bu konuda twitini okuyun oda öyle diyir

@hanifeaydin
Sevgili dost ve dostlar evet bende bu soruyu yuzbonkere sordum bugun milletvekili ile konuştum aynısını söyledi kontrol muaynesi eski yasaya göre yapılacak sgk bask yardımcısına vekillere bunu söyledi mecliste

Sonra akıl var mantık var engelli emeklilik vergi indirimli malullukle ne alakası var

Moderatör tarafında düzenlendi:
@fthzr,

var ve kontrol muayenesinde o anda geçerli olan düzenlemeye tabiyiz. Çünkü emeklilikte de artık 5510 28'e tabiyiz...

Geçin o milletvekilleri onu dedi bunu dediyi. Ne onlar ne dediğini biliyor ne de gayet de ne dediğini bilenler doğruyu söylüyor. Olay net. Herkes kontrole çağırılıp güncel SGK Hastalık Listesi'ne göre tanı almak zorunda. Bu düzeyde tanısı olmayanların emeklilikleri iptal edilecek..

Ama dediğim gibi, bu kesinlikle hukuka aykırı. Olası bir mahkeme sürecinde %100 iptal edilir. Herkes emekli olduğunda geçerli olan düzenlemeye tabidir, kimse geçmişte hak edilmiş bir emekliliği yeni düzenlemeye göre iptal edemez.

Daha önce 5510 28 tabi değilmişsin peki

Vergi indirim Belgesi ile emeklilik bitti. Geçmişte süreli-süresiz Vergi İndirim Belgesi ile emekli olanların hakları devam edecek. Özgür Erdursun

@fthzr,

Değildik. 1 EKim 2008'den önce sigortalı olup 4a statüsünde emekli olacaklar 506 sayılı yasaya tabiydi. Artık 5510 28'e...

Emekli olacaklar ama biz emekliyiz şimdi ben kontrol myaynemi bitirdim hastaneden raporun teslimini bekliyorum 11 Ekim sevk oldum 3 aydır hastane derdi bitmedi şimdi sgkya raporu bugun yarın vericem git bu olmazmi dicek bana

@fthzr,

Hayır. Raporu alacaklar ve SGK Hastalık Listesi'ne göre değerlendirip karar verecekler. Eğer bu listeye göre Hafif-Orta-Ağır düzeyden bir tanı olursa emeklilik devam edecek, değilse emekliliğinizi iptal edecekler.

Böyle lanet bir karar verirlerse de sizin yapmanız gereken şey karar karşı derhal dava açmak olacak..

Ama mesela ben ta kasımda sevk edildim ve engelli raporum 10 ocakta çıktı sadece hastane gec gönderdiği için anca vericem

@fthzr,

İnanın bilemiyorum. Umarım kabul edilir. Sonuçta %100 haklısınız. Ama şu son düzenleme öyle büyük bir hukuksuzluk içeriyor ki, sevk tarihi felan devede kulak kalıyor haksızlık bağlamında

Haklisiniz ama bu işlerin sgk genelgesiyle eski emeklilerin korunacagi düşüncesindeyim çünkü mümkün degil sgk başkanı geldi anlattı efendim dedi kontrol muaynesi olanlar eski yasaya tabi olacaklar hak kaybı yok dedi yasada buna gire çıktı özgür erdursun bu işin prof oda aynen diyir aylin hamim vekil bu işin hocası sizi ilgilendiren bir durum olmayacak dedi daha 4 saat sence bana

Üst Alt