Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Gerçekten mi? Mecliste soruyorlar mı.. Çoğunluk kimde ise onun istediği oluyor. yasayı çıkaran çoğunluk olduğu için onaylanacak büyüh ihtimalle!

Mecliste Bütçe görüşmeleri başlamış. Bu bitmeden emeklilik ile ilgili teklif gündeme gelemezmiş. Yani, 10 gün kadar bu konuda bir gelişme olmaz.

@avci0606 Yok hocam Her bir madde için grupların 4 dk konu hakkında konuşma hakları var. +1 veriyorlar 5 dk oluyor. Saadet-Dem-Chp-Mhp nin grupları var. Akparti konuşma hakkını kullanmıyor. ama 4 grup konuşunca her bir madde için oylama vs dahil 40-45 dk sürüyor. Şöyle ki Gruplar madde hakkında görüş belirtmek için söz alıyor ama Genel gündem hakkında konuşuyor çoğu. Yani maddeler hakkında en ufak bilgileri dahi yok. Ayrıca sürekli tartışma çıkıyor Meclis başkanı 15 dk 20 dk ara veriyor her seferinde. Derken uzuyor da uzuyor. Köy kanununda 2 kez görüşme yeterli toplantı sayısına ulaşılamadığı için ertesi güne ertelendi. O kadar uzatan şeyler var ki görüşmeleri 2 haftayı buluyor. Ama şuna inanın. tiyatro gibi. Kimse ilgili maddeler hakkında konuşmuyor. Genel gündem hakkında (Ekonomi Dış politika vs) konuşup Herkes partisine göre ezbere el kaldırıp indiriyor.

Arkadaşlar merak ettiğim sorular var birincisi biz vergi indiriminden emekli olduk diyelim bu raporla ötvsiz araç alıyorduk herhangi bir sebepten dolayı kontrol muayenesine girdik ve sonuç hafif engelli oldu bir önceki vergi indirimli oranlı raporumuz iptalmi oluyor yoksa sgk nın verdiği oransız rapor sadece bu emeklilik için oluşan bir rapor olarakmı kalıyor sonra rapor geçerli denilerek hafif engelli raporumuzmu araç alırken geçerli olucak çok karıştırdılar ortalığı gerçekten

@avci0606,

20 Aralık'a kadar sürecek. Sonrasındaki haftada muhtemelen görüşülür, çünkü 1 Ocak 2025'de yürürlüğe girmesi öngörülüyor tasarıda.

@samedo99 hocam ona göre çalışıyorlar. bazı günler 16 saat sürüyor oturum. bazı günler 8 saat. yani bir şekilde istenen zamana getiriyorlar. Mesela bir kanun görüşülürken meclis başkanvekili gülerek dedi ki sayın vekiller yarın toplanmama kararı aldık ya onun için hızlıca oylamaya sunuyorum dedi. Yani kendi aralarında her konuda anlaşıyorlar. Bunu da grup başkanvekilleri yapıyor.

Arkadaşlar maluliyet için sonuç beklerken mevcutta sigorta girisimin olması sorun teşkil eder mi ?

chp li vekil ile görüştüm aynen mesajını iletiyorum sizlere''Merhabalar, Bu konuda çok mücadele ettim. Etmeye devam edeceğim. Ama geçirmeye çok kararlılar. muhtemelen 24 Aralık'ta gelecek Genel Kurul. Elimizden gelen bu kadar... dedi...

Başka bir vekilimiz ise Konu özgür beye de iletildi dedi....

İyi partililer konuyu biliyor twitlerde destek veriyoruz

muhalefet tam birlik sağlaması için herkesin bir şey yapması lazım özellikle tbmm de yayınlanan vekil epostaları toplu mail atmakta fayda var bazıları gerçekten dönüş sağlıyor

O sebeple siz emekli olmuş ya da olacak bir önemi yok sizler SGK kurumun nasıl ve ne şekilde işlediğini asla bilmiyorusnuz bzim ülkemizde kanunlar işlevi değil uygulamaya bakmalısınız ben emekli oldum kanunen korunacağım diye bir şey yok sgk tam yetki ve yorumlama hakkı veriyorlar herhangi bir bahane ile emekliliğinizde gider tabi hastalık veya sadece emekli olabilmek için rapor çıkaran kişiler emekli olsanız sgk kapınızı çalacak kanun ile uygulama bambaşka işler norm ve standart derken 2021 yılında ki mevzuata bakmanızı okumanızı sağdan soldan değilde kendiniz okup araştırmanızı tavsiye ederim...

Ayrıca bu kanunun çıkmasını engellemek için 5-10 arkadaş bir araya gelip meclise gitmeli diye düşüncemi belirtiyroum elemanın biri diyor ki istanbulda miting yapalım diyor :)) istanbulu inletelim diyor sen 5 kişiyi bir araya getir bakalım hele öyle inletirsin şaka gibi kafalar mücadele olsun fitili ateşleyelim diyorum ki Ankaraya 5-6 arkadaş artık bu dernek mi olur yoksa 5-6 aklı başında adam mı gider karar verelim daha o konuda birlik olunmuyor ki...

kendi başıma 9 vekille 2 siyle yüzyüze konusabiliyorsam sizler daha fazlasını yapabilirsiniz... ama tembelsiniz net...başkasından bir şey beklemeyi kesin bir şeyler yapın sohbetlerin çoğunluğu bana bir şey olur mu muhabbeti şaşırdık mı asla :)aklı selim insanlarda var baş tacılar

2 akp vekilden biri ne dedi biliyormusunuz daha ne istiyorsun erken emekli olacaskın işte sus otur dedi öbürü de maşallah sen iyisin fiziken boşver emekliliği çalışmaya devam et ben bu hem siyasi hem de zihnen yozlaşmış kişiler ile asla mücadele etmem bu kendi içimizdeki kişiler de dahildir.

Ve unutmayın bu iş vicdan işi vicdana dokunan bir mesaj göndermeniz ağır şeker-kalp-ağır tansiyon-koah keza kanser Allah sağlık sıhhat verisn herkese lakin bunlara sağlam demek ahmaklıktan başka bir şey değildir...

hepinize saygılar sevgiler

@marto1
Hocam benim meclis işleyişinden anladığım vekillerin herhangi bir yetki ve sorumluluğunun olmadığı. Yani polit bir büro da kararlar alınıyor. (Maliye bakanlığı, SGK vs) Sonrasında 2-3 iktidar vekiline konu delege ediliyor. Onlarda meclisten geçirilmesini organize ediyor. İşleyiş bu şekilde.

@marto1,
Hocam selamlar 24 Aralık'ta gelmesi muhtemel diyor. Peki sorabildinizmi meclis ne zaman tatile girer diye 24 ünde meclise gelirse ne zaman yürürlüğe girer bu yasa

@samedo99,

Maluliyet tespitin onaylanıp,maluliyet hakkı kazanana ve sgk'ya maluliyet başvurusu yapana kadar çalışmanda bir sakınca yok,
Sgk'ya malulen emeklilik başvurusu yaparken çalışmıyorsun olmalı.

@Mehmet005,

Burada yazdığını pek anlayamadım :(
Maluliyet tespitin onaylanıp,maluliyet hakkı kazanana ve sgk'ya maluliyet başvurusu yapana kadar çalışmanda bir sakınca yok,
Sgk'ya malulen emeklilik başvurusu yaparken çalışmıyorsun olmalı.

@Mehmet005,

Malulen emeklilik için adımlar
1-bölge sgk md lüğünden maluliyet tespiti için hastaneye sevk
2- hastane sağlık kuruluna muayene
3- sağlık kurulu sonucu direk sgk sağlık sunucuları ile paylaşır
4- sgk sağlık kurulu sunucularının değerlendirmw sonucunun başvuru sahibi ile yazılı paylaşılması
Şeklinde ilerliyor.

Yukarıda sıraladığım maddelerden 2 den sonrası artık başvurunun yapıldığı anlamına gelmiyormu?
Sgk başvuru sahibinin sgk lı bir işte çalışıp çalışmadığına hangi noktada bakıyor.?
çalışıyorsa maluliliyeti onaylanıyor mu? Ya da onayladı diyelim, sgk lı işinizden ayrılmanız sonrası tahsis numaranız belirlenecektir gibi bir bilgilendirme mi yapıyor?

Yasadan önce emekli olan Ahmet : Ahmet 45 yaşında, diyabet, uyku apnesi,vs hastalıklardan %45 süresiz raporu var. Özel sektörde çalışıyor, vergi indirimi aldı ve emekli oldu. Ahmet isterse çalışabilir, takılabilir.

Yasadan sonra Mehmet: Mehmet 45 yaşında, diyabet, uyku apnesi, vs hastalıklardan %45 süresiz raporu var. Mehmet vergi indirimi alarak emekli olmak istedi ancak hastalıklarından dolayı çalışma gücünü kaybetmediği ve tabir yerindeyse zımba gibi olduğu söylendi. Mehmet ama Ahmet de benle aynı yaşda ve o emekli oldu dediyse de o o tarihteki yasadaydı diyecekler.
İşin güzel yani özel sektör bu hastalıkları gerekçe göstererek icabında Mehmet' i işten çıkarabilecek ve Mehmet tabir yerindeyse dımdızlak ortada kalacak,

Hala burada biz emekli olduk bizi etki etmez diyen adamlar hala verilmiş hak geri alınmaz diyen adamlar bence çok rahat olmayın söz konusu sağlık olunca aynı hastalığa sahip insanları yasadan önce yasadan sonra diye ayıramazlar. Er yada geç ya herkesi emekli ederler yada :))))

Bu torba yasanın içinde GSS borçlarıda silineceği için Ocak 2025'e bırakmadan, aralık ayının son haftası mecliste görülecektir. Çünkü yeni yıla kalırsa silinecek borçlar hesap açısından karışıklık çıkaracaktır. Yeni yıla girmeden çıkarırlar kanunu.

Arkadaşlar, engellilik tespit ve derecelendirme tutanağında çalışma gücü kayıp oranı % 50 , rapor süresi : süresiz yazıyor bu yeni yasaya göre tekrar mı çalışma gücü kayıp oranı hesaplanacak ?

@Afkk,

aynen dostum sgk ya engelli emekliliği için başvurduğun zaman tekrar çalışma gücü kaybı raporu isteyecek

@Ary3ho,

Ben öyle okumadım , süreli raporla emekli olanlarında hakkı korunacak yani sure bitiminde ilk rapor aldıkları tarihe göre degerlindirilecek diye yazıyor madde 17 de

Bir sorabilirmiyim arkadaşım, bu yazılanlara. Ben 2020 de emekli oldum bu sene raporu raporu yeniledim bu sefer 5 yıl yine süreli verdiler beş yıl sonra değerlendirme nasıl olacak olacak kurulda benim anladığım 17 ci maddede ilk emekli olduğum tarihteki yasaya göre değerlendirilecek dogrumudur.

Bir sorabilirmiyim arkadaşım, bu yazılanlara. Ben 2020 de emekli oldum bu sene raporu raporu yeniledim bu sefer 5 yıl yine süreli verdiler beş yıl sonra değerlendirme nasıl olacak olacak kurulda benim anladığım 17 ci maddede ilk emekli olduğum tarihteki yasaya göre değerlendirilecek dogrumudur.

@Mehmet005 Benim şuan sigortam var yarın heyet randevum var illa sigorta çıkışı mi yapmam lazim ya malululiyet onaylanmazsa ne olacak ?

*Sevgili Arkadaşlar. Konuyu Ankara da bizzat ilgili bakanla görüşmüştük geçte olsa hayata geçiriliyor, sabırla bekleyin...

@mekan,
Birçoğu için iyi olacak inş ben güvenmiyorum ama umuyorum artık uyanırlar

Üst Alt