Arkadaşlar 2022 ÖTV siz araç alımı limiti bilindiği üzere 450 bin TL civarı olarak belirlendi malum bu limit isteklerimiz karşılamıyor geçen sene bu zamanlar alabilinen araçları bu limitle bu yıl alamıyoruz buna istinaden bizlerin CİMER'e E Devlet üzerinden talepte bulunmamız gerekiyor YouTube de Oturan Adam isimli arkadaşımız güzel bir Kampanya başlatmış bizlerde destek verirsek sesimizi duyurabileceğimize inanıyorum CİMER 'e girerek hazırlanmış bulunan metni kopyala yapıştır yapmamız yeterli olacaktır ilk gün Hazine ve Maliye Bakanlığına gönderiliyor günde bir istekte bulunulduğu için ertesi gün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Başvuruyoruz CİMER Metni aşağıdaki gibidir ne kadar çok yakınımız destek verirse birlikten kuvvet doğar diye düşünüyorum ben 6 kişi olarak başvurumu Her iki Bakanlığa yaptım İnşallah Hayırlı olur.
" İLGİLİ MAKAMA;
Resmi Gazete'de 29 Aralık 2020 tarihinde yayınlanan, 31349 (Mükerrer) sayılı "ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 8)" uyarınca, engellilerin araç alımları, her türlü vergiler dahil en fazla 330.800 (Üçyüzotuzbinsekizyüz) TL tutarındaki araçlar ile sınırlandırılmıştır
Ancak YDO (Yeniden Değerleme Oranı) miktarınca her yıl artırılan bu sınır karşısında, ilgili mevzuatın asıl işaret ettiği eşya olan engellinin kullanımına yönelik araçların fiyatları fahiş miktarda artmıştır. YDO (Yeniden Değerleme Oranı) tek başına araç fiyatları baz alınarak hazırlanmadığı ve araç fiyatları açıklanan resmi YDO rakamından çok daha fazla arttığı için, yasada korunması amaçlanan sınır korunamamıştır.
Önümüzdeki günlerde belirlenecek yeni sınır, ilgili mevzuatta belirtilen "Cumhurbaşkanı, bu şekilde tespit edilen tutarı %50 'sine kadar artırmaya yetkilidir." ibaresi uyarınca 2022 yılının tamamında uygulanmak üzere; 2021 yılı sınırı olan 330.800 TL üzerinden %50 artırılarak güncel olarak 496.200 TL olarak uygulansa dahi; yine ilgili tebliğin yayınlandığı tarihte verilen sınırlanmış hakkı korumaya yetmemektedir. İlgili tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana araç fiyatları fahiş bir oranda artmış ve limit YDO uyarınca baştan beri olan değişim ile sınırlı kalmıştır. Henüz 2022 araç fiyatları oluşmadan 2021 Haziran itibariyle ÖTV muafiyetli araç alımı vahim hale gelmiştir. 2022 sınırının uygulanacağı dönemde, sınırda yapılan artış ile gerçek ortalama fiyat artışı arasındaki farkın, çok daha artacağı açıktır.
Bu yazıya konu olan talebimiz, ilgili tarihte piyasa koşulları dikkate alınarak sınırlandırılmış olan, vergi indirimi ile alınabilecek sınırlandırılmış araç alabilme hakkının korunmasından ibarettir.
Oluşan bu mağduriyetin giderilmesi ile engelliler lüks ve prestij kaygısı ile üretilmiş E(Luxury), F(Upper Luxury) sınıfındaki araçlara vergi indirimi ile ulaşmak amacında değildir. Aksine oluşan şartlar, ulaşım ve güvenlik ihtiyaçları öncelikli üretilmiş olan C(Compact) ve D(Medium) sınıfındaki araçlara dahi, engellileri vergi indirimi ile ulaşamaz hale getirmiştir. Bu konuda oluşan mağduriyetin günümüz piyasa koşulları dikkate alınarak düzeltilmesini ve gerekirse ÖTV muafiyet limitinin kaldırılmasını talep ediyoruz.
Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederim."