Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@frkn5906, eğer halihazırda emekliyse etkilenmez ama raporu süresiz de olsa yasa çıktığında hala emekli olamadıysa, emeklilik için gün sayıyorsa etkilenir gibi görünüyor. Birçok yorum bu şekilde. Ondan dolayı yasa çıkmadan ulaşabildiğinize ulaşınki belki bir ihtimal yasa geçmez, değişir falan.

Ben normalde bu zaman kadar hep AKP ye karşı mücadele ettim , halkın gözü açılsın diye ugraştım ama halk ısrarla AKP dedi. Mesela AKP seçim kazanmak için EYT çıkarıp 43 yaşındaki sapasaglam adamları emekli etti ama şimdi engelli insanları emekli etmemek için hiçbir şeyi dinlemeyip yasayı degiştiriyor. Normalde bir yasa çıkıyorsa o yasa geriye dogru işleyip kazanılmış hakları yok saymaz ama AKP bana kimse bir şey yapmaz ben ne dersem o olur dedigi için bu yasa çıkar ve 10 binlerce engelli magdur olur. Ben bundan sonra inadına AKP ye oy verecem bu halkı layık oldugu şekilde yönetsin diye

Merhaba arkadaşlar SGK hastalık listesine baktım tip 2 diyabet göremedim varmı yokmu merak ettim.
Birde yeni kanun geçerse şeker hastalığı hastalık sayılmayacak diye biliyorum ama şu anda tip 2 diyabet SGK hastalık listesinde mi.

*** GEÇMİŞ YILLARDA KONTROL MUAYANESİ SONUCU MAAŞIMIZ KESİLDİ ANKARAYA DÖNEMİN BAKANLARI İLE GÖRÜŞMEYE GİTTİK HATA ETTİKLERİNİ KABUL ETTİLER ANCAK HİÇ YARDIMCI OLMADILAR, YALA, DOLAN.... EMEKLERİMİZ BOŞA GİTTİ SANMIŞTIK AMA GEÇDE OLSA ANCA UYANDILAR OLAN BİZE OLDU DAVA AÇTIK DAVAMIZ 5 YILDIR DEVAM EDİYOR EN AZINDAN BU DEĞİŞİKLİK HAYATA GEÇERSE BUNDAN SONRA AYNI HATAYI YAPMAZLAR VE BAŞKALARININ CANINI YAKMAZLAR...YAZIKLAR OLSUN

@frkn5906,

Emekliler etkilenmeyecek, emeklilik bekleyen süresiz raporlulardan tekrar sgk çalışma gücü kaybı raporu istenecek

@grafakir,
Hocam senin duyduğun birşeymi var yoksa kendi yorumunmu maddelerde çünkü süreli veya süresiz detayı hala netlik kazanmadı.

@eminserin,
Hocam okuduklarım izlediklerim takip ettiğim uzmanlar hepsi aynı şeyi söylüyor yasa çıkmadığı için kesin demiyorum zaten ama yüzde 90 böyle geçecek yasa

@grafakir,
Şimdi benim sürekli vergi indirim raporum var, ve bütün koşulları sağlıyorum. Kamu kuruluşunda çalışıyorum. Ocakta planlıyordum emekli olmayı o zaman böyle birşey olacaksa bu ay içinde versem dilekçeyi etkilenmem o vakit

Sizlere yeni kanunda ki çok net ve kesin olan bilgileri yazayım ;

1- vergi indirimi ile EMEKLİ OLMUŞ engelliler bu yasanın hiç bir maddesinden ETKİLENMEYECEK!
Kontrol muaynesi gerekli olduğunda, yine emekli oldukları süre içerisinde ki kanun maddeleri geçerli olacak, yani balthazard formülü ile yüzde 40 oran almaları yeterli olacak.

2- 2008 öncesi sgk girişi olan, ama henüz EMEKLİ OLMAMIŞ, engelli oranı kaç olursa olsun, süreli ya da süresiz olsun, vergi indirimi kaç olursa olsun, YENİ KANUN ÇIKTIKTAN SONRA, EMEKLİLİK BAŞVURUSU sırasında elinde ki engel oranı (ister süreli - ister süresiz) ya da vergi indirimi GEÇERSİZ olacak. Ve emeklilik istiyorsanız ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI belirlenmesi için sgk hastalık listesi ile değerlendirileceksiniz.

SGK hastalık listesinde şeker, tansiyon, kolestrol gibi hastalıklar tek başına yok, mutlaka bunların neden olduğu hastalıklar ve tedavi ile iyileşmediği kanıtları isteniyor. Bu yüzden engellinin emekli olma ihtimalini düşüren bir kanun olacak.

Şu anda elinde engelli raporu bulunan, vergi indirimi bulunan, prim gün sayısı dolmuş, ssk hizmet yılı dolmuş olanlar, hiç vakit kaybetmeden emeklilik başvurunuzu yapın.

@cuneytdj,
Peki bu kanun teklifi ne zaman yasallaşır ve yürürlüğe girer. Ocak olmadan bu işlemleri yapmak gerekli diye anlıyorum

Sordum ama tekrar soracağım.

60% ve üzeri işgücü kaybı olan engellinin, engelli emekliliği hak etse dahi malulen emekli edeceği haberleri doğru mu?

Bu şaka mı? Delireceğim artık gerçekten.

Emekli olup kendi işimi kurup katma değer katmak istiyordum, ben çalışabilirim diyorum oturup evde ölümü beklememizi falan mı istiyor bunlar? Çıldırmak üzereyim.

@kenan91,

Malulen emekli olma kriterlerinden olan tek hastalıktan sgk hastalık listesindeki hastalığa sahip olmak uygulanacak deniyor. Böyle olunca adı engelli de olsa bir nevi malulen emeklilik olacak. Emeklilik onaylandıktan sonra sgk lı bir işte çalışılamayacağı da eklenirse, nerdeyse aynı şey.

Burada birçok kişi aynı soruyu sormuş. Bende yineleyeceğim; cevabımız yok, çünkü muhtemelen henüz tasarıyı hazırlayanlar buraları belirlemediler. Sgk hastalık listesinde Bazı hastalıkların hafifi, ortası yok. Sadece ağır olarak yeralan hastalıklar var.
Bir hastalık % 40 la hafif engelli oranıyla ve o prim günü , yılıyla emekli edilirken, ağır hasta olana senin tedavin şuan remisyonda o yüzden git yeniden ölümcü olursan gel onaylayalım mı denecek.

Keşke gerçek dünyadan, mesela bu platformda yıllardır bilgi ve tecrübesiyle insanlara katkı sağlayan kişiler gibi uzmanlar komisyonda olsa .

@Onlylife,

Çok doğru söylemişsiniz, kanser hastalığı belirttiğiniz hastalıklardan mesela. Kanser hastaları ömür boyu %40 veya üstü engelli statüsündeler, ilk 5 yıl süreli raporla daha yüksek oran veriliyor, sonrasında süresiz %40. Bu %40 normalde vergi indirimi ile emeklilike yetiyor. Ama iş sgk çalışma gücü kaybına gelince sanırım sgk çok ağır olan, metastazlı veya nüks etmiş, hastalığı kötüleşene ağır oran verip malulen emekli ediyor, ama hastalığı iyileşme sürecinde olana tamam senin birşeyin yok diyor. Yeni yasa onaylanırsa ve bu konularda bir düzenleme yapılmazsa kanser hastaları bundan sonra muhtemelen emekli olamayacak ya da çok ağırlaşınca emekli olacak. O zaman da bir anlamı kalmıyor zaten. Sonuçta henüz emekli olmasa da emekli olma hakkı olanın/olacak olanın hakkı elinden alınmış oluyor. Yasa olduğu gibi onaylanırsa çok yazık olacak…

@BnymnYldz, mesela diabet 2 var ve kalp tansiyon hastası diyelim stenti var bu bilgiye göre ağır çalışma gücü kaybına neden olan durum mu oluyor ? Nasıl yorumlayacağız ?

@cuneytdj,

Çalışma gücünde oranlar nasıl belirlenecek. Ağır ya da orta hafif olarak nasıl emekli olunacak? sadece tek hastalık mı ele alınacak..? Kafamta tuhaflık var?

@Afkk, Şimdiye kadar çalışma gücü kaybına göre emeklilik başvurusu yapan bir arkadaşımız olmadığı için bu tanılar Sgk Sağlık Kurulu tarafından nasıl değerlendirme yapılıyor bilemiyoruz.

Sadece şeker hastalığının varlığı ile çalışma gücü kaybından Ağır Orta veya Hafif tanı almak zor gibi görünüyor. Hastalık listesinde yazılana göre Şeker hastalığının etkisi ile farklı hastalıkların meydana gelmiş olması gerekiyor.

Sizin yazdığınız damardaki stent ve tansiyon hastalığının sebebi şeker ise SGK Sağlık Kurulu bunu alınacak rapordaki bilgilere göre değerlendirilecektir.

@Mlkr,

emekli olunamaması ya da emekliliğin iptalinin bir de sağlık hizmetlerinden faydalanama yanı var. Sadece maaş kesilmiyor. Sgk hastanesindeki tedavisini devam ettirebilmek için kurulum vereceği oran için kaygı yaşayan üyeler okumuştum farklı konu başlıklarında.

@BnymnYldz,

Teşekkürler, bu sgk’ nın çalışma gücü kaybı oranlarını yayınladığı listeye nereden ulaşabiliriz

@Onlylife, doğru söylediniz. Kanser hastası iyileşse bile bazı tanılarda aylık yıllık kontrolleri ömür boyu devam ediyor. Görüntülemeler, kan tahlilleri, Mr pet bt… emekli olunca sgk güvencesi oluyordu, şimdi o da olmayacak. Ya hasta halinle çalışacaksın ya da maaşsız oturup tedaviyi kontrolü bırakmak zorunda kalacaksın. Nasıl olacak anlamadım, inşallah bu yasa onaylanmaz, ya da lehimize değişikliğe uğrayarak onaylanır.

@BnymnYldz,

Ben çalışma gücü kaybına göre başvuru yaptım rapor süresiz rapor oranı %42 hastalık listesi varım anca red geldi yüksek sağlık kuruluna itiraz ettim cevap bekliyorum
Hastalık listesi kimin umrunda canları nasıl istiyorsa

@Katar12, Malulen emeklilik veya Bağ-Kur emeklilik için başvurdunuz galiba. SGK Sağlık Kurulu kararına söylediğiniz gibi itiraz hakkı var. Bu sefer dosyayı Yüksek Sağlık Kurulu inceliyor. Genelde aynı yönde karar veriyorlar. Bu aşamadan sonra dava süreci başlayabilir.

@BnymnYldz,

Saçma keyfi uygulama devletim mevzuat kanunları niçin var listede olmama rağmen neden mahkemelerde süreneyim kanunlara uymayanları mahkemeye vereceğim

malulen emeklilik için %60 gerekli engelli emeklilik başvurusu yaptım 28/5

Bu sen çalışma gücünü kaybetmemişin diyen aşşağlık maymunlar keyfi karar veriyor benim osteoporoz (kemik erimesi kırık ve şekil bozukluğu) olan hastalığımı gizleyen şerefsizlerin eline kaldık devletinde gözü kör defalarca cimere yazdım körler sağırlar birbirini ağırlar = türkiye

@frkn5906,

Neye göre sıkıntı var madde 17 açık diyor emekli olunan tarihteki yasa geçerli diyor siz neye göre hüküm verdiniz

@durasyon,

Yeni yasaya tabi değilsiniz nasıl emekli oldu iseniz kontrol muayenesinde i gecerli bu kadar da değil ben yasa değişti diye bundan etkilenmek değilim bunu SGK yetkilisi komisyonda açıkladı zaten

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt