Ben nasip olursa pazartesi günü (15 Aralık) emekli olmak üzere ayrılışımı yapacağım.
4/c 5434'e tabi memurum. 23 yıllık memuriyet ve 3,5 yıl SSK olmak üzere toplam 26,5 yıl hüzmetle emekli olacağım.
Normal yaştan emekliliğime tam 5 yılım vardı.
Şimdi gelelim konumuza;
Benim emekliliğim onaylandıktan sonra emekli olacağım yaş ve yıl yazan hitap bilgilerim değişti.
Artık aynen şöyle yazıyor;
"Emeklilikte 18 sigortalılık yılına tabidir. Maluliyet durumunun SGK tarafından onaylanması halinde emekli olabilir."
Farzedelim ki önümüzdeki aylarda veya yıllarda SGK beni kontrol muayenesine çağırdı.
Yine farzedelim ki rapor oranım %40 altına düştü.
Ne olacak? Veya olması gereken;
Emekliliğim iptal olacak. Öyle mi?
Peki ben neye tabi olacağım o andan itibaren.
Engelli raporum bu arada 1 yıllık.
Rapor geçerlilik sürem dolmuş. Zaten ona gerek yok.
Yenisi çıkacak. Ama %40 altında kaldığı için bir işime yaramayacak.
SGK bana ne diyecek. "Pardon biz hata yapmışız" mı
Yoksa "Pardon benim kendi ellerimle yetki verdiğim hastane ve doktorları hata yapmış" mı
Ben emekli ikramiyemi alacağım. Maaş alacağım aylarca hatta yıllarca.
Ne olacak. Pardon "Sen o aldığın paraları hak etmemişsin faiziyle geri öde" mi diyecek.
Sağlık raporu "Bana 2 ekmek verir misin" der gibi elde edilen bir şey değil.
Can teslim ettiğimiz kişiler yıllarını mesleğine vermiş doktorların koca koca profesörlerin doçentlerin çalıştığı devletin izni almadan adım atamayan kurumlar sonuçta.
Peki benim başıma böyle bir şey gelse ne olacak.
Hitap bilgilerimde artık emekli olacağım yaş ve yıl bilgisi de yok.
Ben neye tabi olacağım. Diyelim ki 5 yıl sonra oldu bu iş.
Ben normal emekliliğimi hak edeceğim zaten.
Son olarak fikrim şudur ki;
Kontrol muayenesi mevzusu bu engelli erken emekliliğini cazip halden çıkarmak, teşvik edilmesini önlemek ve itici ürkütücü göstermek için ortalıkta dolaşan bir durumdur. Olmuyor mu? Olur. Ama yukarıda gösterdiğim amaçla yapılıyor kanımca.
Şöyle basit bir görselle anlatayım;