Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracını 5 yıl dolmadan satmak ve yeni ÖTV'siz araç alabilmek..?

garraro

Üye
Konular
53
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar aracımı satmak istiyorum,5 yıl dolmadığı için yeni ötvsiz araç alabilir miyim?
bilgisi olan var mı?

5 yıl dolmadan satamazsın satarsan ÖTV yi ödemek zorunda kalırsın diye biliyorum.. benim de merak ettiğim 5 yıl dolunca yeni araba da ÖTV siz mi veriliyor? ÖTV ilk arabadan alınmıyormu?,eğer her aldığında Ötv siz alıyorsanız bu rant kapısı olmuyor mu? ÖTV ödemeden almak, sonra normale satıp o parayla yine "0" ÖTV siz araba almak.. yağlı kuyruk gibi geldi bana.. :D

ÖTV ödeyıp satarsan 5 yıl dolmadan tekrardan 0 araç alamazsın senin anlayacagın 5 yıl bekleyeceksın

yoldaş'In dediği gibi, bir kişi beş yıl geçmeden yeniden ötv'siz araç alamaz. Eskisini satsa da fark etmez, satmasa da... Kural bu.

tşk.anlamadığım nokta şu, 5 yıl dolmadan aracımı satmak istesem ödemediğim ötvyi ödeyecem zaten bu durumda benim ne karım olacakki kısıtlıyor beni???

kanunlar anlaşılmak için değil,uygulanmak içindirler:) sen ne yazıyorsa uygula,hikmetinden!! de fazla sual etme:)

Hayatin anlamı;

her 5 yılda bir araç aldıgında ötv indirimle alınmıyormuydu :S

arkadaşlar her 5 yılda bir ötv siz araç alınabiliyor.alınan araç 5 yıl doldurmadan ötv ödemeksizin satılamaz.ben 2 ay önce ilk arabamı aldığım tarihten bu yana 5 yıl geçti tekrar yenisin aldım ötv ödemeden.yalnız şu varki ikinci araca yani eskisi üzerinde kayıtlı iken alınan ikinci aracın mtv si çıkıyor demek zorunluluğu var.

sb-sn, valla ben hiç ÖTV siz araba almadım. Ama kanunda 1 defaya mahsus ÖTV den müstesna diye bir ibare gördüm sanki.. onu dillendirdim. Her 5 senede 1 "0" km araba almak nerdeyse ticarete girecek gibi geldi bana.. Ama alanlar varsa ve oluyorsa söylesinler ben bilemem..

hayatın anlamı; zaten tıcarete ve dolandırıcılıga gırmesın dıye 5 yıl gıbı bır sure
sartı bulunuyo anlayacagın 5 yıl da bır otv ındırımınden tekrar yararlanabılırsın.

Bülent bey mehabalar... Engelliden engelliye araç satın aldık 2014 aralıokta bu aracın 5 yılı 2015 aralıkta doluyor araç 2010 aralıkta engelli aracı olarak ilk iktisap'ı gerçekleştiriliyor
ben şimdi bu aracı satıp sıfır bir ötv siz araç almak istiyorum
her kafadan bir ses çıkıyor vergi daireleri bile farklı yorumluyor sizin yorumunuzu merak ediyorum..

Bunun dava konusu yapıp hak kazananlar var mı böyle bir bilgi varsa paylaşırsanız sevinirim...

Teşekkür ederim

sıfır araç alıcaksanız galeri zaten işlemleriniz hallediyor, siz uğraşmıyorsunuz yani, tek sıkıntı galeriden sıfır araç alırken aracın ham parası + KDV hesaplayın ona göre pazarlık yapın.

Sıfır araçlarda ÖTV indiriminden 5 yılda bir yararlanıyorsunuz;
Buna göre örnek verirsek
14/01/2016 aracımı aldım(ruhsat tarihi), bu tarihten itibaren 5yıl yani 1825günün sanuna kadar ÖTV siz araç alamassınız ama paranız çoksa ÖTV sini ödeyip yani normal olarak istediğiniz kadar araba alabilirisiniz, kısaca 5 yılda 1 defa ÖTV siz araç ala bilirsiniz.

5 yılınız doldu, güne vurduğunuzda 1826 gün normal araba satar gibi aracınızı sata bilirsiniz herhangi bir evrak vs gibi işlem yapmanıza gerek yoktur, zaten noter sure dolmamışsa sizi uyarıyor, notere gidip istediğiniz kişiye sata bilirsiniz,

5 yıl dolmadan aracınızı satarsanız ÖTV yi ödemek zorundasınız oda pek tavsiye etmiyorum :) fazla para kalmiyor elinizde, ama illa saticam diyorsanız vergi dairesine gidip ilk önce ÖTV tespiti yaptırın süprizle karşılaşmayın :D ondan sonra gidin noter satışı yapın.

Şunuda unutmayın, 5yıl dolmadan aracınızı satarsanız yukarda veridiğim örnekteki gibi gün süreniz dolana kadar ÖTV siz araç alamassınız, oyüzden alıcağınız araçları ona göre tercih edin,

2. el araçlarda bu geçerli değildir. Sonuçta kimse aracını satarken %45 ÖTV indirimi yapmaz :D. yapan varsa bana haber verin :D

Ayrıca Engelliden Araç alım ve satımlarında ruhsat parası vs şeyler ödemiyorsunuz, çok az bi harç parasi veriyorsunuz 20-30tl gibi bi rakam

Mrb..

Simdi engelliden engelliye araç satımındaki mantık nedir..Örnek vereyim benim raporum %90 üzeri bakıyorum sitelere ilan vermisler 2010 model arabaya 50000 TL diyor..Ya ben zaten aynı arabanın sıfırını engelli olarak 50000 TL aliyorum...Baska ne gibi istisnadan alıcı cıkacak ki?

ahmetgöksun

İkinci el de olsa sıfır da olsa vergi avantajlı bir araç almışsanız, 5 yıl dolmadan yeniden bir vergi avantajlı araç işlemi yapamazsınız. 2014'de bi işlem yapmışsınız, 5 yılın geçmesini beklemelisiniz.

Dilerseniz bu konuyu mahkemeye taşıyabilirsiniz... Ortada kamu zararı olmadığı için mahkemeyi kazanacağınızı düşünüyorum.

merhaba
ben 2012 yılının sonunda ÖTV den bir araç aldım ve 1 ıl sonra oracı başka bir engelli kardeşime vergi ötv ödemeden sattım ama malesefki yeni araç alabilmem için 1 ocak 2018 yılını beklemek zorundayım işin özü bu kanun bu

shoalin

Ayrıca Engelliden Araç alım ve satımlarında ruhsat parası vs şeyler ödemiyorsunuz, çok az bi harç parasi veriyorsunuz 20-30tl gibi bi rakam

Merhaba engelliden engelliye satış işlemleri neler acaba 5 yıl dolmadan ayrıca 20-30 tl gibi sadece harç ücreti ile ilgili dayanak belge falan var mı yardımcı olursanız sevinirim

sabribey18

Engelliden Engelliye araç alım satımı için açikçası işlemleri bilmiyorum, normal olarak alım sattımlarda notere evrak parası gibi bir para veriyorsunuz harç gibi sanırım 20 yada 30 tl gibi bir para, he almaya hakkı varmı o tartışılır :D

Merhabalar, ötv'siz alınan aracı 5 yıl dolmadan satmak istediğimizde ödememiş olduğumuz ötv tutarınımı(yani o yılki sistemde ödenmeyen miktarı) ödeyeceğiz, yoksa bulunduğumuz yıla göre yeniden bir tutarmı hesaplanacak?
Birde engelli birisine satmak istediğimizde ötv ödemiyoruz diye biliyorum. Sonuçta bu iki şekilde de satılırsa ilk işlem tarihinden itibaren 5 yıl dolmadan araç alamıyoruz herhalde.
Bu konu hakkında bilgisi olanlar detaylı şekilde yazabilirse çok sevinirim. Teşekkürler.

Akil

Bugün geçerli olan vergi oranı üzerinden ödeme yapılır: "ilk iktisaptaki matrah üzerinden, satış veya devir sonrası yeni kayıt ve tescil tarihindeki orana göre, bu tarihte tarh ve tahakkuku yapılarak ÖTV tahsil edilir."

Tam da ötv oranları artmışken, 5 yıl dolmadan araç satmanın hiç bir mantığı yok.

Engelliden engelliye satışta vergi söz konusu değil. Ama sen yeniden ötv'siz araç almak için sattığın arabanın (aldığın tarih itibarı ile) 5 yılını doldurmasını bekleyeceksin. Alan da senden aldığı tarih itibarı ile 5 yıl bekleyecek. Zira her engelli ancak 5 yılda bir kez ötv işlemi yaptırabilir.

ş_i_f_a

Anlamadığım bir kanunu ! nasıl uygulayım ? :) Derler ya kanunlar delinmek içindi millet anlayamadığından deliyor. :cool:

Cevap

Hocam ÖTV ödemeden nasıl sattiniz? Yine sizin üzerinizde kaldı mı?

Engelliden engelliye vergisini odemeden nasıl satılıyor tam anlamadım. Noterde sorun çıkmıyor mu?

Engelli aracımı satmak istiyorum biri alacak ama raporu %80 satış yapilabilir mi aracimin daha 5 yılı dolmadi

setbys

Ortopedik bir engel durumu yoksa bu pek mümkün değil. Diğer engellilik hallerinde %90 ve üzeri olmalı. aksi halde ÖTV'yi talep ederler.

hozgul

Cevabınız için teşekkürler.. Şimdi aracı ben aldim babamin üzerine suanda durumu kötü diger kardeşlerim hak talep edecekler diye düşünüyorum etmemeleri için ne yapabilirim çünkü aracin herseyini ben karşıladım aldim vs ve babamada sürekli ben bakiyorum diğerleri hic ilgilenmiyor gelip gitmiyorlar

setbys

Doğal olarak kardeşleriniz babanızın mirasçısı, eğer sorduğunuz bu ise. Bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok ne yazık ki.

hozgul

Hiç bir yolu yokmu cunku tum parayi ben verdim ve ben zorluk çekiyorum

Herkese merhaba iyi forumlar arkadaşlar. Engeli araçlarınızı 5 yıl dolmadan satabileceğiniz bir yer önerebilirim. Özellikle ötv nün düştüğü bu dönemde satış yapmak sizin için karlı olabilir. Firma ÖTv kapaması yapıyor ve diğer trafik tescil işlemleri hakkında sizlere destek oluyor.

İlgili sayfa : https://arabanakit.com/engelli-aracin-satisi/ umarım faydalı olur saygılarımla

Firmanın yaptığı şey sizin adınıza ÖTV yi ödeyip satışa uygun olmasını sağlamak.
ÖTV yi kapatmak için gerekli parayı alıcıdan da alıp yatırabilirsiniz. Satış esnasında bu tutarı araç fiyatından düşersiniz.
Böyle şeyler için firmaların düşük fiyat tekliflerine mecbur değilsiniz.
Ha acil bir nakit ihtiyacınız doğar, başka çareniz olmaz, o zaman düşünebilirsiniz.

Üst Alt