Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olup yasadan sonra kontrol muayenesine çağırılacaklar hangi mevzuata tabiler?

@fthzr,

Sgk henuz teblig gitmedigi icin yapmis olabilirlermi? 1 hafta 10ngun icinde mevzuat ilr ilgili teblig gidince eski mevzuata gore yaparlarsa cogu kisi magdurutiyetten kurtulur🙏

@fthzr,

Henüz çok yeni olduğu için sigorta müdürlükleri ne yapacağını bilmiyor olabilir. Umarım bu hukuksuz kontrol uygulamasının yeni düzenlemeye göre yapılması kararı sizin dediğiniz gibi uygulanır. Ama yasa maddesi çok açık. Şu anda kontrole çağırılan herkes SGK Hastalık Listesi'ne göre değerlendirilecek.

Bu işin ülkede ilk üç isiminden kişilerde bunun böyle olduğunu dile getirirken hala neden sorgulanıyor bu durum anlamak zor.Herkez için umalım en güzeli en hayırlısı olsu arkadaşlar.

@OturanBoğa,

Hayir ikinci karar da teblig var iki kişi red verdik dedi insanlara anlatıyoruz eski emeklileri kapsamıyor diye ama gene soruyorlar dedi

@OturanBoğa,

İyi de içine etmedikleri şey mi kaldı? Ona bakarsanız böyle bir yasa yapılamaz. Anayasa mahkemesinin bunu da iptal etmesi gerekir...

Açık konuşmak gerekirse emekli olanlar yine belli bir zaman emekli maaşı aldılar. Olamayanlar hiç alamayacaklar. 2.si daha beter. İlle de adalet diyeceksek asıl önce onun iptal edilmesi gerekir...

Arkadaşlar yasa SGK'ya tebliğ edilmiş memura sordum bu sabah bize yazı geldi dedi ona göre şevkini yaptı yarın sabah kontrol sürecine başlıyorum sonucu sizinle paylaşırım ama dedim gibi eski yasadan olacak sabah bana verilen sevki sizinle paylaşmıştım herkese Allah hakkında hayırlısını versin

5510 sayılı kanunun 94.maddesi rapor süreklide olsa ben kontrol muayenesine çağırabilirim der. Süreli raporlar zaten kontrol muayenesine gitmek zorundadır.

5510 sayılı kanunun 28.maddesinin 5.fıkrası %40-%49 ve %50-%59 arası çalışma gücü kaybı oranlarına göre prim, yıl şartlarını belirtir.

Buradan anlayacağımız, mevcutta engelli emeklisi olanların raporları sürelide olsa, süreklide olsa SGK'nın istediği zaman kontrole çağıracağını ve çalışma gücü kaybı tespiti yapacağını gösteriyor.

Çalışma gücü kaybı tespiti Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne göre yapılacaksa şayet, bu yönetmeliğin 15.Maddesinin (ç) bendinin 4.fıkrası "(4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır." der.

Kontrol muayenelerine çağırıp, çalışma gücü kaybı tespiti yapmak isteseler dahi, çalışma gücü kayıp tespit yönetmeliği, ilk rapor tarihindeki mevzuat geçerlidir diyor. Ben böyle anlayıp yorumladım.

Ancak SGK yeni bir yönetmelik çıkartıp, (4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır." maddesini değiştirir mi, kaldırır mı bilemeyiz. Bekleyip göreceğiz.

@OturanBoğa @Bilgi Hazinedir sizce ilgili maddenin atıfta bulunduğu maddeler bu şekilde değilmidir?

@@KaYa_,

Burada odaklandığımız kelime “maluliyet”
malulen emekli olanlarda dediğiniz uygulanabilir fakat vergi indirimi ile emekli olanların
Kontrol muayenesine tabi olmaları durumunda neye göre değerlendirileceği açık değil.
Bence @OturanBoğa abinin vurguladığı hususlar uygulanacak gibi.
(Şahsi fikrim)

(Bıktım yeminle. Her gün başka bir rezillik
bin beter olsunlar bunlar beter)

Arkadaşlar forumda yazılan yazıların büyük bir çoğunu okumaya çalışıyorum genellikle aynı şeyler yazılıp çiziliyor bir arkadaşımız yanlış yorumlayıp ters soru sorduğunda ortalık karışıyor halbuki yazılanları okusalar hiç bu kadar soru da olmaz kafa karışıklığı da olmaz gelelim konumuza

Daha önce 2020-2021'de bu konu ile ilgili çalışma yapmıştık engelliler bizde toplasan 5 kişi bize destek olmadı Emeklilik de Şafak sayanlar bölümü çok aktif idi oradan bile hiç destek gelmedi hatta Forum yöneticilerine bu konuyu sabitlemelerini söylemiştim rica etmiştim onlardan da gereken desteği göremedik ama oturan boğa ve bilgi hazinedir bilgileri ile katkı sundular

Sürekli rapor ve sürekli vergi indirimi ile emekli olmuş engelliler maalesef SSK kontrole çağırdığında mağduriyetler oluyordu bunun giderilmesi için o zamanlar çok uğraştık engeliler konfederasyonu ve bazı bürokratlar destek oldular şimdi size konunun özetini anlatayım

Çalışma yaptığımız zaman o zamanki emekli hizmetleri genel müdürü şu an sosyal güvenlik kurumu başkan yardımcısı ve konuya çok hakim ekibi ile kendisinin talimatıyla birden fazla görüşme gerçekleşti telefon ile önerilerimizi dikkate aldı sağlık bakanlığı da destek oldu aile bakanlığı da destek oldu ama hazine ve maliye bakanlığı'nda tıkanmıştık

Sonuç olarak sosyal güvenlik kurumu başkan yardımcısı mecliste komisyonda gerekli açıklamayı yapmıştır bu açıklamayı okuyan arkadaşların aklında soru işareti kalmaz ama maalesef altıni cizerek sizlere söylüyorum sormuş olduğunuz sorularda okumadığınızı anlıyorum.

Altını çizerek söylüyorum sürekli rapor ve sürekli vergi indirimi ile emekli olmuş bir kişinin hiçbir şekilde aklında soru işareti olmaz Yeter ki aynı engel kendisinde bulunsun ilgili kanunda 15 madde 5510 sayılı 94 maddeye atıda bulunuyor zaten sosyal güvenlik kurumu emekli hizmetleri genel müdürlüğü bu konuya tamamıyla Vakıf o zamanki görüşmüş olduğumuz bürokratların bir kısmı şu an görevdedir.

Son düzenleme:
Kısaca özetlemek gerekirse süresiz rapor ve süresiz vergi indirimi ile emekli olanlar 10 yıldır kontrole çağrılmadı ise 2025 yılından itibaren onlarda mı kontrole çağırılacak?
Bu bir ihtimal mi ? Yoksa kanun gereği mi?

SOSYAL GÜVENLİK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ YAZARI MURAT BAL;

Vergi İndirimine Dayalı Emekli Olanlar: Kazanılmış haklar korunacak. Süresiz raporu olanlar kontrol muayenesine tabi tutulmayacak. Süreli rapor sahiplerinin kontrol muayenesi rapor aldıkları tarihteki yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilecek.

SGK’dan Yeni Rapor Alınması Gerekliliği: Halihazırda vergi indirimi raporu olanlar emeklilik başvurularında SGK sağlık kurullarından yeni bir iş gücü kaybı raporu alacak. Ancak, mevcut raporları ile vergi indiriminden yararlanmaya devam edecekler.

Vergi indirimi diye bir şey yok ki artık. Asgarî ücretli zaten gelir vergisi ödemiyor. Komik bir değerlendirme. Adam daha olayın farkında değil. Yeni işgücü kaybı raporu diyor. Vergi indiriminden iş gücü kaybı raporu almadan emekli olunuyordu. Yeni bir iş gücü kaybı raporu ne? Bu herif kesin iktidara yakın biridir. Çocuk kandırıyor...

