Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Merhaba SSK girişi 2003 5500 gün SSK 1410 Bağkur hizmet birleştirme zorunlu mu SSK Bağ-Kur’a devretti talebim olmadı SSK vergi indirimi ile emekli olmak istiyorum

Alıcı: <ceydabolunmezcankiri@tbmm.gov.tr>, <hakan.aksu@tbmm.gov.tr>, <ummugulsen.ozturk@tbmm.gov.tr>, <orhan.ates@tbmm.gov.tr>, <erol.keles@tbmm.gov.tr>

Yasayı ikna etmeye çalışan vekillkerimiz..

ben kendilerine yazdım. Sizde düşüncelerinizi yazabilirsiniz isterseniz….ben Yasanın çok büyük hak kayıplarına yol açacağını ifade ettim…bu yasa eyt gibi yrni bir soruna neden olur dedim. Sizde kendi görüşlerinizi belirterek mail atabilirsiniz

Ancak bireysel değil yasayla ilgili görüşlerinizi yazın ki dikkate alınsın arkadaşlar

EYT kanunu gibi vatandaşların LEHİNE olan bir uygulamadan sonra nasıl olurda engelli vatandaşların ALEHİNE ve emeklilik süreçlerini zorlaştıran bir uygulama gündeme gelir diye yazdım… vicdanlılardır diye düşünüyorum

@ikd3101,

Arkadaşlar güzel kelimelerle kendimizi ifade edelim.tepkimizi koyalım lütfen….

Dikkat etmemiz gereken şey, haklı durumdayken haksız duruma düşmeyin!!

Genel hatlarıyla Bu yasanın hak kaybına neden olacağını, verilmiş haklarımızın elimizden alınacağı, Eyt kısmına atıfta bulunarak tam tersi bir uygulamanın olduğu, hem vatandaşlık düzeyinde hemde engelli hakları olarak adaletsizlik yaratacağı gibi kendi ifadelerinizi güzel bir şekilde yazmanızı rica ederim…

kayihan.pala@tbmm.gov.tr

Ayrıca Yukardaki e-mail adresi yasaya karşı çıkan vekilimize aittir. Kendisinden destek istedim

Arkadaşlar bu kanunun geçmemesi için izlenen yolun yanlış olduğunu düşünüyorum.

Niye olduğunu açıklayım, ben dahil burada ki pek çok kişi itirazlarını ya akp ya chp milletvekillerine yaptı/yapıyor. Ancak hatırlatmak isterim ki, tüm Türkiyenin ayağa kalktığı sokak hayvanları kanununda medya, stk'lar farkındalığın kralını yaptılar, yürüyüşler vs ama akp tek bir akşamda o yasayı geçirdi. Yani chp etkisiz eleman kalıyor çünkü istediği kadar itiraz etsin, yasanın geçmesine teknik olarak engel olması imkansız.

Geriye kim kalıyor biliyor musun, mhp ! Şu anda iktidar mhp ne dese uygular, mhp neye karşı çıksa bi durup düşünüyor. Yahu terörist başını meclise davet ettiler, akp'den ses çıkabildi mi ? Yani biz bu tepkileri derdimizi mhp'li milletvekillerini ablukaya alacak şekilde mail, tivit, meclis ziyareti, instagramdan dm vs aklına gelen her yol ile duyuyursak BAKIN BU İŞE DUR DİYEBİLECEK TEK PARTİ MHP şu anda! Chp yapmayın etmeyin dese bile inadına geçirecek bi iktidar var karşımızda. Ama iktidar ortağını biraz uyandırırsak bu yasanın geçmesine engel olacak tek parti onlar. Hem itiraz ederek hemde kabul oy sayısına etki ederek.

İnanın bu yasanın geçmesine muhalefet engel olamaz, akpli vekillerde olamaz hazırlayan onlar. Ama mhp milletvekillerine bu kanunun engellileri düşüreceği duruma "farkındalık" yaratırsak ve bu Devlet Bahçeli'ye ulaşırsa işte o zaman değişir herşey.

@Canocan58

Geçmiş olsun kalp yetmezliğin olduğuna göre nakil sırasına gireceksin demekki bende kalp nakli oldum Allah yardımcın olsun zor bir süreç

Geçmemeli bu yasa ben 2025 te vergi indirimiyle emekli olacam hakkım haklarımız alınınacak bizlerden

@Katar12,
slmlar katar12 , abi senin durum için son 7 yılın içinde 1261 gün hangisinde fazla ise ordan emekli olacaksın. bagkurda vergi indirimi ile değil çalışma iş gücü kaybı ile emeklilik sözkonusu. ssk da ise engelli raporu ile emekli olabiliyorsun . ssk da ise bu dediğim şartlar ile günün dolmuş. , ssk bagkura devretti talebim olmadı demişsin , 1261 günden fazlası bağkurda demekki onlarda çalışma iş gücü kaybı oranına baktı ve ret geldi diye anladım. doğrumudur ? dediğim gibi kritik son 7 yılın yarısından 1 gün fazlası hangi kurumdan ise şartları o belirliyor.

Eğer yalnızca SSK ve Bağ-Kur hizmetiniz varsa böyle bir durumda son 2520 gün için 1261 ve daha fazla gün hizmetinizin olduğu statüden aylık bağlanır. SSK ve Bağ-Kur’un hangisinin önce olduğunun da önemi yoktur.

Ben sizin yerinizde olsam emekli olacağım son 7 yılda ssk prim gün sayımı artırıp sskdan emekli olurum.

Merhaba 1 yıl süreli %84 verilen engelli raporum Şubat da bitiyor du bende bu hafta tekrar kurula girdim ilk raporun bitim tarihin de mi yeni rapor geçerli olacak yoksa çıkar çıkmaz mı eskisi iptal olup yeni rapor geçerli olacak teşekkürler

Arkadaşlar dün '' SGK müsteşarının '' açıklamalarını dinledim engellileri çok korkunç günler bekliyor haberimiz olsun. Müsteşarın açıklAmasına göre daha önce emekli olmuş olan tüm emeklilerinde durumu vahim. SGK çalışma yapıp tüm engelli emeklisi olanları incelemiş. Mesela adam şeker hastalıgınında içinde oldugu hastalıkların toplamından rapor almış emekli olmuş diyelim. SGK bu kişinin '' E nabızdan '' şeker hastalıgıyla ilgili doktor muayene ve ilaç kullanımı araştırmış .Adam emekli olduktan sonra tedaviye devam edip ilaç kullanmamışsa onlarında emekliligi iptal edilecekmiş TÜM HAZIRLIKLARI YAPMIŞLAR !

komisyonda konuşulanlara nasıl ulaşabiliriz. Tbmm sayfasında arıyorum ama bulamıyorum.

Konuyla ilgili benim de merak ettiğim bir şey var.. Mevcut yasalara göre süresiz vergi indirimi ile çalışmaya devam eden süresiz engelli raporu olan engellilerin yasa çıktan sonra yasa çıkana kadar ödenen vergi primleri ile ilgili de olumsuz anlamda bir değişiklik olacak mı.Umarim sormak istediğim soruyu doğru sorabilmişimdir

@reciss,
Bu sayfaların içerisinde var arkadaşlardan paylaşanlar olmuştu yanlış hatırlamıyorsam 15 ile 20 arasındaki sayfalara bir bakın

@Engelli52,

aynen buldum 18 ve 25 sayfaları arasında

https://www.tbmm.gov.tr/Tutanaklar/TutanakGoster/4052

BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Değerli milletvekilleri, Komisyonumuzun İkinci Oturumunu açıyorum.Toplantı yeter sayımız vardır.Şimdi, teklifinin maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Oy birliğiyle kabul edildi.Teşekkür ediyorum. Bir de konuşmama başlarken söylemiştim bazı maddeler birbirleriyle aynı kapsamdaki maddeler, birbirleriyle çokyakından ilişkili, onların birleştirilmesini, ayrı ayrı oylayacağız ama birlikte görüşülmesini oylarınıza sunacağım. 1, 14, 16, 17; 8, 10,13; 12, 21'inci maddeleri, onları oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Oy birliğiyle kabul edilmiştir.Teşekkür ediyorum.Şimdi, 1'inci maddeyi ve diğerlerini arka arkaya görüşeceğiz. 1'inci maddeyi okutuyorum: "MADDE 1- 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 87 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır."
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Madde üzerinde söz talebi olan milletvekilimiz var mı?Kayıhan Bey, buyurun.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Teşekkürler Sayın Başkan. Öncelikle 1'inci maddenin 14, 16 ve 17'nci maddelerle birlikte görüşülme teklifiniz için teşekkür ediyoruz çünkü bu 4maddenin ortak değerlendirilmesi gerekir, 4'ü de sosyal güvenlik kapsamında engelli yurttaşlarımızı ilgilendiriyor. Ben 1'incimaddeyle ilgili birkaç şey söylemek isterim.Şimdi, 506 sayılı Kanunu'n geçici 87'nci maddesinin yürürlükten kaldırılmasıyla o dönemde kazanılmış haklar bir kenarabırakılıp, 2000 öncesi sigortalı olan ve engelli olan bireyler açısından daha sonra yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun'un engelliğin tespitine ilişkin hükümlerinin uygulanması öngörülüyor ve "SGK -elbette doğal olarak- engellilik oranı tespitinden sorumlu kurumolacak." deniyor.Sayın Başkan, sanırım diğer milletvekillerinin de aynı sorunu vardır, şöyle ki: Engelli yurttaşlarımızın bu 506 sayılıKanun'la kazanılmış hakları sırasında almış oldukları engelli rapor oranları ile sonrasında engelli rapor oranları arasında büyük farkolduğu için bize çok sayıda başvuru var. Dolayısıyla, uygulamada bu 506 sayılı Kanun döneminde alınmış olan engellilik raporlarının-o dönem biliyorsunuz "sakatlık" diye geçiyordu- bu bağlamda yeniden değerlendirilmesine ve yeni kurumsal ölçütlere göre engellilikderecesinin yeniden belirlenmesine ilişkin açılan davalarda mahkemeler ağırlıklı olarak davayı açan engelliler yararına bir kararveriyorlar. Bu maddeyle sanıyorum kurum aleyhine alınan yargı kararlarının bertaraf edilmiş olması hedefleniyor ama açık söylemekgerekirse bu, engelli raporu almış yurttaşlarımızın, sigortalıların aleyhine bir durum. Dolayısıyla, bu maddeyi kaldırmanın doğruolmayacağını, eğer mutlaka kaldırma yönünde bir eğilim olacaksa da 506 sayılı Kanun döneminde alınan engelli raporunungeçerliliğine ilişkin koruyucu ve kazanılmış hak niteliğinde bir düzenleme yapılmasının gereğine vurgu yapmak isteriz.
HAKAN AKSU (Sivas) - Zaten var.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Hayır, yok.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Ceyda Hanım söz istedi, isterseniz Ceyda Hanım cevap versin. Buyurun.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Kayıhan Bey, zaten bu 2008 öncesi kazanılmış haklar hiçbir şekilde dahasonrasında bir hak sahipliği kaybetmiyor, 2008'den önce alınan haklar öyle değerlendirilecek, 2008'den sonra alınanlar ve hatta2021 yılında SGK'nin bununla ilgili çıkarmış olduğu bir madde var, artık bu yürürlüğe girecek yoksa hani herhangi bir hak kaybıolmayacak bununla ilgili. Orada aklınızda olan soru işareti tam anlamıyla neredeyse... Hani, burada, SGK madde 17'de evet amaorada herhangi bir hak kaybı yok, geriye dönük bakıldığında bu SGK'nin mahkemelerde alacağı pozitif sonuç değil. Bu, dahasonrasında engelli raporu alacak vatandaşların, geçmişte almış oldukları raporların uygulamalarında herhangi bir hastalık; şeker,tansiyon, bunları üst üste koyduğunuzda almış oldukları raporlama puanlarıyla şu anda SGK'nin belirlediği baz daha farklı olacak.Çünkü siz de uygun görürsünüz ki bir MS hastasıyla, bir tansiyon hastası aynı şeyde değil, iş gücü kaybına sahip değil. O yüzdenburada aslında engellilerin hepsini taban olarak eşitliyoruz; burada bir hak kaybı yok, 2008'den öncekiler de o haklarına sahipolacaklar.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Açıklama için teşekkür ederim. Ancak üstüne basa basa vurgulamak istediğim nokta şu: Siz eşitlemeden söz ettiniz, biz ise o kanun döneminde engelliraporu almış olanların kazanılmış haklarının korunmasından söz ediyoruz.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Korunacak zaten.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Nerede korunuyor, bir gösterebilir misiniz?
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Zaten korunuyor, madde 17'de, korunuyor.
HAKAN AKSU (Sivas) - Madde 17.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Hayır, bakın...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Madde 17.
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Onlar yeni rapor almayacak ki, eski raporlarındaki hakları devam edecek.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Sayın Başkanım...
HAKAN AKSU (Sivas) - Emekli olanların hakkı madde 17'de korunuyor.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Korunuyor.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Tamam, söyleyeceğim, emekli olanlar için söylüyorsunuz.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Evet, engelli ve 2008 öncesi engelli emekliler için.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Ben, emekli olanlar için söyleyeyim. Engelli raporu almış bir yurttaşımızın bu madde kaldırılırsa eğer o dönemde almış olduğu engelli raporu yerine yenimevzuata uygun bir engelli raporu alması gerekecek. Buraya kadar doğru mu?
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Doğru.İsmail Bey, isterseniz siz...
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Hepsi değil ama, sürekli raporu alırsa devam edecek, süre verilmiş olanlar alacak.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Sürekli raporu olanlar hariç.
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Sürekli olanlar devam edecek.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Sürekli raporu olanlar hariç.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Sürekli raporu olanlar dışında.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Evet.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Evet.
KAYIHAN PALA (Bursa) - İşte, ben de diyorum ki o zaman kazanılmış hak gasbına yol açmıyor muyuz?
EROL KELEŞ (Elâzığ) - Kayıhan Bey, sürekli olmayanlar, diyelim ki süre verildi, iki yıl sonra tekrar girmeyecek mi? Tekrarheyete girecek iki yıl sonra. O andaki durumu değerlendirilecek.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Hayır, zaten onlar bir yıllık, iki yıllık raporlar.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Ama bir şey söyleyeceğim: Zaten bunlar ilaçla tedavi olabilecek hastalıklar, ilaçlatedavi olabilecek.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Buyurun, devam edin.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Başkanım, bunlar zaten ilaçla tedavi olabilecek hastalıklar. Bugün hangimizbaktırırsak tansiyon, şeker, herkeste var. Bu, iş gücü kaybına neden olacak hastalıklar değil. Bu raporlar da zaten süreli raporlar.Süresiz raporlarda 2008 öncesi geçerli olacak zaten çünkü onlar zaten malulen neredeyse emekli olmuş, uzuvlarını kaybetmiş;"çalışamayacak insanlar" statüsünden dolayı verilmiş haklar ama süreli raporlarda tabii ki 2008'i geçen olacak.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Süre bittikten sonra yeniden rapor zaten alması gerekiyor.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Bittikten sonra yeniden rapor aldığında...
ORHAN ATEŞ (Bayburt) - "Herkes raporları yenilesin." denilmiyor zaten.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Siz de takdir edersiniz ki burada bir hak ihlali var.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Hak ihlali derken?
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Başkalarının hakkına girmek var burada. Yani, siz...
KAYIHAN PALA (Bursa) - Ama, bakın, burada bir ilkeyi tartışıyoruz. Daha önce kazanılmış bir hakkı olan bir engelliyurttaşın...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Tamam, iptal olmuyor.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Ama tedavi oluyor o süreçte.
KAYIHAN PALA (Bursa) - ...sonrasında o raporunun değerlendirilme ölçütleri değişiyor; buraya kadar... O zaman hakkaybı oluyor ama.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Ama, bakın...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Hakkaniyetli olmayanlar değişiyor çünkü adam şeker hastası ama gayet sağlıklı,engelli diye geçiyor.
CEYDA BÖLÜNMEZ ÇANKIRI (İzmir) - Sayın Başkanım, bir İsmail Ertüzün Bey'e bir söz hakkı verirseniz...
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Evet, burada İsmail Bey'e söz verelim.İsmail Bey, bizim bu konuda SGK uzmanı arkadaşımızdan bir açıklama yapalım. Buyurun.
EDNAN ARSLAN (İzmir) - Ama şeker hastası için çok doğru bir şey olmadı o ya.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - İyi de ben şeker hastasıyım, gayet de sağlıklıyım.
EDNAN ARSLAN (İzmir) - Benim de çocuğum şeker hastası yani, bu...
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Bir saniye, arkadaşlar, bir saniye, kendi aramızda... Başkanım...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Yapmayın ya, doktorsunuz bir de.
EDNAN ARSLAN (İzmir) - Ben doktor değilim, mühendisim.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Ha, belli işte, belli. Doktor olsanız öyle demezsiniz.
EDNAN ARSLAN (İzmir) - Hayır, ben başka bir şeyden bahsediyorum, siz başka bir şey söylüyorsunuz.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Tamam
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Ya, doktor olsanız bu maddeyi korumazsınız.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Tamam, Sayın Vekilim, bir saniye. Buyurun.

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Efendim, İsmail Ertüzün, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı.Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.Yapmış olduğumuz düzenlemeyle ilgili birtakım açıklamalar sanırım yöneltilen sorulara cevap olacaktır. Efendim,buradaki düzenleme, Gelir Vergisi Kanunu'ndan kaynaklanan vergi indiriminden hareketle bağlanmaya çalışılan aylıklarla alakalı.Bütün süreç, Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından yürütülen engellilik oranının tespit edildiği bir husus, 1980'liyıllardan bu yana devam edegeliyor. Biliyorsunuz, engellilik aslında sosyal yardım, sosyal hizmet gibi alanlarda değerlendirilen ve sosyal hayattaki kısıtlarıifade eden bir husus. Sosyal Güvenlikte ise bunun karşılığı çalışma gücü kaybı. Burada yapmak istediğimiz şey, bugüne kadar Gelirİdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan vergi indirimine bağlı engellilikten aylık bağlanma hususlarını Sosyal GüvenlikKurumunun çatısı altında yürütmekten ibaret, düzenleme 4 maddede bunu ifade ediyor. Bugün itibarıyla yaklaşık 306 bin civarında kişi buradan aylık almakta, bunların bir kısmının kontrol muayene tarihleri var,bunların aylıkları ödenmeye devam edecek, kazanılmış hakları korunuyor, bunlarda herhangi bir problem yok.Diğer husus ise kontrol muayene tarihi öngörülen kişiler, yine, raporu aldığı tarihteki engellilik yönetmeliğindeki kriterlerüzerinden değerlemeye tabi tutulacak, bunlarda da herhangi bir hak kaybına yol açılmayacak. Düzenlememiz...

KAYIHAN PALA (Bursa) - Yani 2008 öncesi mi?
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Evet.

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Evet, zaten şöyle Sayın Vekilim, burada...

KAYIHAN PALA (Bursa) - Çünkü bu açıklığı göremedim ben kanunda ama...

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Bunları özellikle gerekçesinde de yazdık. Kontrol muayene tarihiöngörülmüş aylık ödenmekte olan kişinin süresi sona erdi, KMT'ye gönderdiğimizde değerlemesi yine o raporu aldığı tarihtekiyönetmelik çerçevesinde yapılacak. Yani, sizin bahsettiğiniz gibi, çalışma gücü kaybına orada bir dönüş söz konusu olmayacak.Yani dolayısıyla bir hak kaybına burada yol açmayacak.

BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Teşekkür ediyoruz arkadaşlar.Önerge var mı bununla ilgili?
KAYIHAN PALA (Bursa) - Sayın Başkanım, biz önergemizi bu açıklamanın üzerine geri çekiyoruz. Çünkü bu açıklamabizim için önemlidir. Herhangi bir hak kaybı olmayacağı burada resmî olarak dile getirilmiştir, biz de bunu seçmenlerle paylaşacağız.O zaman bunu da şey yapmamıza gerek yok.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Geri çekiyorsunuz, teşekkür ediyoruz.Arkadaşlar, bu gayet açık hâle geldi. 1'nci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Herkes kabul etti. Oy birliğiyle kabul edildi, teşekkür ediyoruz arkadaşlar.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - 4 madde kabul edildi, değil mi
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Hayır, 1'nci madde.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Hani beraber görüştük ya
.BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Şimdi, 14'üncü maddeyi okutup oylarınıza sunacağım.
Buyurun: MADDE 14- 5510 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. "Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılardan 28 inci maddenin beşincifıkrasına göre aylık talebinde bulunanların Kanunun yürürlük tarihinden önceki hizmet sürelerine ilişkin aylıklarının hesabında, birincifıkranın (a) bendine göre esas alınacak aylık bağlama oranı 506 sayılı Kanunun mülga 61 inci maddesinin dördüncü fıkrası dikkatealınarak belirlenir."
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Evet, 14'üncü madde hakkında söz almak isteyen? Yok. Önergeyi okutuyorum.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Yok, çekiyoruz. Bu açıklamadan sonra...
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Önerge de yok, bu açıklama onu da kapsıyordu. 14'üncü maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler.... Kabul etmeyenler.... Kabul edilmiştir.16'ncı maddeyi okutuyorum:
MADDE 16- 5510 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinin yedinci fıkrasının (d) ve (e) bentlerinin (1) numaralı alt bentleriaşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "1) 31/12/2008 (dahil) tarihinden önce sigortalı sayılanlar için 3700 gün olarak," "1) 31/12/2008 (dahil) tarihinden önce sigortalı sayılanlar için 4100 gün olarak,"
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Madde üzerinde söz talebi vardır, buyurun.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Sayın Başkan, ben yine yetkilileriden bu maddeyle ilgili bir açıklama almak ihtiyacı duyuyorum,epeyce tartıştığımız bir madde. Burada SGK'nin engellilik raporlarını yeniden ele alarak değiştirilmesine ilişkin bir düzenleme yaptığıizlenimi var. Dolayısıyla kazanılmış hak olarak tanımlanmış olan bu hakkın engelli sigortalı yurttaşlar açısından kaldırılıpkaldırılmadığına ilişkin net bir açıklamaya ihtiyaç var, madde 16 için söylüyorum.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Tamam.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Çünkü 2008 öncesinde ilk defa sigortalı olmuş olan engelli sigortalıların engelli hakkıkazanmalarıyla ilgili, prim gün ödeme sayılarıyla ilgili bir madde. Yine bir hak kaybının olup olmadığı konusunda bilgi verebilirsenizseviniriz.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - İsmail Bey...

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Efendim, bu, 16 ve 17 teknik düzenleme maddesi; 1, 14, 16 ve 17'ninbir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Demin ifade ettiğim hususu bir kez daha arz edeyim: Aylık ödenmesinde herhangi birproblem yok, aylıkları ödemeye devam edeceğiz. Bu kişileriden KMT ya da benzeri kontrol muayenesine gönderilecek kişilerinkontrol muayene işlemleri yine eski mevzuat çerçevesinde devam edecek. Kazanılmış haklarını koruyoruz bunların.

AYLİN YAMAN (Ankara) - Peki, doktor nasıl yapacak bunu, eski mevzuat çerçevesinde mi yapacak?

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Eski mevzuat çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumunun bünyesindebulunan sağlık kurulları tarafından çünkü bunlara hâlihazırda yaşlılık aylığı ödüyoruz. Bunlar artık Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlıkkurulundaki hekimler tarafından değerlendirilecek.

AYLİN YAMAN (Ankara) - Peki, orada bir kargaşa yaşanmaz değil mi yani hekimle hasta karşı karşıya kalmaz?

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Efendim, şöyle, hekimle hasta karşı karşıya gelecek bir sistemüzerinden yürümüyor, tamamen raporlar üzerinden yürütülüyor bu işlemler. Çünkü sadece biz buradaki 306 bin kişiyle ilgili işlemyürütmüyoruz, malumunuz, sosyal güvenlik sisteminde malullük aylığı alan çokça farklı kanunlardan faydalanarak malullük aylığıalan kişiler de var. Bunlar da yine kontrol muayenesine tabi tutulan kesimler. Kişilerin kontrol muayene iş ve işlemlerine esas olanraporlarını yetkili hastanelerden almalarını istiyoruz. Bu hastanelerden alınmış olan raporlar bizim ilgisine göre hangi il ya da bölgeninkontrolünde ya da yetkisi altındaysa oradaki sağlık kurulundaki hekimlerimiz tarafından değerlendiriliyor. Bazen iyileşme hâli olmasınedeniyle talep reddediliyor, aylığı kesilebiliyor. Bu durumda da kanun şöyle bir hususu öngörmüş: Böyle bir durumda bir üst kurulaitiraz etme hakkı vermiştir, buna Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu diyoruz. Yüksek Sağlık Kurulu 12 hekimdenoluşuyor. Bu hekimler de sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan Türk Tabipler Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar, MillîSavunma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığının temsilcilerinden, üniversitelerin temsilcilerinden oluşanhocalar tarafından değerlendiriliyor ve nihai kararı da burada veriyorlar. Yani bu kadar yoğun bir sistem içerisinde bir karışıklıkyaşanmıyor.

AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama gene aynı şey olmuyor sanki. Kazanılmış hakkı geriye düşebilecek bir durum oluyor sanki.

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Şöyle, iyileşme hâli varsa o günkü mevzuat çerçevesinde...

AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama o çok muğlak bir şey Sayın Başkanım. Yani o iyileşme hâli varsa..

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Bu tabii, tıbben değerlendiriliyor, idari bir personelin değerlendireceğibir husus değil, hekimlerimiz tarafından değerlendiriliyor.

ORHAN ATEŞ (Bayburt) - Zaten bu uygulanıyor, süreli raporlarda o dediğiniz şey uygulanıyor.
AYLİN YAMAN (Ankara) - 2008 öncesi...

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Uzun yıllardır bu sistem üzerinden yürütüldüğü için sağlık kurumlarımızbu konuda gerçekten çok isabetli kararlar veriyorlar.

AYLİN YAMAN (Ankara) - Peki, bir şey daha sorayım, yeri gelmişken, bir de "sürekli" ibaresi olan engellilerimiz var, onlaryine kontrol muayenelerine gidiyorlar. Bu konuda bir şey yapmayı düşünüyor musunuz acaba?

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Sürekli olanla ilgili şöyle bir husus olabilir, Sayın Bakanım, birkaçdakikada böyle bir izaat yapmamda fayda var. Bunu bilmenizde fayda var efendim.

AYLİN YAMAN (Ankara) - Bu konuda çok büyük mağduriyet var.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Buyurun.

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Her kamusal işlemde olduğu gibi bazen suistimallerle karşı karşıyakalabiliyoruz, özellikle engelliye ilişkin raporlarda bir dönem suistimallerle karşı karşıya kaldı. Gerçekten hasta olmadığı hâldemuhtelif kişilerin kan örnekleriyle, bazı tıbbi değerlendirmelerle Hazine ve Maliyeyi ve SGK'yı yanıltarak aylık bağlama durumları sözkonusu olmuş. Bu bazen ihbarla çıkıyor, bazen şikâyetle çıkıyor; çok ciddi bulunursa şikâyet ama çok ciddi bulunacak, birtakımkriterler ortaya koyacak. O zaman sürekli olmasına rağmen bir kontrole gönderme ihtiyacı oluyor; çok mu yoğun? Değil.

AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama işte, Sayın Başkanım, bu muğlak yani subjektif şeyden uzaklaşmak için "sürekli" ibaresinihekim koyuyor zaten, sonuçta hekimin beyanı bizim için esas. Bu ibareye rağmen tekrar kontrole gidildiğinde farklı bir şey... Aslındaçoğu zaman o süreklilik hâli devam ediyor, bana hiç öyle devam etmediğine dair bir şey gelmedi ama "sürekli" ibaresi alanının tekrartekrar sisteme girilmesi hem hasta açısından mağduriyet hem de sistem açısından iş yükü anlamında mağduriyet. Yani ben onukastediyorum, hiç "sürekli" olanı tekrar değiştirdiklerini duymadım yani Allah için ama gerçekten ciddi bir iş yükü de yaratıyor. Keşkeburaya o da eklenseydi.

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Bazen de savcılıkların yürütmekte oldukları bazı soruşturmalardakiemarelerden hareketle gelebiliyor, bu da son derece istisna. Belki sizin elinizdeki örnek böyle bir durumun sonucu olabilir ama yaygındeğil bu.

ALİ KARAOBA (Uşak) - Ampute olmuş bir ayak var...

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Bunlar öyle değil efendim, bunlar öyle değil.

AYLİN YAMAN (Ankara) - Hayır "sürekli" ibareleri genellikle olduğu için konuluyor.

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Sayın Vekilim, şöyle: Sağ bacak ampute, sol bacakampute; bunlar zaten maluliyet kriterleri içerisinde değerlendiriliyor. Bu, engellilikle alakalı değil, bu çalışma gücüyle alakalı. Bunlardaçok yoğun yok ama başta onu şöyle koyuyorlar: "Sürekli"yi koymadan önce mutlaka bir KMT koyuyor iyileşme ihtimali olan -amputeler için söylemiyorum- durumlarda, vakalarda bir kontrol muayenesi koyuyorlar. Bu da, iyileşme olup olmadığı, tabii yine aynıkurumlardan alacakları raporlarla değerlendiriliyor.

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Kontrol muayenesi yıl da 1 defa mı?

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Genelde duruma göre, üç yıl sonra da veriliyor. Biz onu üç ay öncedende uyarıyoruz Sayın Bakanım.

ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Bunun ne önemi var biliyor musunuz? O engelli maaaşı alan insanlar o engelliyegerçekten iyi bakabiliyor mu, mağdur mu, öldü mü, darp aldı mı? Yani mağdur zaten, onu o şekilde düşünün...
ALİ KARAOBA (Uşak) - Aile hekiminden bilgi alınabilir Sayın Vekilim, o zor bir şey değil ki.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Ama "kontrol" adı altında, hastayı görmesi lazım.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Aslında engellilik durumuna göre kontrol edilmesine karşı değilim, durumuna göre değişiyor.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Aynen o amaçla kontrol ediliyor.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Ben daha çok "sürekli" ibaresi bir kere kondu, mesela doğuştan görme...
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Tamam haklısınız ama "kontrol" diyor adı üstünde yani bu hastaya gerçektenbakılıyor mu?
AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama gidiyor o hasta gene de.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Ee, gidecek tabii ki hastayı görecek ama. Mağdur edildi mi, dövüldü mü, darbedildimi, beslenmesi yapıldı mı; adı üstünde kontrol muayene, arkadaşlar, kontrol muayene.
AYLİN YAMAN (Ankara) - O birinci basamak üzerinden de kontrol edilir.
MÜHİP KANKO (Kocaeli) - Engellilik kontrolü farklı, o kontroller farklı.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Evet, farklı.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Aynen bu da engelli kontrolü değil zaten, kontrol muayenesi.
MÜHİP KANKO (Kocaeli) - Ama öyle değil ki.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Ama bu rapor amaçlı tekrar gittiği için. Ben şimdi iki taraflı da düşünüyorum yani iş yükü de olmasın, hastaya da olmasın.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Bir vekil olarak kontrole hiçbirimizin itirazı olmaması lazım.
AYLİN YAMAN (Ankara) - Kimsenin itirazı yok ona.
ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK (İstanbul) - Yılda 2 falan olsa anlayacağım da üç yılda bir kontorele itiraz olmaması lazım.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Arkadaşlar, şöyle yapalım isterseniz, şimdi arkadaşlarımız arasındaki konuşmadan şu çıkıyor:Bu kontrol neyin kontrolü? İsmail Bey bunu bir açıklayın.

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Efendim, mevcut sağlık kurulu raporunu incelediğinde üzerinde yazılıolan rahatsızlıklarda ilerleyen süreçte bir iyileşme hâlinin olma ihtimaline karşılık bir karar veriyor.

BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Sakatlık durumunda değil bu değil mi, onları kapsamıyor?

SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Engellilik durumda tabii. Bu değilse ampute birinin iyiyileşme olanağı zaten yok ya da doğuştan görme engelli olan bir vatandaşımızın tekrar görme gibi bir durumu söz konusu değil. Bunlar daha çok ilaç tedavisiyle ve benzeri yöntemlerle iyileşme ihtimali olacaklarda var, sadeceengellilikte değil, çalışma gücü kaybına bağladığımız maluliyette de var bu.

BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Tamam. Evet, arkadaşlar, önergeyi okutuyorum.Sağlık, Aile, Sosyal İşler Komisyonu BaşkanlığınaGörüşülmekte olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına DairKanun Teklifi'nin 16'ncı maddesinin teklif metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederiz.

@reciss,

Tbmm sitesine gir.Sonra tutanaklar linkine ordada en alttaki komisyon tutanaklari linkine bas.Arama yerinde altta komisyonu Saglik Aile ve Calisma olarak secip tarih falan secmeden sorgula de.O komisyona ait butun tutanaklara ulasicaksin

@Gülçnn,
vergi indirimi konusunda kazanılmış hakkınız devam edecek, 2008 öncesi yasayla emekli olmak için beklediğiniz bir tarih varsa, o tarih yok hükmünde olacak açıkçası tekrar ne zaman emekli olabiliceğinizi öğrenmek için sgk ya baş vurup çalışma gücü oranı belirlenmesi için hasateneye sevkinizi isteyeceksiniz en az çalışma gücü 60 almanız gerekecek, yanlışım varsa aarkadaşlar düzeltebilir

@Escape2605,

Madde 16- 506 sayılı Kanunun geçici 87 nci maddesinin yürürlükten kaldırılmasına yönelikdeğişiklik ve 5510 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikler ile 1/10/2008tarihinden önce sigortalılığı başlayanlara aylık bağlanmasında çalışma gücündeki kayıp oranlarınınesas alınması öngörüldüğünden, madde ile bu değişikliklere uyum sağlanarak sigortalılığı 31/12/2008(dâhil) tarihinden önce başlayan 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendikapsamındaki sigortalılardan çalışma gücü kayıp oranı; %40 ila %49 arasında olanların 18 yıl sigortalılıksüresi ve 4100 gün prim ödemeleri, %50 ila %59 arasında olanların ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3700gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanmaları amaçlanmaktadır.

Madde 17- Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergiindirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışmagücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır.Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcutaylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlıkkurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kuruluyerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatda dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

Madde 17 2008 öncesi vergi indirim ile emekli olanlar için sıkıntılı ;

kontrol muayenesi sonrası rapor değişse bile vergi indirimi almışsa yine şartlarına göre emekliliği devam eden artık vergi indirimine bakılmaksızın çalışma iş gücü kaybına bakılacak deniliyor...

Son düzenleme:
Arkadaşlar bu yasa çıkmadan girişimde bulunup çıkmasını engellemeliyiz. Çıksın görelim bakalım nolacak yaklaşımı doğru değildir. İktidar - muhalefet - medya - engelli dernekleri- federasyonları herkes kime ulaşabiliyorsa bugünden ulaşmalıdır. Aşağıda verdiğim linkte TBMM Sosyal İşler Komisyonu üyeleri ve mail adresleri var. Hatta oradan tüm meclis üyelerine de ulaşılabilir.: Medyaya da ulaşmak lazımdır.

Bir de bir yazı var aşağıya kopyasını bırakıyorum. Bunu da gönderebilirsiniz. Beğenmediğiniz yerini değiştirebilirsiniz. Kendi cümlelerinizle de oluşturabilirsiniz. Gün birlik olup sesimizi duyurma günüdür.

Örnek yazı:

Mecliste teklifi verilmiş olan 25.11.2024 tarih ve 2/2717 esas numaralı kanun değişikliği talebinin geri çekilmesi ile ilgili desteğinize ihtiyacımız var.

Hali hazırda 2008 yılından önce çalışmaya başlayıp vergi indirim belgesine sahip olan engellilerin emeklilikleri için yaşı sağlama koşulu aranmayıp çalışma süresini (15-22 yıl) tamamlamış olması yeterli oluyordu. Çalışma süresini tamamlayan engelliler başvuruları üzerine emekli ediliyordu. Yapılmak istenen değişiklikle engellilikten dolayı alınmış olan vergi indirim belgesine sahip olmak hükümsüz hale getiriliyor. SGK’nın sonradan değiştirdiği çalışma gücü kaybı oranları ile engellinin emekli edilip edilmeyeceğine karar verilmesi uygulamasına geçilmek isteniyor. Bu değişiklik talebinin gerekçesi ise "norm ve standart birliği sağlamak" olarak açıklanmıştır..

Yasa değişikliğinin açıklanan gerekçesini bir tarafa bırakıp sonuçları itibariyle değerlendirecek olursak; yapılan bu çalışma birçok insan için hayatını geri döndürülemez şekilde değiştirecek potansiyele sahiptir. Bu çalışma yasalaşırsa, kazanılmış hakların korunması ilkesi de zarar görecektir. Çünkü yasa değişikliğinin mahiyeti zaten kazanılmış haklar üzerinde yapılacak olan tasarruftur. Bu düzenleme bu haliyle yasalaşırsa fiiliyatta birçok engelli emeklilik hakkını kaybedecektir. Çünkü SGK çalışma gücü kaybı kavramı ile "uygulamada" maalesef çok "orantısız" kararlar verebilmektedir. Bunları bu duruma maruz kalmış engellilerle görüşürseniz, engelli forumlarında, engelli derneklerinde araştırırsanız rahatlıkla görebilirsiniz.

Bu yasa ile birçok engelli sağlığı elvermediği için çalışamaz durumu gelmişken, çalışma gücü kaybı oranlarını sağlayamadığı için emekli olamama tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

Dünyada engelliler için sürekli pozitif ayrımcılık kararları alınıyorken, ülkemizde belli bir noktaya gelmiş engelli haklarında bir geriye gidiş ve bir kayıp olarak ifade edilebilecek bu tasarıya ihtiyaç var mıdır? Bu yıl 2 milyonu aşkın kişiyi EYT ile emekli eden SGK bazı engellilerin emekliliğine, üstelik kazanılmış hakları üzerinden mani olarak veya emekliliğini geciktirerek mi tasarruf etmeyi planlamaktadır?

Biz vicdanlara seslenmek istiyoruz, bizim hayat sigortamız olan erken emeklilik hakkımız elimizden alınmasın, bu yasa değişikliği talebi; olası sonuçları itibariyle değerlendirilsin ve geri çekilsin. Yasalaşması engellensin.

Desteklerniz bizim için çok kıymetlidir..

Saygılarımızla

• Beğen
Reaksiyonlar: Mlkr
@grafakir,

%60 malulluk için geçerli bi oran vergi indiirimi emekliliği için 3 kıstas var ağır engelli, orta engelli, hafif engelli en düşük oranında 40 olması lazım yani tek hastalığınızın en az % 40 oranında hafif engelli olarak görünmesi lazım yoksa emeklilik hayal

@Escape2605, 2008/Ekim sonrası işe girişi olanlar için tabloda görülen oranlar iş gücü kayıp oranları.

Verilen teklif komisyonda kabul edildiği gibi Meclis Genel Kurulunda da kabul edilip Resmi Gazetede yayınlanırsa 2008/Ekim öncesi girişi olan herkesi kapsayacak şekilde şartlar aşağıdaki gibi olacaktır.

Madde 16

31.12.2008 dahil öncesi girişliler için getirilen emeklilik şartları
%40-49 18 Yıl - 4100 Gün
%50-59 16 Yıl - 3700 Gün olarak bu şekilde belirlenmiş.

Son düzenleme:
Üst Alt