Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliği ile ilgili Ali Tezel'e 350 TL para yatırıp soru sordum

karizmatikmen
İlgili mesajımı tekrar okursanız anlatılmak isteneni göreceğinizi umuyorum.
"Sadece iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsayan staj sigortası emeklilik hesabında başlangıç sayılmaz."
Demişim. Yani yaşlılık sigortasını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmayan, sadece iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsayan kısa vadeli sigorta kollarına prim yatırılan staj sigortası demişim.
Staj da olsa uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmışsa ve 18 yaş üstüyse elbette emeklilik hesabında dikkate alınacaktır.
Fakat 18 yaş altı ise uzun vadeli sigorta kollarına primi olsa dahi emeklilik hesabında başlangıç sayılmaz.

Ufukalp

https://uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do

u.uçar ın sorusuna verdiğiniz cevapta engelli memurun maaşının pozitif ayrımcılık gereği 25 yıl üzerinden hesaplandığını yani 25 yıl calışıp emekli olan sağlıklı bir memurla aynı maaşı alacağını söylüyorsunuz.Yani yukardaki maaş hesaplama robotuna örneğin 16 yıl üzerinden erken emekli olan engelli bir memur hizmet ve kıdem yılına 25, ikramiye yılına 16 mı yazacak. Doğru mu anladım acaba?

calinan
Bireysel olarak direkt hastaneye başvursanız da sürekli olan raporunuz sistemde çıkar. Sürekli bir rapor varken yeni rapor başvurusu almıyorlar, ancak itiraz edilebiliyor. Ama o günden bugüne engel durumunuzda değişiklik ya da yeni ortaya çıkan rahatsızlıklarınız varsa bunu öne sürerek yeni başvuru yapabilirsiniz.

OĞUZATAY
Güzel görüşleriniz için çok teşekkür ederim.

login
Maaş hesaplama programlarını hiç kullanmadım.
İkramiye tabi ki sadece fiilen çalışılan yıl kadar olacak. Sadece aylık bağlama oranı yönünden hizmet yılı 25 olarak kabul edilecek. Orada hizmet yılını 25 gösterince gösterge rakamları da ona göre değişiyorsa hesaplama yanlış olur. Kendi gösterge rakamları geçerli olup 25 yıl sadece aylık bağlama oranı içindir.

Ufukalp

Hizmet yılı 25 yapılınca kendiliğinden değismiyor.Derece kademe ve ek gösterge kendi durumuna göre giriliyor.Sadece hizmet yılı ve kıdem yılı 25 yapılırsa maaşta 400 tl lik bir artış oluyor.İkramiye dediğiniz gibi çalışılan yıl kadar ödeniyor orası tamam.

Selam arkadaşlar bildiğiniz üzere engelli emekliliği halk arasında olan tabiidir. Yasal olan tabir Erken yaşlılık emeklilik benim şahsi görüşüm :
1)Primi asgari ücret üzerinden ödenen SSK ya bağlı çalışanlar daha fazla prim ödemesi olan iş imkanı yok ise
2)2008 sonrası sigorta primi başlangıcı olan memurlardan
şartları uyanlar süresi tamam olanlar vergi indirimi ile emekli olması maddi faydasına olur. Çünkü artık her 3 yıl çalışmak da emekli maaş ve ikramiyesi belli olacak kadar artmakta ancak yılda 2 bin lira bayram ikramiyesi 2000*3=6000 daha karlı +6 ayda bir emekli maaşı zammını alır daha kralıdır.

primi yü

Yani demek istediğime örnek bir memur
3 yılda bir derece alıp ortalama 4-5 binlira emekli ikramiyesi artıyor.Emekli olunca 3 yılda alacağı bayram ikramiyesi 6 binlira

@Ufukalp
"Bireysel olarak direkt hastaneye başvursanız da sürekli olan raporunuz sistemde çıkar. Sürekli bir rapor varken yeni rapor başvurusu almıyorlar, ancak itiraz edilebiliyor. Ama o günden bugüne engel durumunuzda değişiklik ya da yeni ortaya çıkan rahatsızlıklarınız varsa bunu öne sürerek yeni başvuru yapabilirsiniz. "

MALİYE SAĞLIK KURULU SEVK EDİNCE YENİ YÖNETMELİĞE GÖRE Mİ DEĞERLENDİRECEKLER 2004 TE ALDIĞIM ZAMANKİ YÖNETMELİĞE GÖRE Mİ ? yani şu sebeple sordum eyvallah yeni rapor istersem yeni yönetmeliğe göre değerlendirir ama eski rapora itiraz edersem de yeni yönetmeliğe göre mi değerlendirecek?

alparslanap
Her iki durumda da yürürlükteki yeni özür oranı cetveli geçerli olur.

alparslanap
Maliye sağlık kuruluna sevk etmiyor işte. Sorun da burda. Rapor tarihin eski dedi. Önce hastaneden tekrar 40 in üzerinde rapor al.onla gel bize vergi indiriminden faydalanmak için başvurunu yap dediler.
Ayrıca evet rahatsızlığın ilerledi ve bu arada safranı da aldılar. Ama itiraz birimi direk 45 olanı işleme alıyor .bunu da ben istemedim

Ufukalp calinan

Bende bununla ilgili evrak topluyorum 2004 yılı raporumu noter tasdiklettirdim, tüm ameliyat dosyalarımı çıkarttım askerden de aynı hastalıktan muaftım askeri hastanenin verdiği çürük raporumu koydum, danıştayın vermiş olduğu bir karar var onuda buldum da çok bizim duruma benzemiyor neyse gittim vergi dairesine kadın almadı eski rapor diye kardeşim alın bu rapor eski değerlendirmeye almıyoruz diye cevap verin mahkemeye gideceğim dedim kadın o zaman ankaraya yolla ankarayı dava et beni etme dedi :) önümüzdeki hafta noterden ihtarname ile çekeceğim dilekçemi

Eğer ki maliye sağlık kurulu raporumu kabul etmezse veya oranı düşürürse ki kazanılmış hak, 1998 yönetmeliğine göre aldım hatta yönetmeliğe baktım hesaplamalarda doğru dava edeceğim. beni tekrar rapora yollarsa onu da dava edeceğim almış olduğum sürekli bir rapor var 1998 e göre alınmış sahte olup olmadığının tespiti için muayene edebilirler veya 1998 YÖNETMELİĞİNE GÖRE BANA YENİDEN RAPOR VEREBİLİRLER bence gayet mantıklı ama aradım taradım bu şekilde dava eden bir allahın kulunu bulamadım nasıl iştir anlamıyorum.

maliye beni rapora yolluyor misal 2019 özürlü yönetmeliğine göre rapor al diyor açıyorum o yönetmeliği diyorki bundan önceki yönetmeliğe göre alınmış sürekli raporlar geçerlidir yenisi talep edilemez diyor ben gidiyorum bak kardeşim burda böyle yazıyor senin yolladığın yönetmelikte böyle yazıyor benim raporum var diyorum ONLAR NE DİYOR RAPORUNA İTİRAZ ET YENİ YÖNETMELİĞE GÖRE AL YOKSA VERMEM VERGİ İNDİRİMİ DİYOR abi çıldıracam bunu nasıl yapabilirler

bu zaten kanuni olsa benim raporumu geri çevirmez verir bir cevap kardeşim falanca yasa veya yönetmelik gereği yeni rapor al der yada sistemden tüm eski raporları iptal eder veya benim raporuma kendi itiraz eder BUNLARI YAPAMIYOR BANA DİYORKİ ELİNLE AYAĞINLA KENDİ RAPORUNA İTİRAZ ET HİÇ ET RAPORU DİYOR ABİ NE MANTIKTIR BU ?

calinan
Safra kesesi yokluğuna yanılmıyorsam oran veriliyor. Sağlık durumunuzda bu şekilde oranı etkileyecek değişiklikler varsa bunu doktor görüşüyle belgeleyip yeni rapor için başvurmayı deneyebilirsiniz.
alparslanap
Aslında söyledikleriniz mantıklı ama yönetmelik ve uygulamalar mantık dinlemiyor ki.
Sadece vergi daireleri değil çoğu kurum resmi işlemlerde eski yönetmeliğe göre alınmış raporları kabul etmiyor.
Örneğin eski yönetmeliğe göre alınmış bir raporla 2022 engelli aylığı, evde bakım aylığı başvuruları bile alınmıyor.

alparslanap

Aşağıdaki linkte bulduğum bir makale kontrol muayenesinin geçerlilik koşulları ve eski tarihli yönetmeliklerin dikkate alınmasını ön görüyor. Ancak sizin durumunuza bire bir ışık tutar mı bilemiyorum.

Sakatlık Vergi İndirim Hakkıyla Emeklilik Ve Kontrol Muayenesi İle İptali Koşulları ? Bilgili Denetim

İçeriğinde şöyle önemli ifadeler var:

Nitekim Yüksek Mahkeme bir kararında[8] “Sigortalının 18.3.1981 tarih ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla tespit edilen sakatlık indiriminden yararlanacak hizmet erbabının sakatlık derecesinin tespit şekli ile uygulaması hakkında yönetmelik hükümlerine göre % 44 malûliyet esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanmıştır. Ancak Kurumun sigortalının yaşlılık aylığının kesilmesine esas aldığı, SSK Malatya Bölge Hastanesinden alınan 3.9.2003 gün ve 341 sayılı, sigortalıda çalışma güç kaybını % 20 olarak belirleyen kurul raporuna istinaden Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Merkez Sağlık Kurulu sigortalıdaki çalışma güç kaybını % 36 olarak kararlaştırmış ise de, beden çalışma güç kayıp oranının % 36 olarak belirlenmesi sigortalının yaşlılık aylığına esas alınan malûliyetinin saptanmasında önem arz eden 1981 tarihli anılan ilk yönetmelik hükümleri yerine, 18.3.1998 gün ve 23290 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 98/23290 sayılı (sonraki) yönetmelik hükümleri esas alınmak suretiyle belirlendiği görülmüştür.

Sakatlık indiriminden yararlanan sigortalının çalışma gücü kayıp oranı; yaşlılık aylığı bağlama tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 18.3.1981 tarih ve 8/2620 sayılı yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilmesi ve buna göre başlangıçtaki sakatlık indirimi oranının sonradan azalıp azalmadığının aynı esaslar dâhilinde saptanması gereği gözetilmeksizin eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı olduğu şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.” hükmünü vermiştir.

Bir başka karar[9]da da “Sakatlık oranının ve sakatlık derecesinin tespitine ilişkin dava Gelir Vergisi Kanunundan kaynaklanmaktadır. Bölge İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un 6. Maddesine göre, Maliye Bakanlığı’nın sakatlık derecesinin tespiti ile ilgili işlemlere karşı açılacak davalarda vergi mahkemeleri görevlidir. O halde sakatlık oranının ve sakatlık derecesinin tespitine ilişkin dava, vergi mahkemesinde Maliye Bakanlığına karşı açılmalıdır. Maliye Bakanlığı bu davada taraf olmadığından bu durumda yapılacak iş; davacıya sakatlık oran ve derecesinin saptanması için Maliye Bakanlığı aleyhine Vergi Mahkemesinde dava açması için önel vermek ve o davayı bu dava için bekletici mesele saymak çıkacak sonuca göre yaşlılık aylığı ile ilgili bir karar vermektir” denilmekle sonucunda emekliliğin iptali söz konusu olsa bile söz konusu emeklilik sakatlık vergi indirim hakkına bağlı olduğundan iptal dilen özürlü statüsünden emeklilikte dava açma yerinin vergi mahkemeleri olduğu vurgulanmaktadır.

6. Sonuç:
Sakatlık vergi indirimi hakkını kazanmak yoluyla emeklilik 506 sayılı Kanunla getirilen bir düzenleme olarak hayatiyetini sürdürmektedir. 5510 sayılı Kanunla özürlü statüsünden emeklilik koşulları tespit edilmesine karşın ilk defa sigortalılıkları Ekim 2008 ayından önceye dayanan sigortalıların SSK’lılıktan (4/a sigortalılığı) emekli olmaları bakımından sakatlık vergi indirim hakkı kazanmak suretiyle emekli olma yolu açık tutulmaktadır. Bundan ayrı olarak 5510 sayılı Kanun ilk defa 01.10.2008’den sonra sigortalılığa başlayan engellilerin özel emeklilik koşullarını düzenlemiş bulunmaktadır. Emekli aylıkları vücutça fonksiyon kayıplarına bağlı olan bu tür emeklilerin kontrol muayenesine çağrılmaları doğal ve yasal olmakla birlikte yapılacak muayenede esas alınacak çalışma gücü kayıp ölçümleme tablosunun tatbiki bakımından o an yürürlükte olan tablo ve ölçütlerin değil, ilk defa sakatlık vergi indirimine hak kazanıldığı dönemdeki tablo ve ölçütlerin dikkate alınması hukuki bir zorunluluk olarak kurumlarca dikkate alınmalıdır. Aksi uygulama halinde hak kaybına uğrayan bireylerin dava yoluna gitmelerinde ellerinde çok önemli bir argüman geçmiş olacaktır.

Ufukalp

Evet safra kesesi için 10 puan vermişti Marmara hastanesi. Bir de bel fıtığına vermişti.
Ayrıca doğuştan iki tarafli kalça çıkığı sağ opere ve 3 cm uzun. Yani buna 2005 ye %45 veren kurum.hastaligim arttığı halde vergi indirimi için 12 ye düşürdü. Komik değil mi. Diğer bütün haklardan yararlanıp sadece vergi indirimi ve emeklilikten yararlanamamak çok can sıkıcı.Sanırım ben direk avukata vereceğim.

Ben şunu anladım hocam bir kurum ve memur kesin net birşey bilmiyor.gecen hafta cuma günü baya bir dolandim.

Peki böyle saçmalık var neden 2013 öncesi raporlar iptal edilmiyor da iş kızışınca vatandaşa ya bu eski rapor deniyor insanlar vergi indiriminden faydalanıyor, işe giriyor o raporlarla. İş emekliliğe gelince yok bu olmaz garip değilmi

Knopfler
Alıntıladığınız makaleye konu olan durum; daha önceki bir tarihte o günün geçerli yönetmeliği hükümlerine göre elde edilmiş bir vergi indirimi hakkı ve buna bağlı olarak emeklilik varken, kontrol muayenesinin yeni yönetmelik esaslarına göre değil, vergi indirimi hakkının elde edildiği tarihte geçerli olan yönetmelik hükümlerine göre yapılması gerektiği argümanıdır.
Arkadaşımızın ise henüz elde etmiş olduğu bir vergi indirimi olmayıp, mevcut raporu yürürlükteki yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı gerekçesiyle vergi indirimi başvurusunda geçerli bir rapor olarak kabul edilmiyor.
Konu tamamen farklı yani.

Arkadaşlar Engelli emekliliği ile ilgili Ali Tezel e 350 TL ücret ödeyerek aşağıdaki soruları sordum (e-mail ile) aynı konu üzerinden 3 ay danışmanlık verecekler benim aklıma gelmeyen ama sizin aklınıza gelen sorular varsa onarı da soralım cevaplar yarın gelecek resimlerde Hizmet dökümlerim ve maaş bordrom var size fikir vermesi açısından

Benim hesabıma 250tl yatırsaydın 6 ay hizmet verirdim:eek:

@Ufukalp

dediğin mantıklı şimdi olaya şu açıdan bakalım
1-) Benimle beraber aynı yıl aynı yönetmeliğe göre alınmış aynı hastalıktan bir rapor ile vergi indirimi almış bir adam şuan emekli ama aynı yıl aynı hastalıktan rapor almış olan ben başvurda bulunamıyorum emsal olmaz mı ?
2-) Adamın beni rapor almam için gönderdiği hastane açıyor yönetmeliğe göre rapor veriyor ve o yönetmelik eski yönetmeliğe göre alınan raporlar geçerlidir yenisi talep edilemez diyor :)

benmi çok farklı düşünüyorum olaya yeni girince şevkle saldırıyorum yoksa insanlar durumu artık kanıksamış mı anlamadım :)
Knopfler

kardeşim işte @Ufukalp in dediği gibi olay farklı ama mantık aynı benim raporuma şaibeli deyip tekrar hastaneye sevk etse bende mehkemeye versem mahkeme aynen böyle diyecek bu veled-i zinalarda o yüznden raporumu kabul etmiyor yenisini getir diyor ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİ benim 2004 raporuma istinaden beni tekrar hastaneye yollasa bende mahkemeye gitsem mehkeme diyecekki ulan adamın raporunu inceliyorsunuz madem aldığı yıla göre inceleyin diyecek TAMDA ANLATMAK İSTEDİĞİM

Eserin79

2013 ten önce sürekli verilen raporlara tüm haklarını verin madem.niye iptal edilsin ki.iyilestik mı biz .tedavi mı olduk. Herşeyden yararlanıp emekli olamioyruz..sorun bu. Yeni rapor cikarttiriyorlar ki raporlar elimizde patlasın sağlama çıkalım.

İşte ben de böyle düşünüyorum. 2005 ye Lütfü Kırdar verdi raporumu.suresiz.%45. 2013 ye vergi indirimi için aynı hastaneye müracaat ettim bana %12 verdi.madem sağlamdır niye 45 verdi.degilsem 12 nedir. İtiraz ettim .Marmaray ile istedim .bana %48 verdi.oh be dedim ama il sağlık %12 nasıl %48 oluyor diye kabul etmedi. Düşen oran o sorgulamıyor. Ama yükselen i sorguluyor. Göztepe ye gönderildim orası iki yıllık 24 verdi . Yani madem ellerinde son yönetmeliğe göre tablo varsa bukadar tutarsız alakasız rakamlar nedir.

[/USER]

login
Maaş hesaplama programlarını hiç kullanmadım.
İkramiye tabi ki sadece fiilen çalışılan yıl kadar olacak. Sadece aylık bağlama oranı yönünden hizmet yılı 25 olarak kabul edilecek. Orada hizmet yılını 25 gösterince gösterge rakamları da ona göre değişiyorsa hesaplama yanlış olur. Kendi gösterge rakamları geçerli olup 25 yıl sadece aylık bağlama oranı içindir.

5434 sayılı kanunla çalışan engelli memur emeklilerine pozitif ayrımcılık kapsamında aylık bağlama oranı yönünden, 25 yıl hizmeti olduğu kabul edilecek diyorsunuz da, aşağıdaki linkte ki hesapta hiç te sizin dediğiniz gibi olmuyor. Ki bu link devletin resmi sitesi ve hesaplama aracı yani %100 doğru hesap ediyor. Birde siz hesap edin bakalım vereceğim bilgiler ışığında sadece bilgiler girilecek. (bu arada bu link 5510 sayılı yasaya göre emekli olanları değil 5434 sayılı yasa ile çalışan 2008/10 yıl öncesi girişli eski i memur emeklilik hesaplamasında geçerli.)

3. derece 1 kademede 1600 ek göstergede 15 yıl hizmeti bulunan (2004 ocak -2019 ocak arası çalışan mesela) bir emekli 2287+ek ödeme= 2379 TL alıyor. (15 yıl fiili çalışılan yıl girilmiştir.)

1. derece 4. kademede 2200 ek gösterge de 25 yıl hizmeti bulunan (1994 ocak-2019 ocak arası çalışan mesela) bir emekli 2738+ek ödeme=2848 TL alıyor. (25 yıl fiili çalışılan yıl girilmiştir.)

Yani arada 450-500 TL gibi bir maaş farkı var. Nerede kaldı peki engelli memurlara pozitif ayrımcılık hani 15 yıl çalışan maaş bağlama yönünden 25 yıl olarak kabul ediliyordu?

( bu arada derece ve ek göstergeler farklı olacak mecburen çünkü çalışılan yıllar farklı arada 10 yıl var.)

Bir de bir şekilde sizin dediğiniz doğru olsa bile, örneğimizde olduğu gibi 10 yıl fazla çalışan engelli emekli diğer engelli emekliye göre aynı emekli maaşını alacaklarsa niye çalışsın enayi midir?

calinan, aynı şeyleri söylüyoruz, bazı kanunlarda muktesap haklar saklıdır der bund niye olmuyor

@u.uçar
Öncelikle şunu söyleyeyim; belirttiğiniz konuyu zaten açıkladım önceki mesajlarımda. Ancak nedense siz tüm detaylı anlatıma rağmen ne bir teşekkür, ne bir cevap vermeyip başka nereden eleştirebilirim mantığıyla hareket ettiniz, amacınızın bilgi edinmek olmadığı çok açık.
Her mesajınızda yok bu öyle değil, neye dayanarak yazdınız, ilgili mevzuatı veriyorum, yok doğru olsa bile vs. Arkadaşım bu konuda ilgili mevzuatı yasa ve maddelerini vermişim neyin doğruluğunu sorguluyorsunuz hâlâ ?
Mesajlarımı doğru okursanız 25 hizmet yılına tamamlama konusunu 5434 değil, 5510 için verdim. 5434 de bu pozitif ayrımın erken emekli olan engelli memurun maaşının en düşük normal emekli maaşına yükseltmek suretiyle yapıldığını yazdım.
Ve 5510 için de bu 25 yıla yükseltmenin sadece aylık bağlama oranı için olduğunu belirttim. Siz hâlâ gelmiş aradaki 300-400 ü öne sürüp yalanlama peşinde koşuyorsunuz. Üstteki mesajlarımda da söyledim, aylık bağlama oranı yönünden 25 yıl kabul edilecek ama kendi derece, kademe ve ek göstergeleri üzerinden hesaplanacak diye, bu fark da oradan kaynaklı. Yoksa arada ne kadar fark olurdu biliyor musunuz ? Aylık bağlama oranı %50 yerine %30 olurdu o zaman ki neredeyse yarı yarıya.
Örnek verdiğiniz 2.379 TL 15 yıl çalışmış engelli emekli maaşı, en düşük normal emekli maaşıdır, 5434 de o şekilde olduğunu söylemiştim. 5510 a göre hesaplanacak memur emekli maaşlarında o tutarlar hayal artık.
10 yıl fazla çalışan enayi mi sorunuzun cevabı da yine yukarıda mevcut. Onlar da derece, kademe farkları kadar yüksek alırlar.
Onlar enayi mi, bunlar enayi mi gibi söylemlerle engelliler için sağlanan bu pozitif ayrıma karşı gibisiniz.
Bu olmasaydı 15 yıl çalışmış memurun %30 aylık bağlama oranı ile maaşı kaç lira olurdu düşündünüz mü hiç ?
Tüm ard niyetinize rağmen yine de açık açık anlattım, alıntıladığım, yasa ve madde bildirdiğim mevzuata da inanmıyorsanız sizin için yapabileceğimiz başka bir şey yok malesef...

@calinan
@Eserin79
Eski yönetmeliğe göre alınmış raporların geçerliliği bir çok resmi işlemin uygulama esaslarını belirleyen yönetmeliklerle engelleniyor ve böyle olunca da malesef yargı hariç yapılacak hiç bir şey kalmıyor.
Örneğin kontrol muayenelerinde ilk raporun alındığı zamanki yönetmelik hükümleri esas alınsın desek de yönetmelik aksini söylüyor.
Örnek olarak aşağıda veriyorum.

MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ

Yaşlılık sigortası kapsamında çalışma gücü kaybı oranlarının tespiti

MADDE 13 –*(1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen çalışma gücü kaybı tespitinde,*30/3/2013*tarihli ve 28603 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik esas alınır.

Aşağıda da resmi gazete linkini veriyorum.

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Ali tezel Beye Şu soruyu Yönlendirirmisiniz ?
Engelli bir kişi aynı anda iki farklı iş yerinde çalışabilir mi ?
Ufukalp
Ufuk abi , Her soruma sıkıntıma bilgilerinle ilaç oldun sayende çok şey ögrendim , yararlandım.
Abi şu soruma da bi araştırma yapsan:) ben çok yaptım net bir şey bulamadım

Matraxman
Çetrefilli bir soru bu, ben bu soruya tüm olabilecekleri bildiğim halde yine de hiç kimseye şöyle yap diye kesin bir cevap vermem.
Açıklayayım biraz.
Bir işçinin iki işte birden sigortalı olarak çalışması konusuna iş kanununun hiç bir bölümünde yer verilmemiş, hiç bir yasal engel yoktur.
SSK yönünden de iki ayrı işyerinde sigortalı olmak mümkündür.
Bu durumda ödenen aylıp toplam prim gün sayısı 30 u aşamaz, ama prime esas kazanç tutarı tavan limitini aşmamak şartıyla ikisinin toplamı işlenir. Bu emekli maaşı için çok büyük bir avantajdır.
Örneğin A işyeri 30 gün 3.000 tl kazanç üzerinden, B işyeri de yine 30 gün ama 4.000 tl kazanç üzerinden prim ödemiş olsun. O ayyın toplam prim gün sayısı 60 değil 30 olur, ama prime esas kazanç tutarı ikisinin toplamı olan 7.000 tl olur.
SSK, bilindiği gibi bazı durumlarda sahte sigorta şüphesiyle soruşturma açabilmekte, tespiti halinde ilgili günlerin prim gün sayısı ve kazançlarını silmektedir. Emekli olmuş insanlardan bile geriye dönük bu soruşturmalara konu olmuş olanlar mevcut. Bu yüzden çalışılan işler ve süreleri mantığa ters olmamalı. Örneğin bir kişi gündüz bir fabrikada çalışıp gece taksi şoförlüğü yapabilir, ama üç ayrı fabrikada tam zamankı çalışan olarak görünürse bu mantıksız olur.
Özellikle siz engellisiniz ve bazı şirketlerin engelli çalıştırma zorunluluğunu yerine getiriyor görünmek için aslında çalışmayan engellileri bir menfaat karşılığı çalışıyor gösterdikleri bilinen bir gerçek. Mantıksız bir bildirim durumunda SGK da sahte sigorta şüphesi oluşur mu bilemem.
Ayrı bir konu da işverenin tavrı.
Siz evden ama tam zamanlı çalışıyorsunuz. İkinci bir işte çalıştığınızı öğrenen işverenin tavrı olumsuz da olabilir. Kendine ait olması gereken mesaiyi başka bir işe harcadığınızı düşünebilir. Hatta başka bir işte çalıştığınızdan dolayı verim düşüklüğü iddiasıyla iş akdini tazminatsız olarak tek taraflı fesh etme hakkına da sahiptir.
Aşağıya bu konuda bir yargıtay kararı da koyuyorum.
Başka nasıl net anlatabilirim bilemedim

[FONT=Georgia]T.C. Yargıtay 9.Hukuk Dairesi. 1998/5032 K. 1998/6738
Haklı Nedenle Fesih (İşçinin İşverenin İzni Olmadan Başka İş Yerinde Çalıştığının Belirlenmesi) Dosyadaki bilgi ve belgelere ve özellikle yargılama sırasında dinlenen davalı tanıklarının anlatımlarına göre; davacının davalı işverenin izin ve haberi olmadan bir başka iş yerinde çalıştığı belirlenmiş bulunmaktadır. Keza dosya içinde bulunan davacıya ait kartvizitte davacının adı geçmekte “… Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi” ifadesi yer almaktadır. Tüm bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere, davacının bir başka iş yerinde çalıştığı gözlenmektedir. Davacının bu davranışı İş Kanununun 17 / 2-d maddesindeki doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış kapsamına girmektedir. Durum böyle olunca, iş akdi davalı işverence haklı olarak feshedilmiş bulunmaktadır. O halde davacı ihbar ve kıdem tazminatını hak etmediği halde mahkemece hüküm altına alınması isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.

[/FONT]

[FONT=Georgia]
[/FONT]

Amacımın bilgi edinmek veya bilgi vermek olmadığını nereden çıkardınız acaba? İlaveten art niyetimi falan yazmışınız onu nereden anladınız acaba?

Ben basit bir soru sordum sadece o konudaki cevabınıza karşılık. Cevap veremediniz 5434 sayılı kanunla 15 yıl çalışan engelli bir emekli memur ile 25 yıl çalışan engeli emekli memur arasında tabii maaş olarak fark var örneğimizde olduğu gibi 450-500 tl civarı.

Ama 5510 sayılı kanunla çalışan engelli emekli bir memur ile 25 yıl çalışan engelli emekli bir memur açısından da maaş açısında fark olacağı açıktır. Yani ne kadar ekmek o kadar köfte, 15 yıl çalışanın 25 yıla tamamlanması gibi bir şey yok. Hem ikramiye hem maaş açısından 5510 sayılı kanun ile.

u.uçar
Ben çok da güzel cevap verdim, yasal mevzuatı da gösterdim, eşitliğin sadece aylık bağlama oranı yönünden olduğunu da belirttim, ama amaç başka olunca böyle oluyor işte. Yasayı, maddesini de yazdım. Açıp okumak yerine laf laf laf...
Fesatlık zor şey arkadaş, lütfen kendi kendinize oynayın, benim böyle saçma polemiklere ve böyle insanlara ayıracak vaktim yok, bizim burada amacımız belli.
Muhatabım değilsiniz, uğurlar ola...

Üst Alt