@deasn12,

Kolay kolay çağrılmayacak ancak idaresi oluşturma adli soruşturma olmadığı sürece çağırilmayacaktır.

Burada karmaşık bir durum var.emeklilik hakkı kazanmış eski mevzuata göre değerlendirilir.Anayasaya aykırı aksi bir durum.TBBM de yasaların her madde resmi gazetede yayınlandıgı gün resmiyet kazanır.daha önce süreli rapor ile emekli olan zaten kazanmış oldugu bir hak var Sen kontrol muayenesinde tutubda seni yeni mevzuata göre değerlendireceğim derse eşitlik ilkesine aykırıdır. Öyle bir durum olsa normal emeklilikte bile 1999 öncesi ve sonrası sigortalılar mevzuat değişti.1999 öncesi sigorta girişi nasıl önceki mevzuata göre degerlrndiriliyorsa.Engrlliler icin de yeni mevzuat yürüllüge girdiği tarih den sonra emekli olacak kişileri kapsar. Kontrol muayenesine girecek kişi önceki mevzuat ne ise ona göre değerlendirilir

Ozaman kontrol zamani kimse

@fenerliyizz,

Resmi gazetede onaylanan 15.maddedeki 28.ve 94 .maddeye gore islem gorecektir nedemek peki @OturanBoğa detayli anlatti tamamen yorumu dogru bence yeni yasaya gore yapip magdur edecekler insanlari😔

@deasn12, Evet dostum bende diğer konuda Murat Bal tarafından yazılan bu makaleyi paylaşmıştım doğrudur söyledikleri.

@gannicus, Yazılan yazıyı doğru anlamıyorsun, anlamadığın şeyi yanlış yorumluyorsun.

Vergi indirimi diye bir şey yok ki artık. Asgarî ücretli zaten gelir vergisi ödemiyor. Komik bir değerlendirme.
Vergi indirimi uygulaması halen var ve devam edecek. Asgari ücret kadar olan kısımda vergi yok diye vergi indirimi olmayacak diye bir şey yok. Maaşı asgari ücretten yüksek olanlar için vergi indirimi belgesinin etkisi olacak ve devam edecek.

Adam daha olayın farkında değil. Yeni işgücü kaybı raporu diyor. Vergi indiriminden iş gücü kaybı raporu almadan emekli olunuyordu.
Adam yıllardır bu işin içinde ama sende biraz farkına var olayın. Zaten yeni uygulamanın nasıl olacağını anlatıyor yazısında.

Yeni bir iş gücü kaybı raporu ne? Bu herif kesin iktidara yakın biridir. Çocuk kandırıyor...
Mevcut raporlara göre emeklilik olmayacak yeniden sevk ile rapor alınacak diyor.
İş gücü kaybı raporu, durum bildirir raporudur. Bu raporlarda oran olmaz hastalıklar ile ilgili detaylar teşhis ve tanı olur. SGK tarafından sevk ile alınan bu raporun karar kısmı hastane tarafından boş bırakılır. Çalışma gücü kayıp oranını SGK Sağlık Kurulu belirler.

Yanlış yorumlamış olabilirsin o yazıyı bu yüzden tartışmalar olmasın gerek yok böyle şeylere.

Yazının tamamını okumak istersen burada 👇

Komiksin. Yazdıklarımı doğru dürüst oku. Asgarî ücrette vergi indirimi yok dedim zaten. Kaç kişi asgarî ücretin üzerinde vergilendiriliyor yahu. Ekseriyetle asgari ücret. O yüzden onu yazdım...
Diğerlerinde anlamadığın ne? Vergi indiriminden emekli olanlar işgücü kaybı raporu almıyor. Normal rapor alıyor. Adam "yeni bir iş gücü kaybı raporu alacaklar" diyor. Kardeşim vergi indirimden biz iş gücü kaybı raporu ile emekli olmuyorduk ki Zaten. Yeni bir işgücü raporu ne. Öyle bir şey yoktu. Hani eskiden alınırdı da yenisi alınır. Bu Yeni kanunda var. Anlamadığın ne?

