Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Banada dedikleri kdv yi ödeyen yani arabayı almış olduğunuz firma verebilir bu dilekçeyi dedi..

Bülent bey başlıkta açık yazılmış evet ama ilk mesajda
araba almadan vergi dairesine başvurun deniliyor. Bana saçma geldi bu..

niye öyle diyorlar acaba aydınlatırsanız sevınırız arkadaslar

sitemizde vergi dairesi müdürü yada müdür yardımcısı olarak görev yapan bir arkadaşımız vardı, yanılmıyorsam nicki (ADSABEY) olsa gerek, bu konu hakkında daha sağlıklı bilgiyi verebileceğini düşünüyorum. kendisine şimdiden teşekkür ediyorum.

Peki benim dilekçe büyük bir olasılıkla aracı almış olduğum firma tarafından verilecektir. Buna istinaden RED cavabı gelirse ben bu cevap niteliğindeki evrekla dava açabilirmiyim. Çünkü dilekçe firma tarafından verildiği için RED cevabı alacağım evrak firma adına olacaktır. Bilgi verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

01.05.2011 tarihi itibari ile araba henüz almadım ..kdv indirim hk birşeyler varsa paylaşsın..

arkadaşlar ben vergi dairesinde çalışıyorum. Bu dilekçeyi firma verecek diyenler yanılıyor dilekçeyi bizzat aracı alan kişi vermesi gerekiyor. Firma burada sadece aracı sizin adınıza k.d.v yi Vergi Dairesine ödemektedir. Hak sahibi Faturada ismi geçen kişidir.

Aracı ben aldım vergi dairesinede dilekceyi ben verdim ve benimde imzam gerekliydi.

vergi dairesi size bu parayı veremeyiz mahkemeye basvurun dedi ve yazısını aldım. Bugun vergi mahkemesine başvuruda bulundum. 70 lira basvuru için ödeme yaptım. bundna sonraki gelişmeleri sizlerle paylaşırım.

vuralh;

Kardeş aracı ne zaman almıştın çünkü formda aracı alınca bir ay içinde müracaat edeceksiniz yazıyorda ondan dedim

1- KDV yi bizim yerimize satın aldığımız kurum kuruluş öder. Yani KDV mükellef olan alıcının cebinden çıkar. Bu yüzden KDV yi Acente, aracı satan yer talep eder demek abesle iştigaldir.

2- KDV iadesi konusunda bir kanuni düzenleme bulunmadığından vergi dairelerinin eli kolu bağlıdır. Kanun yönetmelik olmadan KDV geri ödemesi yapamazlar. Bu yüzden her birey dava yoluna başvurmalıdır.

3- KDV talebi için tahakkuk işleminden itibaren 30 gün içerisinde vergi dairesine başvurmanız gerekmekte. Bunun için süre "Vergi, resim ve harçlar ve benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarından doğan uyuşmazlıklarda, tahakkuku tahsile bağlı olan vergilerde tahsilatın;" yapıldığı andan itibaren işlemeye başlar. Yani Faturanız kesildiği günden itibaren 30 gün içerisinde Vergi dairesine başvurmanız gerekmekte.

sayko;

yani benim dava açma gibi bir hakkım yok çünkü 04.04.2011 tarihinde yattı kdv vergi dairesine

Ben 17 mayıs 2011 de aracımı altım ( o gün kesildi faturası )

31 mayıs günü vergi dairesine müracaat ettim ve talebim reddedildi.

1 haziran. günü vergi mahklemesine müracaat ettim. sonraki gelişelerden haberdar ederim.

Dilekçeyi şahsın kendisi vermesi gerekiyor ama Maliyede çalışan kişi şahısın getirmesi gerekiyor demiş. Yaa böyle bir durum söz konusumu.? KDV için vergi dairem Konya ama ben afyonda yaşıyorum. Babam veremiyor mu bu dilekçeyi veyahutta ben bu dilekçeyi iadeli taahhütlü şekilde posta ile gönderemiyormuyum? (Böyle bir mantıksızlık olamaz yaa bizde devlet dairesinde görevliyiz ama ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum)

Kuyucaklı kardeşim; bu konuya istinaden bir bilgi verebilir misin?

merhaba arkadaşlar ortopedik engeliyim. tertibatlı ve ötv muafiyetli aracım var.benim özür oranım %34 bende kdv muafiyetinden yararanabilirmiyim.

Ismail bey oran önemli değil tabii ki yaralanırsın yolu takip ederek

arkadaşlar bende şu şekilde yazdım ve gönderdim cevabı bekliyorum. cevap gelince sizlerle paylaşırım.

BURHANİYE VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE​

23/05/2011 tarih ve ...... nolu fatura ile Balıkesir Honda Plaza Şen Desil Otomotiv Tur.İnş.Nak.San.ve Tic.Ltd.Şti. firmasından almış olduğum Honda Jazz 1.4 Fun i-Shift marka özel tertibatlı özürlü/engelli aracım için Müdürlüğünüze 4.118.64 TL Katma Değer Vergisi ödemiş bulunmaktayım. Ancak dilekçem ekinde sunduğum Adana Bölge İdare Mahkemesinin 2010/1658 Esas ve 2010/1721 Karar Nolu ilamı gereği engelli adına tescil edilen özel tertibatlı araçlara Katma Değer Vergisi Ödenmemesi gerektiği konusundaki kararı gereği, ödemiş olduğum verginin tarafıma iadesi gerekmektedir. Bu nedenle 4.118.64 TL Katma Değer Vergisinin Vakıfbank Bursa Yıldırım ..... Nolu Hesap numarasına yatırılmasını ve neticeden tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.
26/05/2011

Ad Soyad

T.C NO: …………..
Adres: .............
TEL: ……………..

Eki: Bölge İdare Mahkemesi Kararı.

Hayırlı olsun.
Başvuru yapan arkadaşlar gelişimelerden haberdar edin bizleri de lütfen...

Birkaç konuya açıklık getirmek istiyorum.
En önemli nokta araç firmasının alacağınız araçla ilgili beyannameyi verirken ihtirazi kayıt üşmesi gerekmektedir. Vergi usul kanunun 378. maddesinin 2 fıkrasında
Mükellefler beyan ettikleri matrahlara ve bu matrahlar üzerinden tarh edilen vergilere karşı dava açamazlar. Bu Kanunun vergi hatalarına ait hükümleri mahfuzdur.
hükmü yer almaktadır. Bu noktada beyannamenin ihtirazi kayıtla verilmesi gerekmektedir. Burada beyannameyi veren ise araç firması beyannameyi veriyor. Ayrıca tek tek beyanname verilmemekte , bir adet beyanname verilmektedir. Bu beyannamede ise isimler geçmemektedir. Bu durumda firmadan fatura alırken de yapacağımız birşey yok. Vergi daireleri savunmalarını eksik yaptıkları için mahkemeler de mükellef lehine karar veriyorlar. Bir süre sonra bakanlık vergi dairelerine bu yönde savunma yapmaları yönünde talimat verecektir. Burada araç firmaları vergi sorumlusudur. Verginin mükellefi tüketicidir. Mükellef ve sorumlu farklıdır. Sorumlu ödeme bakımından vergi dairesinin muhatabıdır. Vergi dairesine sizin vereceğiniz dilekçe geçerlidir Çünkü mükellef sizsiniz.
KDV'den muaf olmak için fabrikadan özel üretimle çıkmış olsaydı bu kapsama girerdi diye düşünüyorum.
Ben de görme engelliyim. Ben de şansımı deneyeceğim. Benim şansım daha az. Çünkü benim aracımı eşim kullanıyor ve özel tertibat takılmamış.Ama anayasanın eşitlik ilkesinin uygulanmasını talep edeceğim ve davamı bu yönde açacağım. Belki tutar.

Her şey iyi güzel hoşta ben dilekçemi yazıp imzalayıp babama gönderdim. Maliyede çalışan nasıl bir memursa demiş ki; kdv sahibi kendi gelip teslim edecek. Yav böyle bir mantıksızlık var mı? (İadeli taahhütlü şekilde postayla yollasam ne olacaktı bilemiyorum artık) İşi zorlaştırıyorlar. Dilekçe imzası bana ait, bense şehir dışındayım, dilekçeyi adıma başkası "SADECE TESLİM" ediyor ve bunu kabul etmemiş devletin memuru. Yav diyorum kendi kendime bizlerde birer memuruz ama böylemi yapıyoruz... Böyle bir şey var mı yaa. Devlet memuru ne için var: Vatandaşa hizmet için. Şu işi basitleştirme kapasitesiyle beceremiyorlarsa o kişiyi memur yapana bir şey demeye dahi tenezzül etmiyorum. Yarında kabul edilmezse kendim gitcem akabinde de bi şikayet dilekçesi vermeyi düşüneceğim...

Hayırlı olsun.
Başvuru yapan arkadaşlar gelişimelerden haberdar edin bizleri de lütfen...

Bülent abicim; yukarıda yapmış olduğum açıklamalara istinaden senin bu konuda bir fikrin varsa yazar mısın? Veya başka arkadaşlar düşüncelerini yazabilirler mi acaba?

arkadaşlar şahsın kendisi derken anlatmak istediğim firma değil aracı alan kişi demek istedim. tabiki iadeli-taahütlü postayla gönderirsen olur. Vergi dairesi 15 gün içinde cevap vermek zorunda.

kuyucaklı;
Ben vergi dairesine müracaat ettim ve aynı gün red yazısını aldım. izlediğim yol:

vergi dairesine dilekcemi verdim. memurlar direk itiraz ettiler. vergi müdür yardımcısıda aynen reddetti. vergi dairesi müdür bey mahkemeye gidebileceğimi belirtti RED yazısını istedim. ve memurlarına yazdırdı. aynı yazı ile ve dilekceyle vergi mahkemesine başvuruda bulundum. Hakim saolsun yazıyı nasıl yazacağımıda gösterdi ve sonucu beklemekteyim.

Vural kardeşim süpersin umarım istediğin gibi sonuçlanır benim bulduğum emsal mahkeme kararını felan sundun değilmi mahkemeye....

Bio kardeşim çok saol Sayende bu imkandan yararlanabilecez inş.

senin mahkeme kararını sundum mahkemeye umarım kısa sürede sonuçlarnır. diğer mahkemeler gibi yıllarca sürüncemede kalmaz :s

tekrar sana teşekkür ederim. Senin bu mahkeme engellilerin önündeki engellerden birisini kaldırmaya vesile olacaktır.

Yeni araba alacak olan arkadaşlarda, mutlaka arabalarını alırken bir "kaydı itiraz" şerhi koydursunlar faturalarına. Yani şimdi ödüyorum ama daha sonra buna itiraz edecem anlamına gelir bu şerh ve ileride mahkemede daha bir kolaylık sağlayacaktır. Bu şerhi belirten bir dilekçeyi iki suret hazırlayıp vergi dairesine sununuz ve faturayada yazdırınız.

..........VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

.......... Tarihinde .........firmasından almış olduğum ............marka özel tertibatlı engelli aracı için .........tarih ve ........nolu fatura ile ödemiş olduğum ..........TL KDV'yi Adana Bölge İdare Mahkemesinin ..........nolu kararı gereği itiraz kaydı ile ödüyorum. Bilgilerinize arz ederim......./......./2011

Ad-Soyad ADres

kuyucaklı;

Yaa iadeli taahhütlü göndersem nasıl olacak bilmiyorum. Kurum müdürü burada bir şablon var onun doldurulması gerekiyor felan demiş.. Ne yapmalıyım?

vuralh;

Olur mu ne demek varsa bir hak bütün kardeşlerimiz arkadaşlarımız dostlarımız faydalansın yalnız karar benim değil adanada bir arkadaşımızın açtığı bir dava sonucu mersinde H sınıfı ehliyet sadece bir sürücü kursu veriyor benimde sahipleri ile aram iyi bütün h sınıfı sürücü belgesi alanlara bu kararı vermişler sağolsunlar vesile olan herkesden Allah razı olsun dua bizlere yeter umarım güzellikler çoğalır bizler artık mahkeme kararı aramak yerine düzeltilen yasalar dahilinde bütün haklarımıza kavuşuruz ve rahat bir yaşam sağlarız dünya malı dünyada kalır gerisi hikaye saygılar....

fullmoongokturk;

Fatura kesim tarihinden itibaren 30 gun içinde mahkemeye müracaat etmelisin. o yuzden vergi idaredeki işinizi cabuk tutmalısınız.

Bio vesile olan herkese tesekkurler ederim.

vuralh;

Vuralh;
Öncelikle teşekkür ederim. İşte ben konyaya pazarteside giderim o sorun değil ama benim fatura tarihi 13 Mayıs idi. Kafama takılan şu: Maliyeden hemen red cevabını alır mıyım?
Birde Vergi mahkemesinde duruşma oluyor mu ? Olmuyorda sadece sonucunu mu bildiriyorlar bize?
Bir Sorum daha olacak...
Konya maliyeden red cevabı aldıktan sonra benim ikamet afyon olduğu için vergi mahkemesine Afyondan da başvuru yapabilir miyim ?

merhaba arkadaşlar ben 2006 yılında ötv indirimli araba aldım.tabı kdv'ye yapacak bırseyımız yok suan:) fakat yenı bır araç almayı dusunuyorum ınsallah dıger arkadaşlardan olumlu haber gelırde cok daha uyguna alabılırız.yanlız diyelimki vergi mahkemesi bizim lehimize karar verdi bu davanın temyize gitme durumu söz konusumu yok vergi mahkemesi kararı verdikten sonra direk kdv iademizi alabiliyormuyuz?

vergi mahkemelerinin verdiği kararın temyiz yeri bölge idare mahkemeleridir. vergi dairesi, vergi mahkemesinin verdiği karara karşı mutlaka temyize gitmek zorun da bu vergi dairesi için yasal zorunluluktur. gitmeseler bu sefer kendileri suçlu durumuna düşer bu nedenle kamu kurumları kaybettiği her dava için mutlaka temyize gitmek zorundadır. temyize gitmesi olayın süresini biraz uzatacaktır. vergi mahkemesinde 45-60 gün kadar bölge idare mahkemesinde de temyiz için bir o kadar da bekler toplam da 90 ila 120 günlük bir süre sürümcemede kalacaktır.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt