Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekliyim. SGK başka amaçlar için alınan raporlar gerekçesiyle kontrol istiyor!?

Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, korktuğum başıma geldi, 1996 yılında % 45 ortapedik (polio sekeli) işegirmek için, 2000 yılında % 70 engelli raporum ankaradan sürekli olarak onaylandı, 2015 yıllında emekli oldum emekli olurken yeniden rapor istemediler, bu arada 2009 yılında araç almak için % 9 araç ve ehliyet alır raporu alıp araç aldım, bu gün (14.02.2017) sgk raporları aldığım hastaneye yazı gönderip bana da bilgilendirme yapmıştır, farklı tarihlerde sürekli olmak üzere farklı oranlarda rapor verildiği ve bu oranlardan bazılarının % 40 dan düşük olduğunun tespit edildiğinden yeniden kontrol muayenesinin yapılarak özür oranının bildirilmesi yönünde, şimdi ben polio sekeli hastalığımdan % 40 rapor alacağımdan emin değilim bu durumda mahkeme yolu gözükecek gibi bu durumda olan arkadaşlar fikirlerini yazarsa sevinirim.

burda problem olarak farklı tarihlerde rapor olmanız mı belirtilmiş yoksa %40'tan az olması nedeniyle mi bu süreç başladı?
İlk etapta bunu netleştirin, sonrasında hareket edin. normlde sürekli de olsa 6 altı ay geçmişse yeniden rapor alınabilir.

gelen yazıda farklı tarihlerde verilen rapor oranlarının % 40 altında olduğu tespit edilmiştir diyor, rapor tarihleri 1996 % 45, 2003 %45, 2010 % 9 (araç için), vergi indirimi 2000 tarihli %70 sürekli, benim gibi olupda dava açan var mı?

Sacmalik..arac raporlarinda oran belirtmiyorlarki benimkinde yok meseka

araç alımında rapor oranı istenmiyor tamam ama raporda belirtiliyor

karizmatikmen

Hoppalaa!!! Bu çok kötü bir haber. SGK böyle bir uygulama başlatırsa herkes boku yer! Kontrol çağrısındaki gerekçe metni tam olarak nasıldı?

Emekliliğe temel olan sakatlığında bir iyileşme oldu mu? Emekli olurken geçerli olan sakatlık oranı cetveli'ne göre aldığın rapor doğru idiyse, bugünkü cetvel'de oran düşürülmüş olsa bile fark etmez, emekliliğin devam eder...

aynen kazanılan haklar geri verilmez

Emekliyim. Sürekli raporuma rağmen SGK kontrole çağırdı!?

Dostlar, 2009 yılında alınmış SÜREKLİ ibareli %41 raporumuz var. SGK yeniden rapor almaya sevk etmiş. Dün yazı eve geldi.
Şimdi bu olurmu 10 sene sonra gelmişiz 50 yaşına. Ya iyileştiysem ne olacak Rapor %40 altına düşerse beni bu saatten sonra kim işe alır. Oysa 30.02.2013 tarih ve 28603 sayılı resmi gazete yayımlanan ve altına SGK nında imza attığı yönetmeliğe göre daha önceden alına ve üzerinde sürekli yazan raporların yeniden alınmasına gerek yok. Ayrıca eski 506 sgk kanunu raporluluları dilediği zaman yeniden rapor almaya sevk eder diyordu. Yeni çıkan5510 sayılı kanunda bu da yok.

Şimdi soruyorum. Diyelim ki ben iyileştim. aradan 10 yıl geçti. rapor %40 ın altına düştü. Yada rapor verilme kriterleri değişti oranlar azaldı, gene düştü. Ben rapor aldığım zaman o kanunlar geçerliydi. Şimdiki kriterlere göre yeniden değerleme yapmak alınmış haklarımın gasp edilmesi anlamına gelmez mi?. maaş kesilse bu yaştan sonra nerede çalışacağım. İyileşmiş olsam bile Devlet bana teşekkür etmeli. Kendine iyi bakmışsın. Bana sağlık yükün azalmış diye. Hatta bırak beni engelli bireylerin eşlerine bile devlet teşekkür etmeli. Aile bütünlüğü korunduğu için, engelli bireyi bırakmadığı için. Hiç adil değil bu. İnşallah Bakanlık bu adaletsizliğe bir son verir.

muammer07

Eyvah eyvah! Sürekli emekli olanların kontrol muayenesine çağrılması son birkaç gündür görmeye başladığımız bir durum! Belli ki iyi saatte olsunlar düğmeye basmış.

Gelen yazıda tam olarak ne diyor?

Emekliliğe temel olan rahatsızlığınız ortadan kalkmışsa maalesef sgk'nın emekliliği iptal etme hakkı vardır. Ama o rahatsızlık devam ediyorsa ve bugünkü sakatlık oranı cetveli'ne göre artık o rahatsızlığa %40'ın altında oran veriliyorsa, bu sizi etkilemez. Siz, emekli olduğunuz tarihteki yönetmelikle bağlısınız.

Lütfen gelişmeleri bizimle paylaşmaya devam edin.

Arkadaşlar, gelen yazıda farklı tarihlerde farklı oranlarda alınan raporlardan kaynaklanıyor bugün il sağlık müdürlüğüne gittim, yazıyı gösterdim bana izah ettiler 1996 yılında işe girmek için % 45, 2000 yılında vergi indirimi için % 70, 2003 yılında kimlik kartı için % 45 ve son olarak 2009 da araç ve ehliyet için % 9 oranında rapor almışdım, sgk müfettişleri rapor oranlarındaki farklılıklar için hastaneye yazı gönderiyor neden farklılık olduğuna dair beni de bilgilendiriyor hastane tekrar muayene edip sonucu sgk ya göndermesi isteniyor, tabiki de ben heyet e girmeyeceğim dava açıp farklı tarihlerde farklı işlemler için sürekli rapor aldığımı bu raporlarımın da geçerli olduğunu bu yürütmenin durdurulması maaşımında devam etmesi yönünde dava açacağım

OturanBoğa
sakatlığımda iyileşme olmaz olamaz ayağım 3 cm kısa polio sekeli vergi indirimi aldığım tarih 2000 yılı, emekli olduğum yıl da 2015 şimdi 2015 yılının oranı ile şimdiki oran aynı bu durumda emekliliğim iptalmi olacak sizce

Sizin bu raporları aldığınızı sgk nereden biliyor?

onu sgk ya sormak lazım, lakin vergi indirim raporum ve araç için aldığım rapor maliye ye verildi benim aklıma tek bu geliyor, biri % 70 diğeri % 9

Benimde raporum süreli fakat maliye sağlık kurulu sürekliye çevirdi fakat bendeki raporun tarihi geçti.Sosyal haklardan yararlanmak için rapor çıkartmak istiyorum.bunu yapmam yanlış olur mu?

% 40 geçebileceğine inanıyorsan al ama geçmeyecek ise hiç alma derim

Çok saçma işler bitmeyen bürokrasi. Ağustos 2016 da Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sgk sevki ile kontrol oldum raporum %77 olarak Sgk da onaylanıp emekliliğim devam etti ve kontrol şerhi kalktı. Ama hastane raporu vermedi bir türlü. Bende 6 ay geçen hafta doldu ve bu pazartesi engelli kartı vb. haklar için heyete girdim. %40 ın altına hiçbir zaman düşmez ama hep eziyet hep eziyet. %77 onaylı raporum hastanede yatıyor ben ne iett den nede diğer haklardan yararlanabiliyorum. Neyse yeni rapor bu pazartesi elime geçecek.

Bülent bey cevabi yazınız için teşekkürler, 2000 yılında vergi indirimi aldım 2015 yılında da emekli oldum sakatlığım ayağımda düzelme şansım yok polio sekeli 3 cm kısalık var şimdi 2015 ylındaki oran cetvelinemi göre rapor verilecek yoksa vergi indirimini aldığım 2000 yılının cetveline göremi bilgi verebilir misiniz
ayrıca emsal teşkil edebilecek mahkeme kararı örneğide paylaşabilir misin

bu uygulama en basit şöyle tarif edebiliriz
örneğin geçmiş yıllardaki yasa gereği 50 yaşında emekli olan sağlam birine şuan emeklilik yaşı 65 oldu ve emkliliğiniz yaş haddini doldurmadığından emekliliğiniz iptal olmuştur demek gibi birşey
burada önemli olan raporun alınmış olduğu yıldaki engellik belirlemede ki ölçütlerdir.
zaten şuanki mevcut yönetmeliğe göre her hangi bir uzvu kusurlu veya olmayan birey bile engelli sayılmıyor eski sistem berbattı zaten şuan daha berbat olmuş.

karizmatikmen

Şuradaki içtihat metni kısaca diyor ki: http://www.engelliler.biz/forum/huk...igi-tarihteki-mevzuat-temel-alinir-hukuk.html

Kurumlar Kontrol Muayenesi yapma hakkına sahiptirler. Ancak kontrol muayenesi yapıldığında, kontrol muayenesine tabi tutulan kişinin konu olan hakkı elde ettiği tarihte geçerli olan mevzuat temel alınır.
Bir örnek verecek olursak: Ocak 2005 yılında o günün mevzuatına uygun olarak alınmış raporla emekli olan bir kişi, evet, bugün kontrol muayenesine tabi tutulabilir. Ama kontrolde, bugün yürürlükte olan işgücü kaybı cetveli/yönetmeliği/kanunu değil, Ocak 2005 yılında yürürlükte olan mevzuat temel alınır. Bu tarihten sonra yürürlüğe giren düzenlemeye bakıp, "artık bu sakatlığa %40'ın altında işgücü kaybı oranı veriliyor. O yüzden emekliliğini iptal ediyoruz" denilemez. Kazanılmış hak elden alınamaz.

Bülent bey çok sağol ben heyete girmeyeceğim dava yoluna gideceğim, dediğin gibi kazanılmış hakkımı geriye alacaklar.

Bu konuyu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ilettim. İnşallah genel şamil olacak şekilde bir yasal düzenleme olursa paylaşacağım. Bu arada benim süreç devam ediyor. Bana sgk dan yazı 3 gün önce geldi. Kaç gün içinde hastaneye başvurmak zorundayım. Hastaneden rapor kaç gün içinde çıkarsa maaşım kesilmez. mesela 45 gün içinde hastaneye başvurman lazım diyenler var. 3 ay içinde raporun çıkmazsa maaş üç ay sonra kesilir diyenler var. Hayır rapor 6 ay bile sürse rapor çıkana kadar maaşın kesilmez. diyenler var. Buradaki süreç bundan sonra nasıl işleyecek. Nelere dikkat etmeliyim. Önümdeki süreci planlamak istiyorum. Yanlış bir şey yapmayayım.

önceden çok fazla kişi erken yaşlanmadan emekliliği bilmiyordu bir kaç yıldır erken yaşlanmadan emekli olanların sayısı artıkça sgk sanırım böyle bir işleme geçti birde rapor almış olduğunuz hastane ile ilgili bir inceleme varsada o hastaneden rapor alanlarda incelemeye girmiş olabilir bende 2 sene oldu emekli olalı aslında sizin raporunuzda yazan hastalıkalr nelerdi bunları şimdide verilen oranları az çok biliyoruz

muammer07 eğer kontrol istenmişse kontrol tarihinden 45 gün öncesinden sevk alıyorsun. Maaşın kesilmesine gelince sgk gönderimi başlangıç sayıp bir ertesi maaşı ödemiyor. Yani ödemeleri durduruyor. Eğer kontrol süreciniz olumlu geçip onaylandıysa o durdurulan ödemeleri toptan alıyorsunuz. Benim 3 maaş + o ayın maaşını toplam ödemişti.

Karizmatikmen arkadasımızın 2000 yılında vergi indirimi almış ona istaneden emekli olmus 2005 te emekli olmus oturunboga 2005 tarihindeki yönetmelik temel alınır demiş bir yanlıslık olmasın vergi indirimi raporu 2000 yılında alınmışsa 2000 yılının baz alınması gerekmiyor mu

@muammer07

Bu sadece Antalya ya has olsa gerek öncelikle geçmiş olsun, ben de de aynı durum söz konusu ama ben heyete girmeyeceğim konuyu yargıya taşıyorum emsal kararlarda mevcut elimde belki biraz uzun sürecek ama sonuçta kazanılmış olan hakkımızı söke söke alacağıma inanıyorum

OturanBoğa
Bülent bey gelen yazı avukat da olduğu için gönderemiyorum ama, yazı aynen şöyle; Kurumumuzdan .........emekli tahsis numarası ile yaşlılık aylığı alan ...........tc numaralı ............. in yakın tarihlerde farklı oranlarda kurumunuzdan sağlık raporu verildiği ve bu raporlardan % 40 ın altında olduğu tespit edilmiştir. bu raporların neden farklı oranlarda olduğu ve .......... ün muayene edilerek sonucun ıslak imzalı şekilde sgk 4. emeklilik servisine iletilmesine ... diye devam ediyor
bu arada yazı direk eğitim araştırma hastanesine yazılmış beni de bilgi de tutmuşlar gelen kağıt da evrak elinize ulaştığında en kısa zamanda belirtilen hastaneye müracaat etmeniz gerekmektedir. yazıyor.

mehmet-41
2000 ile 2005 yılları özür oranları aynı idi zannedersem 2008 yılında düşürüldü oranlar

Sayın Bülent Bey ,
Gelen yazıda " il sağlık müdürlüğümüzce ...hastenesine sevkiniz yapılmış olup ilgili hastaneye başvurmanız gerekmektedir diye yazıyor."

Benim anlamadığım burudan maksat nedir?. Sürekli ibareli raporu 2009 yılında bir sürü tetkikten sonra vermişsin. O zamanki ölçülere göre. Şimdi yeni ölçülere göre diyelim ki %39 çıktı. Benim maaş kesildi. Şimdi bu iş direkt mahkemelik olacak.

2009 yılında alınmış raporu yeni düzenlemeye göre veremez diye düşünüyorum. Bu konuda hukuk süreci işletip maaşını geri bağlatan var mı acaba. Varsa özelden görüşmek isterim. Bülent bey hatırlıyorsanız bana bilgi verebilirmisiniz. özelden mail atabilirsiniz.

muammer07

arkadaş bende aynı durumdayım dün bazı yerlerle görüştüm avukatla çözeceğimiz bir durum söz konusu bu konuda yaşanmış ve haklarını alan davaları araştırdım yaklaşık 10 a yakın buldum bunlarıda emsal göstereceğim

Arkadaşlar benimde 47 oranım var ve ehliyet ve ötv siz araç için hastaneden rapor aldığımda eksik değerlendiriliyor doktorlarca. Bende Nedeni sormuştum o zaman gerek duyulmadığı söylenmişti bende üstüne gitmemiştim araç alımında oranın önemi yok diye ve çoğunun durumu böyle olduğunu düşünüyorum. demek ki itiraz etmek gerekirmiş..

Arkadaşllar tabiri caize bi cok kişi ayvayı yedi farklı amac icin alınmış farklı oranlı raporlar sonunda başa bela oldu burdan 100 kere söyledik cok gerekmedikce mecburi olmadıkca rapor almayın dedik dinletemedik işin yoksa ugraş simdi eldeki bulgurdan olma riski cok yüksek Allah yardım etsin farklı raporlar degerlendirilip cift raporu olan herkese cile cektitirelecek gibi geliyor

Üst Alt