Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli vergi indirimi başvurusu ve sonrasında emeklilik çabam

masterzek

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese selamlar

Vücudumun sol tarafındaki kemikleri bütünüyle etkileyen ve zayıf gelişmesine sebep olan bir genetik hastalık dolayısıyla neredeyse doğuştan ortopedik engelliyim.Sakatlık oranımda aşağıdaki dönem öncesinde %45'ti.

2016 başlarında emekli olmaya karar verdim.Ve bu konuda birçok adım attım.Henüz sonuçlanmayan bu süreçte aşamaları ve başıma gelenleri, süreçler arasında geçen zaman vs hususları çok detaya girmeden ama anlaşılır şekilde bu mesajda anlatarak, emeklilik zamanı yaklaşan, başvuru sırasında ve sonrasında neler olduğunu merak eden tüm arkadaşlara yardımcı olabilmeyi umuyorum.Benim yöntem sakatlıkla ilgili eski raporları kabul edilmeyenlerle ilgili tabii.
Mesajı okuyan tecrübeli arkadaşlar gereken bir düzeltme varsa müdahil olurlarsa, yanlış birşey yazarak kimseyi yanlış yönlendirmeyi istemediğimden bu sayede tam doğruyu bulmuş oluruz.

Başlayalım...
İşe ilk girdiğim 90'lı yıllardan itibaren engelli raporum var ve çalıştığım işyerlerinde sakatlık indiriminden de yararlanıyordum. 2007 yılında yurtdışına çıktım ve çalışma hayatıma dışarıda devam ettim.2016 başlarında yurtdışındaki işimden ayrılarak Türkiyeye döndüm. Sonuçta 20 yıla yakın bir sürede büyük oranda özel sektörde sakatlar kadrosunda bilfiil çalışmış oldum.Elimde geçmiş yıllardan kalan birkaç orijinal devlet hastanesi raporu mevcuttu.Bu raporlardan en son tarihli olan biriyle SSK'ya başvurarak yıl ve prim gününü tutturduğumu bildiğimden sakatlıktan emekli olmaya karar verdim.Tabii başıma gelecekler hakkında hiçbir fikrim yok:) Ben Türkiyede ( hep öyle konuşuluyor ya ) bürokrasi olayının aşıldığını, herşeyin otomatiğe bağlandığını, bir hafta on günde emekli olacağımı, kısa sürede de ilk maaşımı alacağımı zannederek seviniyorum:)

Ancak her ihtimale karşı SSK uzmanı eski bir arkadaşımla konuşmaya karar verdim.İlk şoku burada yaşadım.Şaşırmam belki size garip gelecek ancak arkadaşın dediği vergi indirimi yazısı alınmadan sakatlık emekliliği başvurusu yapılamıyormuş ve bu yazıyı alabilmenin tek yolu başvuruyu işyeri sevki ile yani bir yerde çalışırken yapmakmış.Yaa ben ilk işe zaten sakatlar kadrosundan girdim vs.bir de Türkiyeye yeni geldim ne işi şimdi? nereden bulacağım? vs.O da başka çarem olmadığını bir işe geçici bile olsa girmemi ve işleme başlamamı önerdi.

Neyse....Uzun yıllar çalıştığım eski şirketimdeki büyüklerimin aracılığı ve yönlendirmesi ile şubat ortasında bir firmaya işçi olarak girdim.Mart başında tam tarih belirtmem gerekirse 3 martta engellilik indirimi tespit için gerekli başvuru formunu işyeri imza kaşeli alarak, fotoğraf, rapor ve nüfus cüzdan fotokopisi ile önce işyerimin bağlı bulunduğu vergi dairesine, oranın yanlış olduğu başvurunun İstanbul Vergi Dairesi başkanlığına yapılması gerektiği yönlendirmesi ile bu sefer doğru merciiye başvurumu yaptım.Evraklarım alındı, raporumun tarihi 2005 olduğundan yeni yönetmelik gereği bu işlem için geçersiz olduğu bilgisiyle sarsıldım.Herşey ters gidiyordu.Sakatlığım geçen yıllarda azalmamış artmıştı.Rapor nasıl geçersiz olur? Rapor süresiz yahu dedim.Ama yönetmelik böyle diyor.Yapacak birşey yok diyerek raporumu geri verdiler ve sevk için hastane seçmemi istediler.Yaşadığım yer olan beylikdüzünde rapor alınacak hastane olmadığını söyleyerek beni haseki eğitim araştırma hastanesine sevkettiler.Tabii seçimi bana yaptırdılar:) Oradan ayrılmadan eviss sisteminden vergi indirimi aşamalarını takip etmemi sağlayacak web adresini içeren küçük bir kağıdı bana verip "bu işlemlerin tamamı 3-3,5 ay kadar sürecektir.Buraya bir daha gelmene gerek yok.İnternetten aşamaları takip edersin.Rapor olumluysa ve işyerine ulaşırsa zaten oradan alır SGK'ya başvurunu yaparsın" diye gönderdiler.

Diğer illerdeki arkadaşlar ne kadar farkında bilmiyorum ama istanbul dev bir şehir olduğundan, bu işlerle uğraşmak normalde zor ama burada ekstra zor iş.Memur için oradan kalk oraya git demek kolay ama bunu yapmak zor.hele de koltuk değneği ya da yürümek için yardım edecek başka cihazları kullanmak zorunda olanlar için.

Devam edelim...Haseki hastanesine vergi dairesinin verdiği evrakla başvurumu yaptım.Sağlık kurulu odasındaki memurlara vergi dairesinden verilen yazıyı teslim ettim.Evrağı alıp, dışarıda çağrılmayı beklememi söylediler.Saatler sonra odada artık fazla kişi kalmadığını görünce kafayı içeri soktum.Bir masaya yaklaştım.Evrak sepetinden verdiğim evrağı buldular.Üzerine 7 nisan 2016 yazılmıştı.Bu ne dedim."Hastane sağlık kurulu için muayenelerin başlayacağı tarih.O gün sabahtan gel ve önce yine bu birime yanımıza uğra" diyerek eve gönderdiler.

Ben 35 gün sonra 7 nisan sabahı hastane işlemlerine başladım.Kardeşimin işyeri bakırköy tarafında olduğundan sabah beni evden beylikdüzünden haseki hastanesine bırakıp (aradaki mesafe şehirlerarası gibi ) işe oradan aracıyla gitmesi, ancak benim akşamüstü kendi imkanlarımla beylikdüzüne geri dönmem şeklinde özetleyebileceğim yolculuk yöntemiyle hastane muayeneleri maceram başladı.Sabahtan sıraya girerek hastane servisi açılır açılmaz odaya girdim ve evrağı teslim ederek işlemlerin başlamasını bekledim.Görevli memur evrağı aldı bilgisayarda bazı işlemler yaptı ve evrağı geri uzattı."SSK'lı görünmüyorsunuz.İşyerinize söyleyin kontrol etsinler.İşlem normale dönünce tekrar gelin" dedi.Benim başımdan aşağı kaynar sular döküldü tabii.Biraz dil döktüm ama nafile.Sadece "Yeniden 35 gün falan geçmeyecek.sorun hallolsun yarında gelip muayenelere başlayabilirsiniz" diyerek gönderdiler.Ben eve geri döndüm tabii.ilgili arkadaşlarla iletişime geçtim.Provizyon denen bir şeyi atlamışlar.Konuştuktan sonra hızlıca hallettiler ve işlem tamam artık ekranda görünürsün diye haber gönderdiler.Bu olayı anlatma sebebim hastaneye giderek kurula girip yeni rapor alınacaksa, muayene sırasında ssk'nız yatıyor görünmeli.

Ertesi gün sabahtan yine aynı şekilde aynı yere geldim ve bu sefer ekranda işlem tamam görününce bana 5 ad.ana tıp bölümünün barkodları verilerek burada isimleri geçen tüm polikliniklere giderek muayene olmam,onlar başka birimlere sevkederlerse ilgili sekreterliklerden oraları için barkod alarak işlemlere devam etmem belirtildi ve gönderildim.Giriş katı, üstünde 4 kat ve 1 zemin kat olmak üzere 6 katlı ve asansörleri bir çalışan bir bozuk olan bu binada deli danalar gibi bir yukarı bir aşağı, her kapı önünde 30-40 kişiden az olmamak üzere ve her sırada kavga etmek için birşeyler bulan fantastik insanların arasında 8 nisan 19 nisan arası beş kere bu yolu gidip gelip bu çileyi çektim.5 ana bölüm değişik dallara da sevkettiler ve toplam 9 doktora görünerek nefes testi, komple röntgen, beyin mr'ı vs çektirerek bu maratonu tamamladım.A doktorunda işimiz bitiyor, çıkıyoruz 4.kata B doktorunun kapısı kapalı.Öğle tatiline kadar gelmiyor.Öğleden sonra oluyor soruyoruz ne zaman gelir? Bugün yok.beyzade ameliyata girmiş.Yahu bunu bilsek başka doktorun sıraya girerdik? Kime neyin lafını anlatmaya çalışıyorsun? Hadi eve..Ertesi gün benzer durum..Neyse 19 nisanda son doktordan ok alıp sonuçların bilgisayara işlendiğini duyunca aşağı kurul odasına indim.Durumu anlattım.ekrandan kontrolleri yaptılar ve "tamamdır.artık raporun ankaradan işyerinize dönmesini bekleyeceksiniz.buraya uğramanıza gerek yok.eviss ten takip edersiniz" diyerek gönderdi.Ben "Sağlık kuruluna girmeyecek miyim? Daha önceki raporlarda muayeneler tamamlandıktan sonra tüm doktorların ve başhekimin bulunduğu bir ortamda heyete giriyordum" dedim."Yok öyle birşey olmayacak.Dediğim gibi rapor işyerine gelecek.O zamana kadar internetten takip edin" diyerek konuşmayı bitirdi.Daha sonra öğrendiğime göre rapor hastanede 21.04.2016 tarihli olarak düzenlenmiş ve işlem başlamış.

Zaman geçmeye başladı.Önce 31 mayısta eviss'e "Rapor bakanlığa gönderildi.Cevap bekleniyor" notu eklendi.19 nisan 31 mayıs 1,5 ay.Geç ama sonuçta çoğu gitti azı kaldı diyordum.Sonuçta asıl zaman kaybının raporun çıkış aşamasında olduğunu, ankaradaki işlemlerin formalite olduğunu düşünüyordum.Haziran geçti ses yok.Bu aşamada temmuz başında işyerimle ilişiğimi kestim. Temmuz 15'teki lanet darbe girişimi şükür başarıya ulaşmadı ve devlet çarkı işlemeye devam etti.Ucuz kurtulduk .Yoksa değil rapor almak herşey hayal olacaktı.Temmuz sonları geldi hala benim rapordan ses yok.Arkadaşlarla konuştum.Yani Mart başı temmuz sonları 3,5 ayda biter denen süreç 5 aya yaklaşmış halen ne zaman biteceği belirsiz dedim.BİMER'e ( başbakanlık iletişim merkezi ) durumu mail ile bildirmemi, hiçbir yerden ses çıkmazsa bile 3-5 güne ne olursa olsun buradan ses çıkacağını söylediler.Bimer'e durumu 27 temmuzda yazdım.Gerçektende 2 gün sonra durumu araştırıyoruz babında güzel bir dönüş yapıldı.Kafam biraz rahatladı.En azından bir cevap alabilecektim.

Hergün evisse bakmaya devam ediyorum tabii.2 ağustosta bir baktım "İşleminiz sonuçlandı işyerinize gönderildi ( Dereceye girdiniz ) " satırı eklenmiş.Tabii çok sevindim.Eski işyerime haber gönderip postadan vergi indirim yazısı ve ekinde sağlık kurulu raporu gelmesi halinde acilen haberdar edilmemi söyledim.Postadan evrakların gelmesini beklemeye başladım.Bu arada 7 ağustosta bimerden sonuca ilişkin yazışmalar ve bilgi aktarımı da geldi.Vergi dairesi ile yazışılmış ve oradan 01.08.16'da işlemin sonuçlandığı ve işyerime gönderilmek üzere postaya verildiğine dair Bimer'e yazı gitmiş onu haber veriyorlardı.Bütün bu saçma süreç içinde Bimerin böyle hızlı ve düzgün çalıştığını görmek çok güzeldi.Hatta bu yazışmalar nedeniyle ankarada sağlık kurulunda soğumaya bırakılan evraklarımın postalanmak zorunda kalındığını bile düşünmüyor değilim.

12 ağustosta engellilik indiriminden yararlanabileceğimi belirten yazı ve ekinde sağlık kurulu raporumun orijinali işyerime ulaşmış.Bana o kadar tembih etmeme rağmen biraz geç haber verdiler.Neyse sonunda evrakları alabilmeyi başardım.%45 olan sakatlık oranım bu yeni raporda %64 olarak netleşmiş ve yine süresiz ibaresi vardı.Ben emekliliğimi engelleyebilmek için oran %39 der geçerler diye korkarken bunu görmek tabii güzel bir sürpriz oldu.

Yazının aslı işyerinde kalacak olduğundan yazı fotokopisi ve raporun aslını elde ederek 18.08.16 tarihinde işyerimin bağlı bulunduğu Esenler SGK'ya gittim.Hazırlık olarak rapor orijinalinin alınabileceği endişesi ile noterden bir adet aslı gibidir sureti çıkarttırmıştım.İlgili birime gittim.Emeklilik servisine geçtim.Doğru dürüst kimse yoktu.Hastanelerde yüzlerce kişiyle mücadeleler sonrasında yanlış yere falan mı geldim diye bocaladım tabii:) Neyse genç arkadaşa durumu anlattım.Tahsis talep formu diye bir evrak verdi.Yazının ve raporun fotokopilerini çektirmemi, yazıyı düzgün doldurmamı, imzalamamı ve tekrardan kendisine gelmemi istedi.İşlemleri hallettim.Evrakları, nüfus cüzdanımı aldı, bilgisayara birşeyler girdi etti.Sonra cüzdanı geri verdi.Takip için varide numarası, tarih kaşesi basılmış küçük bir kağıdı bana verdi."SGK sitesinden evrak takibi yapabilirsiniz.Dosyanız işleme konuldu.1,5 ay içinde sonuçlanmış olur.hayırlı olsun" diyerek gönderdi.

SGK Evrak takip sisteminden evrakların emeklilik servisleri arasında yolculuğunu izlemeye devam ediyorum.

Benim emeklilik serüvenim henüz sonuçlanmadı ama son düzlükteyim.Bu aşama sonrası gelişmeleri de aynı yazının altında paylaşacağım.

Paylaşım için teşekkürler.Aşağı yukarı hepimiz aynı yollardan geçtik.Güzel sonlanmasına sevindim.Hayırlı olsun

İyi dileklerin için teşekkürler.Henüz sonlanmadı ama çoğu gitti azı kaldı :)

Henüz başıma gelmeyen aşama olarak, son aşamada SGK'dan nasıl bir dökümanın geldiğini merak ettim.SGK sitesinde evrak takip bölümünden izlediğim aşamalarda sonuçta şahısa gönderildi gibi bir ibare görünecek sanıyorum.Bunun ardından 10-15 gün içinde adresimize posta gelip, zarfın içinden çıkan dökümanla PTT'ye mi başvuracağız? O evrak ulaşmadığında ne oluyor? Evrak formalite mi oluyor yoksa PTT'ye maaş almaya giderken yanımızda götürmemiz gereken zorunlu evraklar mı?

Diyelim bu aşama sonuçlanmadan yurtdışına çıkmamız gerekti ve ancak 6-7 ay sonra Türkiyeye gelebildik.Bu taktirde maaş ne olacak? PTT'de birikecek mi?

Ne olacağına dair fikri olan arkadaşlar buradan belirtebilirlerse çok memnun olacağım.Ben de yaşadıkça fiili durumu buradan paylaşacağım.

Bende aynı aşamadayım evrak bekliyorum,evrağı bildiğim kadarıyla şahsın kendisinden başkasına vermiyorlar.18 ağustosta başvurmuşunuz bende 23 ağustosta başvurdum,eylül çıkmadan evraklar gelir diyorum o tarihten once yurt dışına çıkmak gibi bir niyetiniz varsa engüzeli sgk başvurup kesin bilgi alın

masterzek öncelikle hayırlı olsun 10 veya 15 günlük bir süreciniz kalmış eve gelen ilk evrak bilgilendirme evrakı vergi indirim yazışmasında size gönderilen evrak o önemli değil arada emeklilik servisinden durum öğrenebilirsin maaşlar deniz bank tan alınıyor ev adresinize yakın bir şube ye yatıyor maaş aldığın şb de para hesabında kalır ne kadar uzun kalırsa onlarında canına minnet ama maaşınızı en kötü ihtimal işlemler eylülde tamamlanır ekimde alırsınız ben 13 temmuz da verdim maaşım 1 agustosta başladı maaşımı eylül 20 de alacagım ALLAH agız tadıyla yemek nasip etsin

tarboy ve ikaruss07 yanıtlarınız için teşekkürler.ikaruss07 amin amin:) Emeklilik zamanları gelen tüm arkadaşlar bu aşamaları problemsiz atlatarak, emekli maaşlarını kazasız belasız alıp harcama imkanına kavuşurlar inşallah.

Ben yukarıdaki sorumun yanıtını netleştirmek açısından, süreci aylar önce tamamlamış ve bu eve gelen yazı ile ilgili herhangi bir yerde herhangi birşey karşımıza çıkacak mı o soruma net yanıt verebilecek tecrübede birinden de bilgi alabilsem çok sevineceğim:)

ikarus mesajında eve gelen evrak bilgilendirme evrağı önemi yok demişsin.Ancak henüz ilk maaşını almamışsın anladığım kadarıyla.Maaşı PTT'den alırken evrağını isteme ihtimalleri olabilir.Yani yanlış anlamadıysam o aşamayı henüz yaşamamışsın.Ben o evrağın postada kaybolması, ya da teslim almaya gerek duymamam ( o sırada evde olmamam, ardından da peşine düşmemem ) gibi birşey sözkonusu olursa internetten maaşımın gününü öğrendikten sonra PTT'ye gittiğimde sürprizle karşılaşır mıyım onu da anlamak istiyorum.

PTT'den ilk maaşı çekmesem bile sanıyorum PTT kuralları gereği 12 ay çekme hakkım varmış.12 ay sonunda para çekilmezse para SGK'ya geri gönderiliyormuş.Biraz inceledim.İlk maaş sonrası internetten e-devletten banka seçimi yaparak ( sanıyorum devlet bahsettiğiniz gibi Denizbankla anlaşmalıymış ) 2.maaş ve sonrasının zaten hesabımın bulunduğu denizbanka yatmasını ayarlarım.Ama önemli olan starttaki muhtemel problem riski.

Net birşey yok ancak birşey olurda birkaç aylığına yurtdışına çıkmam gerekirse işlemlerde gecikme ve buna bağlı muhtemel hak kaybı açısından risk var mı anlamaya çalışıyorum.

masterzek ilk maaş kimlikle gidip deniz banktan çekiliyor herhangi bir evrak istenmiyor ben ilk maaşımı almadım ama yardımcı olup aldırdığım insanlar var eğer başka bankaya taşımak istemiyorsan veya ptt ye orada hesap açıyorlar yoksa ilk maaşı kimlikle çekip diğer maaşları almak istediğin bankaya e devletten yönlendiriyorsun maaşını 4 veya beş ayda çekenler var onun için söyledim banka için sorun yok ne kadar fazla kalırsa o kadar banka için iyi

ikaruss07 :) O zaman harika.Benim bu sitede okuduğum birçok mesajda ilk maaş PTT, ardından başka banka istersen e-devletten sen ayarlıyorsun şeklinde anlattıklarından bunun standart uygulama olduğunu düşünmüştüm.

Benim zaten Denizbankta hesabım var.İnşallah maaş bağlanırsa kimlikle bankaya falan bile gitmeme gerek yok.internet bankacılığından işlem yapabiliyorum.Normalde bir kişiye iki ayrı vadesiz TL hesap açılmayacağına göre mevcut hesabımın kullanılacağını umuyorum.

Sistem bahsettiğin gibi olunca işler kolaylaşıyor.SGK'dan maaşın yatacağı tarih, tutar vs belli olduktan sonra hesabımı kontrolle işlemler bitecek gibi:)

masterzek maaş hesabı bazan farklılık yaratabiliyor onun için ilk maaşı çektikten sonra maaşını hesabına güncellettir şubeden ilk zamanlar ptt den veriliyordu ama sgk deniz bank la anlaşmış ilk maaşlar oraya yatıyor

masterzek

Geçmiş olsun :)

İlk maaş hesaba yattığında www.turkiye.gov.tr adresinde görünür (evrağı beklemenize gerek yok) ve gidip çekersiniz (ptt'ye mi yoksa denizbank'a mı yatacağı oralarda bir yerlerde yazacaktır).

OturanBoğa

sağolun :)

Bu konudaki ilk mesajımda belirttiğim gibi vergi indirim talebiyle başlayan emeklilik maceram halen devam ediyor.Bir sonraki aşamayı ve bu sürecin sonuçlanmasını, gelişmeyi yaşadığım zaman buradan paylaşacağım.

Nasıl bir şey olacağını mesajlardan anladım ama bir de fiilen başımıza gelsin bakalım:)

Herkese selamlar.Emeklilikle ilgili süreci uzun bir mesajla anlatmış ve gelişmeleri haber vereceğimi belirtmiştim.Gidişatı TC kimlik numaramı girerek SGK'nın internet evrak takip hizmeti üzeriden takip ediyorum.

Gerek genel şanssızlık, gerekse bu işlemleri istanbulda yapmam nedeniyle her türlü gecikme başıma geldi gelmeye de devam ediyor.Konudan anlayan arkadaşlara incelemeleri için şu anki durumumla ilgili gelişmeleri göstermek istedim.Zaten herşey yavaş giderken 2 eylülden beri internet evrak takipte ek bir hareket olmadı ve ben artık bayram sonrası iş sonuçlanır derken bugün 2.bir varide numarasıyla takip ekranına 2.bir satır daha eklendi?

Takip ana ekranı böyle:
Varide Numarası Varide Tarihi Konusu
11309198 19.08.2016 EMEKLİLİK MÜRACAATI (VERGİ İNDİRİM)
12647302 23.09.2016 VERGİ İNDİRİMİ 51855

Bu 1.varide numarası altında açılmış satırın detayı:
Sıra No Tarih Birim İşlem
1 19.08.2016 İSTANBUL SGİM ESENLER SGM EMEKLİLİK SERVİSİNE ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
2 19.08.2016 İSTANBUL SGİM ESENLER SGM EMEKLİLİK SERVİSİNE
3 24.08.2016 İSTANBUL SGİM ESENLER SGM DESTEK HİZMETLERİ-1 (GELEN-GİDEN EVRAK) SERVİSİNE ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
4 25.08.2016 İSTANBUL SGİM ESENLER SGM DESTEK HİZMETLERİ-1 (GELEN-GİDEN EVRAK) SERVİSİNE
5 26.08.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GELEN SERVİSİNE ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
6 26.08.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GELEN SERVİSİNE
7 31.08.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM EMEKLİLİK SERVİSİ-1 ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
8 31.08.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM EMEKLİLİK SERVİSİ-1
9 01.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM EMEKLİLİK SERVİSİ-1 ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
10 02.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM EMEKLİLİK SERVİSİ-1

Bugün açılan 2.satırın altındaki detayda şöyle:

1 23.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GİDEN SERVİSİNE ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
2 23.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GİDEN SERVİSİNE

Tabii bunu görünce kafam karıştı.Mart başında vergi indirimiyle ilgili İst.vergi dairesi başkanlığına yapmış olduğum başvuruyla başlayan süreç böyle devam ediyor.Burada acaba vergi indirimi ile ilgili bir problem mi çıktı ki böyle ikinci bir satır eklendi?

Gaziosmanpaşa SGK'dan bilgi almak için telefon etmeyi falan denesem mi yoksa bu durum aslında normal midir?

Fikri olan arkadaşlardan yanıt bekliyorum.

Valla OturanBoğa konuyu tam bilmediğimden işlem 1.varide numarası altında devam ederken araya zaman girmesi ve toplamda 1 aydan fazla vakit geçmesine rağmen sonuçlanmayarak 2.varide numarasıyla yeni bir işleme başlanması nedeniyle şaşırdım ve bir gariplik olduğunu düşünmeye başladım.

Burada 1.satırda açıklama aynen benim konu yani emeklilik müraacatım.Zaten daha önceki mesajımda evrak takip detayında da sgklar arası dolaşım hareketleri görünüyor.Ancak 2.satır sanki vergi indirimi gerçekten var mı ( ki sonuçta vergi indirimi onaylanmasıyla ilgili aylar süren süreç sonunda SGK'ya başvurmuş ve emeklilik işlemlerini başlatmıştım) onun takibine başlanmış gibime geldi.
İkinci satırdaki yani 23.09.2016 varide tarihli satırdaki açıklamada görünen o 51855 rakamı, evrak takipte 1.varide numarası altında detayda görünen ( aşağıda da görmeniz için kopyaladığım ) tahsis numarası diye görünen numaradır.

EVRAK BİLGİLERİ
VARİDE NO : 11,309,198 VARİDE TARİHİ : 19.08.2016
GELDİĞİ YER T.C. KİMLİK NO xxxxxxxxx
SİCİL NO : TAHSİS NO : 51855

masterzek

Benimde aynısı başıma geldi.23.08,2016 emeklilik için başvurdum.31,08,2016 kurum
dışına sevk yazıyordu 26,09,2016 yeni bir varide numarası ile yeni satır açılmış engelli indirim yazıyor evrağın geldiği yer gelirler idaresi teyit için evrağı vergi dairesine göndermişler muhtemelen sizinki de oyledir hatta evise girdim ordada sgk yazısı geldi ve dosyanın durumu sgk ya bildirildi satırları eklenmiş sizde isterseniz evise bakın ordanda gorebilirsiniz

Arkadaslar evraklar ankarada hangi ilgili makama gonderiliyor adaba rapor bakanliga gonderildi cevap bekleniyor yazisi cikiyor 1 haftadir

@tarboy
bende eviss sisteminde henüz öyle bir eklenti yok.Ama öyle birşey de olacaksa işlem iyice uzayacak demektir:)
Screenshot by Lightshot

@erkan
Konunun uzmanı değilim tabii ancak sitede okuduğum mesajlardan bildiğim kadarıyla, hastanelerden alınan raporlar hastanelerce ya da vergi dairelerince Ankaraya gönderiliyor.Maliye Bakanlığı Merkez sağlık kurulunda değerlendirilip orada karara bağlanıyor.

@tarboy

Bende SGK evrak takipte son durum aşağıda:D

İki gün önce 3.bir varide no'lu satır daha eklendi ve işlemler devam ediyor.Bu işlemleri inceleyen arkadaşlar merak ettim bende şu anda 3 satır olan bu işlemleri 4-5-6 satır gibi yüksek sayılara ulaşarak yaşayan birileri var mı? Bu böyle devam mı ediyor?

12740947 26.09.2016 GAZİOZMANPAŞA SGM

11309198
1 19.08.2016 İSTANBUL SGİM ESENLER SGM EMEKLİLİK SERVİSİNE ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
2 19.08.2016 İSTANBUL SGİM ESENLER SGM EMEKLİLİK SERVİSİNE
3 24.08.2016 İSTANBUL SGİM ESENLER SGM DESTEK HİZMETLERİ-1 (GELEN-GİDEN EVRAK) SERVİSİNE ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
4 25.08.2016 İSTANBUL SGİM ESENLER SGM DESTEK HİZMETLERİ-1 (GELEN-GİDEN EVRAK) SERVİSİNE
5 26.08.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GELEN SERVİSİNE ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
6 26.08.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GELEN SERVİSİNE
7 31.08.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM EMEKLİLİK SERVİSİ-1 ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
8 31.08.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM EMEKLİLİK SERVİSİ-1
9 01.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM EMEKLİLİK SERVİSİ-1 ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
10 02.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM EMEKLİLİK SERVİSİ-1

12647302
1 23.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GİDEN SERVİSİNE ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
2 23.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GİDEN SERVİSİNE
3 26.09.2016 KURUM DIŞINA TAAHHÜTSÜZ GÖN. ÜZERE İŞLENDİ
4 26.09.2016 KURUM DIŞINA

12740947
1 26.09.2016 KOCAELİ SGİM GEBZE SGM EVRAK KAYIT SERVİSİNE ELDEN SEVK EDİLMEK ÜZERE İŞLENDİ
2 26.09.2016 KOCAELİ SGİM GEBZE SGM EVRAK KAYIT SERVİSİNE
3 27.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GELEN SERVİSİNE TAAHHÜTSÜZ GÖN. ÜZERE İŞLENDİ
4 27.09.2016 İSTANBUL SGİM GAZİ OSMAN PAŞA SGM GELEN SERVİSİNE

Ben tüm bu sürecin bu kadar gecikmeye rağmen artık bir şekilde Eylül sonuna kadar sonuçlanacağını ummuştum ama anlaşılan Ekim ortalarını hatta sonlarını bulacak.Nedeninin de emeklilikle ilgili süreci İstanbulda başlatıp takip etmek zorunda olmanın sonucu olduğunu sanıyorum.
Bu sitedeki mesajlardan gördüğüm kadarıyla başka illerden yapılan başvurularda bu işlemlerde ciddi hızlanma var.Yani vergi indirimi konusu Ankarayı da kapsayan bir süreç olduğundan orada herkes bir şekilde vakit kaybediyor ancak o aşamayı geçerek SGK'ya emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra işlemleri İstanbuldakiler kadar geç yapılan başka bir il olmuyor gibi.Belki biraz Ankara ve İzmirde problem oluyordur ama istanbul bir başka :)

Son birşey sorayım.e-devlete emeklilikle ilgili bilgilerin düşmesi tüm bu süreç sonuçlandıktan sonra mı olacak?

masterzek evet tüm bu işler tamamlandıktan sonra e devlette bilgileri gorücez,ama bazı arkadaşlar e devlete düşmeden daha once eve evrağın geldiğini söylüyorlar.Tespitin doğru büyük şehirlerde işler biraz yavaş ilerliyor.

merhabalar bir konuda bilgilerinize ihtiyacım var.her danıştıgım kişi ayrı ayrı bilgiler veriyor ve farkli işleyişler uygulanıyor .
ben 2015 yılı ocak ayında multipl skleroz-epilepsi-yüksek tansiyon - görme kaybı ve sol tarafımda felç rahatsızlıklarım sonucunda %85 engel raporu aldım.vergi indirimi için başvurdugumda ankaradan gelen yazıda kanımdaki ilaç oranı,aylık geçirdiğim nöbet sayısı,eeg ve gözdeki fundus bulgularının belgeleri istendi.o yazı ile tekrar raporu aldıgım hastaneye başvurdugumda yine heyete girer gibi evrak düzenlediler.nöroloji ve göz puanladı.ve tekrar heyete girdim.burada puanım %68 olarak hesaplandı.şimdi sormak istediğim ankara göndermiş oldugu evrakta sadece belge istiyordu.benim zaten puanım %85 ti tekrar heyete almaları biraz saçma geldi.cünki ankara%85 üzerinden degerlendirme yapacakken şimdi %68 üzerinden degerlendirme yapacak.dolayısı ile benim nöroloji ve göz haricinde olan rahatsızlıklarım göz ardı edilmiş olacak.bu durumda beni aydınlatabilirmisiniz.

evraklar ankara gelir idaresi başkanlığı engellilik tespit ve derecelendirme müdürlüğü ne gönderiliyor. orada doktorlardan oluşan bir kurul var. onlar oranlara ve hastalıklara bakıyor. doğru oran verilmiş mi diye.
ayşegül banu siz ilk raporunuzu alırken vergi dairesi sevki ile gitmediyseniz eksik bulgu ve belge var ise raporunuzu iade eder ankara. vergi dairesi sevki ile gitseydiniz ankara eksik bulgu ve belgeleri hastaneden isterdi. aynı durum benim de başıma geldi. ilk rağor %71 di ve ankara %57 ye düşürdü. tekrar rapor aldım aynı hastanaeden %67 olarak ve aynı oranda ankara onayladı.

tesekkür ederim bilgilendirmeniz icin.ancak anlamadığım konu benim nöroloji ve göz harici başka bölümleri ilgilendiren rahatsızlıklarım da mevcut ikinci heyette ankaranın eksik belge dedikleri sadece göz ve nörolojiyi aldıkları için diğer bölümlerden heyet girmedim.sadece gözden ve nörolojiden aldım.dğerleri eksik olmuş olmuyormu.ozaman

Selam yazınızı okudum inşallah hayırlı bir haber almışsınızdır.
Sizden ricam %64 sakatlık oranı ile ne kadar maaş bağlanıyor, bende vergi indirimi belgesini bekliyorum.
İnşallah olumlu olur, sonrada emeklilik için dilekçe vericem benim sakatlık oranı %46

aysegul banu
Bu sitede öyle üyeler var ki bence ciddi ciddi sosyal güvenlik uzmanı olmuşlar haberleri yok.Dolayısıyla aslında böyle sorulara onlar daha net yanıt verebilirler.Rapor oranları ve yapılan hatalar vs konularla ilgili olarak bu sitede başlıklar var.Bu sorunuzu yeni bir konu olarak orada açsaydınız ya da raporlarla ilgili mesajlara bakıp sizinkine benzer durumları yaşayanların konularının altına ek soru olarak ekleseydiniz daha doyurucu cevap alma ihtimaliniz çok daha yüksek.Raporlarla ilgili sizinkine benzer sorunlar yaşayanlar, çözüm arayanlar ya da bilenler bu konunun başlığına bakınca sizinkine benzer bir sorunun bu başlıkta olacağına ihtimal vermeyebilirler.
Bir de raporu esas olarak niçin almak istiyorsunuz? Vergi indirimi yazmışsınız onu gördüm ama emeklilik sınırında mısınız? Soru sorarken biraz detay verirseniz o bile verilebilecek cevapları netleştirebilir ya da yardım etmek isteyenlerin yanıtlarını ona göre vermelerini sağlayabilir.
Şimdi sizin durumda gerçekten bir saçmalık olmuş ve konu hakkında bilgisi olanlar dediğim gibi daha güzel yönlendirebilirler ama eğer Örnek 20 senedir çalışıyorum.Vergi indirimi alıp ardından emekli olmaya çalışıyorum diye soru sormuş olsanız bende hemen o zaman rapor derecesine kafanız takılmasın.Ha %85 olmuş ha %68.Emekli maaşınızda bir farka sebep olmuyor.Ankaradaki işlem bitsin ve vergi indirimi kağıdınız ve raporunuz işyerinize gelsin, ardından emeklilik işlemlerinizi başlatın derdim.Ama tabii sadece örnek.
ozgur Kundem
Son mesajımda yazdığım gibi bu işlemlerin sonuçlanması Ekim sonlarını bulacaktır.Hayırlı haberi artık bir ay içinde alırım diye umuyorum:)Bu siteye üye olmadan önce düşündüğümün aksine buralarda okuduklarım, hesap sitelerinde yaptığım hesaplamalar vs birşey gösterdi.Sakatlık rapor oranının emekli maaşı üzerinde bir etkisi bulunmuyor.Ha %40 raporunuz olmuş ha %80 birşey değişmiyor.Bu oranlar kanunda gösterilen emekliliğe hak kazanılacak yıl ve prim gün rakamlarını değiştiriyor sadece.Önemli olan çalıştığınız dönemde yatan prim tutarlarınızın SSK tabanı ya da tavanına yakınlığı.Sorunuza bir yanıt verecek olursam şu yıl çalışana şu kadar maaş, şu orana sahip olana bu maaş diye birşey yok.Tamamen kişiye göre değişen birşey.
Maaş hesabınızı internet yardımıyla yapabilirsiniz.SGK sitesindekine pek güvenmiyorum.Orada engelli emekliliği hesabını yapmıyor sanıyorum.Aşağıda konuyla ilgili özellikle milletin hesaplatma yaptığı linki içeren konuyu ve konudaki ilk sitenin linkini veriyorum.Buradan gerekli bilgileri kopyala yapıştır ile gösterilen yere yapıştırırsanız hesabı otomatik olarak yapıyor.
http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/91572-sgk-sitesinden-emekli-maasi-hesaplatma.html
SGK SSK 4A Emekli Maaşı Hesaplama. Ne kadar emekli maaşı alırım | Ücretsiz SGK SSK 2016 4A Emekli Aylığı Hesabı
e-devletiniz varsa orada sosyal güvenlik kurumu 4a hizmet dökümü başlığına tıklayıp, gelen ekranda 4a detaylı hizmet dökümünü seçiyorsunuz.Gelen detay ekranında da yukarıda görünen tescil bilgileri satırının t harfinden başlayarak aşağı doğru tüm datayı seçip sonra kopyala yapıyorsunuz.Bahsettiğim sitede zaten nasıl yapacağınızın örneği de veriliyor.Ardından sitede iki kademeli bir işlem var.Önce kamu-özel seçeneğini ayarlıyor ardından rapor oranınızı giriyor devam diyorsunuz.Sarı bir pencere geliyor.İşte buraya da az önce e devlette kopyaladığınız datayı yapıştırıyor ve hesaplatıyorsunuz.Manual birşey yapmıyorsunuz.Sonucun ciddi oranda doğru olduğu hemen herkes tarafından ifade ediliyor.

masterzek
bu gün benim de evrak takipte 3. bir varide numarası eklenmiş görünüyor.Her çalıştığımız yere yazımı gönderiyorlar acaba

tarboy
Sanıyorum çalışılan tüm SSK'lara kontrol amaçlı evrak gönderilen bir süreç yaşanıyor.Ancak bunun aynı varide numarası altında olmasının da bir sakıncası olmaması lazım.Benim listeye bakarsan orada 1.varide altında iki adet SGK'da yapılan hareketler vardı.Bu 2.3. varide numaraları başka türlü takiplerle alakalı olmalı.Varide açıklamasında biraz belli oluyor gerçi.Ama işte bizim şansımıza da bu konularda devlette çalışmış ve buralarda milletin sorularına cevap veren üyelerden biri olsa her satırın ne anlama geldiğini bile açıklardı ama yok.Kendimiz tahmin etmeye çalışıyoruz :)

Bu arada 3 martta istanbul vergi dairesi müdürlüğüne vergi indirim başvurusu yapmamla başlayan süreç 3 ekimde 7.ayını doldurmuş olacak.İlk vergi dairesi başvurumda bütün bu süreçler 3,5 ay sürer dendiğinde açıkçası pek inanmamış, hızlıca gidilmesi gereken yerlere gider daha kısa sürede bitiririm demiştim.Başıma gelecekleri nereden bileyim?:) Daha bitmedi ümit ediyorum bu ay içinde bitecek ama biteceğine dair %100 birşey de yok.Adamlar şunu bunu kontrol etmemiz lazım vs bekletirlerse kasım ayını da bulur.Yani inşallah olmaz diyelim.Ama bu işlemin ekime de sarkmaması gerekiyordu:)

Üst Alt