Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracını 5 yıl dolmadan satmak ve yeni ÖTV'siz araç alabilmek..?

Haklısınız Ufuk bey ama bazen alıcılar bu süreçle uğraşmayabiliyorlar vergi dairesi + trafik tescil işlemleri gibi. Burdaki amaç sizinde bahsettiğiniz gibi 5 yılı dolmadan aracı satabilmek ve nakit parayı alabilmek. Takdir tabiki araç sahiplerinin benim amacım alternatif bir satış kanalı olduğundan bahsetmek istedim. İyi forumlar dilerim saygılar.

Firmaya 5.000 TL altına bırakmak yerine alıcıya 500 TL indirim yapın, araç da güzel ve uygunsa bir iki gün rahat beklerler.

23/07/2019 tarihli %90 ve üzeri engelliden engelliye araç satışı yaptık. Vergi dairesine gittik araci alacak kisiye ve araca dair bilgiler içeren bir form doldurduk engelli raporuyla beraber ruhsat kimlik fotokopisini verip 48 tl de harç yatırdık. Ordan verilen belge ile (trafik tescile gitmeye gerek kalmamış) notere gittik noter araçtaki şerhi kaldirdi ve satış yaptı artık herşey notere geçmiş anında ruhsatimiz da yenilendi. Dikkat! Burası önemli araç 3 yıldır trafikte ve bizim üstümüze geçince o 3 yıl gitmiş oluyo ve süre tekrardan sıfırdan başlıyor yani 2024 yılına kadar bende kalacak arac ve aracı bana satan taraf da 5 yıl dolmadan araç alamayacak. Araç 8 yaşına gelecek bu uygulama çok yanlış olmuş

@setbys

Bir yolu var ilk olarak babanıza akıl sağlığı yerindedir raporu alacaksın (almasanda olur bu şekilde Garanti) raporla beraber notere gideceksin baban vasiyet verecek bana bakmak şartı ile ölene kadar benim ben öldükten sonra xxx isimli kişinin diye vasiyet yazdiracaksn. Bildikleri yere şikeyet etsinler bozulmaz. İlk notere gideceksin noter akıl sağlığı talep eden bir kağıt verecek onla hastane sonra geri noter bu kadar basit!

ayıp ayıp

Hayatin anlamı

engellilere verilen bu ayrıcalık onların psikolojik olarak formda olmaları ve toplum içine karışabilmeleri için yapılmış. bu yakıştırmanızı çok çirkin buldum.
Allah kimseye vermesin ama engelli olmak yürüyememek biryerlere gitmek için sürekli başkalarının yardımına muhtaç olmak utanılacak birşey değil ama insanı üzüyor. Engelli kardeşlerimiz kendilerini sürekli başkalarına yük olarak düşünüp bunalıma giriyor ve bazen intiharlar bile yaşanıyor. bir engelli aracı sayesinde evinin önünden aracına binerek bir dağ havası almak için biraz dolaşıyor. marketlere gidip alışverişini rahatlıkla yapabiliyor. çocuğu varsa okula çocuğunun veli toplantısına gidebiliyor. hasta ise hastaneye bir gece yarısı kendi başına gidebiliyor. Devletin aracı bedava vermesi gerekir toplum olarak destek olalım diyeceğiniz yerde yok ticaret mi yapıyor felan diye yazmak çok ayıp.
her 5 senede bir araba alması da normal insanlar gibi zamanını sanayilerde harcamasınlar diye.

Herkese iyi günler engelliden engelliye araç alım satımında çoğu vergi dairelerinin de bilmediği bi sorum olcak ben beş yılı dolmamış bi araç alcam atıyorum aracın 2 senesi kalmış ben aldığım zaman 2 sene sonra satabiliyormuyum yoksa benim aldığım tarihten itibaren beş sene beklmem mi gerekiyor bulunduğum yerde sorduğumda vergi dairesine ilk tescil tarihi önemli 1 sene sonra satabilirsiniz dendi ama üstüne beş sene bekleyeceğime dair bir çok yerde okudum hangisi doğru acaba

Earlragnar

Sen aldıktan sonra 5 sene beklemen gerekiyor diye biliyorum, bi kaç kez sorulmuştu öyle yazılmıştı.
Senin yerinde olsam 2. el de almam zaten, gerek yok git sıfır al.
Çünkü bu muafiyetli araçların 2. elleri belirlenemiyor herkes kafasına göre fiyat çekiyor.

kasım 2019 da alınan araç, kasım 2024 satılabilir burası net. 2024 kasımdan sonra araba alabilirsin satsan da satmasan da. Şimdi 2022 de satsak aracı 2024 kasımda mı araba alabiliriz. yoksa 2027 yi mi bekleyeceğiz.

YANİ ALIŞ TARİHİNDEN İTİBAREN 5 YIL MI
SATIŞ TARİHİNDEN İTİBAREN 5 YIL MI BEKLEYECEĞİZ.

Alış tarihinden itibaren 5 yıl dolması beklenir, yani 2024 te tekrar yeni bir araç alabilirsin.

Üç yaşında bir Peugeot aracım var. O zamanki ÖTV rakamı 60 bindi . Şu an satmak istersem benden kaç lira talep ederler ? Bilgisi olan arkadaşlardan fikir alabilir miyim ?

Engelli aracımı beş yıl dolmadan satmak .

Forumda araştırdım. Tam olarak cevap bulamadım . Benim 3 yaşında bir Peugeot aracım var. Şu an satmak istersem devlete kaç lira ÖTV ödemem gerekir. O zamanki indirim tutarı 60 bin liraydı . Bildiğiniz üzere fiyatlar çok arttı. Şu an vergi dairesi bana ortalama kaç lira borç çıkartır ? Bilgi verebilir misiniz lütfen?
Şimdiden teşekkürler .

Bağlı olduğunuz vergi dairesinin ötv birimini arayarak veya yakınınızı göndererek öğrenebilirsiz..

ismailinegol

Burada hesap yapmak imkansız gibi yapılan matrah düzenlemeleri ile ödeyeceğiniz rakam 60 bin altında olacağı kesin, net rakamı vergi dairesine ruhsat ile başvurarak öğrenebilirsiniz

Merhaba arkadaşlar,bende 5 yıl dolmadan araç satışı yapıcam.vergi dairesinden otv bedelini öğrendim.bana ÖTV 2A ve katma değer beyannamesi şeklinde 2 adet firm verdiler alıcı adına duzenlenecek dedi.fakat bu formlar teknik bilgi gerektiriyor.daha önce dolduran oldumu veya nereden yardım alabilirim.bilen varsa ogrenebilirmiyim.

ardacan alıcı kişiyle vergi dairesine gideceksiniz işlemler onun üzerinden yürüyecek, ücret ödemesi form doldurması vs.

Herkese Merhaba. Bir hususta fikrinizi almak isterim. Engelli ehliyeti ve engelli sağlık kurulu raporuna istinaden vergi dairesi aleyhine açtığım davayı kazanıp 2020 yılında otomatik bir araç aldım. 35.04 ve 78 nolu kodları ehliyetimde mevcut. ÖTV den faydalandırılmam gerektiğine dair Bölge İdare Mahkemesi kararı var(2019 yılına ait).

Şimdi ev alma durumumdan dolayı paraya ihtiyacım oldu. Engelli araçları birbiri içinde takas mümkün müdür? Ne tavsiye edersiniz?

Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılarımla

Mustafa

Kardeşim kural olmasa engelliler sence al-satçı olmaz mı ?

gunduzm

Merhaba, Aracınızın ödemediğiniz vergilerini ödeyerek satın ( ödemediğiniz tutardan daha düşük vergi çıkacak), sonrasında evinizi alın, kalan para ile 2.el bir araç alın. 5 yılınız dolunca ( 2024 yılında ) tekrar ötv indirimli araç alırsınız.

Tertibatlı araç kullanmak zorundayım. Sattıktan sonra tertibatlı 2. el bir araç alabilir miyim? Evetse nasıl ?

Son düzenleme:
2.el normal bir araç alırsınız sonrasında aynı aparatları ona takarak proje çizdirip tse onayı aldıktan sonra sorunsuz kullanabilirsiniz. Size maaliyeti aparatınız var ise 2 bin tl civarı olacaktır.

Selamun Aleyküm herkese. Depremden etkilenen arkadaşlarıma taziyelerimi iletiyorum. Allah bir daha böyle musibetleri bizlere yaşatmasın inşallah. Tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak. 2020 de ÖTV istisnası ile aldığım aracı ÖTV sini ödeyip satmayı düşünüyorum. Bunun prosedürü nasıl olacak? Tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz? Alacağım otomatik vites 2. el araca 35.04 aparat taktırdıkdan sonra ailem de bu aracı kullanabilecek mi? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Selamun Aleyküm herkese. Depremden etkilenen arkadaşlarıma taziyelerimi iletiyorum. Allah bir daha böyle musibetleri bizlere yaşatmasın inşallah. Tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak. 2020 de ÖTV istisnası ile aldığım aracı ÖTV sini ödeyip satmayı düşünüyorum. Bunun prosedürü nasıl olacak? Tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz? Alacağım otomatik vites 2. el araca 35.04 aparat taktırdıkdan sonra ailem de bu aracı kullanabilecek mi? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

her geçen yıl için ÖTV düşülüyor. Örneğin aracı 3. yılında satmak istediğinizde, başta muaf olunan ÖTV nin tamamı değil yarısı kadar bir miktarı ödüyorsunuz. 2. bir avantajı da, 3 yıl önce alınmış bir aracın muaf tutulan ÖTV si enflasyon karşısında eridiği için geriye çok küçük bir miktar kalıyor. 3 ay önce, 2021 yılı başında yaklaşık 135bin TL ötv muafiyetiyle aldığım aracı sattım. 84bin TL ÖTV borcu çıktı. aracın satılması halinde ne kadar ÖTV ödeneceğini vergi dairesinden öğrenebilirsiniz. ilk aracın alındığı tarihten itibaren 5 yıl dolmadan yeni ÖTV muafiyetli araç alamazsınız orası net ve kesin.

1. Vergi dairesine alıcıyla birlikte gidip ödemeniz gereken ÖTV yi ödeyip rehini kaldırıyorsunuz.
2. Varsa banka kredisi, ceza vs diğer şerhleri de kaldırın.
3. Aracın söküm tadilat projesini çizdirip TSE den onaylatıyorsunuz. Aparatı kendinizde sökebilirsiniz.
4. Alıcı kişiyle birlikte notere gidip satış işlemini gerçekleştiriyorsunuz.

BURADA ÖNEMLİ OLAN HUSUS ŞU: İŞLEMLERİ BAŞLATABİLMENİZ VE YÜRÜTEBİLMENİZ İÇİN ALICININ EN BAŞTAN BELLİ OLMASI LAZIM. VERGİSİNİ ÖDEYİP, APARATI SÖKTÜRÜP ARACI ÜZERİNİZDE TUTAMAZSINIZ. DOLAYISIYLA MÜŞTERİ BELLİ DEĞİLSE GÜVENDİĞİNİZ BİRİ ÜZERİNE SATIŞ YAPMANIZ LAZIM. BURASI ÇOM AMA ÇOK ÇOKOMELLİ :)

Ramazan bey gerekli bilgilendirmeyi yapmış, sadece şu husus var her yıl ÖTV düşmüyor açıkçası. Şöyle ki Devlet tarafından matrah düzenlemesi yapıldığında o zaman ki %80 diliminden aldığınız aracınız %60,%50 dilime gerilediği için ödeyeceğiniz tutar o yüzden düşüyor. Matrah düzenlemesi yapılmaz ise ödeyeceğiniz tutar 5 sene sonra da aynı olacaktır.
Aparat takıldıktan sonra kullanımı şuan için bilgim yok maalesef.

Bunu bende bilmiyordum, o zaman en sağlıklısı işlemlere başlamadan vergi dairesinden ödenecek ÖTV miktarı öğrenmek.

Rica ederim, umarım faydalı olur 🙏

Selam arkadaşlar 2020'de bir engelli aracı aldım 1 yıl sonra bunu başka bir engelliye sattım
Ben de 5 yıl dolmadan başka bir engelliden araç satın alabilir miyim?
Yardımcı olursanız sevinirim

Üst Alt