Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliği ile ilgili Ali Tezel'e 350 TL para yatırıp soru sordum

Konular
10
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Engelli emekliliği ile ilgili Ali Tezel e 350 TL ücret ödeyerek aşağıdaki soruları sordum (e-mail ile) aynı konu üzerinden 3 ay danışmanlık verecekler benim aklıma gelmeyen ama sizin aklınıza gelen sorular varsa onları da soralım cevaplar yarın gelecek resimlerde Hizmet dökümlerim ve maaş bordrom var size fikir vermesi açısından

"UNUTMAYIN BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIR" ADMİN KONUYU SABİTLERSE SONUÇTA CEVAPLAR ALİ TEZELDEN GELECEK FAYDALANAN ÇOK OLUR ...

VERGİ DAİRESİ 2004 YILINA AİT RAPORUMU VERGİ İNDİRİMİ İÇİN İŞLEME KOYMADI ALMADI BİLE YARINDA AVUKATTAN NOTER TASDİKLİ İHTARNAME İLE YOLLUCAM O KONUYU AYRI BİR BAŞLIKTA AÇACAĞIM ONUN SONUDA DANIŞTAYA KADAR GİDECEK GİBİ

Adı : ………..
Soyadı : ……….
Baba Adı : ……….
Anne Adı : ………..
Doğum Tarihi : …./12/1984
Doğum Yeri : Merkez/
TC :
Telefon :
4A sicil No : 32 01
4B sicil No : 169
4C sicil No : 844
Engellilik Durumu : İşitme %40 Sürekli
Engelli Rapor Tarihi : 21.09.2004

1-) Engelli raporumun ilk sigortalı olduğum tarihten sonra alınmış olması ENGELLİ emekliliğine esas sigortalılık başlangıç tarihini etkiler mi ? Yani emeklilik için hesap başlangıcı ilk sigortalı olduğum 12.09.2003 tarihi mi? Yoksa raporu aldıktan sonraki ilk kısa vadeli sigortalılık tarihim olan 02.02.2007 tarihi mi? Yoksa raporu aldıktan sonraki ilk uzun vadeli sigortalılık tarihim olan 26.06.2010 tarihim mi?

2-) Engelli emekliliği ile normal emekliliğim arasında maaş farkı olur mu ? Normal emekli olmak istesem kaç yaşında, ne kadar prim ödeyerek, kaç yılda emekli olurum? Eğer maaş farkı oluyor ise ikisini de yazabilir misiniz ?

3-) Daha fazla çalışarak daha yüksek prim gününden fazla maaş alma şansımız var mıdır Ali TEZEL 2008 den sonra çalıştıkça maaş düşüyor diyor ?

3-) (4A) dan emekli olmak istersem 5434 (193 sayılı kanunmuş Ufukalp aydınlattı sağolsun atlamışız) e göre emekli olabilir miyim yoksa memuriyete 2008 den sonra başladığım için 5510 dan mı emekli olmak zorundayım ?

4-) 5434 e göre emekli olsak da 2008 den sonraki primlerimiz 5510 göre mi hesaplanacak ? yani sadece maaş katsayısı mı fark ediyor 5434 e göre prim toplamının %75 i, 5510 a göre prim toplamının %50 si bağlanacak ama her halükarda 2008 sonrası primlerin katılımı 5510 a göre mi hesaplanacak ?

5-) Emekli maaşı hesaplaması örneği elinizde var mıdır ? yada benimkini hesaplayınca gönderme şansınız var mıdır ?

6-) 4C yani kamudan emekli olmak için vergi indirimi belgesi almam şart mı ?

7-) Vergi indirimi sadece (4A) sigortadan emekli olmak için mi gerekli ?

:cool: (4C) den kamudan emekli olacağımda tekrar hastaneye sevkim istenecek mi?

9-) (4C) den kamudan emekli olacağımda tekrar rapor İstenecekse ve tekrar rapor alırsam maliye merkez sağlık hakem kurulunun bu rapor ile oynama şansı var mı yoksa bu rapor direk geçerli mi oluyor ?

10-) Sigorta dökümümde üniversitede burs karşılığı çalıştım sigortam 506 APHB den yatmış daha sonra aynı üniversite APHB olarak yatırmış 01.2007 ile 05.2010 arası bunların hepsi kısa vadeli sigorta mıdır ? emekliliğe herhangi bir katkısı var mıdır gün olarak prim hesabında falan ?

11-) 1151134 şirket kodu 0602 ünite kodu ile 19.10.2010 işe girerek 2010 - 2011 yılında 165 gün yurt dışında çalıştım bunu borçlansam günlük tutarın 7.5 katından yatırsam emekli maaşına aşağı yukarı ne kadar etkisi olur ? değer mi ? Bu şirketten 2011 yılı nisan ayında çıktım 3 ay boşta kaldım bu boşta kaldığım süreyi de borçlanabilir miyim ?

12-) Askerden muafım geçmiş yıllarda ne yaparak prim sayımı yükseltebilirim ? kısa vadelileri ödeyerek uzun vadeliye çevirebilir miyim ?

13-) Size daha önce aldığım, SGK tescil ve Hizmet dökümümün fotoğrafını gönderiyorum ilgili açıklamalar kısmında “ 4c açıklamaları : Sigortalılık süresinde 18 yıla tabidir.(maluliyet sebebiyle) 15.01.2036 tarihinde emekliliğe hak kazanır. (emekli olabilecek yaş ve/veya tarih , sigortalının halen veya son defa 5510 sayılı kanunun 4. Maddesinin 1. Fıkrasının “c” bendine tabi görev yapmış olması durumunda geçerli olacaktır diyor.)” neden maluliyet diyor malulen emeklilik ile engelli emekliliği farklı şeyler değil miydi ? EN ÖNEMLİSİ SİGORTA GİRİŞİM 2003 OLMASINA RAĞMEN NEDEN EMEKLİLİK YILIM 2036 YAZIYOR RAPOR TARİHİM SİGORTA TARİHİMDEN SONRA OLDUĞU İÇİN Mİ? 2021 OLMASI GEREKMİYOR MU?

14-) Mükerrer sigorta primi yatan aylar var örneğin 30 değil 40 gün yatmış bunları prim gün sayısında hesaplarken 40 gün olarak mı toplayacağız ?

15-) Bildiğiniz üzere maliye sağlık kurulu eski engelli raporlarını kabul etmemekte yeni rapor istemekte, eski yönetmeliğe göre rapor alınan hastalıklar yeni yönetmeliğe göre rapor almak için yeterli olmamakta. Eski raporlarda ömür boyu sürekli raporlar kazanılmış hak. Bu konuyu yargıya taşıyan oldu mu ? oldu ise mahkeme dosya numarası veya emsal karar bilginiz var mı ?

Son düzenleme:
Bu iş biraz fantazi herhangi Bi Oluru görünmüyor

nasıl bu kanıya vardın dostum mesela hangi maddenin oluru görünmüyor ? haybeye konuşuyorsunuz okudunuz mu acaba ? bence hayır ... en alttan 2. resme bakarsanız 18 yılda zaten emekli olma hakkım var 4C liyim kamudayım şimdi tekrar söyler misiniz neyin oluru yok ne fantezi ?

burada maddi manevi çırpınıyoruz biz bişeyler kazanırken sizde faydalanın diye ama senin gibiler gelip elini bekine bağlıyor okumadan anlamadan dinlemeden "cık" olmaz yazık engelli engelliye bunu yaparsa ...

Hemşerim neden 2004 tarihli rapor ya ha sen o raporla işe girdin güncelimi 40 olmuyor bana garip geldi

aynen öyle devletin engelliye attığı kazık ha şimdi gitsem başka hastalıkları da yazdırsam gene alırım %40 ama neden böyle birşey yapayım 2004 tarihli raporum sahte mi değil mi ona baksınlar gene sevk etsinler ama 2004 tarihli rapora göre sevk etsinler o günkü yönetmeliğe göre oranlasınlar böyle saçmalık mı olur aynı hastalık bugün %40 alamıyor bunu da bilmiyorum deme

Doğru mesela tek göz kaybı ve ben inanıyorum yakında yeni yönetmelik çıkacak tekrar işler daha da zorlaşacak muhtemelen o konuda dava açanlar vardır bu forumda

alparslanap
O kadar para dökmeye gerek var mıydı ?
Şu forumu bir karıştırsanız sorularınıza cevap bulurdunuz. Ali Tezel kanun değil, onun söyleyeceği şeyler de üç aşağı beş yukarı aynı.
Ali Tezel bu yazdıklarınızı okumuyor bile. Adı duyulunca kurdu bir sistem, çalışanlar var, soruları kanun ve yönetmeliklere göre araştırıp cevap veriyorlar.
Sorularınızın birçoğu da tutarsız zaten.
''4A dan emekli olmak istesem 5434 e göre emekli olabilir miyim'' demişsiniz bir soruda.
5434 sayılı kanun Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunudur, devlet memurlarını ilgilendirir. 2008 öncesi memuriyet girişi olan eski memurlar 5434 e tabi olarak emekli olurlar.
4A ise sigortalı işçi demektir. 2008 öncesi girişi olanlar 193 sayılı gelir vergisi kanununun 31. maddesine istinaden elde edecekleri vergi indirimi şartıyla erken emekli olurlar. 2008 sonrası girişliler ise 5510 sayılı yeni sosyal güvenlik yasasının 28. maddesi hükümlerine göre erken emekli olurlar.
Görüldüğü gibi 4A ile 5434 ün yakından uzaktan hiç bir ilgisi yoktur.

Ayrıca gördüğüm kadarıyla şu an 4C lisiniz. 4C li devlet memurlarının erken emekliliğinde vergi indiriminin kesinlikle hiç bir fonksiyonu yoktur. Vergi indirimi sadece 2008 öncesi girişi olan 4A lıların erken emekliliğinde geçerlidir. Yani vergi indiri,mini bu kadar sorun etmeniz için de bir gerekçe yoktur. Aylık getirisi size sadece 43,50 tel gibi komik bir rakam olacaktır.

Neyse uzatmayayım daha fazla, ama inanın çok farklı cevaplar gelmeyecek, belki bu kadar ayrıntılı bile anlatmayacak.
Hayırlısı olsun hakkınızda.

evet 5434 kısmı karışmış şuan hem asalet tasdik işlemlerimle uğraşıyorum, hem vergi dairesinden vergi indirimi almak için uğraşıyorum, hem hizmet birleştirmesi yapıyorum, hemde tayin isteyeceğim kadro bulmaya çalışıyorum bu süreç içinde avukat ile ihtarname hazırladım vergi dairesine noterden göndereceğim dilekçemi, raporumun aslı yoktu hastaneye noter götürüp tasdiklettirdim vergi indirimi ile ilgili bir danıştay kararı varmış ama forumda kimse paylaşmamış gittim avukata arşivden onu buldurdum ameliyat olduğum tıp fakültesinden merkez sağlık kuruluna göndermek için ameliyat dosyalarımı aldım fotokopilerini tasdiklettim, askerden aldığım raporu yazışmalar ile depolardan çıkarttım kavga dövüş. hizmet birleştirme için kapanan firmalardan alamadığım çalışma belgesini sgklarla yazışarak ben alıyorum. hizmet birleştirmede özel sektör çalışmalarının 3/4ü sayılıyor 2. dereceden emekli olabilecekken 4. dereceden olmak zorunda kalacam bununla ilgili engelli vekillere dilekçler gönderdim başka saçmalıklarda var onlarıda yazdım

birbiriyle alakasız bir dünya şeyi yapmaya çalışıyorum dünya kadar mevzuat ve forum okudum taradım sistemli bilgi veren bir yer yok ali tezelin danışmanlarıda adam gibi mevzuat göstererek cevap verecekler önceden soruları gönderdim cevaplayacaksanız parayı yatıracağım dedim adamlar dönmedi aradım sorularınız aldık araştırıyoruz size döneceğiz dediler ertesi gün tamam cevaplayabiliriz dediler kendilerine cevabı resmi olarak göndermelerini cevaplarına istinaden mahkemeye gideceğimi söyledim.

şimdi bunca detayın arasında doğru söylüyorsunuz 4A dan olmak istesem 5434 e göre olabilir miyim kısmı yanlış olmuş demek istediğim şuydu vergi indirimi alsam ve 4A dan emekli olsam (4C liler nasıl 2000-2008 arası 5434 e tabiyse) bende o ara hangi sgk kanuna (size göre 193 sayılı kanun) tabiysem ondan emekli olabilir miyim emekli aylık bağlama katsayım %75 olur mu diye sormak istemiştim.

madem siz harcadığım parayı gereksiz buldunuz ve bu cevapların forumda ve sizde olduğunu söylüyorsunuz cevaplar mısınız bedavadan ? bende ali tezelden gelen cevapları ekliyim eğer aynı ise sizden özür dileyeceğim vaktinizi aldığım için ...

mevcut sigorta primlerim yukarı emekli maaşımı 4A ya 4C ye göre hesaplar mısınız ? vergi indirimi aldığım takdirde ne kadar olacak almayıp 4C den olursam ne kadar olacak ? neden sigorta girişim 2003 olmasına rağmen emeklilik yılım 2036 gözüküyor ? bu konularda da beni aydınlatır mısınız ?

Emekli maaşın hariç herşeye vakıf insanlar var burada

alparslanap
Buyurun
1- Hayır etkilemez, 2003 yılındaki ilk sigorta girişiniz geçerlidir.
2- Hayır fark olmaz, 4C li olarak erken emekli olduğunuzda aylık bağlama oranınız 25 yıllık hizmet süresi üzerinden hesaplanır.
Normal çalışmanız 25 yıldan uzun sürerse evet o zaman her yıl için aylık bağlama oranı artacağından emekli maaşı da artış gösterir.
Normal emeklilik için 4A da 25 yıl 7000 gün 60 yaş şartına bağlı olursunuz, 4C li olarak ise yine 25 hizmet yılı ve 60 yaş şartı aranır.
3- Daha fazla maaş almanın yolu prim gün sayısından ziyade üzerinden sigortaprimi yatırılan prime esas kazanç tutarıdır. 2008 den sonra asgari ücret ve ona yakın tutar üzerinden çalışılan her yılın maaşı düşüreceği tezi 2008 öncesinde çalışması olanlar için geçerlidir. Gerekçesi de 2008 sonrası aylık bağlama oranının önceki dönemlerden daha düşük olmasıdır.
3- (iki defa 3 rakamı verilmiş) Bunu üstteki mesajımda anlatmıştım.
4- Memuriyete 1 Ekim 2008 öncesi girmiş olup 5510 sayılı yeni sosyal güvenlik yasasının, eski memurların geçiş sürecini düzenleyen geçici 4. maddesine göre emekli olacakların emekli maaşı 5434 sayılı yasaya göre hesaplanır, 2008 öncesi, sonrası diye ayrılmaz.
Ancak siz bu konuda, memuriyet başlangıç tarihiniz itibarıyla 5434 değil, 5510 sayılı yasaya tabisiniz.
5- Sadece emekli maaşı hesabına girmiyorum, bu konuda emekli maaşı hesaplama siteleri mevcut, onlar bile bire bir sonuç çıkarmaz, ama yakın olur. Ali Tezel'de eğer rakam verirse böyle bir programdan destek alacaktır.
6- Hayır
7- Evet, ama sadece 1 Ekim 2008 öncesi girişliler için.
8- Ya yeniden rapor istenecek, ya da mevcut raporunuz SGK yüksek sağlık kurulu tarafından emeklilik yönünden tekrar değerlendirilecek.
9- Maliye merkez sağlık kurulunun 4C lilerin emekliliği ile bir ilgisi yoktur, onlar sadece vergi indirimi başvurularını inceler.
Ama 8. maddede belirttiğim gibi SGK yüksek sağlık kurulunun raporları tekrar değerlendirme yetkisi vardır.
10- Sanırım burs karşılığı üniversitede çalışma dediğiniz üniversite yönetiminin katkı sağladığı öğrencileri kısmi zamanlı çalıştırmasından bahsediyorsunuz. Üniversitelerde öğrencilerin kısmi zamanlı çalışmaları sadece iş kazası ve meslek hastalıkları ile ailesinden sağlık güvencesi olmayan 25 yaşını doldurmuş öğrenciler için GSS ödemesinden müteşekkil kısa vadeli sigorta kollarına tabidir. Bu günler emeklilik hesabına katılmaz.
Zaten kısa vadeli sigorta kolları gün sayıları hizmet dökümünde toplam gün sayısına dahil edilmez. Toplam gün sayısına bakarak ne kadarının kısa vadeli sigorta kolları kapsamında olduğunu öğrenebilirsiniz. Son resimde toplam gün sayısı satırı çıkmamış.
11- Yurt dışı çalışmaları borçlanılabilir, ancak gün eksiğinden değil de sırf maaş yükseltme amaçlı borçlanmanın astrı yüzünden pahalıya gelir. 5 ay gibi kısa bir süre çok yüksek miktardan borçlanma maaşınıza önemli bir katkı sağlamaz, tabi ki olur ama süresi kısa olduğu için ödenen meblağa değecek kadar olmaz etkisi.
Sadece çalışılan günler borçlanılabilir.
12- Askerlik yapmış olsa idiniz bu süreyi borçlanabilirdiniz. Kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş günleri borçlanarak yaşlılık sigortasına dahil edemezsiniz.
13- Oradaki malullük kelimesi maluşlen emeklilik anlamında değil, engellilik anlamında kullanılmış.
Gerçek emeklilik tarihiniz raporunuz HİTAP sistemine işlendikten sonra sayfada belirir.
14- Hayır, birkaç işyerinde çalışılsa, iki işyerinden toplam 40 gün, 50 gün prim ödense bile prim gün sayısı 30 olarak işlem görür, ama kazanç toplamı olduğu gibi yansır, bu da emekli maaşına olumlu yönde etki eder.
Bir aylık prim gün sayısı hiç bir şekilde 30 u aşamaz.
15- Raporunuz kazanılmış haktır evet, bu raporla yeni yönetmelik yayınlanmadan önce sürekli vergi indirimi elde etmiş olsa idiniz o da kazanılmış hak olurdu. Ama ortada elde edilmiş bir vergi indirimi yok. Vergi daireleri de geçerli yönetmeliğe göre alınmış rapor talep etmekteler. İlgili son yönetmelik tarihi 30 Mart 2013 dür.

Sabahı da ettik bu arada. Ama Ali Tezel kim bilir kaçıncı rüyasını görüyor şu anda. :) :) :)

alparslanap

2- Hayır fark olmaz, 4C li olarak erken emekli olduğunuzda aylık bağlama oranınız 25 yıllık hizmet süresi üzerinden hesaplanır.
:) :) :)

merhaba,

İleride alıntı yapılan metin silineceği yani gözükmeyeceği sadece kimden alıntı (hangi mesajından veya mesajının neresinden alıntı yapılacağı gözükmeyeceğinden) yaptığımın görüneceğini bildiğimden alıntı ile birlikte sizin mesajınızın bir bölümünü manuel yazıyorum.

Alıntı; "4C li olarak erken emekli olduğunuzda aylık bağlama oranınız 25 yıllık hizmet süresi üzerinden hesaplanır. " Ben bu fikrinizi hangi mevzuattan yazdığınızı merak ettim, açıklarmısınız? Yani 15 yıl, 20 yıl veya 25 yıl engelli olarak çalışmak arasında emekli maaşı açışımdan fark olmaz bu dediğinizde... Sizce adaletli mi olur?

Bence yatırdığınız ücreti, "Ufukalp" e vermeliydiniz. Ufukalp Emeğiniz için teşekkürler.

Benim emekliliğime de 7 yıl var. Ama beklesem mi maaş düşer mi endişelerim vardı, hatta o yıllara geldiğimde bende yardım alayım diyordum, gerek kalmadı. Benim 2008 den önce girişim var ama çok az. Dolayısıyla maaşı etkileyecek bir durum yok, yazınıza göre. Ve yazınız bana da mantıklı geldi. Bu durumda emekli maaşım çalıştıkça düşecek endişesine kapılmadan, durumu değerlendirebilirim.

"3- Daha fazla maaş almanın yolu prim gün sayısından ziyade üzerinden sigortaprimi yatırılan prime esas kazanç tutarıdır. 2008 den sonra asgari ücret ve ona yakın tutar üzerinden çalışılan her yılın maaşı düşüreceği tezi 2008 öncesinde çalışması olanlar için geçerlidir. Gerekçesi de 2008 sonrası aylık bağlama oranının önceki dönemlerden daha düşük olmasıdır. "

Yorum için tekrar teşekkürler.

Ufukalp abi yine her zamanki gibi harikasın abi..Bravo Bravo Bravo:) sizler bu bu formda oldukça(oturan boğa,hozgul vs..) benim gönlüm çok rahat..kendine iyi bak kolay gelsin...

StratoS
SERKANX
Güzel görüşleriniz için çok teşekkür ediyorum.
u.uçar
O kural erken ve malulen emekli olan engellilerin mağduriyetini önlemek amaçlıdır, neden adaletsizlik olsun ki ?
Bu kural olmasa 10 yıl çalışan da, 20 yıl çalışan da zaten normal emekli olmuş birinden çok daha düşük maaş alacak. Bu kural tüm engelliler için güzel bir avantajdır.
Ha 10 yıl çalışıp malulen emekli olanla 20 yıl çalışıp erken emekli olan neden bir tutuluyor derseniz, unutmayın ki bütün engelliler de 25 yıl çalışmış normal emeklilerle bir tutuluyor.
Nasıl onlar engelliler için pozitif ayrımcılığa ses çıkarmıyorlar ise biz de, daha ağır engelli olup malulen emekli olanların daha hafif engelli olup erken emekli olanlardan daha fazla avantajlı durumda olmalarına ses çıkarmamalı değil miyiz ?

Bu kuralı neye dayanarak yazdığımı sormuşsunuz.
Öncelikle bu pozitif ayrım daha önceki 5434 sayılı yasada da mevcuttu. O yasaya göre de malulen ya da erken emekli olan engellilerin emekli maaşı, en düşük normal memur emekli maaşına yükseltiliyor idi.
5510 sayılı yasa ile bu pozitif ayrım devam ettirilmiş, aşağıdaki düzenleme getirilmiştir.

5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası
Yaşlılık aylığının hesaplanması
MADDE 29- (Değişik: 17/4/2008-5754/17 md.)

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile aynı fıkranın (c) bendine göre bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığı, aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutardır.
Ortalama aylık kazanç, sigortalının her yıla ait prime esas kazancının, kazancın ait olduğu yıldan itibaren aylık talep tarihine kadar geçen yıllar için, her yıl gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan kazançlar toplamının, itibarî hizmet süresi ile fiilî hizmet süresi zammı hariç toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanan ortalama günlük kazancın otuz katıdır.

Aylık bağlama oranı, sigortalının malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için % 2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Ancak aylık bağlama oranı % 90'ı geçemez.
28 inci maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarına göre aylığa hak kazanan sigortalılar için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60'a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre, % 50'yi geçmemek üzere üçüncü fıkra uyarınca tespit edilen orandır. Prim ödeme gün sayısı 9000 günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenir. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için bu fıkrada geçen 9000 prim gün sayısı 7200 gün, % 50 oranı da % 40 olarak uygulanır.

Malûllük aylığının hesaplanması, başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması
MADDE 27- (Değişik: 17/4/2008-5754/15 md.)

Malûllük aylığı; prim gün sayısı 9000 günden az olan sigortalılar için 9000 gün üzerinden, 9000 gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden, 29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanır. Sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise tespit edilen aylık bağlama oranı 10 puan artırılır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için 9000 prim gün sayısı 7200 gün olarak uygulanır.

Her maddeyi dayanakları ile birlikte anlatmak istesem inanın 100 sayfa da sürer.

çok haklısın kardeşim...

harfi harfine aynen öyle...

Benim sorum şu arkadaşlar
staj sigortam 1998 ilk prim ödeme tarihim 2004

20 sene 4400 gün şartına bağlıyım. Bana göre 1998+20 sene =2018 de emekli olmalıyım. Çünkü şart 20 sene sigorta süresi diyor prim ödeme şartı koymuyor. Normal emeklilikte evet prim ödemesi yapmazsan sgk başlangıcı olarak kabül etmiyor
ama engellilerde sadece sigortalılk süresi oldugu için hangisini baz almak lazım

1998 mi ? 2004 mü ?

SGK biraz baştan savma cevaplar veriyor gibi alo 170 i aradım papagan gibi dinlemeden hep aynı seyi söylüyorlar

alo 170 gibi diğer tüm üç haneli devlet hatları %80 i diyebilirim ankara da bile değil yönetmelik çerçevesinde açılması için açılmış hatlar bunlar, sizi anca oylar mesela çalışma bakanlığının ki gaziantepteydi sanırım :) en son ben ardığımda istihdam için türkiyeye dağıtıyorlar.

Staj sigortanız uzun vadeli sigorta ise emeklilik başlangızınızın 1998 olması lazım

uzun vadeli derken dediğim gibi 4a sgk olarak 2004 beri ödeniyor

ama staj sigortam 1998 hangisini baz alacağız

Ufukalp

hocam öncelikle bir ali tezel olmasanda ufuk tezel olduğun kesin çoğu madde örtüşüyor maaş hesapları ve bir kaç nüans var ki onlarda çok önemli mesela bugün emekli olsam 2010 tl 3 sene sonra olsam 1800 tl alıyorum, gelen cevaba tekrar cevap yazdım tam şeklini verince yayınlayacağım. parça parça bilgi insanları yanıltıyor derli toplu olsun istedim, ayrıca şu var ben cevabı alıp işime bakabilirdim başkaları da faydalansın istedim. Sana bir özür borcum var :D

Çalışın işte ne güzel devlet memuru olmuşsunuz oh mis. Yaşınız daha genç biraz daha çalışın. Bu devirde emekli maaşı ile geçinmek kolay mı. Memleketin en yüksek maaş alan vatandaşları memur kesim. Kıymetini bilin 😊

Mehtap3434;
Staj sigortaları emeklilik hesabına dahil değildir bu durumda sizin emeklilik hesabında 2004 yılı baz alınacaktır.

@Ufukalp
[FONT=sans-serif]Raporunuz kazanılmış haktır evet, bu raporla yeni yönetmelik yayınlanmadan önce sürekli vergi indirimi elde etmiş olsa idiniz o da kazanılmış hak olurdu. Ama ortada elde edilmiş bir vergi indirimi yok. Vergi daireleri de geçerli yönetmeliğe göre alınmış rapor talep etmekteler. İlgili son yönetmelik tarihi 30 Mart 2013 dür.
demişsiniz ya .

gecen hafta da aynı olay ı ben yaşadım. lütfen bana da cevap verir misiniz
2005 sürekli %45 ortopedik raporum var. vergi indirimi haric tüm haklarım mevcut.2013 te vergi indirimi müracatım oldu. %12 ile vergi indirmi vermediler. itiraz ettim. marmara hastanesi 48 verdi .il sağlık kabul etmedi. göztepeye gönderdi . göztepe 24 verdi ama iki yıl süreli. bu arada %12 olan sürekliymiş. gecen hafta tekrar gittim. elimdeki raporla basvuru almadılar. ilçe sağlık itiraz bölümüne gönderdiler. odakiler de %45 sürekli rapor için itiraz kaydı alınacağını ve bu oranın düşme ihtimalı oldugunu söyledi ve 40 ın altına düserse elimdeki hakları da kaybedeceğimi söyledi. bende 45i neden itiraz edeyim ki dedim. ben % 12yi itiraz etmek istiyorum dedim. onlar 12ye olmaz dedi . bende geri döndüm eve.
ben direk hastaneye vergi indirimi rapor için başvursam oluyor mu. elimdeki 2005 sürekli yanar mı . veya şuan direk avukat araştırıyorum. direk avukat aracılığı ile mi halletsem.

[/FONT]

Son düzenleme:
Ufukalp abi harikasın :) Bir an kendimi roman okuyorum zannettim :) Çok açıklayıcı bir yazı: emeğinize sağlık. Hepimizin işine yarayacak. Benim de günüm bitti; yaşı bekliyorum. (ssk süresinin dolması). Demek ki gün değil de pirim önemliymiş. Bende öğrenmiş oldum. Çok sağol abim. :)

Ufukalp

Peki, misalen 5434 sayılı kanun ile 26 yıl üzerinden emekli olmuş, engelli veya normal memur açısından maaş ve ikramiye farkı olur mu? (diğer şartları eşitse her ikisinin) (engelli de yaş şartı yok, normal memur yaşını doldurmuş olsun)

Emekli maaşını arttırmanın en güzel yolu şudur...

2 yerde SSK'lı olarak sigortalı çalışmak..

diyelim ki 1 iş yerinde 30 gün üzerinden prime esas kazancınız 2500TL ödeniyor.
Bir başka iş yerinde de prime esas kazancınız 2500TL olarak ödeniyor..

30 gün için toplam prime esas kazancınız 5000TL gibi bir sayı olur.. ancak 60 gün değil 30 gün olacak şekilde dikkate alınır..

Çünkü emeklilikte artık prime esas kazancın miktarı emekli maaşını belirliyor..

bunla ilgili

https://www.haberturk.com/yazarlar/...erinde-calisan-daha-yuksek-emekli-ayligi-alir

muzy1 Yani Murat kardeş çift yerden mi ssk ödeyelim ? Diyelim 1'i 3000 bin diğeri 2500 yüksek olan mı baz alınıyor; yoksa ikisi de mi ?

[FONT=sans-serif]@[/FONT]muzy1[FONT=sans-serif] Yani Murat kardeş çift yerden mi ssk ödeyelim ? Diyelim 1'i 3000 bin diğeri 2500 yüksek olan mı baz alınıyor; yoksa ikisi de mi ?[/FONT]

30 gün için 5500 PRim tutarın olur... toplamı alınır..
istersen 4 şirkette çalıştı göstert.. hepsinin toplamı alınır..

Ancak bunun bir üst sınırı var o sınırı geçsen bile üst sınırdan ödemiş olursun..

buda emekli maaşını ciddi oranda arttırır

u.uçar
Bahsettiğimiz kural engelliler için pozitif ayrımcılık sağlayan bir kural ve 25 yılın altındaki hizmetler için geçerlidir.
Şayet 25 yıldan fazla çalışıldı ise her yıl için aylık bağlama oranına %2 ilave edilir.
Mehtap3434
Sadece iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsayan staj sigortası emeklilik hesabında başlangıç sayılmaz.
alparslanap
Önemli değil, özgürlük bir durum yok.

Ufukalp ; eleştirmek için yazmıyorum fakat, staj Gönüllü ve zorunlu olmak üzere 2 çeşittir, Gönüllü de sigortayı işveren yapar, zorunlu da ise Okul yapar, Mehtap3434 ün bahsettiği zorunlu staj olup okulların yaptığı staj sigortaları emeklilik hesabına sayılmaz.

Üst Alt