Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
arkadaşlar tertibatsız sadece " otomatik vites " olan bir aracın KDV si ne neticede geri alınabilir ki mahkeme diyecek tertibat yok sende vs böyle bi olasılık olabilir mi acaba?

arkadaslar vergi dairesıne bas vurup sonuç alan var mı yoksa yargı yolunamı devamı edicez yeni araclan arkadaslar bılgı verıp paylasırsalar memnun olurum yenı arac almak için haber bekliyorum sızlerden ??

fevzieryilmaz;

Şu cümlelere dikkat çekmek gerek:
Binek otomobili ve diğer nakil vasıtalarının ise sözü edilen "araç-gereç" kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.” denilmiş, istisna kapsamına giren işlemler dolayısıyla yüklenilen vergilerin indirimi, indirim yolu ile telafi edilememeleri halinde ise iade konusu yapılabileceği açıklanmıştır.

Göktürk, burada endişe edilecek bir durum söz konusu değil, kdv nin indirimi veya iadesi terimi kafanızı karıştırmasın.

Endişe etmiyorum kardeşim zaten. Burada böyle bir hüküm bulunmamaktadır diyor ama iade olarakta alınabileceği anlamına geliyor. son 5 kelime bunu özetliyor zaten.

fevzieryilmaz;

Sol alt ekstremite sakatlığı bulunanlar içinde otomatik vites de "hareket ettirici özel tertibat" olarak kabul edildiğinden sorun olacağını düşünmüyorum. Daha sağlıklı ve garantili sonuç alabilmek için yine bu forum başlığı altında sabit konu olarak yer alan ilgili mevzuatı da mahkeme dosyası ile birlikte dilekçe halinde ek'e iliştirebilirsiniz.

Arkadaşlar mahkeme kararını iyi okuyun kelimelere takılmayın o söyledikleriniz yasada olmasına rağmen böyle bir mahkeme kararı çıkmış mücadeleye devam....

Mahkeme kararı bu haliyle, aracını kendi kullana ortopedik engelli ve hiç araç kullanamayan %90 üzeri engelliler için farklı yorumlanması durumunda işler iyice karışacak desenize.

Kendi kullanmak suretiyle ÖTV muafiyetinden faydalanarak araç alan engelliler için KDV iadeside söz konusu iken %90 raporu olması nedeniyle bir yakını tarafından kullanılmak üzere ÖTV muafiyeti ile alınan araçlar için bu hakkın kullanılamayacak olması çarpık olan muvzatı iyice içinden çıkılmaz hale getiriyor.

Bu kararın sonucunda ÖTV ve KDV siz olmak üzere ortopedik engelli adına alınan bir araç 1 gün sonra bile olsa %90 engelli birisine satışı yapıalbildiğine göre hileli satışların yolda olduğunu söylemek hiçte güç olmasa gerek.

daimon:

1 gün sonra satışı yaparak, bir sonraki araç alım hakkı için 5 sene beklemeyi göze alıp o hileli satışı yapacak arkadaşın portresini bize bir tanımlayabilirmisin? Şu an ki mevzuat öyle katı sınırlar içerisinde hazırlanmış ki böyle kazanımlardan etkilenmez sıkma canını.

O örneği vermekteki amacım, aracın 1 günde el değiştirme şeklinden çok mevcut durumun çarpık sonuçlarına dikkat çekmekti. Düşüncemi tam ifade edememiş olabilirim.

Böyle bir işi yapabilecek kişi profiline gelince, pek çok engelli arkadaş otomobil alabilecek ekonomik güce sahip değiller. 60 bin TL bir araç olası KDV indirimi yaklaşık 7 bin TL ye karşılık geliyor. Bİn TL ile bu hakkını devredebilecek birileri muhahkkak çıkacak ve böyle bir piyasa oluşacaktır.

Ötv ödemiyorduk. Şimdi bir de kdv ödememe olayı çıktı. Biz engelliler ne kadar da şanslı insanlarız değil mi?:p

Kederli;

Kaderimizde SAKAT olmak varmış,bari herhangi bir avrupa veya özellikle İngilterede olsaydık şanslı insan o zaman olurduk.Sevgili Kederli kardeş,inan benim çocukluk arkadaşımı ailesi 10 yaşında götürdü. İngiltere devletinin engelli vatandaşlarına arabayı doktorların verdiği rapor baz alınarak tertibatı dahi yaptırıp hibe ediyorlar...gerisini koyver gitsin.....

bu karar kesinleşmesi lazım emsal olması için kesinleşmeden emsal olmaz

bu devlet sinekten bile yağ çıkarma derdinde :) seçime kadar tepkimizi gösterdik gösterdik gösteremezsek bir 5 sene daha bizi hatırlayan olmaz...lütfen BİMER e yada e-devlet kullanan arkadaslar gerekli yere isteklerimizi taleplerimizi bildirelim...yoksa bu devlet seçimden sonra bu açıgı kapatmak için bir kulp bulur.

