Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli vergi indirimi başvurusu ve sonrasında emeklilik çabam

Teşekkürler masterzek inşallah temennimiz bu yöndedir. Sizinle ifade ettiğiniz gibi ne kadar duyarlı olmaya çalışsakta insanın başına gelmeden bazı konular aydınlanmıyor. Burada bulunan pek çok arkadaşımız siz gibi son aşamaya henüz ulaşamadı ne yazık ki, sürekli yenilenen yeni yönetmelikler, konusuna hakim olmayan kamu çalışanları ( SGK- Vergi Daire Başkanlıkları- Kamu hastaneleri) ile birleşince bir sürü keşmekeşi de beraberinde getiriyor.. Önce hastanede rapor almak için hastalığını dr a ispat etmeye çalışan insanların koşturmacası bugün git yarın gellerin dayanılmaz psikolojisi, sonrasında heyet karmaşası ve günler sonra alınan rapor, rahatladık mı ? Ne yazıkki koca bir hayır.. senin engelli yada malul olduğuna karar vermesi gereken önünde kocaman bir kurul daha var, kendi doktoruna güvenmeyip siz yönetmenliğe göre karar veremezsiniz ben inceleyeceğim bunları diyen bir disiplin otoritesi, süreç şimdiden 3 ay oldu bile, ama sen hasta olsan bile dimdik durmalısın hem değil mi ? Süreli süresiz bir sürü kafa karışıklığıyla insanları otoriteye isyan noktasına getiren katman katman problemler, yazarken kendi ruhum daraldı.. galiba işin özü hasta yada engelli olmayan kişinin halinden anlamak zor noktası, ve sonuç yine de halimize şükredelim abi beterin beteri var değil mi ile biten temenniler, emeklilik kısmına hiç girmek bile istemiyorum
, sonumuz hayrolsun..

vergi indirimi ile emekli olmak niyetindeyim 10 Ağustos 2016 tarihinde hastanede başlayan serüven devam ediyor, son 2 aydır ankara maliyede beklemede . yılbaşından sonra bir isyan edeceğim bakalım sesimi duyan varmı ?
bu insanı iki paralık eden konuya acil çözüm için bir toplu hareket oluştursak birisi çözer mi acaba ?

@yssmn

Aynen bu bürokrasi, olayı yavaşlatan anlamsız uygulamalar vs birleşince bu süreç cidden çile halini alıyor.Yani örnek vereyim.Vergi indirim için aylarca çabalayıp sonucu alabildikten sonra SGK'ya emeklilik başvurusunu yaptığımda, zaten o başvuruyu yapma hakkını aldığım vergi indirimi gerçekten var mı yok mu bunun posta ile 1 ay süren bir işlemle bir daha SGK'ca vergi idaresine sorulmasını anlamak mümkün değil.Devlet kurumu devlet kurumuna soruyor.TC kimlik numaram belli herşey bilgisayara kayıtlı.SGK'daki bir yetkili önündeki bilgisayar ekranından e-devlet benzeri bir devlet iç yazışma programına vs girip kontrol etse 1 dakikada bitecek bir sorgulama 1 ay sürüyor...

@smyrna1922

Sizin vergi indirim süreci de benimkine benzemiş.hem hastane raporu geç göndermiştir hemde maliyede bekleme süresi sanki inadına yapıyorlar gibi uzamış.Orada da 2 ay geçmiş olduğuna göre son aşama yaklaşmıştır ancak formalite bile olsa bence BİMER e şikayet başvurunuzu yapın. Sürekli herkes bu sürece girdikçe bimere başvuru yaparsa bence "Yahu her işlem mi gecikiyor? Neden herkes burayı şikayet ediyor?" diye belki bir iç sorgulamaya vesile oluruz.

bimer e başka birkaç konuda şikayet ettiğim sıkıntılarım oldu ve inanılmaz süratle hallediyorlar , bir günde diyebilirim , fakat bu iş bu kadar hızlı görülebiliyorsa herkesin işinin şikayete kalmadan hızlıca çözümlenmesi gerekir , bimer tıkanmış boruya kılavuz çekerek açma işlemidir bu kadar hızlı çözülmesinin sebebide memurun siciline olumsuz görüş eklenmesi olduğundandır . yazık ! oysa canla başla çalışacak milyonlarca engelli kardeşim var .

30 Aralık 2016 gece duyarlı arkadaşım zekai nin tavsiye ettiği gibi bimer e istek gönderdim , 5 ay geçtiği ve mağduriyet yaşadığımı bildirdim yılın ilk iş günü 2 Ocak 2017 de maliyeye iletildi bilgisi geldi beklemedeyim.

@smyrna1922

Evet valla bir şekilde bu BİMER olayını uygulamak gerekiyor.Senin durumda bayağı bir süre geçtiğinden olumlu dönüş olacağını umuyorum.

Ancak başvuran diğer tüm arkadaşlar içinde bu başvuruların işlemi sonlandırmayı sağlayamasa da maliye nezdinde bir farkındalık yarattığını düşünüyorum.

Keyfi olarak bekletenler varsa ( devlet memurlarının kötü niyetine inanmak istemem ama fiiliyatta gariplikler yaşadığımız gerçek ) onlara üstleri dönüp bir kere fazladan bile sorsa "ne oldu şu sorulan x kişinin işi" diye, o rahatsızlık hissi bile yeter:)

Merhaba Zekai bey,

Öncelikle hayırlı olsun, maaşınızı güle güle harcayın :)

'Yazı dizinizi' 5. sayfaya kadar dikkatle okudum. Kalan sayfaları da birazdan okumaya devam edeceğim.

Yalnız bu aşamada sormak istediğim bir kaç şey var, yardımcı olursanız sevinirim;

Anladığım kadarıyla sizin emeklilik türünüz "malulen emeklilik" değil. Yasal olarak tam adı nedir bu emekliliğin?

Ve yine sormak istediğim bir konu da, buradan Bülent bey'in de söylediği bir şey vardı, "vergi indirimi için aldığınız rapor emeklilik amacıyla SGK'ya başvurduğunuzda geçerli olmaz, SGK sizi yeniden kendisi bir hastaneye sevk eder" denmişti. Ama okuduğum kadarıyla sizde böyle bir şey olmamış. SGK, vergi indirimi için aldığınız raporu aynen kabul etmiş. Bu durumda kafam karıştı biraz...

Son olarak, sizin emeklilik tipinizde, emekli olarak maaş almaya devam ederken yasal olarak sigortalı bir şekilde bir yerde çalışmaya devam edebiliyor musunuz?

Ben daha hiç bir işleme başlamadım. İlk adımımı atmadan önce bütün verileri toplayıp pro-aktif olmaya çalışan birisiyim. Ama elbette TR şartlarında bu ne kadar işe yarayacak göreceğiz.

Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim,

Erdoğan :)

Erdogan Er

Selamlar.Teşekkürler.

Benim emeklilik türüm bu sitedekilerin genelde olduğu tür olan vergi indirimi ile engelli yaşlılık emekliliği.Malulen emeklilik daha değişik ve zor bir süreç.

Yasal ismi nedir diye sormuşsunuz tam bilmiyorum ama heryerde yaşlılık emekliliği diye geçmekte dolayısıyla engelli emekliliği ya da yaşlılık emekliliği denebilir.Sonuçta benim türün malulen emeklilik olmadığını bilmeniz önemli.

Vergi indirimi için aldığınız raporun emeklilk aşamasında işe yaramaması diye birşey sözkonusu değil. Ben, konumda okumuş olduğunuz gibi vergi indirimi için rapor aldım ve o rapor emekliliğim için geçerli oldu.Bülent Bey dediğiniz kişi oturan Boğa ise öyle birşey diyeceğini sanmıyorum.Konuları bizden iyi bilen biri. Burada şu var.Eğer vergi indirimi ya da başka bir sebepten rapor aldıysanız, SGK'ya malulen emeklilik için başvurursanız bu raporu boşverip yeniden malullük tespiti ve rapor istendiğini okudum.Başıma gelmediğinden tam net bilgi değil ama malullük tespiti ek çaba gerektiren bir işlem olduğundan orada eski raporların direk geçerli olarak kabul edilmeyip yeni rapor aldırılıyor.

Tabii.Çalışmaya devam hakkı önemli.Malulen emeklilik ve yaşlılık emekliliği arasındaki asıl önemli fark bu zaten.Malülen emeklilikte çalışma ( istisnalar belki olabilir ama esas olarak ) sözkonusu değil.Sigortalı çalışmaya başlandığı anda maaş kesiliyor.Ancak vergi indirimi ile engelli yaşlılık emekliliğinde yeniden işe girişte işyerine emekli olduğunuzu belirtmeniz ve sizin işe girişinizi emekli olarak yapmaları yeterli.Hem normal maaşı hem de emekli maaşını almaya devam ediyorsunuz. İşyeri kazayla normal çalışan gibi giriş yaparsa uğraşarak düzelttirmek gerektiğinden giriş anında bunun yapıldığına emin olunması lazım.

Şimdiden hayırlı olsun diyeyim

Kafanıza takılan başka şeyler olursa yazarsınız bildiğim birşeyse yardımcı olmaya çalışırım.

masterzek
zekai bey selamlar benimde siz bir kaç sorum olacak hafta içinde vergi indirimi için maliyeye müracaat ettim. engelli maaşını hesapladıgımız excell programında dikkatimi bişey çekti malulen emekli seçenegini secerseniz maaş biraz farklı oluyor.diger bir konu Benim ABO ortalamalarım 69,55 ve 41 normal sgk resmi sitesinde. EXCEL programında farklılıklar var aynı farklılık emekli-maaşı.com sitesinde de gözüküyor sebebini merak ettim

kızılelma

Öncelikle hayırlı olsun diyeyim.

Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi malulen ve engelli emekliliği arasında rakam farkları olabiliyor.Emeklilik aşamasından sonra çalışma boyutu nedeniyle engelli emekliliği malulen emekliliğe göre her şekilde avantajlıdır. Malulen emeklilik zorunda kalınmadıkça başvurulmaması gereken bir seçenek bence.

ABO oranları engelli emekliliğinde normal emekliliğe göre farklıdır.Devletin pozitif ayrımcılık yapması sayesinde bu şekilde farklılıklar görülüyor. Yazdığınız oranlar hangi dönemlerle ilgili tam net değil.Ama sonuçta emeklilikte engellilik boyutu devreye girince oranlar engelli lehine olacak şekilde düzenleniyor.Örnek: 2000-2008 arası normal ABO %40 iken engelliler için bu oran %60 olarak uygulanıyor. Bu rakamlar tabii fix değil.Yani birkaç puan aşağı yukarı olabiliyor.Nedeni de ilgili dönem içinde yatan primlerin tavana ya da tabana yakın olması ile formulasyondaki oran az da olsa değişiyor.Çok hakim olduğum bir konu değil.

69 0ran 2000 öncesi 55 olan 2000-2008 arası 41.23 olanda 2008 den sonraki oranlar

kızılelma

Önemli olan SGK sitesinde görünen oranlar değil engelli aylık hesaplama siteleri ve bahsettiğiniz excelde hesaplanan aylık bağlama oranlarıdır.İşin içine engellilik girdiğinde hesaplar değiştiğinden, aylık bağlama oranları da ona göre değişmektedir.

Bir kez daha tekrarlayayım.SGK sitesinde engelli maaşını hesaplayacak bir seçenek bulunmamaktadır.

Primleri asgariden yatmış, dolayısıyla maaşları zaten tabandan hesaplanması gereken arkadaşlar SGK sitesindeki hesabın da doğru olduğunu düşünmektedirler.Çünkü daha aşağı hesap yapılamayacağından emekli maaşı hesaplama siteleri de sgk'da benzer rakamlar hesaplamak zorunda kalmaktadır.Bu durumda 755-765 gibi birbirine benzer emekli maaşı rakamları görenler sonuçta doğru hesaplıyor zannetmektedir. Ancak primler yükseldikçe SGK ile engelli emekliliği hesaplayan sitelerin maaş rakamlarında ciddi farklar başlamaktadır. SGK'da engellilik boyutu olmadığından, engellilere tanınan haklarla değişik hesaplanması gereken katsayılar hesaba yansımayacak, bu da olması gereken rakamları ciddi değiştirecektir.

Merhaba , Engelli sağlık kurulu raporu için başvuru yaptık , önce %35 çıktı , itiraz ettik %47 oldu ama son karar için hakem hastenede de heyete girdik ve sonucu bekliyoruz . %60 olacak gibi bi durum var fakat Size kafamıza takılan bir soruyu sormak istiyorum hakem hastanesinden çıkan sonuç kısmında 2022 SK başvurusu sonucu gibi bi yazı var , biz 2022 aylığı için başvurmadık ki, biz sadece engel raporu için başvuru yaptık . Çıkan sonucu engel raporu için de kullanabilirmyiiz

@hrnplk

Rapora başvuru aşamasında ilgililerle aranızda raporun kullanılacağı yer ile ilgili bir diyalog geçmiş olması gerekir.

Çıkan sonuç zaten engellilik tespiti için sağlık kurulu raporudur.Tüm raporlar öyle.Ancak raporun nerede kullanılacağı rapor üzerinde belirtilir.Aşağıdaki rapor sayfasının linkine bakarsanız raporlarda kullanım amacının tespiti için böyle bir bölüm var ve sizin isteğinize göre ( ya da sizi rapor çıkartmak için sevkeden kurumun isteği üzerine ) buralardaki yerlere göre değerlendirme yapılıp,raporda da belirtiliyor.

Bu sayfa benim raporumdan bir bölüm.Burada vergi muafiyet ( benim raporu alma amacım.Vergi indiriminden yararlanmak ) ve özürlü indirim kartı seçenekleri işaretlenmiş, yani bu raporu sadece o konularda kullanabiliyorum demek oluyor.Buna göre örneğin araba almak istersem engellilere tanınan ötv indirimi bu raporla gerçekleşemez.Yeniden başvurup yeni rapor çıkartmam gerek.

Hastane ile görüşerek raporu nerede kullanmak istediğinizi netleştirin bence.

http://prntscr.com/fnxell

@masterzek
hrnplk

Ben Haseki'den başvurdum.Randevu alırken birçok seçenek(İş,ÖTV, kimlik kart vs.) vardı.İş başvurusu için almak istediğimden internette iş kısmının yer aldığı Maluliyet tespiti bölümünden randevu alarak işlemleri tamamladım.

Sonuç 'Maluliyet derecesi %49 dur.Durum bildirir raporudur' şeklinde oldu.Raporda kullanım amacı bölümlerinde hiç X işaret yok ve 'değerlendirilmesi' ifadesi yer alıyor.

Hastanedeki görevliler bu rapor bir işe yaramaz dediler. İşe yaramaz denilen raporla engelli kimlik kartı,ücretsiz ulaşım kartı ve vergi indirimini aldım. SGK ne der onu bilemiyorum.

Bilgi ve değerlendirmelerinize...

Son düzenleme:
Üst Alt