Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
UZAKLAR'In dava dilekçesini düzenledim biraz... İnceleyip önerilerinizi aktarırsanız son şeklini verip konuun ilk mesajına ekleriz...

Vergi Dairesine Örnek Dilekçe: (Ana hattlarıyla Böyle, dahada ayrıntılandırabilirsiniz)
............. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ'NE

... / .... / 2011​

..../..../2011 tarih ve ............ nolu fatura ile .................... firmasından almış olduğum ............... marka özürlü/engelli aracım için Müdürlüğünüze ...........TL Katma Değer Vergisi ödemiş bulunmaktayım.
Ancak dilekçem ekinde sunduğum Adana Bölge İdare Mahkemesinin 2010/1658 Esas ve 2010/1721 Karar Nolu ilamı gereği, engelli adına tescil edilen araçlara Katma Değer Vergisi Ödenmemesi gerekmektedir.
İş bu karar gereği ödemiş olduğum verginin tarafıma iadesi gerekmektedir.
Bu nedenle ödemiş olduğum ............ TL Katma Değer Vergisinin .......... Bankası ............... Hesap numarasına (IBAN: XXXXX) yatırılmasını ve neticeden tarafıma yazılı olarak bilgi verilmesini arz ve talep ederim.

Ad Soyad
İmza​

TC Kimlik No:
Adres:
Telefon:
Ek: Bölge İdare Mahkemesi Kararı.
Mahkemeye sunulacak örnek dava dilekçesi;
........... VERGİ MAHKEMESİ
SAYIN BAŞKANLIĞI’NA
..........(İl Adını Yazınız)​

DAVACI : Adınız Soyadınız
ADRESİ:
TC KİMLİK NO:

DAVALI: …………………..VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ

I- DAVA KONUSU: KDV iade talebi.

II- DAVANIN ÖZETİ VE İTİRAZ NEDENLERİ: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin 4. fıkrasına 01.07.2005 tarih ve 5378 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen (s) bendi ile, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğu belirtilmiştir. Bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanunu'na getirilen istisna hükmü göz önüne alındığında, Özel Tüketim Vergisi'nden istisna olarak satın alınan özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden de istisna tutulması gerekmektedir.
Nitekim satın aldığı özürlü statüsündeki aracın Katma Değer Vergisi'nden istisna tutulması gerektiği gerekçesi ile Adana 1. Vergi Mahkemesi'ne açılan dava ile iligli olarak Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin 13.04.2010 gün ve Esas No:2010/1658, Karar No: 2010/1721 sayılı kararı da bu yöndedir.
XXX tarihinde bu karar doğrultusunda XXX vergi dairesi müdürlüğü'ne başvurarak, XXX tarihinde almış olduğum özürlü statüsündeki aracım için ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi'nin tarafıma geri ödenmesini talep ettim. Ne var ki Müdürlük, Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin kararına rağmen XXX tarih ve XXX sayılı işlem ile tarafıma ilettiği yazıda ödemiş olduğum Katma Değer Vergisi'nin tarafıma geri iade edilmeyeceğini bildirmiştir.

VERGİ TARİHİ: Araba alımı ile ilgili faturanızın tarihini yazınız.
NEVİ: KDV
VERGİNİN DÖNEMİ: Mart 2011 (Örnek)
MİKTARI : Yatırılan KDV miktarı yazılacak

III- SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ayrıntıları ile açıklandığı üzere;
- Davanın kabulüne,
- Alınan KDV'nin tarafıma geri iadesine,
- Dava giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine
Karar verilmesini saygılarımla arz ederim.

Ekler (Suret) :
- Adana Bölge İdare Mahkemesi Kararı
- Aracımızın tertibatı ile ilgili ve s.kurulu raporumuz ve diğer tertibat proje belgeleri H sınıfı ehliyet vs.
- Vergi Dairesi Red yazısı.

BEN bugün itibarıyla dilekçemi vergi dairesine verdim bir iki gün içinde dönüş yaparız dediler bakalım hayırlısı

Ya şunu kanun olarak çıkarsınlar, uğraştırmasınlar bizi mahkemeyle falan. Bide kaybediyomuşuz mahkemeyi :)

Bülent, Vergi Mahkemesi dava dilekçe örneği kısmında bulunan vergi no kısmını t.c. no olarak düzeltirmisin. orjinali düzeltmiştim gerçi ama sende düzeltirsen daha iyi olur.

