Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin günlük yaşamları nasıldır?

Sorulardan neden rahatsız oluyorsunuz ki,

Sonucta sizi tanımak isteyen engellilerin yaşamı hakkında bilgi toplamak isteyen bir arkadaşımız. Kendinizi bu kadaar icinize kapatırsanız elbette tepki gösterirsiniz siz hic normal bir vatandaşın ya gunluk hayatta neler yaparsınız sorusuna bu kadar tepki verdigini gördünüz mü göremesiniz cünkü cekinmeden gocunmadan hayatında olanları anlatır ama ne hikmetse burada masumane bir soruya nerdeyse soran insanı dövecek konuma sokuyorunuz vay efendim nedemek nasıl sorarsın bu soruyu senin hadinemi duştu bize soru sormak moduna giriyorsunuz. Bu davranışlarla işte toplumun icine girdigimizde engelliler çekilmez huysuz kendi icine kapanık agrasif olarak tanınıyor bir kaç tane bu tip engeli sözde diger tüm sosyal engelileri toplum icindeki engellileri genellemeye calışıyor. Tam tersi bu tip engelliler istisnai insanlar cok az gorunuyor normal insanların arasındada vardır asosyal insanlar bunlarda onlardan işte asosyal ve gecimsiz agrasif...

selda*;

Sanırım ben çok iyi öğrenemesemde siz öğreniceksiniz benim günlük yaşamımı tamam anlatabilirim
Sabah erkenden uyanıyorum okula gitmek için acele acele kahvaltımı yapıyorum Sonra okula gidiyorum sabah sabah arkadaşlarımla kahve ya da çay içip sohbet ediyorz dersten yarım saat önce sonra ders başlıyo saat 12 1 gibi öğlen aramız oluyo 1 saat yemek yemeye gidiyoruz sohbet muhabbet sonra 5 6 gibi okul bitiyo çıkışta bir şeyler yapmaya ya da avmlere alışverişe gitmıyorsak hep beraber eve geliyorum pc yı acıp bakıyorm biraz sonra ders çalısıyorum flmım varsa izlıyorum yoksa kitap okuyorm ve gün bitmıs oluyo.
Hafta sonu da cumartesi dışarı çıkıyorm pazar günü evde olmayı sevıyorum kıtap okuyorm film ızlıyorm
HAYATA bakışım hayatı yaşamayı seviyorrum yalancı ınsandan nefret ederım ağlayan ınsanı sevmem ..
GÜNLÜK yaşamda da allaha şükür bir sorun ya da problemle karşılaşmıyorum:)
umarım yeterli olmustr..

bir öğrencinin günlük yaşamı daha renkli olabilirdi ;)

şimdi gelelim konumuza, bizim günlük yaşantımız da üç aşağı beş yukarı (yaş kısmında biraz daha yukarı:p) aynı...Okul yerine, iş koyabiliriz, okulda arkadaşlarla muhabbet yerine toplantılar, eğitimler,..vs..

Engelinde çeşitleri var biliyorsunuz, görme, ortopedik, kas hastalıkları, oflular,..vs

Görme ve ortopedik engelliler en çok mimari sorunlardan etkilenirler. Nedir bu sorunlar derseniz, kaldırımların yüksek olması, mekanlarda rampa, asansör olmaması, kaldırımdan yola geçerken rampa olsa da önüne parkedilen araçlar nedeniyle, rampanın işlevini gör(e)memesi, mekanlarda engellilere uygun wclerin olmayışı,olsa bile işlevini görememesi, özellikle görme engelliler için eğitim ekipman/kaynaklarının yetersiz oluşu,toplumun engelliyi yetersiz görmesi, engelli evlenemez, engelli çocuk yapamaz, engelli doğuramaz, engelli ampulü, perdeyi değiştiremez mantığı;)
...gibi gibi örnekler çoğaltılabilir.

mimari sorun bir tarafa engelliyi en çok etkileyen şey onları "cahil, eğitimsiz, işe yaramaz ikinci sınıf gören insanların hal ve tavırlarıdır"...geri kalan kısma çok şükür bir şekilde kendi çapımızda çözüm üretebiliyoruz...

nasibegül;

merhaba
çok teşekkür ederim arkadaşım çok güzel cevap vermişsin. bir psikolog adayı beni anormal görüyorsa ne diyeyim. birde insanlara yardımcı olacak güldürmesin beni

Günlük yaşamım Görme engelli biri olarak diğer engelli ya da engelsiz insanlardan hiçbir şekilde farklı değil, hatta belki birçok insana göre daha dolu yaşıyorum, Sosyal biri olduğum için Bugüne kadar gerek arkadaş çevresi, gerekse kadın-erkek ilişkilerinde sıkıntı çekmedim.

Uzun lafın kısası diğer insanlardan farklı değil günlük yaşamım.

Bu arada konuyu açan arkadaşa son derece yersiz çıkışlarda bulunulmuş, adam bilse zaten sormaz, Siz de Sorulan soruya karşılık kendinizi makul bir şekilde ifade edebilirsiniz, Halbuki böyle yapmakla kötü bir resim veriyorsunuz, farkında değilsiniz.

sema erdem;

bi insan size insanca yaklaşıp soru soruyor pisikolag adayımız işiyle alakalı olduğundan güzelce soru sormuş demekki sorun bazı engellilerde hemen her şeye alınıyosanız sokağada çıkmayın insanlar ne yapsa kabahat selam verse bi insan demekki diyeceksiniz ben engelliyim adam selam verdi engelinizden utanıyosanız çıkmayın o zaman dışarıya

siz güldürmeyin beni

gorbi20;

ne utanması yaa sen psikoloğu eleştirenlerin daha neden eleştirdiğini bile anlamadan yorum yapıp duruyorsun utanmakta nasıl bir kelime Allah utanacak iş vermesin . bur da bu sorudan rahatsız olanlar şunu farketti soruda engellilerin farklı bir dünyası varmış gibi yöneltilmiş bir soru tamamen soru sorma şeklinden kaynaklı eleştirler yapıldı soruyu soruyan arkadaş son derece ii niyetli olabilir ama soruyu sorarken biz başka şekilde yaşıyormuşuz gibi bir izlenim oluşturmuş acaba engelli olmasak bizdemi onun gibi düşünürdük bilemiyorum ama bur da kimse kimse engelinden utandığı için yada o bize engelli dediği için onu eleştirmiyo !!! piskolog arkadaşım sende şunu anla lütfen biz sana bize engelli dediğin için kızmıyoruz bizim rahasızlığımıza verilen ortak isim engelli rahatlıkla bu kelimeyi telafuz edebilirsin bundan yana bir sıkıntımız yok sadece düşmekten korkmaktan yada merdiven çıkarken rampa çıkarken yaşadığımız zorluklar dışında hiçbir farkımz yok sizden hepsi bu kadar duygularımz düşünlerimz aynı hatta bir çoğumuz daha çok küçk yaşlarda büyük bir mücadele vererek hayata başladığımz için çok olgun ve beynen çok güçlü insnlarız hayatımz zoruklarla ve mücadeleyle geçtiği için hep sıkıntılar bizi korkutmaz neden bütün intihar edenlerin hiç birinin engelli olmadığını araştır bide çünkü hayatında savaş vermeyen insanın rastladığı bir sıkıntı karşısında hayata yenik düştüğünü göreceksin.bizler bedensel olarak sizden biraz güçsüzüz ama ayakta durabilmek için iki sağlam bacaktan çok daha fazlasına sahip olunması gerektiğini sende en az bizim kadar ii bilirsin. Soruyu sorarken yakaladığımz bir noktadan ötürü seni eleştirdik sana kızmadık istediğin zamn bizimle ilgili merak ettiklerini sorabilirsin tek istediğimz şunun anlaşılabilmesi bze rahatlıkla sakat deyin ama bizi farklılaştırmayın bizde duygularımzla düşüncelerimizle engelsiz insanlardan farklı bakmıyoruz hayata keşke psikolok değilde mimar olsaydın kaldırımlar konusunda bize yardım ederdin:) bazı kaldırımlar diz kapağımızı aşıyor yada yüksek merdivenlerin kenarına demirden bir korkuluk koymuyorlar tutmamız için tanıdığın mimar varmı

Bugün onlarca üniversitede binlerce psikolok olmak için dirsek çürüten öğrenci var.
İçlerinden bir tanesi düşünmüş,vakit ayırmış,siteye üye olmuş ve bizlere soru sormuş.
Bu genç kardeşimizi takdir etmek,düşüncesinden ötürü kutlamak yerine verdiğiniz cevaplara bir bakın.
Arkadaşımıza yardımcı olmak yerine bin dereden su getiriyoruz.
Sonra vay efendim kimse bizi anlamıyor! Anlamak isteyene böyle davranırsanız,anlamak için çaba dahi sarfetmeyenlere ne diyeceksiniz merak ettim.

Psikolog adayı kardeşim,
Boşver sen bu sakatları,diğer öğrenci arkadaşların gibi yap.Git eylen,gez,dolaş.Bu kadar niye kafa yoracaksın,görmezden gel olsun bitsin. :)

karakaya;

Diğer arkadaşları nasıl eleştirdimse anlamsız tepki verdikleri icin senide bu sozden dolayı eleştirim boşver bu sakatları nedemek her gurubun her kavimin her toplulugun icinde kendini farklı gören insanlar vardır ama bu farklı görenlere göre toplumun tamamı eleştirilemez genellenemez. Bizim engelli kardeşlerimizin içindede merhaba deseler"engellimden" dolayı diyecek kadar alıngan herşeyi engeline bağlayan hayata kusmuş insanlar olabilir ama bu demek olmuyor ki tüm engelliler aynıdır hayır değildir. Çok sosyal ikili ilişkileri çok kuvvetli insnalar vardır. Kendilerini ötekileştirmeyen toplumdan soyutlanmamış engelliler vardır burada bu sitedede bunun gibi bir çok arkadaş tanıdım. Diğerleri ise istisnai belki arkadaşlarımızdır uzmandan yardım alabilirler hayata girebilirler ancak hic kimse boşverilecek durumda degildir bu arkadaşlarımız bile senin sözun cok yanlış olmuş bence..

psikolog adayı
ben hitaba takılmadım sadece yapılan çifte standarttan bahsettim yaşadıklarımızdan örnek istemişsin pekala 1.ben anadolu lisesini kazandığım zaman çevremdekiler bana tuhaf baktılar nasıl kazanır gibisinden belge getirirdim öğretmenler geçirdi dediler memur oldum devlete sırtını dayadı dediler daha bunun gibi bir çok sorunla karşılaştım ha günlük yaşantımı da aynı sağlam insanlar gibi idame ettirebiliyorum çok şükür ben sana sebep söylemedim onları herkese hitaben ama sana tavsiyem engellilerle bir arada yaşamaya çalışırsan daha iyi olur çünkü hiçbir şey anlatıldığı ve dışarıdan göründüğü gibi değildir genelde hadi Allaha emanet ol:)

sizi pamuklara sararak mı büyüttüler? Karakaya'nın ironisini dahi anlamıyorsunuz?

Karakaya
Çok haklısın, Bazen ben bile Bu ülkedeki Bazı engellilerin tavırları yüzünden "Engellilerden biri" olmayı reddetmek istiyorum, Kimisi ajitasyona bağlar Küçük Emrah, kimisi sorulmuş bir soruya atar yapar.

Nasıl insanlarsınız ya.

Psikolog böyle yaparsa denmiş, bu adam daha psikolog değil öğrenci, Kaldıki Psikolog da senin benim gibi insan değilmi yahu?

Eğer sorumluluk sahibi bir insansa, Engelli biriyle yapacağı seansda, araştırır ve ona göre yol izler, Ki gördüğümüz kadarıyla bu arkadaş öyle, e daha mesele ne?

cılgın-x,
yazdıklarımı anlamamışsınız,bakın anlamadığınız bir metne bile tepkilisiniz,offf offf.

İçlerinden bir tanesi düşünmüş,vakit ayırmış,siteye üye olmuş ve bizlere soru sormuş.
Bu genç kardeşimizi takdir etmek,düşüncesinden ötürü kutlamak yerine verdiğiniz cevaplara bir bakın.
Arkadaşımıza yardımcı olmak yerine bin dereden su getiriyoruz.
.

Olaya neresinden bakıyorsun bilemiyorum. bir öğrenci bu kadar basit düşünebiliyorsa vay bu ülkenin diplomalı meslek sahiplerinin haline.
Başbakan da hesapda halden anlıyor.
Halden anlıyan, anlamak isteyen adam araştırmacı bilim adamı öyle yapmaz.
Böyle yapar; Biner t.sandalyeye bi şehir turu atmaya kalkar.
Ben ona 200 tl lik bi sandalye versem daha 2 sokak öteye bile gidemez.
Bağlar gözlerni eline bi teğnek alır. Bakalım kaç sokak öteye gidebilecek?
Tek bacağını kullanmaz iki koltuk değneği ile bakalım ne kadar yol alabilecek.?

Mesele budur. Yoksa insan insandır. Herkez gibi yer, içer, sinemaya gider. Camiye gider. Okula gider.
Asansör veya rampası yoksa bazı otoyollarda t. sandalyeyle karşıdan karşıya geçemez.
Öyle rampalar gördümkü geçende 50-60 derece eğimde bide rampanın bitimi yarım karış tümsekli...

Bunu yapan hangi yaratıktır. Böyle sormayla anlamaya çalışırsa hiç bir şey çözülmez.
Adam mühendis olmuş. İnşaata bi giriyor. Ordaki işci bile ondan uygulamada başarılı!
Neden? Çünkü iş okulla değil %80-90 gerçek uygulamayla öğrenilir.

saww;

İşin özü budur aslında, ancak psikolog adayı arkadaşımız işin kolayına kaçmış....
Gerçi bunu düşünmesi bile büyük bi başarı kanımca.

SpeedyGonzalez
sen önce Türkçeni düzelt sen bence engellilerden biri olmayı değil engelli olmayı reddetmek istiyorsun insanların iç dünyasını bilemezsin herşey dışarıdan göründüğü gibi değildir unutma engellilerle yaşamaya çalışırsa insan daha fazla bilgi sahibi olur dedik ne var bunda nasrettin hoca ağaçtan düşmüş yanına gidip sormuşlar hoca şöyle yapalım mı yok böyle yapalım mı yok siz bana en iyisi ağaçtan düşen birini getirin halimden o anlar onun için önce engelli ile yaşamayı öğrenecek sağlam insanlar

sağlam türk; selda*;
teşekkürler..

Mami Junior;
mecazi anlamda ağlama aslnda psikolojide ''kabullenilmiş çaresizlik''diyeblrz.Göz yaşlarının sel olması illa ki ınsan doğası gereği oolması lazm ona da bir şey demiyorum..

Sema Erdem;
Anormal görmüyorum ama fark yok mu? Hayır benim anlamadığım neden suçluymuşum gibi konuşuluyo gayet normal bir şeyler sordum

nasibegül;

He istanbulun bld. bşk. da mimar. Çok anlıyor halden yarım metre kaldırımlar. Metrobüs yaptı onda bile engellileri unuttu.
Sonradan bi yazar yazdı çizdide portatif asansör yaptı. Bu işler böyle çözülmez.
Suç milli eğitimde. Eğitim ağaç yaşken verilir. Bu mimarlar, mühendisler v.b. toplumla ilgili meslek erbabları bu okullardan yetişiyor.
Onlara rampanın nasıl yapılacağı, asansörün bu toplumun yaşlı ve engellisinin olmazsa olmazını ilkokulda ders müfredatına koymazsan.
İlkokullarında öğrenciler t. sandalyeli arkadaşını görmezse onun ihtiyaçlarını ilk yaşlarda öğrenemezse empati kurmazsa böyle bu sorunlar çözülmez işte.

Ben ilkokul, ortaokul, lise yıllarımda sağlıklı bir bireydim.
Yüzde 12 si nüfusun engelli olduğu söylenen bi ülkede okulda bir atane böyle t. sandalyeli öğrenci görmedim.
Demekki suçlu mimari engeller. Eve hapsetmişiz engellimizi...:(

SpeedyGonzales;
teşekkürler kötü bir resim vermek değil bence skıntı büyük bu konuda kimseyıde yargılamıyorum haklıda olabilirler hoş olmayan olaylarla karşılaşmışlardır çok zorluk çeken vardır..

nasibegül;
teşekkürler
tanıdığım mimar yok mimarlk okuyan arkadaşım var o da öğrenci olduğu için yardımcı olamaz üzgünüm

karakaya;
teşekkürler haklısınız belkide:eek:

Sağlam boş konuşma, Türkçe benim mesleğim, Türkçeyi Türkçe polisliğine hevesli senin gibilerden öğrenecek de değilim.

Oraya engellilerden biri olmayı reddetmek yazdım (Ki bu bir topluluğa ait olmayı reddetmek) demektirr, Hülasa benim yazdığım cümlede düşüklük olsun (burada kompozisyon yazmıyoruz),, Ben engelli olmayı nasıl reddedebilirim?

Drama Kral/kraliçelerinin iç dünyası beni ilgilendirmiyor, Engelli ol ya da olma herkesin iç dünyasında birtakım sıkıntılar olabilir, ama seninle aynı engele sahip fakat onu aşmış insanlar varken kendi beceriksizliğini engeline mal edemezsin, Çünkü edersen; Kendine de, Bana da, Seninle aynı/farklı engele sahip başkalarına da zarar verirsin.

Burada "Sen" derken, şahsını kastetmiyorum tabii...

Umarım Türkçem anlaşılmıştır?

sağlam türk;
teşekkürler

SpeedyGonzales;
teşekkürler

saww;
teşekkürler..

Mami Junior;
teşekkürler..

psikolok adayı şimdi anlat bakalım bizdenn edindiğin izlenimler neler bizim hakkımzdaki düşüncelerinde neyi değiştirdik baya bir fikir sahibi olmuşsundur hepimiz farklı konuştuk:)

Saww
işitme cihazı taksın, Beyaz baston kullansın ya da arabası varsa ortopedik engeli olanların kullandığı aparatlardan taksın belki öyle anlar?
Şaka yapıyorsunuz sanırım.
Oof of, bilindik üzüm ve bağcı hikayesi.

Biz Teşekkür ederiz arkadaşım, kusura bakma, Burası Türkiye işte sana yaşadığın yeri anlatacak değilim, Ne İsa'ya yarana bilirsin, ne Musaya...
Sana nacizane tavsiyem hiçbir zaman içinden gelenleri sormaktan çekinme (Hele de bu ülkedeki Bazı engelilere asla sadece duymak istediklerini söyleme.)

Malesef ülkemizde engelliler arasında ciddi bir özeleştiri eksikliği var, bu sitede Ayrımcılıktan şundan-bundan bahsediliyor ama, kimse özeleştiriden bahsetmiyor.

Tamam bazı insanlar doğduğu çevre, maddiyat, şu-bu sebeple kendini geliştirememiş olabilir, ama daha iyi örnekleri görerek değişmek için çabalamak gerekir.

arabası varsa ortopedik engeli olanların kullandığı aparatlardan taksın belki öyle anlar?
Şaka yapıyorsunuz sanırım.
Oof of, bilindik üzüm ve bağcı hikayesi.

Daha ben kullanamdım özel hususi engelli aracı ondan böyle bişey beklemem senin sığ düşüncen olsa gerek.
Ben genel kamusal alanın eşitliğinden bahsediyorum. Özel kullanımlarda kimsenin kimseye empati duyması gibi bir şey olamaz. Aparat ayrıca engel teşkil etmez. Engel olan sizden başkasının kullanamaması zırvalığıdır. Araba sadece ellede kullanılabilr. Motorsiklet misali...:confused:

Ben bağcı göremiyorum. İçinizde üzüm yemek derdinde olduğumu anlayamıyanlar olabilir. Eleştiri bağcı olanlara faydalıdır.
Eleştirmeyle bağcı bağını terketmez. Bilakis bağını güzelleştirir. Geliştirir ki herkez istifade etsin.

SpeedyGonzales;
1 laf söyle 1000 ah işit diye bir söz var aynen onun gıbı oldu sadece bir şey sordum cevaplayanlardan bazıları benım onlara zarar verdıgımı söyleyecek falan diye düşündm bı anönemlı deıl kım ne ıstyosa söylesn

--------------------------------------------------------------
Ha bu arada sonradan engelli olmak nedir?
Kader dir. evet kaderdir. Ama kaderi insanlar yazar.
Allah da önceden bildiği için onun gerçekleşiceğini önceden bildiği için bunu levhi mahvuz a yazar.!
Nasıl oluyor diyene;
Bir dağ varsayın dönerek yolda tırmanıyorsunuz. Siz dönemecin öteki tarafını dönmeden göremezsiniz. Orada bir tehlike varsa bunu bilemezsiniz.
Ama yukardan kuşbakış bir bakışla birisi bunu görebilir. Başınıza bişey geleceğini önceden bilir.

Adam eline silahı almış birini öldürüyor. Bunu Allah mı yazmıştır?
Elbette Allah yazmıştır. Olacakları önceden bildiği için yazmıştır.
Yani burda ki o insanın ölüm kaderini aslında Allah ın gözetiminde imtihan dünyasında Fiil sahibi gerçekleştirmiştir.

Yani Allah bilmiyormu sanıyorsunuz. Bu dünyada çeşitli engel sahibi olduğunu elbet biliyordur.
Bilmesine rağmen müdahale etmemesinin sebebi, hikmeti işte bu sağlam insanlarla engelli insanları imtihana tabi kılmasıdır.
İyi insan burda cenneti kazanıyor. Mesela..
Bir bel. bşk. nının yapması gereken adil olarak toplumun bütün kesimine yaşama hakkını vermesidir.
Vermiyrosa işi çok Çetin dir. Sizin yapmadığınız rampa asansör adamın belki kaderini bile belirleyebilir.
Orda karşıdan karşıya geçemeyen bir insan belki 3 kilometre öteden karşıya geçmek zorunda kalıp trafik kazası geçirebilir.
Bunun yegane sebebi siz olursunuz. Bulunduğu yerden karşıya geçseydi ölmeyecekti veya zarar görmeyecekti çünkü.

Görüldüğü gibi aslında mesele çok teferruatlı. Basit değil. Bir asansör. Bir üst/alt geçit deyip geçemeyiz.
Bir rögar kapağı deyip geçemeyiz. İnsan oğlu na akıl nimeti verilmiştir.
Buda onu her fiilinden mesul tutmaktadır.
Yani A dan Z ye toplum engellisine karşı sorumludur!.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın sürcü lisan ettiysek affola....

Saww
Oradaki ironiyi anlamamışsın.
Tamam rampa eksikliği falan ya da varsa önyargılar dile getirilmesi gereken şeyler, de bu insandan ilk beklenmesi gereken şey tekerlekli sandalyeyle çıkıp dolaşmak olmasa gerek.
Ha tamam belki Anlamak için yaşamak lazım diyorsun ama adam bir yerden başlamış işte daha ne yapsın.
Kusura bakma belki diğer yazılanlara tepki gösterirken Senin yazdığın da arada gitmiş oldu ama, bu başlıkta resmen hiç olmmaması gereken mevzulara kayıldı, Onu da geçtim, konuyu açanın alelade söylediği birşeyden konu olmadık yerlere geldi.

Sevgili psikolog adayımız; tepkiler soruna değil sorus tarzinadir. Burada doğuştan olduğu kadar sonradan engelli olan kisiler de var, bu nedenle aslında her sağlıklı aday bir engelli adayidir aynı zamanda...iste bu bilinç içerisinde herkesin olması ve engel olan mimari sorunların çözümlenmesi gerekiyor...bunu ancak hepbirlikte gerçekleştirebiliriz. (mimarla olacak is değil, mimar bulmada sıkıntımız yok:)

Soruş tarzım nasıl olmalıydı söylermisiniz?siz sorun daha uygun olarak ben merak ettm

Üst Alt