Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emeklilik başvurusunda süreç nasıl ilerliyor?

Dost_26

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
1
Emekli olan arkadaşlar ayrıntılı bir şekilde açıklayıp paylaşırsa emeklilik müracaatı yapacak arkadaşlarada fayda sağlamış olur.

Şöyle bir paylaşım olmuş:

Geçen hafta ben yaptım emeklilik işlemlerimi.

ilk önce iş yerinin bağlı olduğu sgk ya gidiyorsun.Günlerini toplatıp işyerine verilmek üzere emekli olmaya hak kazanmıştır yazısını alıyorsun.
Aldığın yazıyı iş yerine verip iş ten çıkış işlemlerinin yapılmasını istiyorsun.
İş yerinden çıkış kağıdını alıp tekrar SGK ya götürüyorsun ve dosyan işleme konuyor.

hkm bilgiler doğrudur.Ben şöyle yaptım:

önce kocaeli devlet hastahanesinden bireysel olarak randevu aldım. engelli raporu için sonra belirtilen zamanda gittim kaydımı yaptılar. doktor doktor gezdim.hatta heyet doktor listesinde göğüs hastalıkları yoktu.heyette yer alan bir doktora dedim ki benim solunum sıkıntım var ama heyet listesinde göğüs hastalıkları yok. heyet listesine paraf açtı extradan göğüs doktoruna da gittim sft çekildim. doktor bir daha çekicez bende görücem dedi doktor yanımda tekrar sft çektik.oranı ve düşüncelerini yazdı.15 gün sonra raporu aldım.
astım bronşitten %40 ( sft %65 çıkmıştı)
uyku apnesi %35 (ileri derecede tıkayıcı)
tansiyon % 10
göz %1
hepsinin toplamı olarak % 65 oran verildi

raporu alınca çalıştığım muhasebiciden dilekçe yazdırıp Karamürsel vergi dairesine başvurdum 05.02.2016 o da kocaeli vergi dairesine 08.02.2016 göndermiş kocaeli vergi dairesi ankaraya 07.03.2016 da göndermiş Ankaraya 11.03.2016 ya gitmiş. 22.03.2016 da onaylanmış şimdi evrağın gelmesini bekliyorum.

benim sana tavsiyem önce rapor için başvur yalnız raporlarını bir dosya yap heyete girince pek muhatap olmuyorlar.dosyayı verince işler daha kolay oluyor.raporu alınca bir tanıdık vasıtasıyla sigortanı başlat sonra işyeri dilekçe ile vergi dairesine başvur.inşaalah olursunuz ama sabretmeniz lazım 2-3 ayı buluyor işlemler.

Arkadaşlar vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda emekli olacak kardeşlerimize fayda sağlayarak bilgi ve tecrübelerinizi daha ayrıntılı bir şekilde yazalım... Mesela emeklilik günü geldiğinde işveren tarafındanmı çağrılıyor yoksa emekli olacak kişinin takibi doğrultusundamı işlemler başlatılıyor bunun gibi...
Birde e devlet üzerinden tahsiz talep formu beyanını doldurarak sgk ya gitmeye gerek kalmıyormuş sgk emekli olacak kişiyi görmeyecekmi yada vergi indirimi olduğunu online olarak beyanda bulunuluyormu mesela vs. Bu bilgileri emklilik işlemleri yapan arkadaşlar paylaşırsa böylece katkı sağlamış olunur.

Dost_26

Çalışan emekli olmak istediğinde sigorta müdürlüğüne gidip emekli olabileceğine dair yazı alıuor ve işyerine veriyor. Böylece işveren kıdem tazminatını alıp çalışanı işten çıkartıyor. SOnra çalışan bu sefer emeklilik talebiyle sigorta müdürlüğüne başvuruyor ve şartlar uygunsa emeklilik işlemleri başlıyor...

Emeklilik başvurusu hangi ay yapılmışsa emekli maaşı bir sonraki ayın 1'i itibarı ile birikmeye başlar. Yani, ayın son haftası emeklilik talebinde bulunmak en iyisidir. Böylece devamındaki ayın 1'i itibarı ile maaşı almaya başlar.

Online başvuru yapılabilir. Orada vergi indirim seçeneği de vardır herhalde. Zaten sgk vergi indirim hakkı bulunup bulunmadığını Maliye'ye yazarak teyit eder...

Kişi emeklilik süresinin gelip gelmediğini kendisi takip etmeli.
Emeklilik için günü geldiğinde,SGK ya müracat edip emekli olabileceğini dair bir yazı alması gerekiyor.
Bu kağıdı aldıktan sonra İşverene vererek emeklilik dolayısıyla çıkışının yapılmsı gerekiyor.(Tazminat hakkını alarak)
SGK dan çıkışı yapıldıktan sonra,ister SGK müdürlüğüne giderek yüz yüze,isterse de E devlet üzerinde Tahsis Talep Formu düzenleyiyor.
SGK,vergi dairesinden kişinin vergi indirimi olup olmadığını yazılı olarak teyit ediyor.
Bunların sonunca kişi emekli oluyor ve maaşını bekliyor.

Yani sgk ya gitmeye gerek kalmıyor sadece emekli olabilir yazısı alınması dışında gidilmiyor sanırım ondan sonraki süreç online tahsis talep formu doldurup e devlet üzerinden olarak devam ediyor aslında güzel ve doğru bir uygulama olmuş... Ayrıca e devlet üzerinden emeklilik için başvuru yapan herkesin vergi indirimi olup olmadığının teyidini alıyormu?

Engelli kardeşlerimizin böylelikle eziyet edilmeden daha kolay ve hızlı şartlarda emekli olabilme imkanı oluyor.

Benim sigorta girişim 22.11.2000 oranım %40 pirim 2639 emeklilik günüm ne zaman doluyor sevgili OturanBoğa ve BuTcHeR bilgi verirmisiniz emekliliğim hangi tarihte netleşiyor.

Merhaba arkadaslar benim bir sorum olacak. Gecen hafta epilepsi rahatsizligimdan dolayi Bakirkoy Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi'nden sahsi basvuru yontemi ile %40 oraninda engelli raporu aldim. Nerede kullanacaksiniz sorusuna "Engelli Kimlik Karti" cevabi vererek aldim bu raporu. Merak ettigim konu ise su: Ben bu rapor ile vergi indirimi sureci baslatabilir miyim? Basvuru yapabilir miyim?

Teşekkür ederim bülent ve eyüp kardeşim.

Son düzenleme:
Dost_26
19 Yıl 4.240 güne tabisiniz.
22.11.2019 da 4240 günü doldurursanız emekli olabilirsiniz.

Alp Fuat
Şayet şu anda çalışıyor iseniz elinizdeki %40 rapor ile vergi indirimine müracaat edebilirsiniz.

Eyüp yıl olarak tamamda galiba kalan 1601 pirim gününe göre biraz uzun olacak gibi 2020 yi bulacak gibi değilmi?

Ben sistem üzerinden hesap ettim 09.09.2020 çıkıyor nasıl oluyor peki kardeşim pirim günümü farkediyor?

Normal emeklilikte 3 şart vardır
Prim Gün Sayısı

Engelliler için bunlardan yaş sınırı ortadan kaldırılmıştır.
Fakat diğer iki şartın mutlaka yerine getirilmiş olması gerekir.
2019 yılında 4.240 prim gününü dolduramıyorsanız,doldurana kadar çalışmanız gerekir.

BuTcHeR cevapladiginiz icin tesekkur ederim. Suan T.C. Ziraat Bankasi'nda calismaktayim. Engelli kimlik karti gerekcesi ile almis oldugum %40 oranli bu engelli raporu ile vergi indirimi surecini nasil baslatabilirim? Nasil bir yol izlemeliyim?

@snelman çok teşekkür ederim, zaman ayırıp bu kadar detaylı bilgi verdiğin için. Sana da çok geçmiş olsun. Emekliliğinde hayırlı olsun :) Peki raporu çıkarmak aç gününü aldı?

Hepinize çok teşekkür ederim. Süreci tamamlayınca bende burada paylaşacağım.

Son düzenleme:
hkm
önce internetten randevu almak için salı sabahı saat 9 da hazır kıta bekledim.Lakin sistem açılmasıyla kapanması bir oldu kontenjan 20 kişiymiş.ilk hafta randevu alamadan geçti 2.ci hafta bir yakınıma rica ettim.tc mi verdim 2 kişi nöbette bekledik, ve yakaladık bir sonraki hafta için randevu alabildim.(muayeneye oluncaya kadar 3 hafta geçti).Muayeneleri 12:00 ye kadar bitirmem gerektiğini öğleden sonra heyet toplanacağını söylediler.heyet raporu alacak olanlara muayene olacağımız doktorlara ilk sıraları verdiler.heyet için geldik deyince hemen öncelik tanıdılar.ben bütün rahatsızlıklarımla ilgili bir dosya yapmıştım,muayene olurken raporu veriyorum.doktor inceliyor veya soruyor rahatsızlığın ne diye içlerinde çok iyi niyetli olanlarda vardı,ukela ukela konuşanlarda vardı.heyet listesinde göğüs doktorunu göremeyince sordum.bazı branşlar ek branş geçiyormuş heyette yer almıyormuş.heyette yer alan doktorlardan biri heyet listesinin altına paraf açtı. extradan göğüs doktoruna da muayene olup sft çektirdim.benimde görmem lazım dedi 2.ciye sft çekildim. evrakları kurula teslim ettim öğleden sonra heyete girdim.heyet raporunu 15 gün sonra aldım.15 gün sonra gel al dediler.saat 10 da gittim.öğleden sonra vereceğiz dediler. yani heyet raporunu almak bana 1 ayı buldu .2 ayda vergi indirimi sürer demişlerdi . zaman olarak bana 3 aya maloldu

Vergi indirimim onaylandı. Emeklilik süreci nasıl olacak?

Ben de artık bir emekli adayıyım. %50 engelli raporum Ankara dan onaylanıp geldi, şimdi emekliliğe başvuracağım.
Hangi evraklar gerekli? Yardımcı olacak arkadaşlar varsa sevinirim.

brl1970
Önce çalışıyorsan emekli olarak işten çıkışını yaptıracaksın.
Daha sonra vergi indirimi evrakını yanına al bağlı bulunduğun sgk müdürlüğüne gidip emekli servisinde tahsis talep formunu doldurup memura teslim ediceksin evraklarını teslim ettiğin gün emeklilik maaşın işlemeye başlar atıyorum 2 ay sonra netleşti o 2 aylık ödemeni de alırsın

özcanbjkli

Anladım sağolun...yani fotoğraf, askerlik şubesin den evrak vs. gerekli değil ozaman

Emekli olmak için gerekli şartları(Sigortalılık süresi,Prim gün sayısı) sağladıysanız gerek yok. Fotoğraf,askerlik şubesinden evraka felan.

Çok sağolun...
Benim her şey fazlasıyla tamam. 27 yıl sigorta sürem, 8000 küsür de primim var.
Tek merak ettiğim ne kadar emekli maaşı bağlanır onu da artık olunca göreceğim galiba.

Benim de öğrenmek istediğim şu; Vergi indiriminden engelli emeklilik sonrası çalışmaya nasıl devam edilebilir? Engelli olarak mı, normal olarak mı??

OZELES
İstediğiniz şekilde çalışabilirsiniz kısıtlama yok.
Sadece işe giriş bildirgesinde emekli çalışan olarak işaretlenmeli ve primler SGDP (sağlık güvenlik destek primi) olarak ödenmeli, aksi halde emekli maaşı kesilir, bir yanlışlık yapılmaması adına işe gireceğiniz zaman ilgili insan kaynakları ya da muhasebe persneline hatırlatma yapmanızda yarar var.

Engelli emekli maaşı

Merhaba arkadaşlar,
Bugün emeklilik için son evrakları imzaladım, darısı diğer tüm arkadaşlara inşallah.
Fakat çalıştığım iş yerinden muhsabe den arkadaş, 6 yıl erken emekli oluyorum diye....emekli aylığımın düşük bağlanacağını söyledi. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varmıdır?
26 yıl çalışma sürem, 8200 prim ve 175 bin tl birikim var ayrıca %50 raporum (işitme)

brl1970
Aldırmayın o söylentilere.
8200 prime göre 175 bin prime esas toplam kazanç düşük zaten, sanırım hep asgari ücretten ödenmiş.
Bu aylık prim üzerinden 35 sene de çalışsanız aylığınızda bir yükselme olmaz, aksine 2008 sonrası aylık bağlanma oranı düşük olduğundan 2008 sonrası çalışmanız ne kadar fazla olursa ortalamayı o kadar fazla düşürür.

Ufukalp

Esas toplamı tam olarak hesap edememiş olabilirim....benim 3 yıl hariç tam ödendi.

Üst Alt