Hadi hayırlı olsun inşallah güzel haberlerini bekliyoruz.

Örnek dilekçeler çok güzel olmuş ellerinize sağlık. teşekkürler.

Mami Junior;

Kaybetme şansımız yok, vergi mahkemesi red etse bile o vergi mahkemesinin üstü olan bölge idare mahkemesine temyiz e gidilir. Bölge idare mahkemeside kendi emsali olan adana bölge idarenin kararını değiştiremez ona uymak zorunda bu nedenle rahat olunuz. Emsal karar olduğu sürece hiçbir olumsuzluk söz konusu bile değil.:)

ama var ya bu araç alacaklara çok iyi oldu kaba taslak vergiler dahil 30,000 TL lik araç 13,500 TL ye düşüyor

Söylediğiniz hesap araç alımında değil mahkemenin vereceği karardan sonra oluşan miktar değilmi ?

Biraz zahmetli olsa da uğraşmaya değer. Çok sevindirici bir gelişme, hepimize hayırlı olsun...

Vergi dairesine yapılacak başvuruda kullanılacak dilekçeyi ve mahkemeye başvuruda kullanılacak dilekçeyi ilk mesajın altına ekledim...

Lütfen bu yönde süreç başlatan arkadaşlarımız tüm gelişmeleri bu başlık altında paylaşsın...

Sayın bülent bey öncelikle size ve emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim fakat benim çekincelerim var burda paylaştım hatta size mail attım ama sanırım okuyamadınız

(değerli arkadaşlarım bu konuda bilgim olmadığı için soruyorum lütfen kusura bakmayın.
örneğin kdv nin iadesi için dilekçe yazdık ve red cevabı geldi biz de mahkemeye emsal kararla dava açtık kazandık ve kdv yi geri aldık fakat maliyede baktı olmuyo bir üst mahkemeye kararı temyiz edip ödediği parayı geriye dönük faiziyle alabilir mi?)

neden böyle yazıyorum çünkü dün çalıştığım kurumun hukuk müşavirine konuyu sordum onun dediği ilerde temyiz ederse devlet geriye dönük geri alır dedi parayı ya salladı yada bu böyle eğer böyleyse neden girişelim diye düşünüyor insan

hukukçu arkadaşlar varsa yorum yaparsa sevinirim

Dilekçeyi tüm engellileri ekleyerek göndersek, daha çok kişinin hakkını almış oluruz. bülent bey bu konuda yardımcı olmanızı tek bir dilekçe ile herkesin şikayet etmesi daha olumlu olur.

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Bilgi Edinme
İstanbul Vergi Dairesi

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17. maddesinin 4. fıkrasına 01.07.2005 tarih ve 5378 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen (s) bendi ile, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.
5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğu belirtilmiştir. Bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanunu'na getirilen istisna ile tüm engelliler araç alımında kdv den muaf tutulmalıdır.
Ayrıca Adana 1. Vergi Mahkemesi'ne açılan dava ile iligli olarak Adana Bölge İdare Mahkemesi'nin 13.04.2010 gün ve Esas No:2010/1658, Karar No: 2010/1721 sayılı kararı da bu yöndedir.
Yasa gereği ve emsaller gereği tüm engelliler araç alımında Katma Değer Vergisinden muaf tutulmalıdır.

Yavaş yavaş dahada kolay bir duruma gelecek ha gayret arkadaşlar gelişmeleri yazın....

@Serdaruz, o nasıl bi hesaplama merak ettim :)

@esra baltacı, 32000 TL lik bi araç yaklaşık 20000 TL ye gelicek. Eskiden 23500 civarına geliyodu. %18 lik bi indirim daha olucak inş...

yüzde 55 vergi arkadaşlar 32 binliralik bir arabanın yüzde 55 vergi ise hesabınızı daha net yapın derim % 18 kdv % 37 ötv...

ibrahim kardeşim ama toplamda %55 olmuyor
önce 1.18 e böl sonra 1.37 ye çıkan sonuçtan bandrolü düşeceksin

bandrölden kastın nedir cemil abi ?

Ve neden yüzde 55 olmuyor ?

Çünkü direk %55 vergi konmuyor, önce kdv ekleniyor sonra kdv li fiyat üzerinden ötv ekleniyor. hesabı direk %55 olarak yaparsanız hata yaparsınız.

Hesaplamada yapmanız gereken araçların liste fiyatı üzerinden önce %18 kdv sonrasında ortaya çıkan sonuçtan ise %37 ötv yi düşmeniz gerekir. Yani öyle %37+%18 = %55 yapar gibi bir mantıkla giderseniz o zaman 60 bin liralık bir araç 30 bin liranında altına düşer diyecek kişilerde çıkabilir.

Ulen ne çetrefilli bi iş ya :D hayırlısı olsun vergi dairesine müracaat eden arkadaşlarımız yokmu son durumu paylaşmayı unutmasınlar lütfen takipteyiz....

Sayn bülent bey 1 aylık süre zaman aşımı bakımından vergi dairesine dilekçeyle başvurup red kararı alıncamı başlıyor yoksa araç alındıktan sonra 1 aylık süredemi açacağız davayı çünkü ben aracımı 06.04.2011 tarihinde aldım.

Bu arada Bölge idare mahkemesi kararını yazıcıdan çıktı alınca pek iyi çıkmıyor. Hoş ve güzel görünümlü bir çıktıya ulaşabilmek için ne yapmalıyız veyahutta bu mahkeme kararının daha iyi okunaklı olanına ulaşmamız mümkün mü?

Vergi Dairesine göndereceğim dilekçe örneğim ve yarın konya vergi dairesine teslim olacaktır. Ayrıca vermiş olduğunuz dilekçeniz vergi dairesinde kayıt edildikten sonra üst dilekçe örneğinden fotokopi almanızı ya da fotokopi alamazsanız devter kayıt numarası ve kayıt tarihini not almayı unutmayınız... Ayrıca önem arz eden kelimeleri koyu harfle ve diğer evraklarınızıda ekte sunmanızı tavsiye ederim.

[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]ALAADDİN VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE[/FONT]
[FONT=&quot]KONYA[/FONT]

[FONT=&quot]13/05/2011 tarih[/FONT][FONT=&quot] ve .......... nolu fatura ile .......................................................................... firmasından almış olduğum ........................ marka Özel Tertibatlı Özürlü/Engelli aracım için 3.431,70 TL Katma Değer Vergisi ödemiş bulunmaktayım. Ancak dilekçemin ekinde sunduğum Adana Bölge İdare Mahkemesinin 2010/1658 Esas ve 2010/1721 nolu Karar ilamı gereği engelli adına tescil edilen Özel Tertibatlı araçlara Katma Değer Vergisi ödenmemesi gerektiği konusundaki karar gereğince aracım için ödemiş olduğum Katma Değer Vergisinin tarafıma iade edilmesini istiyorum.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Buna istinaden, yukarıda belirtmiş olduğum bilgiler ve dilekçe ekinde sunmuş olduğum evraklar doğrultusunda 3.431,70 TL Katma Değer Vergisi İadesinin, ........... Bankası ............... Hesap Numarama yatırılması ve neticesinin tarafıma bilgi verilmesi hususunda;[/FONT]
[FONT=&quot]Bilgilerinize arz ederim.[/FONT]

[FONT=&quot]Adres 1: [/FONT][FONT=&quot]......................................... 27/05/2011[/FONT]
[FONT=&quot](İş) [/FONT][FONT=&quot]....................................[/FONT] İmza
[FONT=&quot] .................................... Göktürk KARAGÖZ[/FONT]
[FONT=&quot]Telefon:[/FONT][FONT=&quot] ....................
[/FONT]

[FONT=&quot]Adres 2:[/FONT][FONT=&quot] ....................................[/FONT]
[FONT=&quot](Ev)[/FONT][FONT=&quot] ....................................
[/FONT]
[FONT=&quot] ....................................
[/FONT]
[FONT=&quot]Telefon: [/FONT][FONT=&quot].....................
[/FONT]

[FONT=&quot]Cep Tel:[/FONT][FONT=&quot] ..........................
[/FONT]

[FONT=&quot]EKLER:[/FONT]
[FONT=&quot]1- Bölge İdare Mahkemesi Karar Sureti (2 sayfa)[/FONT]
[FONT=&quot]2- Özürlü Sağlık Kurulu Rapor Sureti (1 adet)[/FONT]
[FONT=&quot]3- Özel Tertibat Proje Sureti (6 sayfa)[/FONT]
[FONT=&quot]4- Araç Fatura Fotokopisi (1 adet)[/FONT]
[FONT=&quot]5- Kimlik Fotokopisi (1 adet)[/FONT]

ben 2007 de araç almıştım KDV yi almak için vergi dairesine 50 gr lık aps postası gönderdim bile gelişmelerden an ve an haberdar edecem

Netde okudugum bir yazı;

KONU: Özürlünün Kullanımına Uygun Hale Getirilen Binek Otomobiller Kdv den İstisna Mı?
7/7/2005 tarihli ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5378 sayılı “Özürlüler ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun” ile özürlünün tarifi yapılmış, özürlüler sınıflandırmış, onların rehabilitasyon, istihdam , eğitim ve öğretimleriyle ilgili bir takım yaptırımlar getirilmiş, ayrıca bazı yasalara ek maddeler ilave edilerek özürlülerin yaşamları kolaylaştırılmak istenilmiştir. Bu yasanın 32. maddesi ile , 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasına s bendi eklenmiş, eklenen bu bent; özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının KDV den istisna olduğunu hüküm altına almıştır.
Ayrıca, 06.06.2008 tarihli ve 26898(Mükerrer) Resmi Gazetede yayınlanan 5766 sayılı kanunun 12. maddesiyle de KDV kanununun 32. maddesinin birinci fıkrasına yukarıdaki s bendi de eklenerek, KDV kanununun 17/4-s bendi kapsamındaki işlemler dolayısıyla yüklenilen vergilerin indirim ve iadesi imkan dahiline girmiş bulunmaktadır.
Maliye Bakanlığı da, 110 seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile bu hükümlerin uygulama şeklini açıklamış, ilgili tebliğde; ”Buna göre, münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye; ortopedik özürlülerin kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi cihaz ve araçlar) ile özel bilgisayar programları istisna kapsamında kabul edilecektir. Binek otomobili ve diğer nakil vasıtalarının ise sözü edilen "araç-gereç" kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.” denilmiş, istisna kapsamına giren işlemler dolayısıyla yüklenilen vergilerin indirimi, indirim yolu ile telafi edilememeleri halinde ise iade konusu yapılabileceği açıklanmıştır.
Görüldüğü üzere tebliğde, binek oto ve diğer nakil vasıtalarının “araç-gereç” kapsamında mütalaa edilemiyeceği belirtilerek istisna kapsamı dışında tutulacağı açıklanmıştır. Tatbikatta, bu tür binek oto ve nakil vasıtalarının KDV ye tabi olup olmadığı tartışılmakta iken, özürlünün satın aldığı özel tertibatlı araçların KDV den istisna edileceğine dair Adana Bölge İdare Mahkemesinin vermiş olduğu emsal kararlar bulunmaktadır. Bunların birinde; Davacı, özürlü olduğunu belirterek, üzerinde sonradan tadilat yapılarak özürlülerin kullanımına uygun hale getirilen binek otonun satın alınması sırasında ödediği KDV nin iadesi istemiyle ilgili vergi dairesine müracaat etmiş, vergi dairesi başvuruyu reddetmiş, davacı bunun üzerine Adana 1.Vergi Mahkemesine başvurmuş, mahkeme 18.12.2009 gün ve E:2009/907 K:2009/1375 sayılı kararıyla davanın reddine karar vermiş, bu kez davacı, kanunun metni ve gerekçesinden de görüleceği üzere kanun koyucunun özürlüler lehine getirdiği düzenlemeyi geniş tuttuğu, şayet yapılan düzenlemenin kapsamı sınırlandırılmak istenilmesi durumunda, kanun hükmüne “özel tertibatlı otomobiller hariç” ibaresi koyulmak suretiyle bu kapsamın daraltılabileceği, dolayısıyla vergi mahkemesi kararının bozulması için Adana Bölge İdare Mahkemesinde dava açmıştır. Adana Bölge İdare Mahkemesi ise 13.04.2010 gün ve E:2010/1804, K:2010/1722 sayılı kararıyla, davayı kabul ederek, 5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının, özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğunun belirtildiği , davacının özrüne göre yapılan tadilat sonucu satın alınan aracın, özürlüler için üretilen her türlü araç gereç kapsamı içinde yer aldığı sonucuna ulaşılmasından dolayı Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasına ve davanın kabulüne karar vermiştir.
Saygılarımla.
Hasan Taslakçı
SMMM​

arkadaşlar yukardaki yazı için ne diyorsunuz...acaba hayalmi k.d.v istisnası.yoruma açık ne dersiniz.....

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt