Merhaba psikolog adayı,
Engelli insanlar günlük yaşamlarında neler yapar,faaliyetleri nedir?
Bizlerin hayatının her karesinin zorluklarla dolu olduğu gerçeğine "merhaba" diyerek başlarız günümüze.Diğer insanlar gibi bedeni ihtiyaçları gidermek-ki bu başlı başına bir problemdir çoğumuz için-sonrası kahvaltı ve zorluklarla dolu dış dünya.Tabi bu benim gibi çalışan engelli insanlar için geçerli.Evde vakit geçiren kardeşlerimde düşüncelerini yazacaktır.
İşe gidip gelmek hepimiz için zordur.Kimimiz kendi imkanlarıyla-engeline göre-kimimiz ailesinden bir bireyin desteğiyle işe gitme gayretindedir.Mimari engellere takılmadan.Kış şartlarıda bu zorlukların üstüne bindimi,ooo yemede yanında yat cinsinden lezzzetli olur.İşe varınca ,asık suratlı bir amiriniz "yine mi geç kaldın " diyerek karşılayabilir veya empatiden yoksun "sağlıklı" mesai arkadaşlarınızın anlayışsızlığı.
İş yeriniz engellilere göre dizayn edilmişse kendinizi şanslılar kulübünün bir ferdi olarak görüp mutlu olabilirsiniz.Tabi çoğumuz bu kulübü göremiyor.İş yerinde ihtiyaçlarınızı gidermeniz vs..
Ve dönüş yolu...
Akşam,varsa eşinizle,çocuklarınızla yemeğinizi yer ve yatarsınız.
Engelli bir birey olarak faal bir yaşamım yok sanırım.Çok fazla gezmiyorum.Daha çok kitap okuma,evde sinema izleme,TV izleme,Pc ve programlarla ilgilenmek,nadiren piknik gibi...
Duygu düşünceleri nelerdir ?
Bu çok genel bir soru,her birey gibi bizlerinde duygu dünyamız farklılıklar arz ediyor.Lakin toplumun engelliye bakışı sizlerin duygu dünyasını nasıl etkiliyor? dersen.
Maalesef,bu konuda bir çoğumuz negatifizdir.Çünkü;gerek insanların hayatın her karesinde önyargılı olması,engeller konusunda duyarsız olması bizleri üzen ve olumsuz düşünmemizi sağlayan nedenler arasındadır.Kamu kurumlarının bize çıkarttığı prosedürler ,mimari engeller ise işin başka boyutu.
İnsanlarla iletişimleri nasıldır ?
Oldukça geniş bir çevrem vardır.İletişim çok da engelle alakalı değildir.Sağlıklı olup,iletişimsiz olanlar gibi engelli olup,iletişimsiz olanlarda çoktur.
Olaylara bakış açıları nedir ?
Pozitif bir felsefeye sahibim.İnsanları seviyorum,hayatı seviyorum