Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler emlak vergisinden nasıl muaf olurlar?

cemankara

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
en az %40 engelli raporu olanlar emlak vergisi ödüyor mu?

eğer ev sizin üzerinize ise 200 meyre kareye kadar ödemiyor bildiğim

@cemankara

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre:

Madde -8:

(Değişik ikinci fıkra: 30/7/2003-4962/15 md.) Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.1319.pdf

[FONT=sans-serif]eğer ev sizin üzerinizdeyse 200 metre kareden az ise emlak vergisi ödenmiyor. belediyeye gidip tapu fotokopisi kimlik fotokopisi ve engelli raporunuzla başvurabilirsin. bu ara e-devlet üzerinden de tapu bilgileri sorgulama üzerinden dökümünü de istiyorlar. [/FONT]

merhaba birşey sorucaktım konuyla ilgili bizim bir evimiz var 87 mk benim eşim %42 engelli ve geçen yıl başvurduk belediyeye ve emlak vergisinden muaf olduk gelelim bu seneye eşim seçimlerde oy kullanabilmek için nufusunu memlekete aldırdı ama her yılda raporu ibraz etmek gerekiyormuş belediyeye dün belediyeye tekrar rapor ibraz edip vergimizden muaf olmak için başvurduğumuzda nufusunuz burada görünmediği için kabul edemiyoruz demiş kaıthane belediyesi ama ücret öderse kabul ediyorlar ne yaptıysa kabul ettirememiş ne saçma illa içinde oturma zorunluluğu olmadığını biliyoruzda illa aynı şehirse nufusun olması şartını duymadım bilgisi olan varmı

kartanem2

Uygulama kesinlikle hatalı. Dilekçe ile başvuru yapın, evrak sayı numarası alın ve dilekçenizde şu kanuna atıfta bulunu

nasıl olacak aydınlatırsanız sevinirim dilekçe nasıl yazılacak nereye verilecek evrak sayı nosu nedir nereden alınır bide o kanun yazısını indirip kaıdamı çıkaracağızkusura bakmayın pek anlamadığımız konular

@kartanem2
Yapılan düzenlemeye göre, Türkiye sınırları içinde; brüt yüzölçümü 200 m[SUP][SIZE=2]2[/SIZE][/SUP] yi geçmeyen tek meskeni olan, tek meskende hisseye veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan özürlüler bu meskenleri için Bakanlar Kurulunca 2006 yılına ait belirlenen indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmak suretiyle emlak vergisi ödemeyecekler. Özürlülerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmeleri için bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili belediyelere belgelendirmeleri gerekmektedir.

Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyen özürlüler, "www.gelirler.gov.tr" adresinde örneği bulunan bir dilekçe ve "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu"nu düzenlenerek konutun bulunduğu yer belediye başkanlığına verecektir. Özür durumunu belgeleyen tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporunun aslı da dilekçeye eklenecektir.İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamakta. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturan özürlü de diğer şartları taşımak kaydıyla emlak vergisi ödemeyecek.
Özürlüler Emlak Vergisi Ödemiyor! - Alomaliye.com
Burayı Bir İnceleyin

Son düzenleme:
@kartanem2

Aşağıdaki dilekçenin noktalı yerlerini kendinize uydurarak yazın, 2 nüsha halinde düzenleyin, belediyenin evrak kayıt/muhaberat servisine verin. Dilekçelerden bir nüshası size, biri de onlarda kalacak. Sizde kalacak nüshanın üstüne evrak sayı numarası yazdırınız.

..................... Belediye Başkanlığı'na

..... sayı ve .... tarih ile ............. hastanesinden alınan rapora göre % ..... engelli durumdayım.

[FONT=sans-serif]Bilindiği üzere 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 8. maddesi mucibince "[/FONT][FONT=sans-serif]Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olan engellilerin emlak vergileri sıfıra indirilmektedir.

[/FONT]
Bu kapsamda .................. Mahallesi .................... Cadde/Sokak No:... D:.... adresinde, ...... ada, .....parsel numarasında adıma tapu tescili olan gayri mülkün emlak vergisinden istisna edilmesi hususlarını saygılarımla arz ederim.

İsim-Soyisim
İmza
TCKN
Adres

Ek-1: ..... sayı ve .... tarih ile ............. hastanesinden alınan rapor
Ek-2: Tapu fotokopisi

çok teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için ALLAH razı olsun

pardon bişey sorabilirmiyim?
yeni araç almayı düşünüyorum. araç benim üzerime olursa yine emlak vergisinden muaf olabiliyormuyum acaba? yardımcı olabilecek birisi var mı?

sajo___

engelin %40 ve uzeri ise senin maasinin/malinin bir onemi yok. muafiyet devam eder.

Emlak muafiyeti için başvuru yaptım raporum 1 yıllık diye reddedildi.Süresiz rapor almanız halinde muaf olursunuz dediler.Bilginize.

Arkadaşlar merhaba,

2016 yılında ev almıştım belediyeye ayrıca ev aldım benden vergi alın diye müracaat edileceğini bilmiyordum. 2018 yılında başvurumuzu yaptık. Engelli olarak üzerime 1 adet olduğundan muaf için dilekçe ve istedikleri evrakları yolladım. Dilekçe itibariyle muafiyet sağlayabiliyoruz. 2016 ve 2017 yılı borçlarını talep etmekteler. İşlemler doğru mudur geriye dönük muafiyet sağlayamıyoruz sanırım. Bilgisi olan var mı?

halil385
Belediyeler engellilerden geriye dönük emlak vergisi istemeyi bırakın, eğer varsa ödenmiş olanları bile iade etmekle yükümlüdür.
Aşağıda Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir özelgesini veriyorum.
Bu özelgeyi ilgili memura gösterebilirsiniz.

T.C

MALİYE BANALIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı: 82673428-175.01.01.03[6654-974]-52964

EMLAK VERGİSİ İADESİ

İlgide kayıtlı başvuru formunda annenizin dul yetim aylığı aldığı belirtilerek şimdiye kadar ödediğiniz Emlak Vergisi’nin iade edilip edilemeyeceği hususunda başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 5378 sayılı Kanunla değişik 8. Maddesinin ikinci fıkrasında, “ Bakanlar kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin, dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak 1998-2006 yıllarında çıkarılan muhtelif Bakanlar Kurulu Kararları ile kendisi bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin ve şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde söz konusu meskene ait bina vergisi oranı sıfır olarak belirlenmiştir.

Söz konusu şartları taşıyanların indirimli bina vergisi oranından(sıfır) faydalanmak için 31/12/2003 tarih ve 25333 (3) mükerrer sayılı ve 12.05.2005 tarihli ve 25813 sayılı Resmi Gazete’lerde yayımlanan 38 ve 44 seri no’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğlerin ekinde yer alan formlardan durumlarına uygun olanı doldurarak ilgili belediyeye vermeleri gerekmektedir. Öte yandan, söz konusu formun ilgili belediyeye zamanında verilmemesi halinde geçmiş yıllarla ilgili olarak indirimli bina vergisi oranından faydalanılamayacağı konusunda bir düzenleme bulunmamaktadır.

Ayrıca diğer şartları taşımaları kaydıyla hiçbir geliri olmayan ev hanımlarının indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulaması şartlarını geçmiş yıllar itibariyle sağlamaları halinde geriye dönük indirimli oran uygulamasından yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda düzeltme zamanaşımı süresi içinde ödemiş olduğunuz emlak vergilerinin iadesi mümkün olacaktır.

Ufukalp teşekkürler gösterdiğin yol için,

Ben buradan yola çıkarak bir dilekçe ile şansımı deneyeyim. Çok büyük bir meblağ değil ama hakkımızı aramamız lazım en azından örnek olur.

ustume ev alıcam vergıden muaf nasl olucak

babam evı ustume yapıcak ama ben engellıyım %45 su elektrık dogalgaz faturaları degısırmı benım ustume almak gerekırmı bide ev vergısı varmıs onu nasıl muaf olucam nereye yada hangı evraklar gereklı solersınız sevınırım tsk ederım

benkım

Emlak verigisi indirimi için bağlı olduğunuz belediyeye gitmeniz gerek. Raporunuzda yanınızda olsun. Benim eşim gidip yapmıştı.

Arkadaşlar evim benim üzerime ve emlak vergisi muafiyetim var.sorum şu kendimize dogal bir yaşam için bir yer alıp oraya ev yapmak istiyoruz,bu durumda yeni yapacağımız evi eşimin üzerine alsak vergi muafiyetim 1. Ev için geçerlimi??

Mi A3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu yılbaşında engelli değildim. Haliyle yıl başında emlak vergileri tahakuk ettiriliyor. Ama şimdi raporum var.Belediyeye başvurdum,dilekçe verdim ancak tahakuk ettirilen vergiyi ödemek zorundasın dediler. Miktar yüksek değil ama yine de ödemek zorundamıyım. Sonuçta yüzde kırk üzeri engelliyiz ve bundan sonra benden bu vergiyi alamayıcaklar

Memur olarak görev yapan engellinin, müracaatı halinde, emlak vergisinden muafiyet sağlanır mı mu?

Kayin pederin evinde

Ufuk bey slm

Tek tapu 3 katli kayin pederin evinde oturmaya başladım. Kira odemiyecegiz.ancak ev vergisi aliniyor.evler kayin pederin Üzerine oldugundan vergi sifirlamasindan nasil faydalanabiliriz acaba ? Hiçbiryerde bu tür bir bilgiye ulasamadik...

@Heg
her katta ayrı ayrı bağımsız bölümler varsa o zaman emlak vergisi muafiyeti verilmez. ikinci olarak da kayınpederinizin adına olan ev için kira vermeseniz dahi emlak vergisine tabidir.

Ev engellinin üstüne değilse emlak vergisi indirimi alamıyor yani öyle mi?

greenpossible

evet, ev mutlaka engelli adına olmalı ve o engellinin adına kayıtlı başka bir gayri menkul olmamalı

hozgul

Bilgi için teşekkürler, Peki elektrik, doğalgaz gibi fatura indirimleri nasıl bu konuda bilginiz var mıdır?
Engellinin üzerine mi olmalı faturalar yine, kiracı olup üzerine almamış olanlar yararlanamıyor mu?

Benimde bu konuda bir sorum olacak tokiden kurayla konut aldım evin tapusu borcu bitene kadar verilmeyecek sadece sözleşme var bu evlerdede vergi istisnası varmı?

kartanem2 boşa zaman kaybetmemen adına bir not. eşinin üzerine başka bir ev. köyde vs. varsa vergiden muaf olamazsınız.

greenpossible
Su faturası sizin adınıza ise, evet indirim alabilirsiniz. Ancak elektrik ve doğalgazda bir indirim yok. Eğer 2022 aylığı alıyorsanız o zaman elektrik faturası desteği alabilirsiniz. Bunun için lütfen şurayı okuyunuz.

Üst Alt