Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

tanerbudak

Aktif Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
2
Y-ÜFE belli oldu. YDO %36,20 oldu. 2022 de limit 450.600 TL olacak şimdilik. CB yetkisini kullanır %50 arttırırsa da limit 675.900 TL olur. hayırlısı olsun.

Arkadaşlar 2022 ÖTV siz araç alımı limiti bilindiği üzere 450 bin TL civarı olarak belirlendi malum bu limit isteklerimiz karşılamıyor geçen sene bu zamanlar alabilinen araçları bu limitle bu yıl alamıyoruz buna istinaden bizlerin CİMER'e E Devlet üzerinden talepte bulunmamız gerekiyor YouTube de Oturan Adam isimli arkadaşımız güzel bir Kampanya başlatmış bizlerde destek verirsek sesimizi duyurabileceğimize inanıyorum CİMER 'e girerek hazırlanmış bulunan metni kopyala yapıştır yapmamız yeterli olacaktır ilk gün Hazine ve Maliye Bakanlığına gönderiliyor günde bir istekte bulunulduğu için ertesi gün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Başvuruyoruz CİMER Metni aşağıdaki gibidir ne kadar çok yakınımız destek verirse birlikten kuvvet doğar diye düşünüyorum ben 6 kişi olarak başvurumu Her iki Bakanlığa yaptım İnşallah Hayırlı olur.

" İLGİLİ MAKAMA;
Resmi Gazete'de 29 Aralık 2020 tarihinde yayınlanan, 31349 (Mükerrer) sayılı "ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 8)" uyarınca, engellilerin araç alımları, her türlü vergiler dahil en fazla 330.800 (Üçyüzotuzbinsekizyüz) TL tutarındaki araçlar ile sınırlandırılmıştır
Ancak YDO (Yeniden Değerleme Oranı) miktarınca her yıl artırılan bu sınır karşısında, ilgili mevzuatın asıl işaret ettiği eşya olan engellinin kullanımına yönelik araçların fiyatları fahiş miktarda artmıştır. YDO (Yeniden Değerleme Oranı) tek başına araç fiyatları baz alınarak hazırlanmadığı ve araç fiyatları açıklanan resmi YDO rakamından çok daha fazla arttığı için, yasada korunması amaçlanan sınır korunamamıştır.
Önümüzdeki günlerde belirlenecek yeni sınır, ilgili mevzuatta belirtilen "Cumhurbaşkanı, bu şekilde tespit edilen tutarı %50 'sine kadar artırmaya yetkilidir." ibaresi uyarınca 2022 yılının tamamında uygulanmak üzere; 2021 yılı sınırı olan 330.800 TL üzerinden %50 artırılarak güncel olarak 496.200 TL olarak uygulansa dahi; yine ilgili tebliğin yayınlandığı tarihte verilen sınırlanmış hakkı korumaya yetmemektedir. İlgili tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana araç fiyatları fahiş bir oranda artmış ve limit YDO uyarınca baştan beri olan değişim ile sınırlı kalmıştır. Henüz 2022 araç fiyatları oluşmadan 2021 Haziran itibariyle ÖTV muafiyetli araç alımı vahim hale gelmiştir. 2022 sınırının uygulanacağı dönemde, sınırda yapılan artış ile gerçek ortalama fiyat artışı arasındaki farkın, çok daha artacağı açıktır.
Bu yazıya konu olan talebimiz, ilgili tarihte piyasa koşulları dikkate alınarak sınırlandırılmış olan, vergi indirimi ile alınabilecek sınırlandırılmış araç alabilme hakkının korunmasından ibarettir.
Oluşan bu mağduriyetin giderilmesi ile engelliler lüks ve prestij kaygısı ile üretilmiş E(Luxury), F(Upper Luxury) sınıfındaki araçlara vergi indirimi ile ulaşmak amacında değildir. Aksine oluşan şartlar, ulaşım ve güvenlik ihtiyaçları öncelikli üretilmiş olan C(Compact) ve D(Medium) sınıfındaki araçlara dahi, engellileri vergi indirimi ile ulaşamaz hale getirmiştir. Bu konuda oluşan mağduriyetin günümüz piyasa koşulları dikkate alınarak düzeltilmesini ve gerekirse ÖTV muafiyet limitinin kaldırılmasını talep ediyoruz.
Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim."

kesinleşti. Yeniden değerlene oranı %36 oldu

herhangi bir düzenleme olmaması durumunda limit 2022 için kesin olarak 450.600 TL olarak kesinleşti. lütfen CİMER den herkes farklı farklı hesaplardan ilk yorumdaki metni başvuru yapsın.

450 bin lik sınıra nekadar para bulmalıyız biri onuda yazsın

[FONT=Arial]Yasal mebla 250.333,33 TL çıkıyor

Bayiler bunun üstünde isteyecektir.

Vermemeye çalışın arkadaşlar çok ciddi paralar bakın çok değil 2020 de 205 bine Pegeout Full 2008 GT alınıyordu...

2020 Mercedes a200 ve B 180 full paketler alınıyordu 250 bine heey gidi heey[/FONT]

marto1 kardeşim adam zaten ucuza alıyorum diyor 250K değil gör bak 310-320 k fiyatlar çıkacak. sen cümbüşü 2022 ocak-şubat-mart aylarında göreceksin. adam zaten engelli değil suistimal peşinde. o yüzden onun için önemli olan almak. yoksa fazla ödemiş umurunda mı.

Şuan ki durumda bile istismar var ken 300 binin üzerinde paralar dönüyor...

Ben daha ileri söyleyeyim 350-375 verenler olacak 2022 sonunda 400 leri görülür...

Suistimal eden şahıslar engelliye yük oluyor adımızı kullanarak durumu kullanıyor Allah aşkına kaç engelli 250-300 bin tl verebilecek durumda zaten çoğu engelli asgari ücret alıyor...

Bu araç kıtlığında Aslan demiyorum dinazorun ağzından ekmek almak gibi bir şey olacak engelli için....

ben yolladım hazırlayana teşekkür ederim

araba almanda sorun yok yükseltebilirsen iyi olur öncekş raporun geçersiz oldu artık yeni rapor eskisini geçersiz kılar

sera

kar zarara bakıp araba mı emeklilik mi diye düşünmek lazımdı...sizin için kötü olmuş

Ben her zaman ki kamu spotunu yazayım.
Yeni aracınızı garantilemeden, sakın eski araçlarınız satmayın.
Çünkü dünya genelinde büyük bir tedarik sorunu var.
Sonra aylarca araçsız kalır, üzerine arabanızı zararına satmış olursunuz.

Araç Vergisiz Fiyatı (TL) Ötv İndirim Oranı
50.000-200.000 100%
200.001-250.000 90%
250.001-300.000 80%
300.001-350.000 70%
350.001-400.000 60%
400.001-500.000 50%
500.001-600.000 40%
600.001-700.000 30%

böyle bir uygulamaya nasıl bakarsınız arkadaşlar. bir öneri olarak soruyorum sadece. böyle bir uygulama veya çalışma yok. benim fikrim sadece ne dersiniz. ucuz araçta %100 ötv muafiyeti, pahalı araçta da ötv yi devlet ve engelli paylaşsın. matraha göre ötv muafiyeti sistemi yani.matrahlar da her yıl Yeniden Değerleme Oranında artsa mesela. tutarlar ve oranlar değişebilir tabi ki.

Son düzenleme:
Ben kesinlikle uygun bulmuyorum, bugun için kulaga hoş gelebilir fakat yarın bu limitler ile yine araç alınamayacak ve her sene daha fazla vergi odeyerek araç sahibi olabilecegiz. Sonunda bir bakmışız otv muafiyeti diye birşey kalmamış.

matrahlar her yıl güncellenecek elbet. böyle kalmayacak.

Ben de her zaman kademeli muafiyetin hakkaniyetli olduğunu düşündüm, şu anki muafiyet limiti %100 muaf olduğu ve her yıl güncellendiği sürece en doğru uygulama bu olur. Şikayet edilen bazı usulsüzlüklerin önüne geçer, alt limiti az aşan araba almak için takla atmak zorunda kalmayız. %100 muafiyet dilimi ÖTV hariç KDV dahil 2022 limiti olan 250 bin tl olursa daha iyi olur, bir de muafiyet oranı yerine tahakkuk edecek ÖTV gibi bir liste yapılırsa daha usule uygun olur, ama tabii sizinki konuyu anlatmak olduğu için mantıken uygun.

Taner bey bu saatten sonra 750 bin olsa da çok şey fark etmez, Nisan da 180 bin e sattığım aracın 2.el muadilleri şuan 240 bin den başlıyor, ben dolar aldım 200 bin tl ediyor, alım gücümüz çok düştü + Tiguan Life istiyordum 430 bin di 2-3 ay önce 510 bin tl bandında şuan o da bulabilirsen. Matrah atıyorum 650 olsa bile 285 bin e gelir ki yılbaşına kadar 550 olur bana 300 bin e gelir. Çok soğudum bu işten Scala alıp geçicem herhalde :(

tanerbudak Taner Bey bu liste nerden türedi bilmiyorum ama biz şuanda limitin her engellinin ihtiyacına uygun araca kolaylıkla erişebileceği bir düzeye gelmesini hatta limitin kalkması yönünde birlik olup baskı yapmamız gerektiğini konuşmamız gerekirken bu liste hiç mi hiç olmamış. Yani biraz engelliler yemleniyor gibi hissettim, bu kademeli ötv ye ne tepki verecekler acaba diye ?
Ayrıca ilk sayfadaki metni cimere ailecek gönderdik, inanıyorum ki bir şeyler değişecek. Sadece biz hakkımızı arayalım kendi kendimize yeni limitler türetmeyelim. Önümüz seçim ve erken seçim konuşuluyor. Belki mart ayında bile seçime gidebiliriz, bu durumda önümüzdeki 1-2 ay asgari ücret, vergi indirimleri vs. bunları takip etmeliyiz. 3 Aralıkta bakalım ne olacak.

Ahmett1 ahmet bey limitin kalkması ve istediğimiz araçlara ulaşabilmemiz konusunda inanın benim kadar istekli kimse yoktur. ancak bürokratların özellikle hazine ve maliye bakanının bu konuya nasıl baktığını ve ne düşündüğünü bir bilseniz benim yaptığım tabloya şükreder duruma gelirsiniz. cimer e başvuru yapıyoruz limit kalksın diye ancak bu limit maalesef kalkmayacak. biz fazlasını isteyelim her zaman diyerek limit kalksın diye talepte bulunalım dedik. yoksa limit hep olacak. önemli olan limit üstü araçların da alınabilmesinin önünü açmak sadece. engelli D segment araca neden binmesin. parası varsa vergi farkını ödesin alsın diye uğraşıyorum sadece. yoksa gönül ister ki limit kalksın ancak bu mümkün değil. ötv oranlarının bile güncelleneceği 50-70-90 gibi oranlar geleceği konuşuluyor. limit artışının da pek bir anlamı kalmaz ötv oranı artar ise. ben sadece bir çıkış yolu bulmaya çalışıyorum. yoksa bu yazdığım sadece bir öneri. böyle bir çalışma ya da öneri yok zaten.

tanerbudak

Ben olumlu yaklaşmıyorum. Araç fiyatları her geçen gün artıyorken çoğu engelli muafiyetli ücreti bile ödemekte zorlanıyor. Bu da farklı bir engel koyar önümüze. Hiç gerek yok böyle durumlara. Çoğu ortopedik engelli arkadaşımızın (Tekerlekli sandalyeli) ihtiyacını ancak D sınıfı genişliğinde araçlar karşılayabiliyorken böyle bir düzenlemede D sınıfı sınıra girse dahi bu sefer de maddi durum engel olacak.

Devlet engellinin hangi sorununu kendine dert ediniyor yol arıyor da siz devleti dert ettiniz kendinize !

tanerbudak

Daha önce konuşulan, asgari ücrete endeksli devletin almayacağı tutarın belli olduğu sistem en mantıklı ve en kapsayıcı olandı.
Gelir durumuna göre her engelli faydalanabilirdi. Her sene asgari ücret oranında güncelleneceği için alım gücü aynı seviyelerde kalırdı.
Artık tek ve uzun süre kullanılacak tartışmaya kapalı bir yönetmelik getirilmeli. Nasıl bir şey olacağına da biz engelliler tartışarak karar vermeliyiz. Yukarıdan inme olmamalı.

ilgili metni bende cimere gönderdim umarım sesimiz yetkililer tarafından duyulur bence herkez göndermeli belki yasayı değiştirmek için gerekli gücümüz elimizde yok ama en azından karınca misali safımızın belli olması açısından herkezin destek vermesi gerektiğini düşünüyorum

Araç Vergisiz Fiyatı (TL) Ötv İndirim Oran.

böyle saçma birşey olabilir mi? ne bu nabız yoklama ise beğenmedik . Tekerlikli sandalye hangi araca sığıyor ? vatandaş nasıl parasını verecek ? sağdan soldan borç alıp ödüyor .zengin değil , sadece evinden dışarı çıkmak istiyorsa alsın daha fazla vergi versin demek pozitif ayrımcılık mı oluyor ? ötv olayı AB normlarına uyulsun engelliler daha rahat edebilsin , daha rahat sosyal olsun evlere hapsolmasın diye geldi ....ŞU AN AMACINDAN SAPTIRILIYOR , ARADAN ÇIKAN İKİ ÜÇ ÇÜRÜK ELMA YÜZÜNDEN TÜM SEPET ÇÖPE ATILSIN bu mu istediğiniz? kesinlikle kabul etmiyorum.ama yüce devletimiz AB çoktan kaybettiğini bildiğinden ve ÖTV olayları da artık kötü kullanım ile ayyuka çıktığından ( usulsüzlükler yalan satışlar , akraba için alınmalar , vs vs ) başa da çıkamadıklarından çözüm üreteceğine bunlar konuşulacaksa çok çok yazık .bu ülkede engelli olmak rezalet , insan değiliz gözlerinde.AMPUTE engelliler için süreli rapor verilen bu düzende artık uğraşmaktan bıktım.ben de ocak ayını bekleyenlerdenim.eğer bu şekilde saçma sapan bir şekilde hatta daha beteri gelirse seçim vs hiç düşünmesinler.

Değerli arkadaşlarım;

Bizleri anlayacak, sorunlarımızı çözecek ne bir kurum kaldı ne de bir milletvekili maalesef. Sayıları 8 milyonu geçen engellilerin sorunlarını dinlemek bile istemiyorlar. ÖTV’siz araç limitinin yetersizliği bir kenara dursun, engellilerin yaşaması için gerekli düzenlemelerin haberleri bile bu toplumda ve bu medyada,

Ne katil popstar yarışmacısı kadar,
Ne Hülya Avşar'ın yırtmacı kadar,
Ne taşfırın erkeğinin bıyıkları kadar,
Ne de,
Kim kimi becerdi haberleri kadar yer almadı.

Sadece her sene 3 Aralık’ta hatırlanan acınacak halde bakılan bir topluluk haline dönüştük. Engelli milletvekilleri bile hiçbirşey yapamadılar ya da yaptırtmadılar.

Daha önce de dediğim gibi düşünürseniz soruna çözüm bulursunuz. Ne vergi kaybı olur ne de madur bırakılan engelli. Bunu defalarca şekil çizerek, hesap kitap yaparak, örnekler vererek anlattık, söyledik, çırpındık. Kademeli ÖTV'den bahsettik, bunu da alt başlıklara ayırarak isteyen istediği arabayı alsın ancak aldığı fiyat limitine göre aradaki ÖTV farkını ödesin dedik. Bunu bile anlamadı Maliye Bakanlığı. Sonuç ne peki? Hiçbirşey.

Az önce ana muhalefet liderlerine mesajlar gönderdim sorunlarımızı açıklar biçimde. Engelli aylığı kesilmesi, limite uygun araç bulunamaması vs gibi aklınıza gelebilecek şeyleri de buraya eklerseniz dile getirebilirim. Unutmayın arkadaşlar ilk kez bayram ikramiyeleri de bu şekilde ödendi. Muhalefet biz vericez dedi sonra iktidar çıktı biz yaptık dedi. Bu iş başka türlü çözülmez. 3 Aralıkta muhalefet çıkıp bütün engelli vatandaşların haklarını genişleteceğiz dese şu erken seçim hazırlıklarının yapıldığı ortamda iktidar ne yapar size ? Hiç küçümsememek gerek bu yaptığımı belki de limit olayı çözülecek bu şekilde.

Bencede arkadasin dedigi cok mantikli muhalefet çozer bu işi onlar bisey dillendirirlerse biz yaptik demek icin yapiyolar hemen. Kilicdaroglunun bu işe el atmasi lazim bi🤣🤣

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt