Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin günlük yaşamları nasıldır?

psikolog

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Evet çok değerli engelliler.biz sakinleri:))biraz zamanınızı alıcam tamamen kendi merakımdan kendi ilgimden kaynaklı bilgi almak istiyorum.Ben engelli insanlar günlük yaşamlarında ne yapar faaliyetleri nedir duygu düşünceleri nelerdir evde yaşadıkları zorluklar nelerdir insanlarla iletişimleri nasıldır olaylara bakış açıları nedir kısacası tüüüüm sakıncası olmayan konular hakkında bilgi almak istiyorum:))? eğer kısacık ayırabilcek vaktiniz varsa memnun olurum şimdiden teşekkürler.
Saygılar..

engellinin sosyal durumu ,ekonomik gücü ,rahatsızlığının türü ile o kadar çok günlük yaşam biçimi var ki ,ancak her bir engelli birey arkadaşların günlüklerini anlatmakla ancak yorum yapabilirsin .bir de zihinsel engelli bireyler var ki ,nasıl anlatılır bilemiyorum .ama engelli yaşamı hiç de güllük gülistanlık değil orada hemfikir olalım .

engellide hangi tür engelli mesala yürüme engelli biri ben kendimden bahsediyim sabah yatar akşam kalkar bilgisayar başında vakit geçirmeye çalışırım hergün rutin şeyler pek bi değişiklik olmaz ayda yılda bir sokağa çıkarım o da yaz ayları olur malum şimdi kar soğuk dışarısı pek uygun değil bana;) diğer engel türleri görme engellileri kestiremiyorum ama bedeni sağlıklı olanların mutlaka sosyal bi yaşantısı vardır ama nelerdir o kadarını bilemem:)

Haklısınız aslndaa:))bir çok çeşidi var bunun o kadar geniş düşünmedim açıkcası ama herkes kişisel olarak engelinden vee yaşadıklarından bahsedebilir bence.

engelli insanlar derken öyle bir demişsin ki sanki biz uzaylıyız siz engelsiz insanlar günlük yaşantısında ne yapıyorsa bizde aynısını yapıyoruz yemek yiyoruz tv izliyoruz geziyoruz eğleniyoruz sizin bunlara bakış açınızla bizim bakışımz arasında hiç bir fark yok ee sonuçta engellide olsak bizde etten kemikten insanlarız kalbimz duygularımz var siz engelliler diyorsunuz ya hani ya bu nasıl bakış açısı arkadaşım uzaydan gelmedik biz yani böyle değişik bir cismimiz ismimizde yok insnız tıpkı senin gibi görme engelli göremez yürüme engelli yürüyemez kimisi duyamaz sadece bunun sıkıntısını yaşar ama hayat herşeye rağmen güzel bizde engel gurubumuza göre yaşadığımz kısıtlı sorunlar dışında sizinle aynı cinsteniz insan cinsinden sevmek sevilmek isteriz saygı duymak saygı göstermek isteriz çalışmak para kazanmak aşık olmak sen ne yapıyorsan aynısı işte niye bize böyle bir gözle bakıyorsun keşke sorunu daha güzel sorabilseydin bak ben sana br engelli olarak yaşadığım en büyük sorunu söyleyim tıpkı senin az evvelde bana hisettirdiğin gibi kendimi anormal hisettiryorsunz bana tek sornum bu bunun dışında herşey harika gidiyor hayatımda...

nasibegül soruyu nasıl sormasını bekliyordun merak ediyorum :eek: psikoloğ adayı nicki belki psikoloğ olcak duygu düşüncelerimiz hakkında araştırma yapıyor hoş biyoloğ yada genetikçi falan olsa daha güzel olurdu :D

xxxman;

tamam seni araştırsın ozamn anlat bakiim ne dertlerin var:)

nesibe hanım arkadaşın sorduğu soru normal bence bukadar serte gerek yoktu bence bende engelliyim mesela omurilik felci benbile merak ederim acaba engelliler hayatını nasıl geçirirler neler yaparlar pisikolojileri nasıl nelerden etkilenir vs vs nesibe relaks heyecan yuk :)

orası dunyamı:) diyerek söze gireyim. herkesinki gibi olması gereken yaşamımız bir çoklarının yaşamından daha zor durumda. yola cıkmak mesele eve gitmek işe gitmek mesele. cocugu buyutmek mesele. destek olanda olmayınca mesele meselem mesele yani. otobuste yerbulmak mesele, işsizsen işe girmek mesele. bekarsan evlenmek mesele. daha sayımmı saymakta mesele:)

nasibegül;

İşte sorun tamda burda başlıyo:))''engelli insanlar derken öyle bir demişsin ki sanki biz uzaylıyız ''ben öyle bir demedim gayet normal şekilde sordum uzaylı ya da anormal olmanız söz konusu bile değil:)ama bazı kelimeleriniz düşüncelerinizin yansıması bence uzaylı ya da anormal olduğunuzu düşünmenız dışında teşekkürler cevabınız için..

teşekkürler mesele mesele mesele diyosunuz..

kaderimsee çekerim..;
yanlış düşüncee:)) sadece neler yaptığınızı ne düşündüğünüzü merak ediyorum ??? niye sitem ederek beni suçlar gibi konusyosunuz?

Bence gayet kibar sormuş arkadaşımız.. Biz de cümlelerimize başlarken;engelli,özürlü vs. demiyor muyuz ki ?

Neler yapıyoruz... Şahsen ben.. Normal hayatıma devam edebilmek için her şeyi yapmaya çalışıyorum ama tabi ki olmuyor elimden geleni yapıp hayata devam etmeye çalışıyorum. Günlük işlerimde ben sağır olduğum için gerçi dolu bir şeylerim var da diğerleri arada engel normal ev hanımlığımı yapıyorum,sınavlar için uğraşıyorum.Çalışmak istiyorum ama Devlet sağolsun o kadar imkan sunmamış bize yada sunmuşta yüzeysel sanırım neyse..

Hayata bakış açım, gayet seviyorum yaşamayı hatta kendimi şu dizelerle anlatabilirim...

Binlerce nedenim var yaşamaya. Yenmek için her günki umutsuzluğu, silkinmek için üzerimdeki uyuşukluktan koşmak için umudun ayak izinde ve “Merhaba” demek için yeni bir güne.Her sabah güneşi gördüğümüzde gülümseyebiliyoruz. Ardından başlıyoruz yaşam duvarımızı örmeye. Hammaddesi sevgi olan harcımızın içine biraz umut, birazda gözyaşı katıyoruz. İyice karıştırıyoruz zaman havuzunda. Ustası olabiliyorsak duvarımızın, kazanıyoruz. Başkasına bırakmışsak boyun eğiyor, razı oluyoruz.Gülümseyebiliyorsak her şeye, ne mutlu bize. Her türlü olumsuzluğu süngerle çekip atabiliyorsak yaşamımızdan, yaşlısıyla, çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle “İnsan” olduğu için,ne mutlu...Elinde baston, yerleri yoklayarak yürümeye çalışan siyah gözlüklü, gözleri görmese de kalpleri gören insanların koluna girip karşıdan karşıya geçebiliyorsak eğer, “yaşıyor” ve “yaşatıyoruz” demektir. Dostlarımızla ortak bir paydada çözebiliyorsak yaşamla ilgili problemlerimizi, kırabiliyorsak karamsarlık çemberini ve ıslanabiliyorsak sevgi yağmurlarında birlikte çözüm olabiliyoruz demektir en karmaşık sorunlara.

Devamı da var ama bu kadarı yeter :) Çok hoş bir yazı sanırım bakış açımı da gayet güzel anlatıyor :)

sevgili psikolog adayı, bu sitenin genelinde özellikle de "yaşama dair, anı, düşünce, duygularımız" bölümünde aradığınız cevaplar sözkonusu. İyi bir psikolog aynı zamanda iyi bir araştırmacıdır:)

sorunuza gelirsem bizde herkes gibi yaşıyoruz aslında, sabah kalkmadan tee gece yatıncaya kadar...Tek farkımız gerek sosyal, gerek özel yaşamda karşılaştığımız kişilerin engeli normal bir olgu olarak kabul edememesinden dolayı, -engelle yaşamaktaki zorluktan ziyade- karşılaştığımız kişilerin bakış açılarını değiştirebilmek için çoğu kez efor sarfediyor olmamız...

Tek amacımız engellenmemek, yoksa evelallah üstesinden gelemeyeceğimiz hiç bir şey yok...

engelli engelsiz ayrımını kaldırın artık ya bu sadece bizim ülkemiz de yapılıyor tamam biz engelliler engellerimizden dolayı sağlam insanlara göre daha kısıtlı hareket ederiz ama onlardan bir farkımız yok bunun dışında sağlam insanlar engellilere bakış açısını değiştirmediği sürece bu konu uzar engelliler ve sağlam insanlar dayanışma içinde olur onların dünyalarına girmeye çalışırlarsa onlarla ilgili soruların cevaplarını mutlaka bulacaklardır

Psikolog adayı arkadaşım her psikolog engellilerle ilgili sizin gibi düşüncelere mi sahip merak ettim. Size verilen eğitimlerde dahi engelli insanların da normal insanlar gibi olduğu öğretilmiyor mu acaba :D Eğer öyleyse biz yanmışız. Biz toplumu farklı olmadığımıza, bazı sağlık problemlerimiz haricinde diğer insanlarla aynı olduğumuza ikna etmeye çalışırken; insan psikolojisi eğitimi almış birinin bizi ötekileştirmesi !! oldukça düşündürücü.. Nitekim -siz daha iyi bilirsiniz, uzman sizsiniz- konuyu açarken kullandığınız kelimelerden ve ifade tarzınızdan engellileri zihninizde ötekileştirdiğiniz o kadar belli ki ...

Merhaba psikolog adayı,

Engelli insanlar günlük yaşamlarında neler yapar,faaliyetleri nedir?

Bizlerin hayatının her karesinin zorluklarla dolu olduğu gerçeğine "merhaba" diyerek başlarız günümüze.Diğer insanlar gibi bedeni ihtiyaçları gidermek-ki bu başlı başına bir problemdir çoğumuz için-sonrası kahvaltı ve zorluklarla dolu dış dünya.Tabi bu benim gibi çalışan engelli insanlar için geçerli.Evde vakit geçiren kardeşlerimde düşüncelerini yazacaktır.
İşe gidip gelmek hepimiz için zordur.Kimimiz kendi imkanlarıyla-engeline göre-kimimiz ailesinden bir bireyin desteğiyle işe gitme gayretindedir.Mimari engellere takılmadan.Kış şartlarıda bu zorlukların üstüne bindimi,ooo yemede yanında yat cinsinden lezzzetli olur.İşe varınca ,asık suratlı bir amiriniz "yine mi geç kaldın " diyerek karşılayabilir veya empatiden yoksun "sağlıklı" mesai arkadaşlarınızın anlayışsızlığı.
İş yeriniz engellilere göre dizayn edilmişse kendinizi şanslılar kulübünün bir ferdi olarak görüp mutlu olabilirsiniz.Tabi çoğumuz bu kulübü göremiyor.İş yerinde ihtiyaçlarınızı gidermeniz vs..
Ve dönüş yolu...
Akşam,varsa eşinizle,çocuklarınızla yemeğinizi yer ve yatarsınız.

Engelli bir birey olarak faal bir yaşamım yok sanırım.Çok fazla gezmiyorum.Daha çok kitap okuma,evde sinema izleme,TV izleme,Pc ve programlarla ilgilenmek,nadiren piknik gibi...

Duygu düşünceleri nelerdir ?

Bu çok genel bir soru,her birey gibi bizlerinde duygu dünyamız farklılıklar arz ediyor.Lakin toplumun engelliye bakışı sizlerin duygu dünyasını nasıl etkiliyor? dersen.
Maalesef,bu konuda bir çoğumuz negatifizdir.Çünkü;gerek insanların hayatın her karesinde önyargılı olması,engeller konusunda duyarsız olması bizleri üzen ve olumsuz düşünmemizi sağlayan nedenler arasındadır.Kamu kurumlarının bize çıkarttığı prosedürler ,mimari engeller ise işin başka boyutu.

İnsanlarla iletişimleri nasıldır ?
Oldukça geniş bir çevrem vardır.İletişim çok da engelle alakalı değildir.Sağlıklı olup,iletişimsiz olanlar gibi engelli olup,iletişimsiz olanlarda çoktur.

Olaylara bakış açıları nedir ?
Pozitif bir felsefeye sahibim.İnsanları seviyorum,hayatı seviyorum :)

Plumeria;
teşekkürler:))

selda*;
Ben zaten baktım çoook inceledim:)) siteye üye olmadan haftalar öncede sürekli bakıyorum foruma daha özel olarak sormak istediğim için açtım bu konuyu:)
teşekkürler..

sağlam türk;
Tamam engelli engelsiz ayrımını kaldıralmda:) senelerdir bu böyle şimdi hitap ederken asıl anlatmak istediğimi belirtmek için o kelimeyi kullandım neden genelde insanlar engelli yada engelsiz kelimesine takılmış anlamadm.
Teşekkürler..

Çok merak ediyorsanız, çocuklarıma ödev olarak verdiğim konuyu size de ödev olarak vereyim. Bir yılda 12 ay, 52 hafta var değil mi? 52 çeşit de sakatlık çeşidi var. Belki de daha fazla... Bir hafta boyunca gözlerini bağla; kör ol... Bir hafta boyunca tekerlekli sandalye kullan... Bir hafta boyunca pamuk tıka kulaklarına sağır ol... Bir hafta boyunca spastik ol... Bir hafta boyunca zihinsel engelli ol... Bak bakalım, dışarıda neler yapabileceksiniz? İçeride nelerle karşılaşacaksınız? Çok şımarıkça sorulmuş bir soru. Soruyu soran üstüne üstlük psikolog adayı... Hobi olarak mı meslek edineceksiniz bu işi? Biz başka dünyadan geldik ya inceleyin, merak edin bizi... Sizin gezegen neresi?

Mami Junior;

psikolog ordusu gelse seni çözemez;)

akasya;
Aslnda ben zihnimde ötekileştirsem de ötekilestrmesemde belli bir takım gerçekliklerin olduğu yadsınamaz bnce:)ötekileştirmıyorm ama gerçekler var ve sadece öğrenmek anlamak bilgi sahibi olmak istiyorum bu konuda .
teşekkürler..

karakaya;
Çooook teşşekkür ederim tam olarak almak istediğim cevabın örneği,neden sitedeki üyeler beni eleştiriyo anlamıyorm engelli dememe takınlanlar var ötekilştirdiğimi söyleyen benım elmde olan bir şey değil ki genel olarak herkesn konuştuğu gıbı konusmaya çalıstm)

mezopotamyali kederi;
Çok şımarıkca mı sorulmuş:S kusura bakmayın ama öyle bir niyetim yok gerçek olanların üstünden hareket etsek daha iyi bnce polyanaclk mı oynamalıyız?Başka dünyadan geldıgınızı kast etmıyorum sadece burdan ulaşablcegımı dusunduğum ıcın actm bu konuyu .
teşekkürler..

fate;
Teşekkürler..

engelinden utananlara sesleniyorum yok uzaylımıyız yok soru biçim yanlış vs allahın bildiini kulundanmı saklıyosunuz sanki sağlam insanların yaptıklarını dört dörtlük yapıyosunuz kabullennin biiiiizzzz engelliyiz hem söyleyin hanginiz dünyaya sağlıklı insanların baktığı gibi bakıyor hanginiz ben sağlıklı insandan daha iyiyim diyebilir komik olmayın tamam engelliyiz allahın bizlere lutfu kader

Ben kas hastasıyim kendimden bahsedeyim kendim yapabileceğim seyleri kendim yaparım kendim yapamayacaklarim da zaten bellidir bu durumda yardım alırım Tabi kendi ısını kendin göremediğinde ister istemez zorluklar da oluyor...hayatımı bu sekilde devam ettiririm cogu engellinin de böyle olduğunu düşünüyorum bazıları hiç yardım almadan kendi yaşamını sürdürür bazıları da bütün gereksinimlerini yardım alarak halleder bu engel durumuna ve ağırlığına göre değişir diye düşünüyorum. Duygu ve dusuncelrde ise hic fark yok. Bazıları sürekli şikayet ederek isyan ederek yaşamını sürdürür bazilarida bunu tam tersi iste. Sosyal faaliyet olayında arkadas cevresinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sonucda arkadaslarım beni ne kadar iyi anlarsa o kadar mutlu olurum. Tabii aile destegi de fazlasıyla önemli... Bunun disinda normalden hic farki yok etrafda neler oluyorsa bizde ona dahil oluruz Böylece hayat sürer gider iste.

pazartesi: iş/ev
salı: iş/ev
çarşamba: iş/ev
perşembe: iş/ev
cuma:iş/ev
cumartesi+ pazar: uyku, sinema, müze, kurs, seminer, bowling, kafe, dernek toplantısı, dvd, gezi, proje, diş kontrolü, berberde saç traşı vs. vs. vs...

psikolog adayı arkadaşım sende benim gibi psikoloji çok seviyorsun desene :) aslında insanların duygu ve düşüncelerini öğrenmek ve ne hissetdiklerini analiz etmek güzel bir şey, mesela ben neler yaparım, sabah erken kalkıp işe giderim günümün 8 saati işyerinde geçirdikten sonra eğer o gün plan yapmadıysam sinemaya giderim yada evde film izlemeyi çok severim. haftasonları olduğunda hava şayet güzel yada yağışlı ise fotoğraf makinemi kapıp resim çekmeye giderim. bana bir kitap tavsiye eder misin desen Mustafa Ulusoy'un "Giderken Bana Bir şeyler Söyle" kitabını okumanı tavsiye ederim. İnsanları renklere benzetmesi ve örnekleri sana inanılmaz yol göstericene inanıyorum... Engelli konusunda da vücudumuzun bir yerlerinde eksik olabilir ama bu eksiklik var diye kuytu köşelere saklanmamalıyız. Geçen gün liseli bir gazeteci arkadaşla röpartaj yaptım... Konusu engellilerin fotoğraf çekerken yaşadığı zorlukları ele almış... soğuk karlı bir günde normal bir engellinin bu havaları sevmediği bir günde anadolu yakasında avrupa yakasına gitmek için evden çıktım... Arkadaşla röportaj öncesi benden çekindiğini ve hatta somurtkan sıkılgan bir engelliyle röportaj yapacağı için çok tedirgindi demesi yüzümde öyle bir tebessüm etmeme neden oldu ki anlatamam. Söyleyeceği sözleri cımbızla seçerek söylediğini fark ettim, kendisine benimle ilgili sormak istediğin soruları rahat bir şekilde hatta en detaylı şekilde de sorabilirsin demiştim :) inanılmaz bir sohbetti, saat 3 gibi ben resim çekerken yaşamış olduğum zorlukları ölümsüzleştirdi, sonrasında tam 3,5 saat sohbet nasıl geçti ben bile anlamadım. kendisi sormandan ben yaşadığımız sorunları sıkıntıları bir bir dile getirdim. Hatta o gün oradan ayrılmadan önce inanılmaz bir projeye imza atmak için kolları sıvadık... bunu neden anlatma gereğinde bulumduğuma gelirsek, dertler paylaşıldıkça azalır, belki ben o gün evimde oturmayı düşünseydim bu çocuk benimle yapacağı röportajdan kırık not alacaktı, gitmeseydim bu mükemmel insanı tanıma fırsatını yakalayamayacaktım. iyiki de buluşup gştmişim diyorum, benimle ilgili yapmış oldu çalışmadan tam puan aldı. Buda beni inanılmaz mutlu etti... Aslında bir bakıma kendimizle barışık değiliz, karşımızdaki insanlar acaba bunu söylesem bana alınır mı! acaba engeli neden böyle oldu diye kırılır mı! sorularıyla hep karşılaşmışımdır. Aslında kendimizle ne kadar çok alay edersek engelimiz o kadar çok ortadan kalkar ki... hiç birimiz engelli olarak dünyaya gelmek istemezdik, bu bizim seçimizde değil, engellerimizle yaşayarak mutlu olmayı denemeliyiz... Ve son olarak, tek bir pencereden bakmamalı insan farklı pencerelerden bakarsa güneşin güzelliğini görebilir. Psikolog arkadaşım bu düşüncelerim belki sana birazda olsa ışık olmuştur inşala...

ReaL;

Çook teşekkür ederim uzun uzun yazmışsınız zaman ayırıp)Kitap tavsiyenizi dikkate alıcam okumaya çalışıcam.Aslnda bizim düşüncemizde engeli olan bir insanla iletişime geçerken büyük sorun olması çünkü insanlar engelli denmesine bile tepki gösterebiliyor tabi ki ben bu konuda hakszlar demiyorum hoşlanmayabilirler ama böyle isimlendirilmiş benlik bir şey de değil daha samimi daha şeffaf paylaşımlar yapılmak isteniyorsa karşılıklı olmalı tabi ki açıklık netlik en önemli olan noktalar dediğiniz gibi siz rahat olmuşsunuz karşınızda ki insan da ona göre sorular sormuş güzel vakit geçirmiş:))tek bir kelimeye takılırsakkk iletişimin ucundan bile tutamayız benim amacım tekrar söylüyorum kimseyi ''ötekileştirmek'' '' uzaylı sıfatında görmek'' '' aşağılamak'' değil Ee o zaman böyle düşünenlerde beni ötekileştiriyo benım gezegenımn farklı olduğunu düşünüyo beni sağlam diye adlandırıyolar:)
tekrar teşekkürler..

mami; yok yahu "çaresizseniz çare SİZ'siniz", psikologluk işin yok demek istedim:p

sevgili psikolog adayımız, bende şimdi sağlam bir psikolog adayının günlük yaşamını merak ettim, neler yapar, ne düşünür, hayata ve insanlara bakışı nedir, günlük yaşamda karşılaştığı zorluklar neler gibi gibi...

Üst Alt