Aminn üstadım Aminn. Rabbim razı olduğu kullardan eylesin...
Born2die
Üstadım aslında korkulmaya layık olandır ama bu korkunun asıl sebebi yine bizde gizli.
Bir anne düşün çocuğu yaramazlık yapıyor diye onu cezalandırıyor ama çocuğun çok üzüldüğünü manevi olarak o cezadan etkilendiğini ağladığını annesinden bur anlık uzaklaşıp kendini yanlız hissettiği vakit ne oluyor annesinin merhamet duygusu daha ağır basıyor...
Şimdi biz burada annenin çocuğu cezalandırdığı için diye bilir miyiz anne gerçekten korkulacak bir kişidir..?
Aynı öyle de ne diyor ayette hayırda allahtan şer de allah'tandır.
Velakin ayetin tefsirine bakınca tamam ikiside allah'tandır amma hayır allahın takdiri,
Şer ise kulun kendi eliyle yaptığının bir sunucudur..
Ki bizim için öyle allah bizim elimizle olan serde yani ser gibi görünen durumda dahi bize rahmetini yağdırıyor sabır ve şükür edersen o sana mükafat olarak döner diyor...
Şimdi o çocuğun annesini dinledikten sonra anne korkulmaya layık bir varlık mıdır.
Yine aynı şekilde dini vecibelerini yerine getirip kulluğunu ibrâhim aleyhisselamin meselesindeki karınca misali yerine getirmeye çalışırsan sen üstüne düşeni yaptıktan sonra,
ALLAH korkulmaya layık mıdır.
Burada söyle bir soruyu sormak daha doğru olur Allahtan korkmak ne demektir?
Allahtan korkmak, bir zalimden korkmak gibi değildir. Bu korku, saygı ve sevgi ile karışık olan bir korkudur.
Aşıkların maşuklarına karşı yazdıkları şiirlerde, böyle korku içinde olduklarını bildiren beyitleri az değildir. Maşukunu kendinden pek yüksek bilen bir aşık, kendini o sevgiye layık görmeyerek, hislerini böyle korku ile anlatmaktadır.
İnsan, sevdiği kimseyi, herhangi bir şekilde üzmekten korkar. Allahü teâlâyı ise, herkesten çok sevmek gerekir. Allahı çok seven bir kimse, herhangi bir yanlış iş yapıp, Onu üzerim diye çok korkar.
Bizleri yoktan var eden ve çeşitli nimetler ihsan eden Rabbimizi elbette çok sevmek gerektiği gibi, bu sevgiyi kaybetmekten de çok korkmak gerekir.
Allahtan korkmak büyük derecedir. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
Allah indinde en kıymetliniz, Ondan en çok korkanınızdır.
Hucurat 13
Allahtan korkun! Biliniz ki Allahın azabı çok çetindir.
Bakara 196
Allahtan korkun ki, kurtuluşa eresiniz.
Maide 100
Allahın bizim üzerimizdeki nimetlerini tefekkür allah'a şükür sabır ve korkumuzu bu sebeple kullugumuzu yerine getirmemize vesile olacaktır.
Allah korkulmaya
(yani sevilmeye saygı duyulmaya tapılmaya ibadet edilmeye yardımcı olarak görülmeye isteklerimizi dualarımızı istemeye) en layıktır...
Zarar verme korkusu değil kaybetme korkusudur üstadım
Vesselâm üstadım..