Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olup yasadan sonra kontrol muayenesine çağırılacaklar hangi mevzuata tabiler?

👆
Link yukarıda

YouTube de eski ssk müfettişi isa karataşın engelli emeklilikte ilgili yeni torba yasada çıkan kanununda 2008 önce si kontrol muayenesine tabi olanlar ssk kontrolra çağırdığında süresi dolanları cagırdıgında 2021 hastalık listesine göre iş gücü kaybı bakılacak ssk nın saglık kurulu değerlendirecek diye yorumluyor. BU torba yasanın son derece yanlış olduğunu Anayasa mahkemesine götürülmesi gerektiğini söylüyor dogrusuda bu Kazanılmış hak elinden alınıyor hiçbir siyasetçi de bunu dillenditmiyor maalesef muhalefetde derneklerden tepki yetersiz

@fthzr

İyi akşamlar bir yıl önce vergi indirimi ile bir yıl süreli emekli oldum kontrol sürem geldi kontrol e girdim %74 oran aldım bir ay önce vergi indirimi için de geçen hafta tekrar başvuru yaptım azıcık da olsa bir umut var mı vergi indirimi ile emekli olanların hakları korunacak devam edecek diye yani ikinci karar size siz ömür boyu eski yasaya tabisiniz mi dedi

Düne kadar süreli raporla emekli olanların, emekli oldukları zamanki şartlar neyse ona tabii olduğunu savunuyordun. @OturanBoğa bu gün tamamen farklı görüş belirtmişsiniz.

Bütün kazıkları gördüm ama bu kontrol muayenelerinde de sgk hastalık listesi’nin kullanılacağını göremedim! Şeytanın aklına gelmez zira. Hem temel hukuk kurallarına aykırı bir düzenleme hem de şusu-busu derken yaklaşık 500 bin engelli/malul emeklisi için korkunç bir zulüm. Adamlar bunu nasıl göze aldı, vallahi anlamak imkansız. Bu öyle araba alımını engellemeye benzemez, 500 bin ev için alarm zilleri çaldırıyorlar. Harbi g.t lazım, ve akpde bu varmış. Helal olsun!

Ama tekrar ediyorum, bu hukuksuz düzenleme mahkemelerden %100 döner.

Adam zamanında çıkıp anayasa baba yasa tanımıyorum dedi.
Engellilerin değil bütün emeklilerin maaşını kestim dese kimse ses çıkaramaz.
Belediyeleri aldık koltuklarınıda alacağız altlarından
Biz maaştan geçeriz onlar saraylarını güçlerini kaybedince suratlarını görmek paha biçilemez.

@Engelli52,

Konu sürekli rapor degil sureki rapor süreli kontrol muaynesi bulunan emekli ama bu haklisiniz onlarda eski yasaya tabi bugun bizzat sgk ile görüştüm 94 madde 28 madde bunun aksi demek degil

@svnn,

Kontrol muayenesinde aldığınız. %74 oran süreliimi⁸ rapor yokda süreklilimi.Bu yeni mevzuat resmi gazetede yayınlamayan aldığınız rapor direkli ise sizi etkileyen bir durum yok.yanlız süreli örnek 2 yıllık rapor aldıysanız 2 yıl sonra Kontrol muayenesinde yeni hastalık listesine göre değerlendirme yapılacak

Şuan kimse ne olduğunu tam bilmiyor, kontrol muayenesine giden arkadaşlarımız cevap yazarsa en sağlıklı bilgiye ulaşırız.

@svnn,

2 yıl sonra yeni mevzuata göre degerlrndirme olur maalesef şuanki duruma göre.muhtemelen bu yasa geri cekilip düzenleme olacaktır. ANAYASA MAHKEMESİ BU KARARI BOZAR.süreli raporla kontrol muayenesine çağrılan birisini sen baltazar formülünü göre degerlendirmeyip iş gücü kaybına göre değerlendirmek hak edilmiş hakkı üsuldüzce geri almak anlamına gelir.elinde vergi indirimi ile bekleyenler belki hak kaybına uğrayacak ama kontrol muayenesine cagırmış birisini farklı mevzuata göre degerlrndirme oyun oynanırken kural değiştirmeye benzer Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı

@Dem,

İşin mantığı eski mevzuata göre olması cünkü süreli raporu olan eski baltazar formülünü göre süreli emeklilik hakkı kazanmış.sonuçta Kazanılmış hak geriye almak icinde aynı sartlarda değerlendirmek gerekir.Ama bu YouTube da yorum yapanlarda eski ssk müfettişi .Ama anayasaya aykırı bir kanun neresinden bakarsan bak.iki ceşir mağduriyet var.1 'cisi emekli olunca kontrol lehine olanlar. 2"ciside vergi indirimi ile yılını yada sigorta primini tamamlamaya calısan kişiler

bugun bizzat sgk ile görüştüm 94 madde 28 madde bunun aksi demek degil
Sevgili arkadaşlar kontrol muayeneli yani süreli rapor veya Surelili vergi indirmi ile de emekli olunsa aynı rapor almış olduğu tarihteki yönetmelik geçerlidir zaten komisyonda konuşulan buydu 94 madde de buna işaret ediyor Bu bir kazanılmış haktır hiçbir sorun yok sadece Yeni emekli olacak kişiler çalışma gücü kaybı yönetmeliğine göre emekli olacak

Süreli raporla veya süreli vergi indirimi ile emekli olan kişinin engelinde bir iyileşme yoksa ayni engel devam ediyorsa hiçbir sorun yok artık sosyal güvenlik kurumu bu işleri tek elden yürütecek

@Engelli52, 2 yıl süreli emekli oldum balthazard sistemi ile, süre bitiminde aynı hastalıklarım devam ediyorsa emekli olduğum tarihteki mevzuatmı geçerli olacak?

İsa karakaşın bugünkü açıklamasına istinaden bende böyle yorum yaptım. Eski ssk müfettişi normalde olmasıda gereken o.kontrol muayene sine çağrılan birisi eski mevzuata göre hastalıkları değerlendirilmeli.

Peki bu yasa anayasa mahkemesine götürülecekmi ? Sadece chpmi götürebiliyor diyer muhalefet partileri yada stk engelli derneklerin bu yönde bir yetkisi hakkı varmı ?

Yada bireysel olarak hak kaybına uğramış bir engelli anayasa mahkemesine dava açabiliyormu ?

@fenerliyizz,
Güzel kardeşim öyle demiyor bunu nen sabah dinledim diyorken kontrol muaynesinde senin özür oranin ki bu zaten sgk da işgucu diye geçer eskiden beri yani yüzde 40 aldı kalırsan diyir o zaman sıkıntı e tabi daha önce yüzde 50 ile emekli oldun diyelim kontrolde yüzde 34 çıktı elbette bu yüzyıldır böyle zaten

@fthzr, iyi geceler, kafama çok takıldı 2 yıl süreli vergi indiriminden emekli oldum. Süre bitiminde eski mevzuatmı geçerli olacak?

@fthzr

İnşallah öyledir olması gerekende bu.kazanılmış hak neyse o olmalı Yukarıdaki linki izle isa karakaş bugün paylaşmış. Bsltazara göre %40 altına düştüğünde elbetteki emekli maaşı kesilir bunun aksini savunan cıkmaz herhalde sitede.Kontrol muayenesinde mevcut hastalıkların üzerinden mi değerlendirme yapılacak yoksa yeni mevzuata göre hastalık listesine bakılarak kontrol muayenesine gelen birisine senin hastalıkların yeni mevzuata göre emeklilik hakkı tanımlanmıyormu diyecek.isa karakaş bu adam eski ssk emekli müfettişi onun yorumuna göre bende yeni mevzuata göre kontrol muayenesinde hastalık listesine göre ssk değerlendirecektir dedim Bu adam bilinen birisi cıkıpta işkembeden sallamaz diye düşünüyorum.Tek hastalıktan %40 altına düşerse diyor. Eski yönetmelikte birden fazla hastalıktan toplam baltazar formülünü göre %40 ve üzeri rapor alan birisi vergi indirimi ile emekli oluyordu. Örnek tansiyon %10 var şeker var %30 obezite var %20 bsltazarla toplam %40 üzerinde raporlu bir kişi raporu diyelim 2 yıllık ve 2 yıllık vergi indirimi ile emekli olmuş kontrol muayenesine gitti bu kişi yeni mevzuata göre saglamdsn sen çalışa bilirsin diyip emekliliğini sonlandıracaklar.İsa karakaşın YouTube daki yorumunun açılımı bu.

@fenerliyizz,

Elbette ki Sosyal Güvenlik Kurumu bunu kontrol muayenesine çağıracak. Kontrol muayenesinde en az gerekli olan yüzde 40 engel durumunun olup olmadığına bakacak. Eğer 40'ın altında ise bunu iptal etmesi de söz konusu olacak.
Böyle diyor zaten eski yasada yeni yasada en az yüzde 40 olmali burda yeni yasaya göre bakilcak diye bir yorum yok bence.

Soru soran arkadaşlar burayı okumanızı rica ediyorum

Komisyon: SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU Sayfa:22
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Efendim, şöyle, hekimle hasta karşı karşıya gelecek bir sistem
üzerinden yürümüyor, tamamen raporlar üzerinden yürütülüyor bu işlemler. Çünkü sadece biz buradaki 306 bin kişiyle ilgili işlem
yürütmüyoruz, malumunuz, sosyal güvenlik sisteminde malullük aylığı alan çokça farklı kanunlardan faydalanarak malullük aylığı
alan kişiler de var. Bunlar da yine kontrol muayenesine tabi tutulan kesimler. Kişilerin kontrol muayene iş ve işlemlerine esas olan
raporlarını yetkili hastanelerden almalarını istiyoruz. Bu hastanelerden alınmış olan raporlar bizim ilgisine göre hangi il ya da bölgenin
kontrolünde ya da yetkisi altındaysa oradaki sağlık kurulundaki hekimlerimiz tarafından değerlendiriliyor. Bazen iyileşme hâli olması
nedeniyle talep reddediliyor, aylığı kesilebiliyor. Bu durumda da kanun şöyle bir hususu öngörmüş: Böyle bir durumda bir üst kurula
itiraz etme hakkı vermiştir, buna Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu diyoruz. Yüksek Sağlık Kurulu 12 hekimden
oluşuyor. Bu hekimler de sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan Türk Tabipler Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar, Millî
Savunma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığının temsilcilerinden, üniversitelerin temsilcilerinden oluşan
hocalar tarafından değerlendiriliyor ve nihai kararı da burada veriyorlar. Yani bu kadar yoğun bir sistem içerisinde bir karışıklık
yaşanmıyor.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama gene aynı şey olmuyor sanki. Kazanılmış hakkı geriye düşebilecek bir durum oluyor sanki.
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Şöyle, iyileşme hâli varsa o günkü mevzuat çerçevesinde...
AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama o çok muğlak bir şey Sayın Başkanım. Yani o iyileşme hâli varsa...
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Bu tabii, tıbben değerlendiriliyor, idari bir personelin değerlendireceği
bir husus değil, hekimlerimiz tarafından değerlendiriliyor.
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Zaten bu uygulanıyor, süreli raporlarda o dediğiniz şey uygulanıyor.
AYLİN YAMAN (Ankara) - 2008 öncesi...
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Uzun yıllardır bu sistem üzerinden yürütüldüğü için sağlık kurumlarımız
bu konuda gerçekten çok isabetli kararlar veriyorlar.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Peki, bir şey daha sorayım, yeri gelmişken, bir de "sürekli" ibaresi olan engellilerimiz var, onlar
yine kontrol muayenelerine gidiyorlar. Bu konuda bir şey yapmayı düşünüyor musunuz acaba?
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Sürekli olanla ilgili şöyle bir husus olabilir, Sayın Bakanım, birkaç
dakikada böyle bir izaat yapmamda fayda var. Bunu bilmenizde fayda var efendim.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Bu konuda çok büyük mağduriyet var.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Buyurun.
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Her kamusal işlemde olduğu gibi bazen suistimallerle karşı karşıya
kalabiliyoruz, özellikle engelliye ilişkin raporlarda bir dönem suistimallerle karşı karşıya kaldı. Gerçekten hasta olmadığı hâlde
muhtelif kişilerin kan örnekleriyle, bazı tıbbi değerlendirmelerle Hazine ve Maliyeyi ve SGK'yı yanıltarak aylık bağlama durumları söz
konusu olmuş. Bu bazen ihbarla çıkıyor, bazen şikâyetle çıkıyor; çok ciddi bulunursa şikâyet ama çok ciddi bulunacak, birtakım
kriterler ortaya koyacak. O zaman sürekli olmasına rağmen bir kontrole gönderme ihtiyacı oluyor; çok mu yoğun? Değil.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama işte, Sayın Başkanım, bu muğlak yani subjektif şeyden uzaklaşmak için "sürekli" ibaresini
hekim koyuyor zaten, sonuçta hekimin beyanı bizim için esas. Bu ibareye rağmen tekrar kontrole gidildiğinde farklı bir şey... Aslında
çoğu zaman o süreklilik hâli devam ediyor, bana hiç öyle devam etmediğine dair bir şey gelmedi ama "sürekli" ibaresi alanının tekrar
tekrar sisteme girilmesi hem hasta açısından mağduriyet hem de sistem açısından iş yükü anlamında mağduriyet. Yani ben onu
kastediyorum, hiç "sürekli" olanı tekrar değiştirdiklerini duymadım yani Allah için ama gerçekten ciddi bir iş yükü de yaratıyor. Keşke
buraya o da eklenseydi.
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Bazen de savcılıkların yürütmekte oldukları bazı soruşturmalardaki
emarelerden hareketle gelebiliyor, bu da son derece istisna. Belki sizin elinizdeki örnek böyle bir durumun sonucu olabilir ama yaygın
değil bu.
ALİ KARAOBA (Uşak) - Ampute olmuş bir ayak var...
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Bunlar öyle değil efendim, bunlar öyle değil.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Hayır "sürekli" ibareleri genellikle olduğu için konuluyor.
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Sayın Vekilim, şöyle: Sağ bacak ampute, sol bacak
ampute; bunlar zaten maluliyet kriterleri içerisinde değerlendiriliyor. Bu, engellilikle alakalı değil, bu çalışma gücüyle alakalı. Bunlarda
çok yoğun yok ama başta onu şöyle koyuyorlar: "Sürekli"yi koymadan önce mutlaka bir KMT koyuyor iyileşme ihtimali olan -
amputeler için söylemiyorum- durumlarda, vakalarda bir kontrol muayenesi koyuyorlar. Bu da, iyileşme olup olmadığı, tabii yine aynı
kurumlardan alacakları raporlarla değerlendiriliyor.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Kontrol muayenesi yıl da 1 defa mı?
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Genelde duruma göre, üç yıl sonra da veriliyor. Biz onu üç ay önceden
de uyarıyoruz Sayın Bakanım.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Bunun ne önemi var biliyor musunuz? O engelli maaaşı alan insanlar o engelliye
gerçekten iyi bakabiliyor mu, mağdur mu, öldü mü, darp aldı mı? Yani mağdur zaten, onu o şekilde düşünün...
ALİ KARAOBA (Uşak) - Aile hekiminden bilgi alınabilir Sayın Vekilim, o zor bir şey değil ki.
Tutanak Hizmetleri Başkanlığı
Komisyon: SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU Sayfa:23
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Ama "kontrol" adı altında, hastayı görmesi lazım.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Aslında engellilik durumuna göre kontrol edilmesine karşı değilim, durumuna göre değişiyor.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Aynen o amaçla kontrol ediliyor.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Ben daha çok "sürekli" ibaresi bir kere kondu, mesela doğuştan görme...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Tamam haklısınız ama "kontrol" diyor adı üstünde yani bu hastaya gerçekten
bakılıyor mu?
AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama gidiyor o hasta gene de.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Ee, gidecek tabii ki hastayı görecek ama. Mağdur edildi mi, dövüldü mü, darbedildi
mi, beslenmesi yapıldı mı; adı üstünde kontrol muayene, arkadaşlar, kontrol muayene.
AYLİN YAMAN (Ankara) - O birinci basamak üzerinden de kontrol edilir.
MÜHİP KANKO (Kocaeli) - Engellilik kontrolü farklı, o kontroller farklı.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Evet, farklı.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Aynen bu da engelli kontrolü değil zaten, kontrol muayenesi.
MÜHİP KANKO (Kocaeli) - Ama öyle değil ki.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama bu rapor amaçlı tekrar gittiği için.
Ben şimdi iki taraflı da düşünüyorum yani iş yükü de olmasın, hastaya da olmasın.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Bir vekil olarak kontrole hiçbirimizin itirazı olmaması lazım.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Kimsenin itirazı yok ona.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Yılda 2 falan olsa anlayacağım da üç yılda bir kontorele itiraz olmaması lazım.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Arkadaşlar, şöyle yapalım isterseniz, şimdi arkadaşlarımız arasındaki konuşmadan şu çıkıyor:
Bu kontrol neyin kontrolü? İsmail Bey bunu bir açıklayın.
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Efendim, mevcut sağlık kurulu raporunu incelediğinde üzerinde yazılı
olan rahatsızlıklarda ilerleyen süreçte bir iyileşme hâlinin olma ihtimaline karşılık bir karar veriyor.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Sakatlık durumunda değil bu değil mi, onları kapsamıyor?
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Engellilik durumda tabii.
Bu değilse ampute birinin iyiyileşme olanağı zaten yok ya da doğuştan görme engelli olan bir vatandaşımızın tekrar görme
gibi bir durumu söz konusu değil. Bunlar daha çok ilaç tedavisiyle ve benzeri yöntemlerle iyileşme ihtimali olacaklarda var, sadece
engellilikte değil, çalışma gücü kaybına bağladığımız maluliyette de var bu.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Tamam

Benim hastalıkların hepsi kronik verilen rapor, süreli , diabet, fmf , kalp kapak hastalığı, ,kolestrol, bunlara da süreli rapor verdi hastane neden diye sorduğumda ilk defa rapor aldığınız için bu şekilde yapmamız gerekiyor tarzı bir cümle kullandı, raporun alt kısmında kronik kısmını işaretlemişler , rapor aldıktan sonrada tansiyon ve ankilozan spondilit teşhisi koydular .şimdi eğer ben yeni mevzuat SGK hastalık listesine göre kontrol muayenesine gidersem muhtemelen emekliliğim iptal olacak ve tekrar iş aramaya calişacagım ki , kimse iş vermez artık… bu kadar kapalı da yapılmazki kanun açık açık yazarsın yorumlayamaz kimse….

Üst Alt