Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olarak emekli olan tekrar çalışabilir mi?

serkan005

Üye
Konular
72
Reaksiyonlar
3
Doğum tarihim 24.09.1971 ve 01.07.1985 tarihinde sigortalandım. 15.06.1995 yılında özürlü kadrosunda işe girdim. Ve vergi indirimi kullandım. 2006 Yılına kadar vergi indirimi kullanıp daha sonra kaldırdım. % 40 Poliomyelit sekeli (Ortopedik) olarak sürekli engelli raporum var. Vergi indirimi kullanmadan da emekli olabilir miyim? Engelli olarak emekli olursam tekrar çalışabilir miyim, maaşımda düşme veya kesinti olur mu?
CEVAP: 01.08.1986 tarihli Sigorta girişiniz ve 6.232 gününüz var. 25 yıl, 49 yaş ve 5.300 günle normal emekli olabilirsiz. 25 yılınız ve gününüz dolmuş. 49 yaşınızın dolduğu 24.09.2020 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Vergi indiriminden faydalanabilirseniz, üçüncü dereceden engelli olarak yaşa bağlı olmadan hemen emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Normal emekli maaşı bağlanır ve emekli olduktan sonra da sakat kadrosunda çalışmaya devam edebilirsiniz. Emekli maaşınızda kesinti olmaz. Türkiye Gazetesi

Hazır vergi indirimi de olan birisi emeklilik için neden 2020 yılını beklesin,hiçbir gerekçe bunu tercih olarak önüme koyamaz benim.
Emeklilikten sonra çalışma konusunda erken emeklilik normal emeklilik arasında ufacık bir fark dahi yoktur.

officer;

ama abi vergi indirimini kulanıp daha sonra kaldırıdım diyor o vakit erken emeklilikten faydalınırmı orasını ben anlayamadım.

Serkan,
SGDP işçi payı %7,5 dur.
Ancak bu sizin düşündüğünüz gibi sizden fazladan kesilecek bir tutar olmayıp,çalışacağınız işyerinden alacağınız maaştan yapılacak sigorta primi kesintisinin yerine kesilecektir.
Böyle olunca normal çalışandan karşısında dezavantajınız olmayacak,aksine avantajınız olacaktır.
Sizden normal sigorta primi işçi payı olan %14 kesilmeyecek,yerine %7,5 SGDP kesilecektir.Buradan %6,5 karınız olacak.
İşsizlik sigortası kapsamında olmayacağınız için işsizlik fonuna kesinti de olmayıp %1 de oradan avantaj elde edeceksiniz.
Asgari ücret de dahi normal çalışandan 60 tl civarı fazla kazanç elde edeceksiniz,ve buna konumuz olmadığı için sakatlık indirimi dahil değil.

sgdp ödeyerek çalışanlar sakatlık indirimi alamazlar değilmi , yani o hakkımız vergi indirimi olduğundan emekli olmadan önce çalışma dönemimizde kesiliyordu , sgdp ödeyerek çalıştığımızda bunu ödemiyecekler değilmi?

İlker bey merhaba,
Vergi indirim hakkı alıp erken emekli olan Engelli birey SGDP ödeyerek tekrar çalışabilir. demişsiniz,peki emekli olurken yüzde kaç emekli oldugunuzun önemi varmı?varsa kaçıncı dereceden emekli olanlar,emekli olduktan sonra x bir işyerinde çalışabilir?

serefd;
emekli engelliler de sakatlık indiriminden faydalanırlar.Vergi indirimi tescil ettirdirdiğiniz vergi dairesine çalışma belgesi ile başvurup,yeni işverenize tebliğ ettireceksiniz.Aynı işyerinde devam edecekseniz sakatlık indirimi de aynen devam edecek.
gultokinte;
SGDP kapsamında emekli olarak tekrar çalışabilmek için sakatlık oranı ya da vergi indirimi derecesinin hiçbir önemi yoktur.Bu sadece engelliler için geçerli olmayıp normal emekliler de SGDP kapsamında çalışabilirler.

Merhaba ;ben 5090 gün 4a kapsamında prim yatırarak 1995 yılından beri aktif çalışan biriyim.U engelli raporum var,vergi indirim yazım da onaylanmış U olarak.ankaradan öznur bey faksını yolladı ama henüz ıslak imzalı belge eski işyerime gelmedi.
Bende bu fotokopi ile 17 aralık 2012 günü Küçükçekmece sgk ya giderek emeklilik müracatımı yaptım.Resmi olarak sigortanız devam ediyor diye emeklilik başvurunuzu alamayız dediler anck çok şükür artık herşey online olduğu için daha kurumdan çıkmadan sgk çıkışım sisteme düştü ve emeklilik başvurum alındı.Bu arada beni gerçek manada 31.12.2012 de işten çıkardılar.iş arıyorum.emeklilik onayım henüz gelmediği için acaba işe girersem sigortam yada sgdp neye göre ve-veya nasıl olacak.