Şu an mevcut dava açmış arkadaşlar lütfen gelişmelerden bizleri haberdar etsin. Bende kredi sorunumu halleder halletmez bir araç alacağım inşallah ve sürece dahil olup sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

eğer KDV ödemeyeceksek bundan daha güzel haber olamaz. müthiş bir haber bu.

daimon;

aldığı aracı 5 yıl süre içerisinde satışını normal bir şahısa yasal olarak zaten satamaz satacağı kişi engelli ise satabilir ancak engelsiz birine satabilmesi için bütün vergilerini ödemek durumunda bunu kimse göze alamaz hiç bir avantaj sağlayamaz...

Arkadaşlar ben arcımı 19,06,2005 yılında sıfır aldım benımde kdv geri isteme hakkım varmı yoksa zaman aşımınamı uğradı

Ben konya vergi dairesine babam aracılığıyla dilekçemi ilettim. Fakat vergi dairesi şöyle bir durum izah etmiş.
- Bu dilekçeyi siz kendi adınıza veremezsiniz; çünkü KDV yi siz ödemediniz.
- Bu dilekçeyi aracı aldığınız bayii yazıp bayi yetkilisi imzasıyla ibraz edilmelidir.
- Bunun dışında bu dilekçeyi kabul edemeyiz. Şayet bayi yazarsa sonucuda ne olur bilemeyiz... demişler.

Sıfır araç alan arkadaşlara duyurulur.

Engellilerin aldıgı sıfır otoda kdv de son durum nedir

Sayın genel yayın yönetmenimiz BÜLENT BEY

Engelli olarak ötv ödemeden otomobil alımında kdv alınmaması hakkında herkes birşey söylüyor bende bugun yarın araç alacagım bayı herhangı bır gelişme yok dedi vergi dairesi de yöle bır kanun cıkmadı mdedeı. ama bazı kışıler dava acmadan kdv sız araç alınabılır dıye haber yapıyor acaba son durum nedır bakanlıktan oğrenebılırmıyız. tesekkur ederım

Arkadaşlar, kanun çıkmadı tabii ki. Bu konuun ilk mesajında her şey çok açık olarak yazılı...

Şu anda yapılması gereken çok net: 1 ay içinde araç alanlar ödedikleri kdv'nin geri verilmesi için vergi dairesine başvuru yapacaklar, daire bu talebi reddedecek, bunun üzerine dava açılıp, kdv geri alınacak.

Bu teorinin uygulanması sizlere bağlı. Sizler başvurup zorlayacaksınız ki, Maliye konuya dair geri adım atıp bu kdv istisnasını rutin bir uygulama haline getirsin...

merhaba....bilgi için teşekkür ederiz.ben yeni bir araba aldım.raporumda %40 özürü belirtilmediğinden yeni bir rapor çıkaracam.gerçi özürlü kimlik kartımda sakatlık oranı yazıyor ama maliye problem çıkarmış.özürlüyüz ya böylece destek oluyorlar sağolsunlar...ben kdv için mashkemeye başvursam ne kadar masrafım olabilir?araba aldığım için maddi açıdan zor durumdayım da .....

Mahkemeye bu konudaki ilk mesajda yer alan dilekçe ile kendiniz başvuru yapabilirsiniz. Çok küçük bir paraya mal olur size...

Ayrıca, raporda oran bulunmasına gerek yok. Oranla hiç bir ilgisi yok vergi istisnası uygulamasının. Bu konuda Gelirler İdaresi Başkanlığı'Nın yazısı çok açıktır. Bu yazının bir çıktısını alıp rapora oran yazılması gerektiğine dair iddiada bulunan memura gösterin:

a) Sakatlık Dereceleri
Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.
http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html

kdv yüzde kaç alınıyor ki bu kadar çok sevindinz:D bayagı indirim oluyor anlaşılan:)

Sayın Oturanboğa ben arabayı alalı 9 ay oldu. bu kanundan ben de faydalabilir miyim acaba?....

ilknur helvacıoğlu;
Ben de aynı durumdayım, zannedersem biz faydalanamıyoruz. Yine de gelişmeleri takip edelim...

melisaa;
%18 hesaplama ile benim aldığım araç için KDV oranını söyleyecek olursam 5445 tl ediyor.

Selamlar.

buradaki haberi okuduktan sonra 17.mayısda Almış olduğum HONDA JAZZ marka araç için bugun vergi dairesine başvuruda bulundum. karadeniz ereğli vergi dairesi başvurumu kibarca redetti. gerekçesi ise adana bölge idare mahkemesinin verdiği karar kişiye özeldir. aynı haklardan yararlanmam için benimde mahkemeye basvurmam gerektiğini belirtti. Aynı yolu takip edip sizlere gereken bilgileri aktarmaya çalışırım.

bu arada bu haberi burada bizlerle paylaşana teşekkür ederim.

vuralh, vergi dairesinden red cevabını yazılı olarak almayı unutmayınız.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt