Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Merhaba bişey merak ediyorum araştırma Hastanesi'nde kurula girdik heyete çıktık orda diyelim %65 engelli raporu aldık bu rapor aynı zamanda çalışma gücü kaybı olmuyor mu

@adil12, Geçmiş olsun. Farklı cihaz ve farklı bir zamandaki ölçümle biraz daha fazla çıkabilir bir ihtimal şansınıza diyeceğim ama.. O tanıda aslında tam da anlamadığım bir nokta var. Cerrahi yöntemle takılan cihaz kullanan veya yada gibi ayırım yapmadığı için cümlenin tamamındaki şartlara bakılıyorsa kulak arkası cihaz kullananlar 80-90 db kayıpda olsa yine hafif tanıya girmeyecek sanki.

@svnn, Hayır

Ben az önce duydum bu haberi. Yazılanların tamamını okuyamadım ama Arkadaşlar bizim olacakları beklemeyip yeri göğü inletmemiz lazım. Bu yasanın geçmemesi lazım. Herkes kime ulaşabiliyorsa iktidar-muhalefet demeden ulaşıp itirazını yapmalı. Ben Hemen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının özel kalemine aşağıdaki maili attım:

25.11.2024 tarih ve 77 sayı ile TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi ile 2008'den önce sigortalılığı başlamış ve süresiz engelli raporları bulunması sebebiyle vergi indirimi almış ve bu sebeple engelli emekliliği imkanından yararlanmayı haketmiş çalışanların, emekli olabilme şartı, çalışma gücü kaybı oranlarına bağlanarak bir anlamda pratikte emekli olmalarının imkansız hale getiren bir düzenleme yapılmak isteniyor.

Engellilerle ilgili politikalarının belirlenmesi ve engellilerin problemlerinin tespiti konularında da çalışmaları olan bakanlığınızın; engellilerle ilgili ciddi bir hak kaybı yaşanmasına neden olacak olan ve engelli hakları anlamında bariz bir "geriye gidiş" olarak değerlendirilecek ve herşeyin ötesinde kazanılmış hakların korunması ilkesine aykırı olacak bu düzenlemenin geri çekilmesi, yeniden gözden geçirilmesi ile ilgili bir girişimde bulunmasını istiyoruz.

Biz, gücümüz yettiğince çalışmayı vazife ediniyor ve arzuluyoruz ancak erken emekliliği de hayat sigortamız olarak görüyoruz. Bu hakkımızın bir takım zorluklar konarak fiilen elimizden alınması ne ahlaki ne de vicdanidir. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmelidir.

EYT ile erken emekli edilmiş milyonlarca insanın vebali engellilerin sırtına mı yüklenilmek isteniyor? Yanlışı bir başka yanlışla mı düzelteceğiz? Lütfen bu çağrımızı yanıtsız bırakmayıp bu yanlışı düzeltin..

Saygılarımızla...

kontrolde yine şüpheli kitle bulundu lanet ediyorum artık...bu ülkede engelli olmak kanserli olarak sürünmek çok zor ....yaşam savaşı verirken maddi manevi bir de saçma sapan yasa yönetmelik ile uğraşıyoruz.bakınız 3 milyon tl rüşver alırken yakalanan tüik başkanının kardeşini saldılar ....bu ülkede adalet yok .bu ülkede çalan çırpan önünde düğme ilikleniyor.kokuşmuş bir ülkede evlat yetiştirmeye çalışıyoruz...1 yıl milletvekili olup ömür boyu emekli vekil maaşı alacaklara da selam olsun. hakkım hepsine haram olsun

@svnn,
Hayır, mevcut uygulamada engelli raporu almak için direk araştırma hastanesinden randevu alıp, kurula muayene olup, heyete çıkılıyor. Heyetin rapor sonucu engelli raporu olarak e- devlete düşüyor.

Çalışma gücü kaybı şuan mevcut uygulamada malulen emeklilik başvrularında sözkonusu.
Sgk hastaneye maluliyet tespitinin yapılmasını talep ederiz dilekçeyle sevk ediyor. Hastane randevusu engelli raporu olarak değil maluliyet raporu olarak alınıyor. Kurula muayane olduktan sonra sonucu direk sgk ya gönderiyorlar.
Sgk dan sonuç maluldür ya da değildir diye geliyor. Herhangi bir oran yok( min %60 olması gerek zaten)

Yasa değişirse hali hazırdaki maluliyet tespitindeki gibi bir süreç olacak ama işte hafif, orta, ağır oran falan girecek o zaman işin içine. Oralar muallak

• Beğen
Reaksiyonlar: svnn
Arkadaşlar kul hakkı yiyenlerin öbür dünyada hesabı sorulacaktır.kimse sanmasinki bu dünyada yedim içtim gidiyorum diye.hele hele engelli bir bireyin hakkını yiyorlarsa Rabbim nildigi gibi yapsin

@ahsener, mail nedir? Bende bu yasayı çıkarmaya çalışan mv’lerine vs yazdım… orayada gönderiyim kendi yazımı

Arkadaşlar gerçekten uymuyorlar %55 çalışma gücünü saklıyor diyoyorki se çalışma gücünü kaybetmemişin

Internetten buyurun araştıma yapın http://www.ercanerdem.av.tr/maluliyet.asp METEBOLİZMA hastalığı osteoporoz kemik kırığı ve şekil bozukluğu yapan yaş42 pirim5270 iş bıçak bileme makas bileme dikiş makinesi tamiri direkt çalışma gücü kaybı %55 bunu saklıyor hem gazi üniversitesi hastanesi malüliyet raporunda var hem bilkent şehir hastanesi engelli raporun da var

@caner111,

2008 ekim ayından önce çalışmaya başlayıp da vergi indirim belgesi almış olan engellilerin emeklilik işlemleri yeni düzenlemeye göre yapılacak. Daha önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilecek. Bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat dikkate alınarak değerlendirilerek kazanılmış haklar korunacak.

Bu maddeyi anlamak bu kadar zormu bu yasa vergi indirimi ile emekliligi kaldırıyor emekli olmuş süreli ve süresiz raporu emekli olunan tarihteki mevzuata göre bakarım diyor

KAYIHAN PALA (Bursa) - Çünkü bu açıklığı göremedim ben kanunda ama...

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN Bunları özellikle gerekçesinde de yazdık. Kontrol muayene tarihi öngörülmüş aylık ödenmekte olan kişinin süresi sona erdi, KMT'ye gönderdiğimizde değerlemesi yine o raporu aldığı tarihteki yönetmelik çerçevesinde yapılacak. Yani, sizin bahsettiğiniz gibi, çalışma gücü kaybına orada bir dönüş söz konusu olmayacak. Yani dolayısıyla bir hak kaybına burada yol açmayacak.

Madde 17 burda da açıklamışlar meclis tutanaklarında

Yav arkadas benim vergi indirimi yazımda zaten çalışma gücü kaybı belirlenmiş ,%49 süresiz çalışma gücü kaybı diye.hala daha neyi belirleyecekler emekli etmemek için elinden gelini yapiyorlar.benim çalışma gücü kaybimi kim belirledi.bunlar doktor degilmi.bu kurul devletin bir organı degilmi.benim çalışma gücü kaybimi sokakta gezen birimi belirlemiş bu esasa alınmayacak?burada mağduriyet olan biziz emekli olanlar için bişey yok

Aynen bu şekilde heryere yazıyorum ama galaya alan yok gücümüz yetmiyor maalesef sesimizi duyan yok,

Bu kanunla elinde raporu olmayan vergi indirimi yazısı ve çalışma gücü kaybı hiç olmayan etkilenmesi lazım deyilmi ya bu nasıl bir hakkaniyet

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba
Şimdi benim yüzde 58 rapor ve vergi indirim var. Diyelim ki yeniden rapor aldım ve tek hastalık 53 oran aldım.
SGK giriş 4A Kasım 2006 prim 6108 gün. Engelli emeklisi olmak istediğimde 2008 sonrası olanlar için hafif orta ağır diye gruplar var beni buna aşağıdaki derecelere göre mi değerlendirecek?

465002302_9006888092676969_3814450029445798369_n.jpg

Arkadaşlar merhaba
Şimdi benim yüzde 58 rapor ve vergi indirim var. Diyelim ki yeniden rapor aldım ve tek hastalık 53 oran aldım.
SGK giriş 4A Kasım 2006 prim 6108 gün. Engelli emeklisi olmak istediğimde 2008 sonrası olanlar için hafif orta ağır diye gruplar var beni buna aşağıdaki derecelere göre mi değerlendirecek?

465002302_9006888092676969_3814450029445798369_n.jpg
malesef öyle ilk sayfada altta kanun metninin gerekçesini yazmışlar. Uygulama birliği olsun diye sadece 2008 öncesi ssk lıya uygulanan engelli rapor ile emekliliği kaldırıp , 2008 öncesi sonrası memur, 2008 öncesi sonrası bağkur ve 2008 sonrası ssk çalışana uygulanan çalışma gücü kaybı oranlarına göre herkesi emeklilik yönünden eşitlemek istiyorlar. Bu risk alınamaz zaten ssk lısınız emekli olmanızı tavsiye ederim bir an önce şartlanınız tutuyorsa yıldan , sonra tekrar çalışırsınız zaten ama tablodan baktım sizin 20 yıl yazıyor 2 yılınız daha var sanki tabloya göre

işe giriş başlama tarihi ------- ------- 1. Derece ( %80 ve üzeri )2. Derece ( % 60- % 79 )--- ----- 3. Derece ( % 40- % 59 )

06.08.1991’den önce
15 yıl​
3600 gün​
15 yıl​
3600 gün​
15 yıl​
3600 gün​
07.08.1991-06.08.1994
15 yıl​
3600 gün​
15 yıl 8 ay​
3680 gün​
16 yıl​
3760 gün​
07.08.1994-06.08.1997
15 yıl​
3600 gün​
16 yıl 4 ay​
3760 gün​
17 yıl​
3920 gün​
07.08.1997-06.08.2000
15 yıl​
3600 gün​
17 yıl​
3840 gün​
18 yıl​
4080 gün​
07.08.2000-06.08.2003
15 yıl​
3600 gün​
17 yıl 8 ay​
3920 gün​
19 yıl​
4240 gün​
06.08.2003-30.09.2008
15 yıl​
3600 gün​
18 yıl​
4000 gün​
20 yıl​
4400 gün​

Son düzenleme:
@reciss,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Yıl maalesef tutmuyor vergi indirimli emekliliğe göre 04.10.2006 başlangıç prim de 6108 gün 20 yıl şartını bekliyordum. Şimdi raporumu yenilicem 23 aralık haftası sadece gözden 53 alıyorum retinis pigmentoza kaynaklı görme alanı daralmasından. Ayrıca kulaktan da sadece min. 44 puan alıyorum son işitme testime göre sağ kulak yüzde 90 kayıp sol kulak ileri derece kayıp.
Merak ettiğim şey şu burada 2008 sonrası başlayanlar için olan tabloda benim paylaştığım 1.derece 2.derece ve 3.derece ye tekabül eden oranlar çalışma gücü kaybımı yoksa rapor oranımıdır?

2008 öncesi sigorta girişliler hangi tabloya göre emekli edilecek bu durumda Cunki 2008 sonrası tablosu var yeni yasa cikar ise

@Escape26051983 Rapor için o tablo

2003-2008 arası diye belirttiği listede 2003 ve 2004 girişliler 20 yıl şartını doldurduğundan(tabi günleri de tamam ise) emekli --olabiliyorken aynı tabloya giren 2005-2006-2007-2008 girişlerinin hakları carrt diye ellerinden alınıyor. Bunun yasadışı olması gerekmez mi. Herhan gi bir konuya böyle ortasından müdehale edilip değiştirilebiliyor mu ya. Bu ne beter bir durum. EYT'den de büyük bir mağduriyet bu. Bizim Konfederasyonumuz yok mu. ne iş yaparlar onlar ? Böyle uyduruk kanun mu çıkar

2006 sigorta girişimisi yok mu sayacaklar anlamadım 2008 e mi çekecekler bizide

@Escape26051983, Selam daha önce birkaç kez konuşmuştuk oranınız %58 di sanırım. Eksik değerlendirme yapılan hastalıklar olduğunu söylemiştiniz. Keşke o zamanlar tekrar bi rapor almayı deneseydiniz. %40 altına düşmez demiştiniz çünkü %40 ile %58 olmasının bir farkı yok ikisinde de 20 Yıl 4400 Gün tabi olacaktınız. Fakat %60 ve üzeri çıksaydı belki şimdi emekli olmuştunuz.

Çoklu hastalıklardan %58 vardı galiba sizin. Şu yasa komisyonda kabul edildiği gibi Meclis Genel Kurulunda da kabul edilirse emeklilik için zorlu bir süreç olacak sizin için. İnşallah o maddeler iptal edilir hakkınızda hayırlısı olsun.

@Escape26051983, normalde sen 2008 öncesi tablosuna göre emekli olacaksın çünkü sigorta başlangıcın kasım 2006 olduğu için ben öyle biliyorum

@BnymnYldz,
Evet çoklu hastalık 58 di.
23 aralik haftasinda raporumu yeniliyecem. Fakat şimdi gözümdeki retinist pigmentoza kaynakli görme alanı darligindan sadece 53 oran yine sadece kulaktan 44 oran aliyorum
Her türlü tek hastalık 40 üzeri aliyorum.
Şimdi yeni yasa cikarsa ben hangi tabloya göre degerlendirilcem onu merak ediorum.

@geronimo1,
Evet mevcuttaki yasaya göre öyle ama yasa degişince mevcut rapor iptal oluyor bir hükmü kalmiyor.

@Escape2605 Tamam da 2006 girişi olanlarin sigorta yılı neye göre hesaplanacak :) 2008 den itibaren mi baz alinacak

Yasada söylenen şu sgk giriş evet 2006 ama 2008 sonrasi başlayanlara yapılan işlem uygulanacak emeklilik işleminde.

@Escape2605, Hangi tabloya göre belirleneceği konu içindeki geçmiş mesajlarda var. Tekrar tekrar yazmayalım şimdi mesaj attım sizde oradan bakabilirsiniz.

@Escape2605,

şimdi sizin dediğinize göre yeni raporunuz balthazard formülü ile %73 oluyor. Bu raporla emekli olabilirsiniz yasa çıkmadan inş yetişir. Sizde tek hastalığa bakılmayacak diye biliyorum siz malulen emekliliğe başvurmayacaksınız. engelli emekliliğine başvuracaksınız. Ben öyle biliyorum. engelli raporunuzun oranına göre işlem yapılacak 2008 öncesi ssk lı olduğunuz için. Tek Hastalığa göre çalışma gücü kaybı oranına bakılıp emekli edilecekler 2008 öncesi sonrası memur , bağkur ve 2008 sonrası ssk lılar için diye biliyorum ben.

@Aliemin,

Düzeltme
Emekli olduğundaki tarih değil raporu aldığındaki tarihe bakılarak kontrol yapılır tekrar altını çizerek söylüyorum raporu aldığında ki tarih önemli sürekli raporlarda emekli olduğu tarih değil bu sadece yasa yürürlüğe girmeden önce emekli olanları ilgilendirir.

Üst Alt