Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne götürecek olan vekilimiz Aylin Hanım’a nasıl destek olabiliriz?

beklemeyin, boşuna umut bağlamayın arkadaslar bu güne kadar bu muz cumhuriyetinde kanunlasıp daha sonradan iptal olan ne gördünüz??

Merhaba arkadaşlar kaç aydır anayasa mahkemesi dosyaları araştırıyorum Esas:2025/78 dosyası bulamıyoruz acaba yanlış esas dosyası mı? hepsi çıkıyor bi tek 78 biten rakam yok 77 76 79 gibi esas dosyaları mevcuttur. ortalıkta anayasa mahkemesine dilekçe yok

@Serkan0244,

hala haber yok derken Esas dosyasını ne olduğuna bilmiyoruz ki madem anayasa iptal dilekçesi verildi dosya açılması lazımdır esas dosyası yok ortalık da

Halen gereksiz ve bilgisizce panik yaratarak, ortalığı karıştıranlar olmuş. İşin gerçeğini ve doğrusunu şöyle açıklıyayım. Henüz daha karar çıkmadığı için Esas No aratırsanız bile çıkmaz. Karar aramalarında kararı açıklanmış Esas No veya ilk No olan dosyaların numaraları yazınca çıkar. Gelelim herkesin beklediği bu davanın kararın ne zaman açıklanması konusunda. Önceki mesajlarımda belirtmiştim ama ne yazık ki okunmadığı için bir kez daha paylaşıyorum ve daha da paylaşmayacağım. Anayasa Mahkemesi bu tür benzer davaları 1-4 yıl içinde açıklıyormuş. Bunu benzer davaları araştırarak böyle sonuca vararak söylüyorum. Bizim davanın açılalı bugün zaten tam 9. ay olmuş. Yani daha bugünlerde karar çıkmaması normaldir. Sonucun çıkması için en azından Şubat sonu gibi beklemek gerekir. Şayet Aralık veya Ocak gibi açıklanırsa, bu mahkeme heyetinin hızına ve mucize olmasına bağlıdır. Önümüzdeki Şubat ayının son gününde sayarsak, kararın çıkması en geç 2029!a kadar olacaktır. Şimdilik beklemek ve sabretmekten başka yapılacak bir şey yoktur. Karar açıklanınca en kısa sürede paylaşılacaktır.

@Batax,
kardeşim eyvallah bunları bende biliyorum fakat anayasa mahkemesi için iptal talebi dilekçe verildi mi? eğer evet verildi zaten esas dosya noyu verilmesi gerekiyor esas dosyası yoksa demeki verilmedi ben sonuçları bekleme süresine bahsetmedim farkında mısın? demeki esas dosyası yoksa demeki dilekçe verilmedi anlamına gelir yanlış anlaşılmasın ben mahkeme sonucu istemiyorum zaten 1 ile 3 yıl arası süre eeee orta da dilekçe yoki ilk dilekçe verilince esas dosya numarası alınır.

Dilekçe zaten verilmişti, 06.03.2025 tarihinde mahkeme heyeti, Mart 205 gündemde 'Esasın incelemesine karar verilmiştir' diye bildirmişti. Dilekçe verilmeseydi mahkeme heyeti Eaas No vererek davayı nasıl açtı o zaman? İnanmak istemeyen milletvekilinden bilgi alsın o zaman.

@Batax,

Galiba ben anlatamadım sana..... Diyorum ki DİLEKÇE VERİLDİ DİYORLAR EE ESAS DOSYASI KAÇTIR? gizli saklı birşey yoki verdim diyor ama esas dosyası kaç? sana inanır inanmak zorunda değiliz ben sorumu cevabını isterdim kusura bakma da sen laf kalabalığı yapıyorsun..

@serce_465,

X de 50 ya da 100 engelli aktif olarak engelli emeklilik ve haklarımız elimizden alınıyor diye sürekli yazıyor.
Zafer partisi Ümit hoca ve bir kac tane siyasi lider engellerin hakkını savunuyor.
10milyon engelli var ama 100kisi yazıyor. Sanirim emekli olan engelliler ben yırttım benden sonrası umurumda degil diyor. Yoksa 10milyon engelli var ya birlik olsak parti kurarız. Neyse boyle baslar bu haklarımızin elimizden alınmaması ama burada kalmaz tüm haklarımız tek tek gider. Yani bu yasa ve gelecek olan yeni yasa ile ek maddeler herkesi yakar.

@Freedomm,

Esas no:2025/78. Dosya Anayasa Mahkemesi tarafından genel kurulda esas yönünden görüşülmek üzere gündeme Mart ayında alındı. Şu an sorgulamada görülmemesinin sebebi dosyanın karara bağlanmamış olmasıdır. 2025/78 dosya şuan derdest durumda artık ne zaman tarih verilirse o vakit görülüp karar bağlanacak.

Bugün çıkan kararlarda bizim davaya benzeyen bir dava gördüm ve iptal kararı 10 ayda çıkmış. Yani bu demek oluyor ki, eğer aynı seviyede olursa, bizim dava da 10 ayda bile iptal kararı çıkabilirmiş. Yani bu demektir ki, önümüzdeki Ocak ayında her an her şey olabilirmiş. Az da olsa umut var ama o umut yaklaştı bile. Biraz daha beklemeye ve sabretmeye devam diyelim.

Bu konuda neden çok az kişinin sesi çıkıyor ben de anlamış değilim. Change sitesinde bile imzalayan kişi sayısı 1.200leri bile bulmamış.

@Batax,

Doğru aym cok yoğun ve iki yil dolmadan karar çıkmıyor. Yalnız x de siyasi partiler aym başvuru yapti yani karar fazla sürmez. Engeliler tek başına aym başvuru yapsa karar daha gec çıkar.
Erdoğan aym tanımıyor.
Bahçeli desen aym kapatalım diyor.
Hukuk bağımsız olsa herkes vergi indirimi ile emekli olacaktı.
Neyse emekli maaşlarını bile sgk kontrol süreci ve onama derken 9 ay sonra başlıyormuş yani müracaat tarihini kâale almıyor. Bununla ilgili toplu sekilde bile tek bir avukat üzerinden dava açabiliriz.
9 ay sonra 20binlt emekli maasi bağlansa 180binlt zararın var. 180binlt 3milyon engelli emekli ile carp deli para çünkü 2025 engelli emekli olma yılı başlangıcı en yoğun emeklilik donemi akp yasa çıkardı.
Ne kurnaz bu hükümet en yoğun engelli emekli döneminde yarısını elesek bile kâr diyorlar.

Vergi İndirimi İle Emekli Olma Haklarımız Elimizden Alındı Bura da Yakınmanın Bir Faydası Yok Bize Bu Yasayı Çıkaran Vekillerin Facebook Ve İnstagram Hesaplarında Yapılan Paylaşımların Altına Bu Konuyu Sistematik Bir Şekilde Yazmamız Gerekiyor Ne Kadar Çok Susarsak O Kadar Çabuk Unuturlar

@AltayTuna,

Facebook ya da instgram kimse kâale almıyor.
X de engelli 50 ya da 100kisi akp ve yasa ile ilgili haksızlığı siyasilere yazıyor.
Ben de o 50 kişi içindeyim ama destek yok. Diger engelliler nerede? Herkes susmus ya da ben emekli oldum cok da tiiin diyor galiba neyse yeni yasa ile haklari tek tek gidince görürüm o susanlari ve hakkını aramayanlari 10milyon engelli var. Sadece 100kisi x de siyasilere yazıyoruz. Ben x de cok fena açıklarını ve hatalarını yazıyorum.
Korkmayın!

Bu konuda neden çok az kişinin sesi çıkıyor ben de anlamış değilim. Change sitesinde bile imzalayan kişi sayısı 1.200leri bile bulmamış.

İmzalayıp x de paylaştım.
Herkes İmzalayıp x de paylaşım yapsın.
X gerçekten cok güçlü herkes hak, hukuk, adaleti x de arıyor. Siyasilerin hepsi orada burada ya da facebook paylasim sonuc vermez.

Son düzenleme:
Güzel bir paylaşım olmuş. İmzaladık paylaştık. Umarım daha fazla kitleye ulaşır.

Cimer'e Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına yazdım. Eğer cevap gelmezse edilekçe ile TBMM Dilekçe Komisyonuna ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna da ayrıca ileteceğim. Dilekçeye katılımınız için sonrasında linki paylaşırım.

"info@akparti.org.tr" "chp@chp.org.tr" "bilgi@iyiparti.org.tr" "tip@tip.org.tr" adreslerine aşağıdaki maili ilettim. Siz de destek için benzer mail iletebilirsiniz:

15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren 7538 sayılı Kanun ve bu kanuna bağlı olarak yayımlanan 2025/4 sayılı “7538 Sayılı Kanunla Emeklilik İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler” Genelgesi sonrası, engelli sigortalıların emeklilik işlemleri yeniden değerlendirilmiş ve çok sayıda kişinin emeklilik başvuruları iptal edilmiş, aylık ödemeleri durdurulmuştur.
Bu uygulama özellikle 1 Ekim 2008 öncesi işe giren sigortalıları de kapsamış, geriye dönük olarak düşük engellilik oranları verilerek kazanılmış emeklilik hakları ellerinden alınmıştır. Daha önce süreli raporlarla emeklilik hakkı kazanmış kişiler, yeni değerlendirme sonucu aylıklarını alamamakta, temel yaşam giderlerini karşılamakta zorlanmakta ve ciddi maddi ve psikolojik mağduriyet yaşamaktadır.
Bu mağduriyet yaklaşık 11 aydır devam etmekte ve konu Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış olmasına rağmen henüz sonuçlanmamıştır. Bu belirsizlik ve gecikme, toplumsal güveni zedelemekte ve sosyal hak ihlallerini derinleştirmektedir.
Toplumsal etkisi yüksek olan bu sorunun halkın bilgisine sunulması, kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve yetkili kurumlar üzerinde gerekli baskının oluşturulması açısından parti olarak dikkate alınmasını talep ederim. Ayrıca, partinizin konuya ilişkin politika geliştirmesi ve Meclis gündemine taşınması, mağduriyetlerin giderilmesine katkı sağlayacaktır.

Basında yer alması için ise yoneticibasinkonseyi@gmail.com ve genelsekreterlik@basinkonseyi.org.tr adreslerine aşağıdaki metni ilettim:

Basın Konseyi’ne,
15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren 7538 sayılı Kanun ve buna bağlı olarak yayımlanan 2025/4 sayılı “7538 Sayılı Kanunla Emeklilik İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler” Genelgesi sonrasında, engelli statüsünde olup daha önce süreli raporlarla emeklilik hakkı kazanmış sigortalıların emeklilik işlemleri yeniden değerlendirmeye alınmış ve çok sayıda kişinin emekli aylıkları durdurulmuştur.
Bu düzenleme, özellikle 1.10.2008 öncesi işe giren sigortalılar açısından da uygulanmış, geriye dönük olarak düşük engellilik oranları verilerek emeklilik hakkının fiilen engellenmesine yol açmıştır. Bu kişiler ve aileleri, aylık gelirlerinin kesilmesi nedeniyle temel yaşam giderlerini karşılamakta güçlük çekmekte, ciddi maddi ve psikolojik mağduriyet yaşamaktadır.
Sorun yaklaşık 11 aydır çözümsüzdür ve konu Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış olmasına rağmen hâlen bir sonuç alınmamıştır. Bu durum, sadece bireysel hak kayıplarına değil, aynı zamanda toplumsal güven ve hukuki öngörülebilirliğe zarar vermektedir.
Kamu yararı yüksek olan bu konuda basın kuruluşlarının ilgilenmesi ve konunun geniş kitlelere duyurulması, mağduriyetin görünür hâle gelmesi ve yetkili kurumlar üzerinde gerekli baskının oluşması açısından önem arz etmektedir.
Bu nedenle konunun basında yer alması ve gündeme taşınması için gereğini saygıyla arz ederim.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyeleri'nden de ayrıca destek istedim. "ali.karaoba@tbmm.gov.tr, cuneyt.aldemir@tbmm.gov.tr, hakan.aksu@tbmm.gov.tr, sumeyye.bozcaki@tbmm.gov.tr, selmaaliye.kavaf@tbmm.gov.tr, ismailcaglar.bayirci@tbmm.gov.tr, muhip.kanko@tbmm.gov.tr, sadettin.hulagu@tbmm.gov.tr, omerfaruk.gergerlioglu@tbmm.gov.tr, tuba.koksal@tbmm.gov.tr, sevan.sivacioglu@tbmm.gov.tr, erol.keles@tbmm.gov.tr, sema.silkinun@tbmm.gov.tr, fevzi.zirhlioglu@tbmm.gov.tr, kayihan.pala@tbmm.gov.tr, zeki.korkutata@tbmm.gov.tr, serkan.sari@tbmm.gov.tr, tuba.vuralcokal@tbmm.gov.tr, aylin.yaman@tbmm.gov.tr, ahmetesref.fakibaba@tbmm.gov.tr, heval.bozdag@tbmm.gov.tr, hasan.arslan@tbmm.gov.tr, pelin.yilik@tbmm.gov.tr, ummugulsen.ozturk@tbmm.gov.tr, orhan.ates@tbmm.gov.tr, vedat.bilgin@tbmm.gov.tr"

Sayın Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyeleri,
Öncelikle, bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak gündeme getiren değerli milletvekilimiz Sayın Aylin Yaman’a teşekkürlerimizi sunmak isteriz. Kendisi, engelli sigortalıların yaşadığı hak kayıplarını dile getirme ve çözüm arayışındaki çabalarıyla bizler için büyük bir destek olmuştur.
Bununla birlikte, yaklaşık 10 aydır süren süreçte ne yazık ki mağduriyetimiz giderilememiştir. Konunun özeti aşağıdaki gibidir:

• 15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren 7538 sayılı Kanun ve buna bağlı olarak yayımlanan 2025/4 sayılı “7538 Sayılı Kanunla Emeklilik İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler” Genelgesi ile engelli sigortalıların emeklilik işlemleri yeniden değerlendirmeye alınmış, binlerce kişinin emeklilik başvurusu iptal edilmiş ve aylık ödemeleri durdurulmuştur.
  • Bu düzenleme, özellikle 1 Ekim 2008 öncesi işe giren sigortalıları kapsamış olup, geriye dönük olarak düşük engellilik oranları verilerek daha önce kazanılmış emeklilik hakları ellerinden alınmıştır.
  • Daha önce süreli raporlarla emeklilik hakkı kazanmış kişiler, bu yeni uygulama sonucunda aylıklarını alamamakta, temel yaşam giderlerini karşılamakta güçlük çekmekte ve ciddi maddi ve psikolojik mağduriyet yaşamaktadır.
Bu nedenle, Sayın Komisyon Üyeleri’nden, engelli sigortalıların yaşadığı bu haksızlık ve mağduriyetin giderilmesi, hak kayıplarının telafi edilmesi ve adil bir çözümün bir an önce sağlanması konusunda desteklerinizi talep ediyoruz. Hep birlikte, mağduriyetimizin sona ermesi ve adaletin tesis edilmesi için güçlü bir adım atabileceğimize inanıyoruz.
Desteğiniz için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla,
Tüm Engelli Vatandaşlarımız adına

Change.org kampanya linki:

Son düzenleme:
Üst Alt