Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olarak emekli olan tekrar çalışabilir mi?

berk3435
SGDP kapsamında emekli olarak çalışmanız sizi olumlu, işvereni ise olumsuz yönde etkiler.
Normal sgk primi işçi payı %14 iken SGDP işçi payı %7,5 dur. Aradaki fark işverene ekstra maliyet olarak yansımaktadır.
İşvereniniz kurumsal bir firma ise senden keseceğim şeklinde yasal olmayan bir teklifte bulunamaz. Ama daha ufak bir işveren ise o da size kalmış.
Ayrıca emekli çalışan engelli için işveren sigorta prim teşvikinden faydalanması.

hcm

evet 2008 sonrası olanlarda kesilecek gibi bir algı var. ben de öyle düşünüyorum. Benim öncesi.

Ufukalp

Teşekkürler. Çalıştığım firma büyük bir firma. Böyle bir şey yapmaz dediğiniz gibi. Sizin bahsettiğiniz gibi arada çok büyük bir fark yok aslında. %7.5'luk bir fark var. Benim emekli olduktan sonra orada çalışmam işveren için bir avantaj yani değil mi? Sigorta prim teşvikinden indirim mi alıyor?

berk3435
2008 sonrası sigortalı olup da erken emekli olan hiç bir engelli yok zaten şu anda. Onun için yukarıdaki aylık kesilme durumuyla kafanızı karıştırmayın. O konu 2008+15= 2023 Ekimine kadar gündeme gelmeyecektir, çünkü o tarihe kadar o değişiklik kapsamında emekli olmuş kimse olmayacaktır. Dolayısıyla sizinle de hiç bir ilgisi yoktur.
Sizin emekli olduktan sonra orada çalışmaya devam etmenizin işverene hiç bir avantajı yoktur. Aksine ben yukarıda Emekli engelli için prim teşvikinden yararlanılamaz dedim.
Hem SGDP farkı, hem teşvikten mahrum olmak işverenler açısından emekli çalıştırmayı dezavantalı kılmaktadır.
Bir işveren emekliyi ya zorunlu engelli kadrosunu dolduramadığından, ya da işin uzmanlık gerektirdiği, emeklinin de kalifiye eleman olduğundan çalıştırır. Aksi halde emekli çalıştırmak işveren için ekstra maliyettir.

Selam vergi indirimi aldim engel oranim 100 de 100 tekrar calisma imkanim varmi

Malulen emekli değilseniz çalışabilirsiniz ama rapor oranı 100/100 o nedenle daha net bilen arkadaşlar yazacaktır

Arkadaşlar vergi indirimi aldim oranim yuzde 100 tekrar çalışabilirmiyim

ağır engelli ıbaresı yoksa calısabılırsınız.agır engellı yazıyorsa raporda sorun olabıılır.

Selam 1998 ssk girisim 7328 pirimim var saglik raporu 1 yil sureli 100 de 100 vergi indirimi 100 de 100 suresiz emekli olup tekrar ayni isyerinde ise baslayacagim tekrar saglik raporu almam gereklimi yoksa emekliligim devam ederse almama gerek yokmu

Merhaba

Arkadaşlar 1986 doğumluyum sigorta başlangıç tarihim 21.05.2007 Aralıksız 4530 gün sigortam var 13 yılı dolduracağım aynı iş yerinde
Emeklilik şartlarım 20 yıl 4400 gün olarak gözüküyor emekli olmama ortalama 7.5 sene kaldı yanlız ben aynı iş yerinde çalışmak istemiyorum bunun için sigortaya başvurup tazminatımı almak için nasıl bir yol izlemem gerekiyor yada alabiliyormuyum onuda tam bilmiyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba,

Sağlık problemlerinizi gerekçe göstererek (Engelli raporu) İhbar tazminatı hariç ikale sözleşmesi ile diğer haklarınızı alarak ayrılabilirsiniz. Ben bu şekilde haklarımı alarak ayrıldım.
firatbaser

Benim de sorum şu, sanırım 7-8 sene sonra primim dolarsa yaş beklemeden emekli olacağım, özelde çalışıyorum. Eğer özelde çalışıp emekli olursam emekli olduktan sonra KAMU'da çalışabilir miyim?

Benim bildiğim emekli olan ancak yönetici ve alanında uzman ise çalışabilir

özel sektör emekli engelliyi,çalıştırma taraftarı olmuyor genelde.
Mümin Çelik'in dediği sanırım emekli Dr. vs. fakat bu engelli emekliler de geçerlimi net bilgi yok.

Nurtan özelde evet zaten engelliyi de çalıştırma isteği yol zaten. Hele emekli engelliyi hiç çalıştırmazlar... Kamu’dan emin miyiz?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Nurtan bu malülen ama, malüller hiçbir şekilde çalışamıyor ne özelde ne kamuda

SORU 22) Emekliler engelli memur olarak atanabilirler mi?

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş alan emekliler; fonlara, belediyelere, il özel idarelerine, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelere, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerine ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarına ait kadrolara atanabilmekte, sayılanlar dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamamaktadır. kenan91

yesilsy

Merhaba şunu merak ettim. işe girerken %64 raporluydum şu an 78 hastalığım ilerliyor. eğer bu yolla işten ayrılırsam işsizlik maaşına başvurabilir miyim biliyor musunuz?

Edit: Alamıyormuş.

Ben sağlık sebeplerimi gerekçe göstererek ikale sözleşmesi ile yasal haklarımı aldım ve ayrıldım, işsizlik maaşıda aldım.
kenan91

Sigortaya değil engelli raporunuzla işverene başvuru yapacaksınız.
firatbaser

Emekli olanlar EKPSS veya kura usulü ile atanabilirler mi?

Emekli olanlar da EKPSS’ye girebilirler.

Atandıklarında ilk emeklilikten aldıkları maaş kesilir.

Engeli memur emeklileri için; bu kişilerin tercih listesinden seçim yaparken her kuruma yönelik tercih yapamazlar. Şöyle ki; bu kişiler, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına hiçbir şekilde tercih yapamazlar.

Ancak; fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklara ait kadrolarda tercih yapabileceklerdir.

Örneğin; emekli engelli bir memur, Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastane için, sağlık memuru olarak tercih yapamayacak ancak bir belediyeden şartlarına uygun tercih yapabilecektir.

Bakınız; EKPSS Tercih Kılavuzu.

Engelli Bağ-Kur ya da işçi emeklileri için yukarıdaki ayrım yoktur.
Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş alan emekliler; fonlara, belediyelere, il özel idarelerine, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmelere, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerine ve sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarına ait kadrolara atanabilmekte, sayılanlar dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamamaktadır.

Asıl açıklama bu şekilde emekli maaşı kesilir ve atamaları BU ŞEKİLDE OLUR.

Evet Kısaca Engelli emekli, Kamu İşyerinde veya Kamu işyerinin taşeronu olan şirketlerde çalışırsa Emekli maaşı kesilir.

Mevzuatta emekli olupta maaşı kesilmeyecekler 5 gurupta sıralanmıştır bunlar;

[FONT=&quot]1- Cumhurbaşkanı tarafından atananlar,[/FONT][FONT=&quot]2- Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler,[/FONT][FONT=&quot]3- Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler[/FONT][FONT=&quot]4- Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine atananlar,
5- Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına atananlar.
[/FONT]

Kamu emeklisini sormamıştım ben. Özelde çalışıp emekli oldum atıyorum. Emekli olduktan sonra EKPSS'ye girdim ve atandım çalışabilir miyim? Maaşım kesilir mi? Özelde böyle değil emekli olsan da çalışabiliyorsun emekli maaşını da alıyorsun ama normal çalışıyorsun da.

Üst Alt