[FONT=sans-serif]Vergi indirim hakkı alıp erken emekli olan Engelli birey SGDP ödeyerek tekrar çalışabilir. deniyor bende %47 oranında raporla vergi indirimi aldım. özürlü kadrosunda caliştım bı dönem vergi indirimi alınca erken emekli olabıldım ama anlamıyorum malülenmi emekli oldum saglık sorunları yüzünden aldım raporu tabiki bende calışabılırmıyım özel şirketlerde bu bu konuda sonrasında maaşım kesılmezmı bılemedım saygılar...[/FONT]

havacı

Malulen emekli olmuş olsanız çalışmaya başladığınızda emekli maaşınız kesilirdi. Siz defterdarlıktan elde etmiş olduğunuz sakatlık indirimine istinaden erken yaşlılık emekliliğinden yararlanmış olmalısınız

slm bülent bey 2007 yılında işkur yönlendırmesıyle görme kaybı ve ic hastalklarından %47 oranında devlet hastanesinden rapor aldım özürlü kadrosunda çalıştım bı dönem ve sonra vergi indirimi aldım 2013 yılında 5430 günüm varmiş 3750 günden 16 yıl sanırım emekli olabilirsin dedıler oldum ve tekrar çalışma hayatına dönmek istiyorum ama maaşım kesılırmı sgk bildırmem gereklimi çalıştıgımı emın olmak ıstedım sgk bıldırmek gerekıyormu maaşımdan kesıntı oluyormuş galıba bıde % 10 sanırım şahsen bıldırmek gerekıyormu sgklı olunca zahmet verdık hakkınızı helal

Destek primi yatıriliyor işveren tarafından senden herhangi bir kesinti yok diye biliyorum

Merhaba

Evissteki vergi indirimi yazısını sgk görüyor mu kendi sistemlerinden

SUPERİSİ75
SGK sistemden bakmaz,Vergi indirimini teyit etmek için vergi dairesine yazı yazar.
Bence vergi indiriminizin vergi dairesine ulaşmasını beklemeniz daha mantıklı olacaktır.

havacı
Vergi indirimi ile emekli olduğunuz için tekrar çalışmaya başlamanız durumunda maaşınız kesilmez.
Maaşlı bir işte çalışmaya başlarsanız,işyerinizden alacağınız maaşta %7 SGDP kesintisi uygulanır.Emekli maaşınızı aynen almaya devam edersiniz.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Emeklilik başvuru tarihi önemli olduğundan soruyorum... Sgk teyit için yazsın .Benim emeklilik talebim alınır mı

Bu senenin bitimine kadar emekli olacaklar 3 zamdan faydalanacak .Bu farkları kaçırmamak adına bir an başvurumu yapmak istiyorum

şu an zaten çalışıyorum ve primlerim dolmuş

2017 de emekli olsanızda maaşınız zamlı olacak.
Orda yanılgı hatası var.
SGK'ya verdiğiniz dilekçede vergi indirimi yazısını eklemeniz daha mantıklı.

teşekkür ederim

Yani 2016 daki tüm zamlar emekli maaşıma yansıyacak mı?

Bir de forumda yazan bir arkadaş vergi indirim yazısı ile gittim ama bakmadılar bile şeklinde cevap yazmış. Bu yüzden sistemi anlamaya çalışıyorum

Tabikide yansıyacak.
2016 ve daha sonra emekli olacak herkes için seyyanen zam uygulanıyor ve uygulanacak.
Bu benim önerimdi.
Siz isterseniz yazı gelmeden başvurabilirsiniz ama tüm sgk lardaki memurların tutumu aynı olamıyor maalesef.

benım bas vura bılmem için 28.12.2016 yı beklemem gerekiyor bu tarıhte bas vursam ben de 3 zammı yakalarmıyım .

Aklımda şöyle bir soru var arkadaşlar. Şu anda SGK'lı olarak çalışıyorum. Maaşım 3000 civarındadır. Eğer engelli olarak emekli olursam ve aynı yerde çalışmaya devam edersem SGDP ödemesi yapacak işveren. Bu da 960 TL. gibi bir rakam yapıyor. İşverenin SGK ödemesinden fazla mı olacak bu SGDP masrafı? İşveren bana diyebilir mi; ben daha fazla ödeme yapıyorum ve senin maaşından SGDP'yi keseceğim. Bu şartları kabul etmezsem çalışmaya devam etmeni istemiyorum diyebilir mi? Açıklama yaparsanız sevinirim.

Ben emekli oldum. 4 şubatta eski işyerime tekrar başladım. Mart maaşımı bugün aldım ve bordrom da emekli olarak geçiyor yani SGDP ile çalışmaya başladım. maaşım asgari ücret ama SGDP ile çalışmaya başladığım için 2227.50 TL maaş yatmış. Bilginiz olması için bu şekilde yazdım.

HakanEs26

yanıtınız için teşekkür ederim. Emekli olmadan önce aldığınız maaş ne kadardı? Fark oldu mu?

berk3435

Emekli olmadan önce normal asgari ücret alıyordum. hiç bir değişiklik yoktu yani. SGDP 150-200 etkiliyor maaşınızı

HakanEs26

teşekkür ederim. Sanırım işveren için de bir şey fark etmiyor. Devlete yine aynı ücreti ödüyor değil mi?

merhaba,

Bu linkteEmeklilikten Sonra Tekrar Çalışma(SGDP) aşağıdaki bilgi var.

"2008 Yılı Ekim Ayı Başından İtibaren Sigortalı İlk Defa Çalışmaya Başlayıp Emekli Olacak Kişilerde SGDP Uygulaması Nasıldır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiği Ekim/2008 döneminden sonra sigortalı olup çalışmaya başlayanlardan yaşlılık aylığı bağlananlardan tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç yeniden çalışmaya başlayanların aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir."

Anladığım kadarıyla bunna göre 2008 Ekim sonrası sigortalı olanlarda emekli olup çalışmaları durumunda emekli aylıkları kesilecek. Ancak aynı linkte dilekçe verilmesi halinde kesilmeyecek gibi bir bilgi de eklenmiş.

Üst Alt