Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Dün itibari ile Vergi mahkemesine dilekçemi verdim. Dava açmak için sizin gitmeniz şart değil dilekçeyi 2 nüsha olarak hazırlayıp imzalayın her hangi biri dava açabilir. 80 tl para aldılar. Sizlerede kolay gelsin

verdigim dilekçe

BÖLGE VERGİ MAHKEMESİ
SAYIN BAŞKANLIĞI’NA
İSTANBUL

DAVACI :
ADRESİ:
TC KİMLİK NO:
DAVALI:

I- DAVA KONUSU: KDV iade talebi.

II- DAVANIN ÖZETİ VE İTİRAZ NEDENLERİ: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin 4. fıkrasına 01.07.2005 tarih ve 5378 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen (s) bendi ile, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğu belirtilmiştir. Bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanunu'na getirilen istisna hükmü göz önüne alındığında, Özel Tüketim Vergisi'nden istisna olarak satın alınan özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden de istisna tutulması gerekmektedir.
Nitekim satın aldığı özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden istisna tutulması gerektiği gerekçesi ile Adana 1. Vergi Mahkemesi'ne açılan dava ile iligli olarak Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin 13.04.2010 gün ve Esas No:2010/1658, Karar No: 2010/1721 sayılı kararı da bu yöndedir.
04.07.2011 tarihinde bu karar doğrultusunda Anadolu Kurumlar vergi dairesi müdürlüğü'ne başvurarak, 17.06.2011 tarihinde almış olduğum özürlü statüsündeki aracım için ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi'nin tarafıma geri ödenmesini talep ettim. Ne var ki Müdürlük, Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin kararına rağmen 05.07.2011 tarih ve 41852 sayılı işlem ile tarafıma ilettiği yazıda ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi'nin tarafıma geri iade edilmeyeceğini bildirmiştir.

VERGİ TARİHİ: 17/06/2011
NEVİ: KDV
VERGİNİN DÖNEMİ: Haziran 2011
MİKTARI : 3.273,85 TL

III- SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ayrıntıları ile açıklandığı üzere;
- Davanın kabulüne,
- Alınan KDV'nin tarafıma geri iadesine,
- Dava giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine
Karar verilmesini saygılarımla arz ederim.

Ekler (Suret) :
- Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen emsal karar örneği
- Aracın Özel Tertibat Projesi Fotokopisi
-Sağlık Kurulu Raporu Fotokopisi
- H sınıfı ehliyet fotokopisi
-Araç faturası Fotokopisi
- Vergi Dairesi Red yazısı Fotokopisi.
ADINIZ
İmza

Hayırlı uğurlu olsun kardeş, en geç 2 ay içinde sonuçlanacaktır davanız. sonucu merakla bekliyoruz.

inşallah davanız olumlu sonuçlanır.sonucu merakla bekliyoruz.

Hayırlı olsun inşallah güzel bir şekilde sonuçlanır.. bende red karar yazısını tanıdığım bir avukata gösterdim bir kaç gün içinde bana cevap verecek. bakalım hayırlısı ..

Süreci mahkemeye taşıyan arkadaşlara hayırlı olsun. Takipteyiz... Bir sorun olmadan KDV'yi geri alacaklarını düşünüyorum...

Arkadaşlar bende bugün aldım aracı .. bende bu başvuruyu yapmak istiyorum fakat kazanan arkadaş H sınıfı ehliyetli ve ek donanım var .. Ben ise %94 raporla donanım olmadan aldım.. başvurmalımıyım acaba ..

Mahkeme sürecini başlatan arkadaşlar hayırlı olacağına inanıyorum mücadeleye devam ..........

jonjon;

Elimizdeki mevcut karar özel tertibatlı araçlar için. Vu bu karar bir ilk di.
Sizde %90 ve üzeri engelli olup tertibat gerektirmeyen araçların da KDV den muaf olması gerektiğini anayasadaki eşitlik ilkesinden yola çıkarak dava ederseniz kazanabilirsiniz davayı. Yani kısaca denemek lazım.

Evet denesem iyi olacak sanırım ben imza falan atamıyorum bu işlerle anne veya babam ilgilenebiliyormu ? birde fatura kesim tarihinden sonra 1 ay sürem var dimi dava açmak için ?

öncelikle merhaba;
- Dedemin % 100 özürlü raporu var,
- ötv indiriminden faydalanıp engelli plakalı araç aldık.
- 3. dereceye kadar yakınları olan bizler kullanabiliyoruz,
- dedemin kullanma imkanı olmadığından araçta tertibat yok,

Dilekçe verdiğimizde acaba bu kdv istisnasından yararlanabilirmiyiz?
eğer böyle bir hakkımız varsa aracı geçen hafta aldık 3 haftamız kaldı 15 gün dilekçenin cevabı sürse fazla vaktimiz kalmamış gibi. cevaplarınızı bekliyorum konuyu takipteyim iyi günler :)

Slm. Konuya ilişkin olarak bir eski vergici olarak birkaç söz de ben söyleyeyim..

Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin emsal kararında; "engelli olan şahsın engeline göre yapılan tadilat sonucu satın aldığı aracın, yasal düzenleme gereğince katma değer vergisinden istisna olması gerekmektedir" denilmektedir. Kanun metninde ise; özürlülerin günlük yaşamları için üretilmiş her türlü araç ve gerecin özel bilgisayar programlarına ilişkin mal ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna tutulmasına hükmedilmiştir. Yani kanun engelliler lehine vergi konusunda istisna hükmü getirmiştir.

Vergi idaresi ise 11.07.2008 tarihli 110 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile "..binek otomobili ve diğer nakil vasıtalarının sözü edilen araç-gereç kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığına" dair tebliğ yayımlamıştır.

Yani Kanun istisna derken, tebliğ istisna değil demektedir. Mahkeme de bu noktada tebliğin kanuna aykırı olamayacağını kanunun verdiği hakkın tebliğle sınırlandırılamayacağını vurgulamıştır. Yani "normlar hiyerarşisi ilkesi"ne vurgu yapmıştır.

Vergi idaresinin tebliği; verginin yasallığı ilkesine yani verginin kanunla konulup kanunla kaldırılacağına aykırıdır.

Sonuç olarak vergi idaresi verginin konusunda hata yapmıştır. Engelilerin, engeline göre yapılan tadilat sonucu satın aldığı araç(otomobil) KDV vergiden muafken vergi idaresi hatayla bunu vergiye tabi olarak değerlendirmiştir.

Vergi Usul Kanunu Md.116:
Vergi hatası, vergiye mütaallik hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınmasıdır.

Konumuzla ilgili hata vergilendirmede yapılan hatadır. O da aynı Kanununun 'Vergilendirme Hataları' başlıklı 118. maddesinde düzenlenmiştir.

"Vergilendirme hataları:Madde 118 – Vergilendirme hataları şunlardır:... 3. Mevzuda hata: Açık olarak vergi mevzuuna girmiyen veya vergiden müstesna bulunan gelir, servet, madde, kıymet, evrak ve işlemler üzerinden vergi istenmesi veya alınmasıdır...."

Görüldüğü üzere açık olarak vergi (KDV) konusuna girmeyen Engelilerin, engeline göre yapılan tadilat sonucu satın aldığı araç (otomobil) üzerinden vergi alınması vergilendirme hatasıdır. Bu hatalar aşağıdaki şekillerde meydana çıkarılabilir:

Hataların meydana çıkarılması:Madde 119 – Vergi hataları şu yollarla meydana çıkarılabilir:
1. İlgili memurun hatayı bulması veya görmesi ile;
2. Üst memurların yaptıkları incelemeler neticesinde hatanın görülmesi ile;
3. Hatanın teftiş sırasında meydana çıkarılması ile;
4. Hatanın vergi incelenmesi sırasında meydana çıkarılması ile;
5. Mükellefin müracaatı ile."

Burada hata mükellefin yani bizim müracaatımızla ortaya çıkartılmaktadır.
Vergi Dairesine yapılan başvurular alınmaması gerekirken alınan vergi nedeniyle yapılan hatanın düzeltilmesi mahiyetindedir. Bu düzeltme talebinde de zamanaşımı hatanın öğrenildiği tarihten itibaren 5 yıldır.
Bu nedenlerle 5378 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu şekilde KDV ödeyen engellilerin dava açma hakları vardır diye düşünüyorum. Dava süresi vergi idaresinin red cevabından itibaren 30 gündür.

Çok teşekkürler bilgilendirme için.. bende 1-2 gün içinde mahkemeye başvuruda bulunacağım.

Çok sağol Hoskal. Senin gibi düşünenler var. Ben de olsam söylediğin minvalde dava açarım...

KDV istisnası sağlayan 5378 sayılı yasanın yayınlandığı tarih olan 1/7/2005 tarihinden sonra araç alan herkesin, ödediği KDV'yi geri almak için dava açmasını öneriyorum.

OturanBoğa;

"Araç alımından sonra 30 gün içinde dava açılmalıdır" ibaresini gördüm umudum gitti. Ben 1 Ocak 2011 'de aracımı aldım. Eğer itiraz edip KDV yi talep etme hakkımız varsa, hep beraber edelim. 7 ay geçmiş, benim KDV'yi geri talep etme hakkım hala var mı OturanBoga?

Teşekkür ederim, tekrar Belirtmek isterim araçta tertibat bulunmamaktadır sadece ruhsata ve plakaya işli engelli aracıdır, bu konuya dahil olduğunu düşünürken tereddütteydim bende ancak vatandaş olarak sn. oturanboğa'nın tavsiyesiylede dilekçe hakkımı kullanmanın bi zararı olacağını düşünmüyorum.

EĞER

TERTİBATSIZ ARACIN BU KONUYA DAHİL OLUP OLMADIĞI HAKKINDA BİLGİSİ OLAN VARSA GÖRÜŞLERİNİ BEKLERİM :)

config;

aracı yeni almışsın.30 gün olayı vergi dairesinden red cevabı geldikten sonra geçerli.
başvurabilirsinnnn

sayın oturanboğa ve bilgisi olan tüm arkadaşlarım soracağım soruya cevap verirse doğru yere başvuracağıma inanıyorum: Ben dün itibariyle KOCAELİ'nde ilgili vergi dairesinden red yazısını aldım. Şimdi hangi sırayı takip ederek hangi mahkemeye başvuracam? önce vergi mahkemesinemi yoksa bölge idare mahkemesinemi? aracımı 2010 yılında aldım.

Birde arkadaşlar bu kararı danıştaya taşımaya kalksak nasıl bir yol izlememiz lazım çünkü dün vergi dairesinde bana şunu söylediler. Adana bölge idare mahkemesinin vermiş olduğu kararı danıştaya taşır ve kazanırsak, kazanmamız halinde çıkan karara türkiyedeki tüm vergi daireleri uymak zorunda kalırmış ve tüm engelli arkadaşlarımız bu sayede mahkeme açmadan kdv lerini geri alabilirlermiş.

OturanBoğa;

Bülent bey meraba ben aracımı alalı yaklaşık 8 ay oldu. bizler için geçerli değil mi bu KDV iadesi.. teşekkür ederim..

Sayın enr41 Vergi Mahkemesinde açılan davada dava konusu edilen miktar yani dava değeri 2011 yılı için 8.390,00 TL'yi geçmiyorsa mahkeme tek hakimle karar verir ve tek hakimle verilen kararlara karşı ancak Bölge idare Mahkemesine itiraz edilebilir. Eğer dava değeri 2011 yılı için 8.390,00 TL'yi geçiyorsa Vergi Mahkemesi üç hakimle karar verir ve bu üç hakimle yani heyet halinde verilen kararlara karşı Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunulabilir. Yani davadaki üst mahkemenin Bölge İdare Mahkemesi mi yoksa Danıştay mı olacağı davanın değerine bağlıdır.

HOSKAL arkadaşım Şimdi hangi sırayı takip ederek hangi mahkemeye başvuracam? önce vergi mahkemesinemi yoksa bölge idare mahkemesinemi?

Haksız toplanan para diye key parasını(eksikde olsa) geri ödeyen bir hükümet!
Haksız alınan vergileri niçin iade etmez? Veya nasıl müsade eder?

Oysaki key paralarını siz toplamadınız!
Yeri geldimi (devleten alacaklı olanlara) bizden öncekiler yaptı/zarar verdi diyerekden..
Bu mazerete sığındıkları için dile getirmek istedim..
Anlayan varsa beri gelsin!

Syn enr41 davayı vergi mahkemesinde açacaksın. Eğer yargılama sonunda vergi mahkemesince verilen karar aleyhine olursa; kararda Bölge İdare Mahkemesine mi itiraz edebileceksin, Danıştay'a mı temyiz başvurusunda bulunabileceksin orada yazar. Yani önce Vergi Mahkemesinde dava açman gerekiyor.

sayın hoskal arkadaşım verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.

Çok harika bir haber bu çok sevindim.Allah bize bu imkanları sunanlardan razı olsun paylaşımı ypanlarada teşekkür ederim..

Bu arada şu hatırlatmayı yapmakta yarar görüyorum. Davada haklı olduğumuzu düşünüyorum ama mahkemenin vereceği kararın ne olacağını hiç kimse bilemez. Bunu bilerek hareket etmekte yarar. Öte yandan dava giderlerinin 60-70 TL civarında düşünürsek şansımızı denemekte yarar var diye düşünüyorum.

Ne sonuç çıkar bilemiyorum, ama ben KDV istisnası sağlayan 5378 sayılı yasanın yayınlandığı tarih olan 1/7/2005 tarihinden sonra araç alan herkesin, ödediği KDV'yi geri almak için dava açmasını öneriyorum.

Bu kdv'yi geri alma sürecinde araç içindeki tertibata falan yeniden bakıyorlar mı, var mı bilgisi olan arkadaşlar?

Aslında bende burda takılmış durumdayım, kesinlikle sadece tertibatlı araçlar içinmi bu hak sözkonusu yoksa tertibat bulunmayan engelli plakalı araçlar içinde kişi adına bu hakkı talep edebiliyormuyuz.

Çiğdem, zor soru :) Ama bence araç alırken donanım bulunduğu için, ödemiş olduğun KDV'yi geri alabilirsin. Aracın şu andaki durumu bence önemsizdir...

torun93, bu konudaki örnek dava özel donanımlı araç için. Ama aynı mantıkla donanımsız olduğu halde vergi istisnası ile alınan araçlar için de dava açılabilir diye düşünüyorum. Dava açıp şansızını deneyin derim.

Hoskal'ın dediği gibi, en çok 100 TL dava masrafı heba olur o kadar...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt