Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@ozzykarakus,

Boş konuşmuyor, booooom boş konuşuyor. 100 engellinin sadece 30’u engelli statüsünde emekli olabilecek. Tasarı maddesi cillop gibi açık. Bu maddeyi sunan da oy veren de bunu çok iyi biliyor. Ama bu açık maddeye rağmen bunu “yok yok değildir” diye anlamamakta ısrar eden sizin gibi arkadaşlar bunu neden yapıyor işte onu anlamak güç. Bu değişiklik sakat camiasının tarihteki en büyük kaybı olacak. Akp ayak hareketlerini gösterip sağdan bi kroşe çakacak, camia nakavt!

Peki seçimde hukumet değişirse ki değişecek artık ondan sonra ne olur

17.maddeye ek madde koyarlarsa suresiz raporlar haric diye ozaman olur koymazlarsa 17.madde cok net yasa sonrasi sureli suresiz herkes calisma gucu kaybi aranacak

Arkadaşlar selamlar herkese.Nisan ayinda saglik kurulundan 40 oran ile rapor aldim. Aralik ayında ise vergi indirimi için başvuru yaptım. Üzerinden 7-8 ay geçti.Merkez saglik kurulu problem cikarir mi acaba.Son 6 ay mi olmasi gerekiyor saglik raporunun bilgisi olan varmidir acaba tesekkurler

@ozzykarakus,

Kardeşim ceyda hanım orda milleti paket yapıyor,yasaya evet densin diye.
Yasa maddelerini okursan 2008 öncesi ve sonrası henüz emekli olmamış tüm kişilerin,vergi indirimi almış olsalar dahi yeni yasaya göre değerlendirileceği yazıyor.
Bunun tek çözümü 17.maddenin yasadan çıkartılmasıdır.
Hak kaybı olmayacak dediği emekli olan kişiler için geçerli,onda ise emekli olup süreli raporları olanlar yeni rapor çıkartmaya gittiklerinde yeni yasaya gòre değerlendirilecekler ve çoğunun emekliliği iptal edilecek.
İstersen o yazıyı bul ve dikkatlice oku dediklerimi sende göreceksin,onların hak ihlali yok laflarına bakma amaçları yasayı geçirebilmek.

@osmaner,

Kardeşim 7-8 ay oldu diyorsun,mümkün değil o kadar sürmesi.
İşyerinin bağlı bulunduğu vergi dairesine git ve dosyanın akıbetini sor.

@OturanBoğa,

Sureli rapor ve sureli vergi indirimi ile emekli olanların emekli oldukları tarihteki yasaya göre yani baltazar a göre degerlencegini söylemiştiniz bu fikriniz değişti mi hocam

@Mehmet005,

Hocam madde 17 de suresiz vergi indirimi ile emekli olanların devam edeceği kontrol muayenesine cagirilanlarin maliyenin değil SGK yetkililerin emekli olunan tarihteki rapora göre yururlukte olan tıbbi mevzuat dikkate alınarak hak kaybi yasanmicak diyor emeklilik iptalini neye dayanarak yorumladiniz madde gayet açık siz yorum yapıyorsunuz

Madde 17 der ki: Engelli emekli olanlar aylıklarını almaya devam eder, bunlara 5510 sayılı kanunun 94. maddesi ve 28. Maddenin 5.fıkrasını uygularım.

5510 sayılı kanunun 94.maddesi rapor süreklide olsa ben kontrol muayenesine çağırabilirim der. Süreli raporlar zaten kontrol muayenesine gitmek zorundadır.

5510 sayılı kanunun 28.maddesinin 5.fıkrası %40-%49 ve %50-%59 arası çalışma gücü kaybı oranlarına göre prim, yıl şartlarını belirtir.

Buradan anlayacağımız, mevcutta engelli emeklisi olanların raporları sürelide olsa, süreklide olsa SGK'nın istediği zaman kontrole çağıracağını ve çalışma gücü kaybı tespiti yapacağını gösteriyor.

Çalışma gücü kaybı tespiti Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne göre yapılacaksa şayet, bu yönetmeliğin 15.Maddesinin (ç) bendinin 4.fıkrası "(4) Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır." der.

Kontrol muayenelerine çağırıp, çalışma gücü kaybı tespiti yapmak isteseler dahi, çalışma gücü kayıp tespit yönetmeliği, ilk rapor tarihindeki mevzuat geçerlidir diyor.

Burada bence emekli olmuş kişiler için değişen çok birşey yok, burada asıl mağduriyeti 2008 öncesi sgk girişi olup, şuan emekli olmamış herkes yaşayacaktır.

Maddeler bu kadar net iken süresiz raporu olanı komtrole çağırmadan emekliliğe devam ettirecek süreli olanı kontrole çağırıp yeni yasaya göre tespit yapılacak denmesi ne kadar saçma ikiside emekli emekli olduktan sonra yasa değişmiş ise benim kontrol muayenem neden yeni yasaya göre yapildin raporum süreli dahi olsa bazı arkadaşlar herkes yanacak derken emekli olmayı düşünen arkadaşları da etkiliyorlar

Maddeler açık ve net bence. Ancak daha sonraki yıllarda çalışma gücü kaybı yönetmeliğinde değişikliğe gidilir, farklı uygulamalar yapılır onu bilemeyiz.

Ancak vekillerin o komisyonda ne dediklerinin çok önemi yok sanırım.

Ortada bir madde mevcut, o madde yasalaşırsa vekillerin konuşması esas alınmaz. Yasalaşan madde esas alınır. Bu maddeyide yönetmeliklerle açıklamaya çalıştım.

@KaYa_,
Vekillerin itirazı SGK başkan konuşmasi zaten emekli olanları destekleyeci nitelikte idi madde 17 açılımı da bu idi üstelik tutanaklar önemsiz diyemeyiZ bu ancak mahkemede kullanılır tabi

@Mehmet005,

Abi 7-8 ay olmadi.nisanda saglik raporunu aldim ama hemen vermedim yeni verdim. 20 yil sigortalılik surem dolsun once vergi indirimini alir sonrada sigortaya giderim demistim.insallah hata etmemisimdir

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Kayıhan Bey, zaten bu 2008 öncesi kazanılmış haklar hiçbir şekilde daha sonrasında bir hak sahipliği kaybetmiyor, 2008'den önce alınan haklar öyle değerlendirilecek, 2008'den sonra alınanlar ve hatta 2021 yılında SGK'nin bununla ilgili çıkarmış olduğu bir madde var, artık bu yürürlüğe girecek yoksa hani herhangi bir hak kaybolmayacak bununla ilgili. Orada aklınızda olan soru işareti tam anlamıyla neredeyse... Hani, burada, SGK madde 17'de evet ama orada herhangi bir hak kaybı yok, geriye dönük bakıldığında bu SGK'nin mahkemelerde alacağı pozitif sonuç değil. Bu, daha sonrasında engelli raporu alacak vatandaşların, geçmişte almış oldukları raporların uygulamalarında herhangi bir hastalık; şeker,tansiyon, bunları üst üste koyduğunuzda almış oldukları raporlama puanlarıyla şu anda SGK'nin belirlediği baz daha farklı olacak. Çünkü siz de uygun görürsünüz ki bir MS hastasıyla, bir tansiyon hastası aynı şeyde değil, iş gücü kaybına sahip değil. O yüzden burada aslında engellilerin hepsini taban olarak eşitliyoruz; burada bir hak kaybı yok, 2008'den öncekiler de o haklarına sahip olacaklar.

KAYIHAN PALA (Bursa) - Açıklama için teşekkür ederim. Ancak üstüne basa basa vurgulamak istediğim nokta şu: Siz eşitlemeden söz ettiniz, biz ise o kanun döneminde engelli raporu almış olanların kazanılmış haklarının korunmasından söz ediyoruz.

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Korunacak zaten. KAYIHAN PALA (Bursa) - Nerede korunuyor, bir gösterebilir misiniz?

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Zaten korunuyor, madde 17'de, korunuyor.

HAKAN AKSU (Sivas) - Madde 17. KAYIHAN PALA (Bursa) - Hayır, bakın...

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Madde 17. ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Onlar yeni rapor almayacak ki, eski raporlarındaki hakları devam edecek.

KAYIHAN PALA (Bursa) - Sayın Başkanım...HAKAN AKSU (Sivas) - Emekli olanların hakkı madde 17'de korunuyor.

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Korunuyor.

KAYIHAN PALA (Bursa) - Tamam, söyleyeceğim, emekli olanlar için söylüyorsunuz.

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Evet, engelli ve 2008 öncesi engelli emekliler için.

KAYIHAN PALA (Bursa) - Ben, emekli olanlar için söyleyeyim. Engelli raporu almış bir yurttaşımızın bu madde kaldırılırsa eğer o dönemde almış olduğu engelli raporu yerine yeni mevzuata uygun bir engelli raporu alması gerekecek. Buraya kadar doğru mu?

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Doğru.İsmail Bey, isterseniz siz...

ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Hepsi değil ama, sürekli raporu alırsa devam edecek, süre verilmiş olanlar alacak.

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Sürekli raporu olanlar hariç.

ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Sürekli olanlar devam edecek.

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Sürekli raporu olanlar hariç.

KAYIHAN PALA (Bursa) - Sürekli raporu olanlar dışında.

CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Evet.

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Evet.

KAYIHAN PALA (Bursa) - İşte, ben de diyorum ki o zaman kazanılmış hak gasbına yol açmıyor muyuz?

EROL KELEŞ (Elâzığ) - Kayıhan Bey, sürekli olmayanlar, diyelim ki süre verildi, iki yıl sonra tekrar girmeyecek mi? Tekrar heyete girecek iki yıl sonra. O andaki durumu değerlendirilecek

Ben yapmış olduğum paylaşımlarda şunu dile getiriyorum.

Sürekli olan ( süresiz ) raporlara sahip olan kişiler hakları saklı kalacak ve buraya dikkat yeni yasa da örnek oranı 40-59 olan 18 yıl ya bu 18 değil 2008 yılı öncesi sürekli (süresiz) rapor alanlar hakları saklı kaldığı gibi 18 değil de 20 yılı doldurması gerekecek.

@frkn5906,

Bu tür düzenlemeler kolay kolay değiştirilemez. Sonuçta devletin de işine geliyor. Atı alan Üsküdar'ı geçer gider...

Bu arada komisyonda Kayahan Pala vekilimiz de çok başarılı şekilde muhalefet edip sorular sormuş, ama karşısındakiler ne yaptıklarını çok iyi bildikleri için pişmiş kelle gibi geçiştirmişler...

@ozzykarakus,

Dostum o kadar yanlış yorumlamışın ki, yasa çıktıktan sonra; ister süreli ister süresiz engelli raporun olsun, emeklilik için başvurduğunda senin çalışma gücü kaybı tespitine bakılacak. Hakları korunan sadece emekli olmuş olanlar!

@cuneytdj, Bir kaç arkadaşımızın ısrarla odaklandığı kısım kazanılmış haklar korunacaktır olayı. Süresiz raporu ve vergi indirim belgesini maalesef kazanılmış hak olarak görmek istiyorlar. Bunun dışında ne söylenirse söylensin, ne yazılırsa yazılsın anlamı yok. Kazanılmış hakkım var, onlar etkilenmeyecek denildi nokta hesabı.

Benim sadece derdim yasa ne zaman çıkar ona göre verecem çünkü emekliliği

@hakunamatata, Seneler içinde belki ama ne zaman iyiye gittiği görüldü.. sorun orada. Mesela benim geçmişte bir arkadaşım 4 parmağını orta eklemlerden kaybettiği için malulen emekliydi şuanda mümkün mü böyle bir fonksiyon kaybı ile %60 alabilmek elini komple kaybetse alamıyor yanlış hatırlamıyorsam

@OturanBoğa,

Burada sizin gibi arkadaşlar neden yapıyor cümlenize cevabım doğru anlamaya doğru yorumlama doğru bilgilendirme peşindeyim. yasa çıkmadan siz nasıl yorumlar yapıyorsanız benim de görüşüm farklı olabilir ben genel olarak bakarım olaylara bireysel bakmam o tip yorum yapanlarla aynı kategoride de olmam ne dedim size yasa çıksın yazışırız. ok üstüne daha da yorum yazma bişey kazandırmaz insana iyi günler

@ozzykarakus,

Tamam ama konu yoruma kapalı. Madde o kadar net ki: 1) Emeklilerin hakkı korunacak, 2) emekli olup kontrole tabii tutulacaklar eski hastalık listesine göre değerlendirilecek, 3) ama geri kalan herkes yeni düzenlemeye, SGK Hastalık Listesi'ne tabi olacak.

Bunun yorumlanacak bir yanı yok. Yorumlamak anlamsız. "Sizin gibi arkadaşlar"dan kastım da ısrarla yorum yapmaya çalışanlar. Adamlar "hepinizi öldüreceğim" diyor, siz "ama ben Erzurumluyum, bana bişey olmaz" diye umut ediyorsunuz. Etmeyin. Hepimizi öldürüyorlar.

@OturanBoğa,

Hocam çok haklısınız. Bazı insanlar algılama yetenekleri ve öğrenme yetenekleri kısıtılı, okuduklarını anlamıyorlar. Bu hayatın gerçeği bu. Herkesin öğrenme kapasitesi farklı. Sizin açıklamanız net. Ben 2026'ta emekli olacaktım ama bakalım yeni yasa bize sağlık listesi olarak neler gösterecek.

@OturanBoğa,
Bireysel bakarsam olaya istesinler rapor ortopedi ve böbrek hastasıyım hatta sağlığı versinler raporu da başlarına çalsınlar üstüne para da veririm. Ama her gün x platformunda her gün #Engellihaklarıkorunsun adı altında destek paylaşımları yapıyorum, herkesi de bu konuda desteğe bekliyorum.

• Beğen
Reaksiyonlar: Mlkr
#engellihaklarıkorunsun
Arkadaslar bol twit atın✋

Son düzenleme:
Yasa tasarısını, yasa ve yönetmeliğe uyguladığınızda durumun ne kadar vahim olduğunu görürsünüz. Bazı arkadaşlar, "maddelerin GEREKÇESİNİ" ve tutanakları baz alıp kendini kandırmaya çalışıyor. Yahu gerekçesi ve siyasilerin ne dediğini bırak. Yasa tasarısını al ve yasalara uyarla. ozzykarakus, bynmyıldız ve onun gibi düşünen arkadaşlar gerekçe ve tutanağa bakıp olaya iyimser yaklaşmaya çalışıyorlar ve Yanlış düşünüyorlar.. Süreli süresiz önce sonra emeklilik tartışması bile çok yavan. Acı gerçekle yüzleşecek süresiz raporları olan veya şu an bile emekli olan.
SGK'nın yaptığı, tüm yetkiyi hiçbirşeye dayandırmadan kendi elinde toplamaktır. Yani tamamen keyfine göre insanları emekli edecek veya emekli etmeyecek veya emekliliği elinden alacak. Vahim olan husus çalışma gücü kaybı yönetmeliğinde tarif edilen insanlar "HASTANELERDE SEDYEDE YATAN" insanları tarif ediyor.
Çalışma gücü kaybı yönetmeliğindeki en vahim husus ise, "bu yönetmelikte olmayan hastalıklarıda ağır iş gücü kaybı sayabilirim" diyor. Bunu herkes iyiye yoruyor. Sanki İsveçte, sanki, İngilterede, sanki Belçikada yaşadığını zannedip kendilerine uygulanacağını düşünüyor. Tam tersi SGK bununla: suratında sivilce olan, partiliyi, cemaatciyi, tanığıdı olanı, rüşvetciyi emekli edebilme yetkisini almış oluyor. Kendi sağlam adamını emekli etmek için, senin emekliliği vermeyecek. Yahu KUNDAKTAKİ BEBEĞİN YOĞUN BAKIMINDA usülsüzlük yapılmış bir ülkede yaşıyoruz.

Bu forumun 28. Sayfasında, kanun maddeleri alıp, lego parçası gibi eski kanuna uyarladım. Gidin okuyun Çıkan sonuç belli:
1-SGK kuralı kaldırıyor ve tamamen kendi keyfine göre emekli edeceğim diyor. Kuralsızlığı, kanun haline getiriyor. İstediğimi emekli ederim istediğim etmem diyor. Kralda böyle keyfi yetki yok.
2- Yasa değişikliği maddelerini (gerekçeyi ve tutanakları değil yahu) maddeleri, mevcut yasaya uyarladığınızda %60 işgücü kaybı verince malülen emekli edebilir. Bunu kimse istemez. Süreli yada süresiz yada şu an engelli emekliliği SGK isterse muayeneye çağırabilecek. (hala gerekçeden ve bürokratın açıklamasına güvenip buna itiraz eden var.)
3- Bir kişi emekli olduktan sonra, işinden ayrılmış olacak. Bi sene sonra emekliliği SGK'nın keyfine göre iptal olacak. Peki bu adam sadece emekliliğini mi kaybediyor. Hayır. ADAM İŞİNİDE KAYBEDİYOR. Vehamete bakın. Muhalefet ve iktidardaki aklı ve vicdanı olan yazdığım şu üç maddeyi görse, anlasa, zaten herkes itiraz eder. Akıl almıyor bunu.
4-SGK kuralları ağırlaştırsa yine kabul ederim. Fakat daha vahimini yapıyor. Keyfiyeti eline alıp istediğinin emekliliği iptal edecek, istediğini emekli edecek, istediğini etmeyecek. KURALSIZLIĞI KANUN YAPACAKLAR.
Ne olursa olsun bunları Vekillere anlatmak gerek. Bu kanun maddesinin geçmemesi lazım.

Üst Alt