CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Kayıhan Bey, zaten bu 2008 öncesi kazanılmış haklar hiçbir şekilde daha sonrasında bir hak sahipliği kaybetmiyor, 2008'den önce alınan haklar öyle değerlendirilecek, 2008'den sonra alınanlar ve hatta 2021 yılında SGK'nin bununla ilgili çıkarmış olduğu bir madde var, artık bu yürürlüğe girecek yoksa hani herhangi bir hak kaybolmayacak bununla ilgili. Orada aklınızda olan soru işareti tam anlamıyla neredeyse... Hani, burada, SGK madde 17'de evet ama orada herhangi bir hak kaybı yok, geriye dönük bakıldığında bu SGK'nin mahkemelerde alacağı pozitif sonuç değil. Bu, daha sonrasında engelli raporu alacak vatandaşların, geçmişte almış oldukları raporların uygulamalarında herhangi bir hastalık; şeker,tansiyon, bunları üst üste koyduğunuzda almış oldukları raporlama puanlarıyla şu anda SGK'nin belirlediği baz daha farklı olacak. Çünkü siz de uygun görürsünüz ki bir MS hastasıyla, bir tansiyon hastası aynı şeyde değil, iş gücü kaybına sahip değil. O yüzden burada aslında engellilerin hepsini taban olarak eşitliyoruz; burada bir hak kaybı yok, 2008'den öncekiler de o haklarına sahip olacaklar.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Açıklama için teşekkür ederim. Ancak üstüne basa basa vurgulamak istediğim nokta şu: Siz eşitlemeden söz ettiniz, biz ise o kanun döneminde engelli raporu almış olanların kazanılmış haklarının korunmasından söz ediyoruz.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Korunacak zaten. KAYIHAN PALA (Bursa) - Nerede korunuyor, bir gösterebilir misiniz?
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Zaten korunuyor, madde 17'de, korunuyor.
HAKAN AKSU (Sivas) - Madde 17. KAYIHAN PALA (Bursa) - Hayır, bakın...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Madde 17. ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Onlar yeni rapor almayacak ki, eski raporlarındaki hakları devam edecek.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Sayın Başkanım...HAKAN AKSU (Sivas) - Emekli olanların hakkı madde 17'de korunuyor.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Korunuyor.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Tamam, söyleyeceğim, emekli olanlar için söylüyorsunuz.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Evet, engelli ve 2008 öncesi engelli emekliler için.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Ben, emekli olanlar için söyleyeyim. Engelli raporu almış bir yurttaşımızın bu madde kaldırılırsa eğer o dönemde almış olduğu engelli raporu yerine yeni mevzuata uygun bir engelli raporu alması gerekecek. Buraya kadar doğru mu?
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Doğru.İsmail Bey, isterseniz siz...
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Hepsi değil ama, sürekli raporu alırsa devam edecek, süre verilmiş olanlar alacak.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Sürekli raporu olanlar hariç.
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Sürekli olanlar devam edecek.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Sürekli raporu olanlar hariç.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Sürekli raporu olanlar dışında.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Evet.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Evet.
KAYIHAN PALA (Bursa) - İşte, ben de diyorum ki o zaman kazanılmış hak gasbına yol açmıyor muyuz?
EROL KELEŞ (Elâzığ) - Kayıhan Bey, sürekli olmayanlar, diyelim ki süre verildi, iki yıl sonra tekrar girmeyecek mi? Tekrar heyete girecek iki yıl sonra. O andaki durumu değerlendirilecek
Ben yapmış olduğum paylaşımlarda şunu dile getiriyorum.
Sürekli olan ( süresiz ) raporlara sahip olan kişiler hakları saklı kalacak ve buraya dikkat yeni yasa da örnek oranı 40-59 olan 18 yıl ya bu 18 değil 2008 yılı öncesi sürekli (süresiz) rapor alanlar hakları saklı kaldığı gibi 18 değil de 20 yılı doldurması gerekecek.