Selamlar, süreli rapor ile engelli olan biri kontrol muayene süresi geldiginde eytsartlari tutuyorsa normal emekliliğe geçiş yapabilir mi? Yaparsa maaş hesabı tekrar mı yapılır ?

@gannicus,

Vergi indirimi diye bir şey yok ki artık bunu bu şekilde dersen yanlış olur. Artık vergi indirimi uygulaması yok der gibi anlar millet. Özelden bana soru geldi senin bu yazına istinaden. İş yeri benim için vergi indirimi uygulamayacak mı diyor adam böyle yazdığın için.

Halihazırda vergi indirimi raporu olanlar emeklilik başvurularında SGK sağlık kurullarından yeni bir iş gücü kaybı raporu alacak.

Anlamıyor musun kardeşim sen. Raporu olanlar emeklilik için yeni bir iş gücü kaybı raporu alacak diyor.

Vergi indirimi belgen var mı yok mu bilmiyorum ama açıp bakarsan Maliye Sağlık Kurulu dereceni belirlerken çalışma gücü kayıp oranı diye yazıyor.

Adamda buna istinaden diyor. Buna göre işlem yapılmayacak yeni iş gücü kayıp raporu alınacak diyor.

@fenerliyizz,

Evet aynen dediğiniz gibi zaten komisyon tutanaklarında da sosyal güvenlik kurumu başkan yardımcısı bunu özellikle belirtmiştir bu konuda sıkıntı yoktur gönlünüz rahat olsun yeter ki engelli raporunuzdaki tanı mevcut olsun yani rahatsızlığınız aynı olsun bundan sonra yani yasa çıktıktan sonra emekli olacaklar çalışma gücü kaybı yönetmeliğine göre işlem görecektir bunu diğer arkadaşlarımızda belirtmişlerdir sizlerden ricamız yazılanları okuduğunuzda hiçbir sorun olmayacaktır inşallah

@als23,

Bildiğim kadarıyla maaş 1 ay kesiliyor. Yeniden hesaplama yapılıp maaş tekrar bağlanıyor. Engelli hakkıyla bağlanan yaşlılık aylığı biraz daha yüksek olabiliyor maluliyet emekliliği maaşı ise daha düşük

@Engelli52,

Sadece o mu? Geçmişe yönelik yasa da anayasaya aykırı. Milletin bir kısmını aynı şartlarda emekli edip diğerlerini etmemek de eşitlik yasasına aykırı. Şu yaptıklarında anayasaya aykırı olmayan tek bir şey yok zaten...

Merhaba süresiz %70 vergi indiirmden 2023 emekli oldum bu beni etkiler mi yapmam gereken bir şey var mı teşekkür ederim.Kusuruma bakmayın meşguliyet verdiğim icin

Düne kadar süreli raporla emekli olanların, emekli oldukları zamanki şartlar neyse ona tabii olduğunu savunuyordun. @OturanBoğa bu gün tamamen farklı görüş belirtmişsiniz.

@Dem,

Yetkililer hep buna yönelik açıklama yaptı. Fakat bu gün resmi gazetede yayınlanan çok başka…
her zamanki gibi sağ gösterip sol vuruyorlar.

Ben böyle olacağını tahmin etmiştim

@karmasikadam,

Karaambar kamyoncular derneği kurufasulye neyli olsun diye genelge yayınlamıyor.
Mecliste ağzınızdan çıkan her kelime tutanak altına alınır.
Binlerce insanın kaderiyle oynuyorlar.
Ben mecliste böyle dedim ama öyle değil diyemezler

Üst Alt